Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zavolala bych příteli, ať ví, co se doma děje. Drahé slecne bych vysvětlila, ze ještě jednou a bude si chybějící částky odpracovavat třeba praci na zahradě, mytim oken. Odebrala bych ji privilegia typu mobil, TV, počítač. Upozornila bych ji, ze domu poridim kamerku. A taky bych to udělala.
Je, tak kazdy dite mozna jednou za zivot zkusi neco ukrast, tak tech 50kc bych nejak pochopila, ale opakovane uz ne. U pokladnicky tvoji dcery to mohla byt zavist, ze nevlastni segra ma a ona ne, nebo ji muze navadet i matka, co vis… ja bych asi zatim pred ni vse schovala a nijak to merozmazavala, nez dostane holka nejakou skaredou nalepku, sednete si na to, v klidu vysvetlete, zavedte kapesne, ale jinak bych penize schovala.
tyjo, tady každá rada drahá. Já osobně si myslím, že prvotně by to měl vyřešit její táta, ale samozřejmě se nedivím, že jsi naštvaná. Jen mě napadlo, dostává kapesné?
Teď ještě záleží na mužským, jak bude reagovat. Jako 2000 je už fakt hodně. Pohrozila bych jí, že už tento měsíc neposlu její mámě výživné.Hlavně, bych se zeptala naco to potřebuje.
Pardon za anonym, potírat, za 2000 zmalovat zadek. Okamžitě utnout, i za cenu zlé krve. Takhle začal brácha a bylo to strašné, kradl pořád, neustále, cokoliv jsme neměli pod zámkem, tak ukradl, později už nezabíralo nic. Ona je podporovaná její matkou.
Takže radím, říct příteli, důrazně na ní zhurta, žádné ťuťuňuňu. A co pomáhá proti tomu, abys nepřicházela o peníze je prostě trezor, malý trezor, co se dá do skříně a zamykat peníze tam. Bohužel. Máš ho doma za dvě její chmatácké návštěvy. Mám stejně starou dceru, kdyby mi 3× po sobě ukradla peníze, zmlátila bych jí tak, že by si nesedla týden na zadek.
když přijede, schovat všechny peníze někam kde je můžeš zamknout..( jak pokladničku, tak svoji peněženku )..příteli bych to řekla, ale než přijde, zkusila bych dostat po dobrém z ní, proč to dělá..jaký má důvod.
Zakladatelko,
vím, že to není příjemné, ale měla by sis nějak citlivě promluvit s partnerem a získat nějaký naprosto přesvědčivý důkaz. Třeba všechny bankovky nenápadně označit (propíchnout na určitém místě) a pokud se něco ztratí, při odchodu nekompromisně zkontrolovat všechny věci. Tak, aby nemohlo být sporu o tom, kdo peníze vzal. Je to důležité.
Druhá věc . dcera partnera by v tu chvíli neměla dosta ,,céres." Měli byste s ní zkusit promluvit, na co peníze potebuje, co ji trápí. Podle mého budou příčiny jinde, než že by chtěl prostě vám škodit. Viděl bych na tom na 80% nějaké její problémy v kolektivu…
CHápu, že je to věc velmi nepříjemná na řešení, ale odsouváním ničemu nepomůžete. Když s partnerem budete za jedno v řešení, určitě to zvládnete a váš vztah to nakonec ještě posílí.
Ahoj, prosím o anonym je to citlivé téma! Já mám stejný problem, ale bohužel s vlastní dcerou - také je jí dvanáct! Jednou jsem zjistila, že mi vzala z peněženky 200kč, to se vymluvila, že mi to prý chtěla říct, ale moc jsem jí to nevěřila! A pak jsme zjistili, že si vzala taky pár tisíc
, utratila to za hadry a sladkosti
… Promluvila jsem si s ní a vypadalo to. že jí to opravdu mrzí!
Ale jediná rada je, ty peníze důkladně schovávat, aby k nim neměla přístup!
