Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S tátou vůbec a s mámou naopak tak nějak o všem. Ale spíš až po pubertě, věděla že jsem rozumná a nepromiskuitní. Bavíme se dneska i o tom jaký je kdo z mužů třeba v posteli nebo jak je na tom s výbavou a výdrží, ale to spíš ve srandě. Jinak jsem nikdy nepotřebovala něco vysvětlovat, alespoň si nepamatuju. Jestli jo tak jsem se šla zeptat já, ne že by mamka naběhla s knížkou v ruce a začala poučovat.
U nás to bylo uplně stejný, ale mělo to opačný efekt než u tebe ![]()
Nepamatuju se, že bychom s mamkou někdy na tohle téma vedly rozhovor. Vlastně si nepamatuju, že bych na tohle téma kdy vedla rozhovor s kýmkoliv.
K projevům, mamka byla samoživitelka asi od mého roku, takže ne, nikdy jsem žádné takové projevy nezaregistrovala. ![]()
Pusa nebo objetí před dětmi mi přijde v pohodě, ale plácání po zadku teda ne, to si má každý nechat do soukromí. ![]()
Zajímalo by mne, jestli s Vámi rodiče mluvili o věcech kolem sexu, partnerských vztahů, citů a také jestli před Vámi se nějak v tomto ohledu projevovali (slovní vyznání, objímání, líbání apod.)?
U nás se o tom prakticky nemluvilo, možná máma se sestrou se o tom bavili, ale jinak prakticky nic, naopak bylo vidět, že i rodičům by to bylo nepříjemné. Nikdy jsem neviděl, že by si řekli, že se mají rádi, objali se nebo dali pusu mimo přání k narozeninám, nebo něco podobného. Maximálně táta někdy mámu plácnul přes zadek. Pokud někdy komentoval vzhled nějakých žen, zdůrazňoval vždy nějaký nedostatek na jejich kráse.
Já jsem si z toho odnesl do života, že emoce a sexualita jsou věci, o kterých se nemluví, které se nevyjadřují (a vůbec je lepší se tvářit, že se u mne nevyskytují) a že je lepší začít s tím nezačínat brzo. To jsem snadno splnil, ale i díky této výchově se u mne rozvinula taková stydlivost, že jsem bez zkušeností i ve věku, kdy už ostatní běžně zakládají rodiny a kdy mi dělá problém říci i kamarádovi, že se mi nějaká holka líbí či ji mám rád. Na druhou stranu to mělo výhodu, že díky tabuizaci těchto témat nemusím čelit otravným dotazům na téma „já a holky“. Já sám toto téma z pochopitelných důvodů neotvírám.