Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No… nám se malá budí co 3 hodiny a manžel ani nepípnul. Ale on to podle mě v pohodě zaspí a kdyby s tím měl velkej problém, může si rozložit gauč v obýváku. Oni ti chlapi mpc nechápou, že mateřská nejspu nohy na stole a koukání do telefonu. Mně hodně pomohlo, že manžel hlídá v týdnu, když
chodím cvičit a ne vždycky má malá dobrou náladu a díky tomu on vidí, že ji nemůže položit pod hrazdičku a ona si ram bude hodinu spokojeně hrát. A když začne remcat, jak je doma bordel a kdesi cosi, tak rikam - mliko mas v mrazaku, co pres den delame ti sepisu, jdu si zabalit tasku a pojedu na vikend pryc jo? A to je najednou klid ![]()
Já jsem si to zařídila hned ze začátku. Když byly malému 3 týdny tak jsem skončila v nemocnici se žlučníkem. A taťkovi nezbylo nic jiného než se starat.
V nemocnici jsem byla týden, takže se docela zaběhl a vzladal to. Pak jsem za 14 dní šla na operaci a opět to zůstalo na něm. Teď po tom co poznal co všechno mateřství obnáší mi každý den pomáhá a přijde mu to normalní. V noci vstávám většinou já, ale to vstávám max jednou za noc a to je jako nic. A přes den se u malého střídáme. Jinak prcka už máme od 6 měsíce v pokojíčku. Navzájem jsme se v noci budili a teď máme všichni klid. Malý má klid ve svém pokojicku a já jsem konečně schopna zabrat tvrdým spánkem a nevzbouzim se při každém zavrtění ![]()
Když jde do práce, nevstává k ní, ale vzbudí ho. Vždy mě pohladí po zádech ať už ji jdu jen krmit nebo po 150 podat dudlík. Když má volno, v noci taky nevstává, ale ráno ano.
Každý den se mě ptá kolikrát jsem k ní vstávala. Nepamatuje si to tedy, tak možná tvůj partner vůbec neví, že jsi s malou odešla pryč. Nicméně já bych nikam nechodila. Je to i tva ložnice, zatím i pokoj miminka a zda se mi to až kontraproduktivní ho z té postýlky vyndat hned po prvním kňourání.
@Anonymní píše:
Prohlásil mi že snad nebude vstávat v 7 ráno o volnu..říkám ale já nemám volno nikdy jestli sis nevšiml..řekl mi na to a já za to můžu?
Nacez bych mu rekla „Ano, muzes, dite jsme delali dva, tedy i ty!“. Me by teda tohle fakt vytocilo.
@Anonymní píše:
Prohlásil mi že snad nebude vstávat v 7 ráno o volnu..říkám ale já nemám volno nikdy jestli sis nevšiml..řekl mi na to a já za to můžu?
Tak mu řekni, ok, dneska máš volno ty a zítra já a ať kmita hoch… Toto mi říct manžel, tak ho kopnu do prdele, ať se probere. Střídame se v noci i teď k triletacce. Kupodivu neremca, protože mám co dělat sama se sebou (35tt). I když byla mimčo, tak se staral. Dcera byla schopna vstávat 15× za noc
… Tak práce neprace o víkendech se staral, abych mohla dospat
.
Já se přiznám, že nechávám chlapa o víkendech vyspat, pokud to vyjde a malý ho nevzbudí. od zítřka je doma asi 2 týdny a taky ho tento víkend nechám vyspat, navíc jde dnes zapíjet s kolegy pracovní rok. spíme všichni v 1 místnosti, dítě v noci nejí, ale občas zakňučí na dudlík nebo chycení za ruku. ráno vstává jak kdy mezi 5-7. já se dospím přes den, když potřebuji nebo o víkendu, když se o mimino stará chlap, třeba když jezdí s kočárem, chodí na návštěvy nebo tk
![]()
Jestli se chce vyspat, tak ať jde chrápat vedle on.
Taky to tak s manželkou děláme. A když se chce vyspat ona, tak spím s mrňousem já.
Konečně od dneška začíná volno až do 6.1. Tak se manželka aspoň párkrát vyspí.
Jinak potřebuju spát já, protože vstávám do práce.
