Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Posledních pár měsíců mám problém s klávesnicí u notebooku. Nejdřív mi přestala fungovat dvě písmena, pak zase šla, znovu nešla a problém se rozšiřuje na víc písmen a číslic. Pár drobků jsem vytřepala, polití mohu vyloučit. Co s tím? Model HP 255G6
Zkusila bych si koupit sprej na čištění klávesnic. Je to v podstatě stlačený vzduch. Pokud to nepomůže, tak se holt notebook pomalu loučí…
@nozu píše: Více
nelámal bych nad ním hůl, klávesnice u notebooku je výměnný díl a není drahá.
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Nedalo mi to a koukl jsem se na cenu nové klávesnice pro tento model, tak se prodává fakt za pár stovek, to se ani nevyplatí ji čistit. Nechci dělat reklamu žádné konkrétní firmě, ale když dáš hledat „HP 255G6 česká klávesnice“, tak ti prodejců vyskáče mraky. A pokud jsi jen trochu zručná, tak to zvládneš vyměnit i sama.
@rmot píše: Více
Presny postup pre konkretny typ neviem a nehladal som, ale „trochu zrucna“ je zavadzajuce (aspon podla mna).
Prva vec s ktorou sa stretne su mikrosrubky, a nie kazdy ma doma mikrosrobovak.
Aj ked vsetky sruby vymontujes tak su tam vacsinou kvanta plastovych paciciek a ked nevies ci tlacit/tahat odkial/kam tak sa moze lahko stat ze tie pacicky odskacu.
Samotna klavesnica je vacsinou pripojena ‚ribbon cable‘ a na to aby sa zlomil staci ze sa na neho skaredo pozries. ‚ribbon cable‘ je ukonceny v konektore ktory ma milion roznych sposobov zamykania (otacacia pacicka, vytahovacia pacicka, zatlacacia pacicka…) staci ze nedas trosku pozor, zle ten zamok povolis, alebo prilis hrubo zatiahnes a ten zamok ulomis = vymena konektora co tiez s „trochou zrucnosti“ zvladnes, ale rad sa tomu vyhnes.
Tym neodradzam od domacej vymeny, ale ak nemas skusenosti tak doporucujem v klude pomaly postupovat a silu pouzivat ako posledny argument.
O ESD zabezpeceni pracoviska pomlcime… dnesne notebooky toho vydrzia hodne, ani ja sa s tym neobtazujem.
@IcePlanet7 píše: Více
Doba, kdy jsme si museli vyžádávat servisní manuály z Taiwanu a podobně už je pár desetiletí pryč. Dnes je na každý model notebooku hafo dissassemble videí na youtube a i laik, když si to párkrát pustí, tak bude vědět co a jak. Dnes nejen specializované, ale i běžné nářadí přestá být součástí domácností. Ale zrovna tady se vyplatí zaběhnout do nejbližšího železářství, nebo vietnamského „vše v jednom“ obchodu a koupit si jemné šroubováčky. Sada šroubováčků bude stát do dvou stovek, klávesnice kolem pětikila, což je příjemnější, než dát v servisu tři litry, nebo i víc - to už se prostě u těchto notebooků nevyplatí. U tohoto modelu je blbé, že se klávesnice vyndavá spodem a musí se rozložit celý notebook, ale nic se neletuje, je to jen taková lego stavebnice.
Takže Amino, než ho vyhodit, tak to zkus
A ty padlé čelisti kolem, když jen tak mezi kamarádkami (a kamarády) prohodíš „zlobil mi notebook, no tak jsem si koupila díly a opravila ho“ ![]()
P. S.: ESD jsem viděl naposled v servisech prakticky řešit - no vlastně ani nevím, už je to hoodně dávno
Maximálně jako součást buzerace a to stejně od náramku vedl tak maximálně kablík někam volně pod stůl ![]()
@rmot Ja sa s tebou nehadam a efekt u kamaratok/kamaratov zaruceny, len som chcel upozornit ze to ma aj nejake uskalia a minimalne to samostudium pred samotnou akciou (co je mimochodom super napad) je viac nez vhodne.
ESD: Ano ako som pisal uz sa nepouziva, ale ked mas v ruke protoypy za 10 tisice EUR tak rad pracujes na ESD safe pracovisku (a nie nejedna sa o kablik), nicmene autorka prosim tymto sa vobec nezdrzuj ako som pisal a rmot tiez to nieje tema k oprave notebooku.
@IcePlanet7 píše: Více
Neberu to, že bychom se hádali, spíš mi to přijde jako taková nostalgická debata ohledně toho, že dřív servisy byly skutečně servisy
Dnes už se v podstatě nikde nevytahují origo servisní manuály od výrobců (protože už je někteří ani neposkytují) a jede se i ve značkových servisech podle youtube
Ohledně toho ESD - vzpomínám na doby, kdy se řešil i speciální nátěr podlahy, atd. Zkus někde dnes najít i třeba jen antistatickou podložku, na které by se to rozebíralo. Na druhou stranu, ani v elektronice dnes nenajdeš tehdejší citlivé cmosy, na který se stačilo křivě podívat a on se odpálil
To, co dnes snese elektronika, je až neskutečné vzhledem k té integraci.
@rmot Krasne stare casy… podlaha, podlozky (este mam), osvetlenie, oblecenie… Spominam. Nicmene stale mas niektore citlive suciastky, alebo blby dizajn - to teda hlavne pri tych prototypoch. Ale prekvapuje ma aka je aktualne odolna pamat… Ked zoberiem ako som ju prenasal, ako instaloval… sam som sa divil ze to prezila.
Díky za rady, mini šroubováčky doma máme. Nicméně jsem začala uvažovat, že si koupím nový notebook, protože baterie už taky nefunguje, musím to mít zapojené v zásuvce, aby to jelo, celkem nepraktické. Srovnám si ceny a uvidím, dík.