Pro lidi na ulici

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1266
23.7.23 23:51
@Svetluska55 píše:
Proč teda na srealitach začínají 1+1 v Praze na 5000 Kč?

Se sluzbama? Bez kauce? Bez provize?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
24.7.23 00:16
@Buba mara píše:
Tak mi ale řekni, co by dělal „normální“člověk, kdyby shodou nešťastných náhod přišel najednou o práci, bydlení, doklady? Asi by první cesta vedla na úřad k vyřízení nových dokladů a požádat o mimořádnou pomoc v nouzi. A protože by dostal do té doby náhradní OP, mohl by jít alespoň někam na brigádu. Předpokládám, že by nezůstal bez koruny v kapse, takže za to málo by si nekoupil krabičák, ani marjánu a cigarety, ale ubytování v ubytovně. Pomalu by začal přemýšlet, kde, třeba i mimo Prahu sehnat ubytování s prací. Nebo by si sehnal ubytování u příbuzných, známých, spolubydlení. Všechno jde, ale musí se chtít.

Teorie je jedna vec, realita druha vec. Do takovych sr…, aby skoncil na ulici bez koruny, se clovek asi nedostane ze dne na den. Neco tomu vetsinou predchazi, a to neco ho muze dost vyzdimat na to, aby byl schopny uvazovat a jednat jako nekdo, kdo podobnou situaci hodnoti z bezpeci utulneho pelisku a nikdy se v ni sam neocitl. A ne, nesouhlasim s tim, ze vse jde, kdyz se chce. To by tenhle svet vypadal jinak. Nekdy to proste nejde, sejde se moc spatnych veci najednou, hnusy se na sebe nabaluji jako snehova koule a od urciteho bodu neni cesty zpet. Nevim, jak dlouho trva, nez se davka hmotne nouze k zadateli dostane, a hlavne si nejsem jista, jestli by na tu ubytovnu stacila. I kdyby si sehnal brigadu hned druhy den (bez dokladu, bez vypisu z RT, ktery se plati atd.), tak vyplatu pravdepodobne dostane za mesic. Do te doby co? Ja proste porad nechapu, ze je tolik lidi, co si mysli, ze dostat se do hnoje je tezsi, nez se z nej vybabrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.7.23 00:20

Snad má člověk někde nějaké známé, přes ne se může i doptávat. Pomůžes někomu, uděláš pro něj nějakou práci - úklid, na zahradě, pohlídat děti nebo starouška… A dostaneš par kacek na ruku. I tak to snad jde. Prosím anonym.

• Citovat
  • Upravit
1266
24.7.23 00:39
@Anonymní píše:
Snad má člověk někde nějaké známé, přes ne se může i doptávat. Pomůžes někomu, uděláš pro něj nějakou práci - úklid, na zahradě, pohlídat děti nebo starouška… A dostaneš par kacek na ruku. I tak to snad jde. Prosím anonym.

Jsou lidi, kteri nemaji nikoho a jsou odkazani sami na sebe a na to, ze se nestane neco, co sami nedokazou ustat. Taky nema kazdy idealni vychozi podminky, casto se musi ucit za pochodu. Vypomoc na zahrade muze byt fajn, ale uprimne - kdo si domu pusti neznameho cloveka? A kolik bys nabidl/a treba za posekani travy? Aby to vubec stacilo napriklad na dopravu na misto…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
24.7.23 09:39
@greenapple píše:
Teorie je jedna vec, realita druha vec. Do takovych sr…, aby skoncil na ulici bez koruny, se clovek asi nedostane ze dne na den. Neco tomu vetsinou predchazi, a to neco ho muze dost vyzdimat na to, aby byl schopny uvazovat a jednat jako nekdo, kdo podobnou situaci hodnoti z bezpeci utulneho pelisku a nikdy se v ni sam neocitl. A ne, nesouhlasim s tim, ze vse jde, kdyz se chce. To by tenhle svet vypadal jinak. Nekdy to proste nejde, sejde se moc spatnych veci najednou, hnusy se na sebe nabaluji jako snehova koule a od urciteho bodu neni cesty zpet. Nevim, jak dlouho trva, nez se davka hmotne nouze k zadateli dostane, a hlavne si nejsem jista, jestli by na tu ubytovnu stacila. I kdyby si sehnal brigadu hned druhy den (bez dokladu, bez vypisu z RT, ktery se plati atd.), tak vyplatu pravdepodobne dostane za mesic. Do te doby co? Ja proste porad nechapu, ze je tolik lidi, co si mysli, ze dostat se do hnoje je tezsi, nez se z nej vybabrat.

Já neříkám, že se to nemůže stát nikdy a nikomu, ale co už by to muselo být za souhrn nešťastných událostí, to si neumím představit. Vždyť ani ti lidé, co jim třeba vyhoří dům nebo je postihne jiná pohroma a příjdou o všechno, jako bezdomovci neskončí. A kolik bezdomovců třeba prodává Nový prostor, mají alespoň snahu být nějak užiteční a nesedí s krabičákem v parku celý den. A samozřejmě, v takovém stavu, do jakého se po pár letech dostanou, si je ani ti příbuzní, pokud nějaké mají, už k sobě nepustí. Toto se musí řešit hned, jak se to začne sypat a ne to nechat vyhnít a pak si stěžovat, že se všechno spiklo proti mně. Já pro toto omluvu nemám, mladí, zdraví lidé pracovat můžou a ne se prochlastat a profetovat až jsou z nich žebrající trosky a „Lidi, smilujte se, nemám ani na rohlík“. A zkus jim ten rohlík koupit, pošlou tě do háje, potřebujou na chlast ne na jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
24.7.23 10:04

Většinou je to jejich styl života. Nechtějí to měnit. Ten, kdo se dostal na ulici aniž by chtěl, se z ní zase rychle dostane. A přesně jak píše Buba mara s rohlíkem - to už se mi stalo několikrát. Nebo že potřebují na dopravu, a odpoledne po mně chtěl znova, ani si nepamatoval, že už jsem mu peníze dala. Protože alkohol.
Organizací je dost, akorát o ně většina nestojí.

Ale jinak dobrej pokus jak si sehnat věci na dovolenou. Akorát, že to nevyšlo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí