Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli někdo nemáte zkušenosti s touto situací. Studuji VŠ, jsem v 5.ročníku, ještě rok mi zbývá. S přítelem jsme spolu tři roky, oba pocházíme ze stejného města, ale já studuji denní studium na opačném konci republiky. I tak spolu trávíme prakticky každý týden minimálně 3 dny, protože za ním dojíždím a bydlím u něj v bytě. Takže když skončí semestr tak u něj ty 3 měsíce bydlím na stálo. Ted se ale stalo to, že se jeho otci zhoršil zdravot.stav, má nevyléčitelnou nemoc a on se nastěhoval k rodičům a pomáhá jim s tím. A svého bytu se vzdal. Rozumím tomu, že chce doma pomoct, protože jeho maminka to sama nezvládá, ale neproběhla mezi námi o tom žádná diskuze že se bude stěhovat, a že tam bude teď pořád, takže se vídáme prakticky jen na pár hodin po jeho práci, když přijedu domů (ted už ke svým rodičům) a pak jede za rodiči. Já vím že to má těžké, a respektuju to, že se stará o své rodiče, ale jsem ted uplně na poslední místě. Nemáme se kde vídat, protože on za mnou na muj byt na VŠ dojet nemůže kvuli rodičům, a u něj zustat taky nemůžu, protože není místo. Takhle to funguje už několik měsíců. Hrozně mi chybí, ale nechci na něj tlačit. Když mu nezavolám tak se sám ani neozve, a když mu řeknu že bych byla ráda kdybychom spolu aspon mluvili, tak mi řekne že na to nemá náladu a že má svých problémů dost, tak že nechce řešit ještě mě. Tak prosím o jakoukoliv radu…
Příspěvek upraven 18.01.15 v 14:14
Rada zní, nauč se být nezávislá. Dělej si to, co chceš dělat a pokud s tebou nechce komunikovat, asi tě nebere jako pomoc, ale spíš jako přítěž. Je ti tak 24 let? Choď tancovat, bav se s kamarády, zaměř se na školu, prostě žij. On se buď srovná, nebo to ukončíte. Rozhodně bych se mu nevnucovala, to nikdy nekončí dobře.
No hele ja to vnímám tak ze spolu proste chodíte, nemáte deti společně závazky ani finance a partner možná proste vzhledem k tomu co teď prožívá ani o víc nestojí. Tobě nezbývá než to respektovat a nebo ten vztah ukončit.
@2222222 trpelivost, vzij se do jeho situace, chapu Tve pocity, ale kdyz nemuzes pomoci, tak mu ted doprej at je s rodinou, ktera ho ted potrebuje vic, nez Ty, najdi si noveho konicka ![]()
Myslím si že jsem nezávislá, mám tady spoustu kamarádů a koníčků, ale přeci jen jsem byla zvyklá 3 roky fungovat jako pár, když mi bylo smutno tak zavolat, vždycky tu pro mě byl. Je to nejhodnější kluk co znám, opravdu. Ale teď to na mě nějak padlo, cokoliv se stane tak mu nemůžu říct - protože oproti tomu že mu umírá tatínek je všecko prkotina. A nevím jak mu být oporou když se mnou nechce komunikovat. Nechci to ukončit, nikdy bych mu to neudělala, zvláště ne teď, když má takové rodinné problémy, ale prostě mě to mrzí
@2222222 myslím že by ses měla snažit mu být oporou když on potřebuje a „necpat“ mu svoje problémy a nevyčítat… Jemu se asi taky nelíbí v jaké situaci je, a když na něj ještě budeš tlačit stížnostma tak mu nepomůžeš… Měla bys víc být naslouchající holt se smiř že teď tu není on pro tebe jak si byla zvyklá ale že taky by bylo dobré abys byla ty pro něj…
@2222222 je toho na nej hodne, na druhou stranu te v podstate odriznul jako nepodstatnou zatez, coz po trech letech vztahu neni uplne normalni. Ja bch se na rovinu zeptala, jak vidi vasi budoucnost, zda to mam brat jako prechodne obdobi nebo uz jsem mu lhostejna.