@Premek_Orac no prohledávat dítě při každém odchodu bude fakt citlivé
![]()
ceres ne, ale takovou trapnou hanbu jo ![]()
Kamarádka teď měla u sebe neteř na prázdniny a taky jí ukradla plno věcí, bohužel se s tím nedá nic dělat, matka holčičky tomu nevěří ![]()
Tý jo, tak tady v tomto případě jsem proti jakékoliv domluvě a normálně na tvrdo jí dát na zadek. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím vás. Přišla jsem si k vám pro radu jak postupovat. Přítel má dvanactiletou dceru, která žije u matky. Bere si ji každý víkend, no je vlastně u nás skoro pořád. Mám jí ráda, vím že život o mámy není jednoduchý. Ale problém je v tom, že mi několikrát vzala peníze z peněženky, a to nemluvím o tom že vykradl dceři pokladničku. Když jsem to zjistila poprvé, jednalo se o padesát korun které mi sebrala z peněženky. Slušně jsem ji vysvětlila že mě mohla požádat, dala bych jí je. A říkala jsem ji ze si to nechám pro sebe. Chtěla jsem sní být kamarádka. Podruhé to byla pokladnička 500kc.to už jsem ale zakrocila. Řekla jsem to příteli, a ten ji to slušně vysvětlit. Že se to nedělá. Potřetí už ale ukradla 2000kc.. A dusovala se že ona nic nevzala že to moje dcera
. Ale o tom jsem příteli ještě neřekla, je v práci a já jsem tu sní sama, moje dcera je na táboře. Když jsem se jí zeptala na peníze řekla mi, že lžu že mi to táta neuvěří že její máma to říká. CO mám dělat
![]()
Zkouší to - má taktiku rozděl a panuj.
Příteli to v klidu říct. Věcně. Žádné emoce.
S přítelem na ni s chladnou hlavou nastupte a vysvětlete jí, že takto tedy ne! Jasně, rázně, ale bez afektu. Musí pochopit, že jste v přesile (jste pár a stojíte jeden za druhým) a ona udělala něco moc zlého, co v reálu zavání kriminálem - přece jen kradla.
O ty peníze jsi už přišla, takže s nimi nepočítej. Jen trvej na to, aby se to neopakovalo.
Praktická rada: Strategicky všechny peníze, pokladničky apod. dobře před jejím příjezdem schovej.
A taky bys měla vyžadovat, aby si o tom přítel promluvil - zase v klidu - s ex. Je-li to tedy možné. ![]()
Určitě to vyřešíte, i když chápu jak moc choulostivá situace to je.
No řekla bych jí, že ty peníze budou okamžitě na stole nebo volám policii. Ona ví houby. A budeš si muset někam peníze schovávat, protože toho asi sama od sebe nenechá. Ať s ní její otec promluví, říct mu to musíš.
@smurfka píše:
@Premek_Orac no prohledávat dítě při každém odchodu bude fakt citlivé![]()
![]()
ceres ne, ale takovou trapnou hanbu jo
když to udělala už třikrát, tak co s ní? já bych jí tím pohrozila, že jakmile se zase něco ztratí, že jí prohledám. aby se bála té ostudy. A než bych cokoliv podnikla, tak bych se ujistila na sto procent, zda to nemohla udělat vlastní dcera a hodit to na ní.
Zdravím vás. Přišla jsem si k vám pro radu jak postupovat. Přítel má dvanactiletou dceru, která žije u matky. Bere si ji každý víkend, no je vlastně u nás skoro pořád. Mám jí ráda, vím že život o mámy není jednoduchý. Ale problém je v tom, že mi několikrát vzala peníze z peněženky, a to nemluvím o tom že vykradl dceři pokladničku. Když jsem to zjistila poprvé, jednalo se o padesát korun které mi sebrala z peněženky. Slušně jsem ji vysvětlila že mě mohla požádat, dala bych jí je. A říkala jsem ji ze si to nechám pro sebe. Chtěla jsem sní být kamarádka. Podruhé to byla pokladnička 500kc.
to už jsem ale zakrocila. Řekla jsem to příteli, a ten ji to slušně vysvětlit. Že se to nedělá. Potřetí už ale ukradla 2000kc.. A dusovala se že ona nic nevzala že to moje dcera
. Ale o tom jsem příteli ještě neřekla, je v práci a já jsem tu sní sama, moje dcera je na táboře. Když jsem se jí zeptala na peníze řekla mi, že lžu že mi to táta neuvěří že její máma to říká. CO mám dělat