Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Určitě znáte to pořekadlo: Jak si ho vychováš, takového ho máš.
Nejde mi však narozum, jak můžu za to, že mi dcera v noci špatně spí. Jak jsem ji měla líp vychovat? Jak jsem měla kojenci vysvětlit, aby spalo nebudilo se a nemlátilo se v postýlce? Studený odchov či nechat dítě na pospas svému osudu není výchova.
Všude píšou, že malé děti si neuvědomují, co dělají. Nemají z toho rozum. Takže je to, že 13. měsíční batole řve v mhd nevychovanost či rozmazlenost? A ty děti, co neřvou je to proto, že jsou vychované nebo mají klidný terperament?
Kdy se podle vás dá hovořit u tak malých dětí hovořit o výše uvedeném pořekadle?
Vážně nevím, jak mám dceru vychovat, aby byla to hodné hrající si neuřvané batole vzhledem k jejímu terperamentu ustřelené kecky.
Btw. může období vzdoru začít dřív než ve dvou letech?
@Izumi Miyako stačilo by, kdybys jí necychovavala ve stresujících podmínkách, viz tvé předchozí diskuze
Já si hlavně myslím, že je do toho každému houby. Každý ať si své dítko vychová dle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Vy s ním budete žít, ono se sebou bude pozbytek života žít. Dneska jsou na všechno formulky, rady, kritéria a z lidí se pomalu stávají nemyslící bytosti bez vlastního uvážení a vůle. Pokud jste přesvědčená, že své dítě vychováváte správně, nenechte si namluvit opak a kašlete na ty samozvané superrodiče co mají všechno v malíku a všechno vždy perfektní.
Už jenom to, že nad svou výchovou přemýšlíte signalizuje, že jste dobrá maminka. Tak hlavu vzhůru a buďte hrdá na sebe i své dítko.
![]()
Není to přesné. Správně se říká Jaký si to uděláš, takový to máš a je to hláška, která pasuje na pozdější vývojové fáze člověka. Říkají ji adolescenti směrem k rodičům, když mají tito trapné kecy ohledně chování a zvyků mladých lidí.
A co se týče těch ostatních otázek - některé děti jsou, dráždivější a řvou - což je důkaz ne rozmazlenosti, ale citlivosti k okolí, v některých případech až geniality. Diskomfort může být i kvůli tomu, že se někdo nechová k dítěti správně - ať už vědomky nebo nevědomky. Taková jízda busem nebo metrem, je pro živé tvory diskomfort zcela evidentní. Dospělý člověk je srovnaný do lajny, ochočený, stádní, tak už mu to ani nepřijde.
Příspěvek upraven 14.07.18 v 17:15
Syn se začal vztekat, že něco chce/nechce v cca 16-17 měsících..teď má 19 m a veselé pokračuje a opravdu ho nerozmazlujeme ..např. venku chce pouze chodit přes cestu tam a zpět třeba hodinu a jinak scena ..snad to přejde no..asi každé dítě má něco ..zas třeba dobře usíná a spí celou noc.taky mě to vytáčí a říkám si jak to zvládneme až bude hůř ale snad si na to víc zvykneme, že děti holt zlobí a mají svoji hlavu jen u každého to začne v jinou dobu
U tajto malych deti je to i dost o temperamentu, ale taky zalezi, zda ma dite klid v rodine. U nas ho ma, vychova bych rekla ok, neco jde hur, v necem jsme chybovali, ale nase ma temperamentu za dva, v noci taky spatne spi, v mhd je neklidna, ale ona celkove. Na hristi lita id jednoho k druhemu..
@lucenka píše:
@Izumi Miyako stačilo by, kdybys jí necychovavala ve stresujících podmínkách, viz tvé předchozí diskuze
@Izumi Miyako píše:
Určitě znáte to pořekadlo: Jak si ho vychováš, takového ho máš.Nejde mi však narozum, jak můžu za to, že mi dcera v noci špatně spí. Jak jsem ji měla líp vychovat? Jak jsem měla kojenci vysvětlit, aby spalo nebudilo se a nemlátilo se v postýlce? Studený odchov či nechat dítě na pospas svému osudu není výchova.
Všude píšou, že malé děti si neuvědomují, co dělají. Nemají z toho rozum. Takže je to, že 13. měsíční batole řve v mhd nevychovanost či rozmazlenost? A ty děti, co neřvou je to proto, že jsou vychované nebo mají klidný terperament?
Kdy se podle vás dá hovořit u tak malých dětí hovořit o výše uvedeném pořekadle?
Vážně nevím, jak mám dceru vychovat, aby byla to hodné hrající si neuřvané batole vzhledem k jejímu terperamentu ustřelené kecky.
Btw. může období vzdoru začít dřív než ve dvou letech?
Jsou děti, co sedí jak pecky a sotva pípnou. A jsou jiné, co neposedí a pořád melou. Výchovou to nebude. Spíš temperamentem. Usměrnit je můžeš, ale stejně si povedou svou. Buď ráda, že ji máš. V té pakárně, ve které asi pořád žiješ, to je jediný světlý bod.
@lucenka píše:
Ne, roční dítě opravdu nemůže být vychované. Ale to neznamená, že by rodič měl na výchovu rezignovat, protože výchova v tom cca roce začíná. To, co do dítěte začneš v příštích měsících a letech vkládat, to se ti v předškolním věku zúročí a tehdy už budeš moct říct, jestli je dítě rozmazlené či ne.
Jinak moje děti se od roka vztekaly, ale nešlo ještě o období vzdoru, zkrátka nechápali, proč něco musí či nesmí. Období vzdoru začalo vážně až kolem 2 let, kdy už věděly, ale přesto se sveřepě dožadovaly opaku.
@Russet píše:
Buď ráda, že ji máš. V té pakárně, ve které asi pořád žiješ, to je jediný světlý bod.
Přesně, temperament + výchova.
@Izumi Miyako Těžko říct, děti jsou hodně vnímavé a pokud vidí že ty jsi pořád v nervech tak po ní nemůžeš chtít aby byl klidné dítě ![]()