Já vim, taky sem se ozvala teď po třech měsících jednou…a ne zle, jen sem chtěla aby u mě (respektive u mých rodičů)zůstal přes noc, aby si od toho odpočinul a tak. Místo toho se šel opít s kamarádem. (coz taky chápu, má toho plné zuby a chce „vypnout“, a normálně fakt nepije). Ale prostě mi to bylo strašně líto, že po třech letech, kdy jsme byli fakt hrozně fajn pár, jsme zasnoubení a všechno mě najednou uplně odstřihne. já tu pro něj sem, kdykoliv potřebuje něco tak to udělám, nestěžuju si mu, nefnukám nic, kromě té jedné situace. Ale prostě si neumim představit že takhle budu fungovat dalších x měsíců. bez jakéhokoliv kontaktu
Nedovedu si představit, že mi umírá táta. To musí být něco tak strašného, že bych to asi taky nebyla úplně já. Dej tomu čas, jestli k sobě patříte a máte spolu strávit zbytek života, na několika měsících teď nesejde.
Děkuju
to víte, že počkám. nic jiného mi nezbyde. jen doufám, že se na mě potom, co jsme se půl roku neviděli, neslyšeli, nespali spolum, nevykašle
A jeho tatínkovi je 84 /příteli 28/, a nemocný je mnohem déle než se známe, takže jsme tohle téma spolu řešili už několikrát. A ted mi napsal, že tam potom bude muset zustat s maminkou, že jinak by tam zustala sama…Ach jo. fakt nevím co s tim
No a mně to zase tak úplně normální nepřijde, jako vám všem tady, jestli se mu zakladatelka ozvala po 3 měsících a on jí ne?? ![]()
Ano, je v obtížné situaci, ale to přeci neznamená, že by měl přítelkyni úplně odstřihnout a fňukat si někde opodál a když má čas tak se jít raději opít s kamarádem?
Tohle přeci není partnerství, kde by jeden druhého měl podržet v těžké chvíli. Mně by to teda hodně vadilo…
Zakladatelko, zvaž, jestli je to ten pravej a jestli Ti za to fakt stojí ![]()
Jsem ráda, že nejsem jediná komu to přijde divné…chápu to, nidky bych mu to nevyčetla. ale prostě nemít žádný kontakt s partnerkou se kterou se předtím vídal, prakticky „denně“. No já bych o tom chtěla mluvit, ale prostě není jak. Nechce komunikovat, když mu volám tak mi řekne má všeho dost a nemá náladu a že je hrozně unvavený řešit ještě takovou „hloupost“ že se nevídáme když mu umírá táta. A pak si vždycky připadám jak sobecká husa.
…zůstat s maminkou…no tak já si jednoho takovýho vzala, který vždy upřednostňoval svoji matku a bratra přede mnou..myslela jsem si, že se to změní až příjou děti ![]()
Teď to vypadá tak, že jsem s dětmi sama doma, protože maminka pořád něco potřebuje a on ji to přeci nemůže odepřít, když je chudák sama…
@ivculka píše: …zůstat s maminkou…no tak já si jednoho takovýho vzala, který vždy upřednostňoval svoji matku a bratra přede mnou..myslela jsem si, že se to změní až příjou děti
Teď to vypadá tak, že jsem s dětmi sama doma, protože maminka pořád něco potřebuje a on ji to přeci nemůže odepřít, když je chudák sama…
@ivculka no jo ten smajl na konci je výstižnej, velká naivita ![]()
Proč by se jako měl měnit? Jen proto, že ty chceš? Prostě, když s někým chceš být, tak ho buď bereš jaký je anebo necháš být. Lidi se prostě v jádru nemění a to je prostě fakt, tak jako, že každý den vyjde slunce.
Ale chápu, že je to těžký…