Mám to stejně jako @debra.morgan, taky manžela nechám vyspat, když vím, že má za sebou celý týden ranní směny. Ale máme to od začátku tak, že on spí v obýváku, já s malým v ložnici, ale když se narodila dcera, byl tam s ním on. Dcera má 5 měsíců a spí celou noc, takže spí s manželem v obýváku. Když se vzbudí dřív, prostě jí dá láhev on. Dneska ho vzbudila o půl hodiny dřív nechal nás spát, malá hned po jídle znovu usnula. Já si třeba přes den lehnout nemůžu, dvouleťák už mi spát nehodí a odpoledne, kdy je v jeslích, je většinou vzhůru malá. Ale přece jen mám tu možnost nic nedělat, sednout si k televizi, hrát si s prckem v době, kdy on lítá na pracovišti. On si zase vezme staršího, abych měla klid od jeho hysteráků odpoledne ven a nechá mě si dělat, co potřebuji. Není to o tom, kdo to jak doma má, ale o tom, komu co vyhovuje.
Dite spalo v noci dobre, ale budilo se rano v pet. Nejen tatinek, ale i ja se potrebovala aspon jednou tydne vyspat, takze jsme praktikovali rezim ja spim v sobotu klidne az do obeda a dite si bere tatinek v pet rano do jineho pokoje a v nedeli zase obracene, spat muze tatinek. Zkraje se to tatinkovi moc nezdalo, taky jsem poslouchala ja se potrebuju vyspat, ale zvykl si. Rodice jsme oba.
Rodičovství asi nejde rozdělit úplně přesně napůl, ale měl by od začátku mít podíl na péči o dítě. Není jen tvoje a pokud ho chtěl taky, tak se rovným podílem nevyspí do růžova. Když má tyhle hemzy, tak si o víkendu choď lehnout a nech ho se přes den starat. Anebo odcházej z domova bez dítěte. Aby s ním taky dokázal „něco udělat“.
Je dobře, že jsi vyletěla a sjela ho, ale měl by pochopit, že hodně manželství končí na SOBECKOSTI. Podle mně to je hlavní důvod rozchodů - sobeckost jednoho v jakékoliv podobě. Ty to možná dnes ještě nevidíš, ale obvykle se to stupňuje, pokud nenastavíš jasné mantinely v počátcích soužití nebo po příchodu dítěte na svět. Znám holky, co se rozvedly, aby donutily otce se trochu starat ve formě střídavé péče. Až po rozvodu měl otec o dítě skutečný zájem. Takže bacha na věc.
Je mi 40, děti nemám a všechny maminky obdivuji. Já bych to nedala.
Moje dítě zaknučí a já ho vezmu do postele a usnu s ním, řekni mu ať se hodí do klidu a jestli mu i malé zakňourání vadí, tak ať vstává sám nebo si koupí špunty do uší ![]()
Vždyť z toho vstávání musíš být unavená… ale víš co, asi bych mu nejdřív v klidu řekla, jak to všechno v noci bylo, protože on to nejspíš zaspal ![]()
@debra.morgan píše:
Já se přiznám, že nechávám chlapa o víkendech vyspat, pokud to vyjde a malý ho nevzbudí. od zítřka je doma asi 2 týdny a taky ho tento víkend nechám vyspat, navíc jde dnes zapíjet s kolegy pracovní rok. spíme všichni v 1 místnosti, dítě v noci nejí, ale občas zakňučí na dudlík nebo chycení za ruku. ráno vstává jak kdy mezi 5-7. já se dospím přes den, když potřebuji nebo o víkendu, když se o mimino stará chlap, třeba když jezdí s kočárem, chodí na návštěvy nebo tk![]()
Dělala jsem to stejně. Měla jsem určitě větší možnost se přes den dospat nebo aspoň natáhnout, než chlap v práci, takže o víkendech jsem ho nechávala spát. Když se vyspal a nasnídal, tak vyfasoval kočár a šel ven a já si orazila.
Nastesti muz ma celkem dobry spani takze ho nejakx knourani nevzbudilo a kdyz mala rvala chodila jsem s ni vedle. Zaye jak prisel z prace predala jsdm nakojenou a na 3 hodky si sla lehnout.
@Anonymní píše:
Je mi 40, děti nemám a všechny maminky obdivuji. Já bych to nedala.
Ale dala ono ti nic jineho nezbyde jako pripravit se na to neda. A deti jsou fakt ruzne nektere spi skoro celou noc jine jsou v noci hodbe vzhuru a treba breci..