Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Melpel píše:
Pokud za tebou přítel nestojí, tak máš jen dvě možnosti - rezignovat a stát se jejich loutkou, která jim odevzdá dítě (a každé další dítě, které porodíš), nebo se odstěhuješ. I s přítelem, který by ti stál po boku a rodiče usměrňoval, by to bylo těžké. Ve tvé situaci nic než odstěhování nepomůže.
Znám jeden případ, kdy ona taky pořád doufala, že se to nějak vyřeší. No, „vyřešilo“ - žijí stále v jednom domě, ale vedle sebe, odcizení, každý si žije po svém, ona je v situaci, že kdyby se chtěla rozvést, dítě s ní odmítne jít, protože je tak zpracované tchánovci, že mámu bere jen jako někoho, kdo tam s nimi musí žít, kdo je tam trpěný. A čím je dítě starší, tím je vše horší. Popřemýšlej, jestli taky chceš, aby dcera v budoucnu měla raději babičku než tebe… Neříkám, že to tak musí dopadnout, ale tvá současná situace je stejná jako u mnou popsané rodiny. Abys nedopadla stejně jako ona - žít s tím, že vlastní dítě má radši všechny okolo a tebe vlastně nepotřebuje.
A chlap sakra je neschopnej jim neco rict? Sla bych k rodicum nebo ke kamosce na par dni, pokud mas penize na zbyt tak na tyden nekam do penzionu. Jemu bych rekla, ze s evratim az nimi neco udela. Tohle neni normalni. To jsou psychopati. Cert vem nejakou rekonstrukci. Kdyz bydlete kdyz v byte proste neotvirej a hotovo. Zvonek bych urvala a cau
@Micaella22 píše:
A chlap sakra je neschopnej jim neco rict? Sla bych k rodicum nebo ke kamosce na par dni, pokud mas penize na zbyt tak na tyden nekam do penzionu. Jemu bych rekla, ze s evratim az nimi neco udela. Tohle neni normalni. To jsou psychopati. Cert vem nejakou rekonstrukci. Kdyz bydlete kdyz v byte proste neotvirej a hotovo. Zvonek bych urvala a cau
uz jsem to zkusila na pritele pritlacit a jednou se kvuli me promohl a sel se podivat na jiny byt ale hned co ho spatril tak rekl, ze se mu to tam nelibi. Bojim se, ze je fixovanej a zpracovanej od rodicu a ja nevim co uz mu mam rict aby pochopil vzdy se jen pohadame a rekne mi ze moc vse resim ze chce mit klid. ![]()
Jedina sance na zmenu je se odstehovat.byt neni vas,takze si vemte nabytek a jdete.ale neco mi rika,ze to stejne neudelate.uz tu byla podobna diskuze.tehotna zakladatelka tehdy bydlela u rodicu pritele,same.problemy.vsichni ji radili at se odstehujou,dokud se mimco nenarodi.a co myslis.bydli tam porad a jediny co dela je,ze si stezuje,jak jsou hrozny.
@karkarka píše:
Jedina sance na zmenu je se odstehovat.byt neni vas,takze si vemte nabytek a jdete.ale neco mi rika,ze to stejne neudelate.uz tu byla podobna diskuze.tehotna zakladatelka tehdy bydlela u rodicu pritele,same.problemy.vsichni ji radili at se odstehujou,dokud se mimco nenarodi.a co myslis.bydli tam porad a jediny co dela je,ze si stezuje,jak jsou hrozny.
verte, ze kdyvy pritel stal pri me a chtel by ten klid a hlavne abych i ja byla stastna odstehuji se hned bohuzel mi pokazdy vycte ze na to jit jinam nebudou penize ( penez mame dost) ma vymluvy. Uz sem jednou zbaleno mela s tim, ze odjedu sama s malou ale premluvil me at to nedelam ted to byla chyba. Hold asi zacnu tim, ze budu razna nepoustet ji knam zmykat a az na chodbe me dnes odchytne reknu ji ze to tak dal nejde. Bud at se prizpusobi a bude dodrzovat mi pravidla nebo beru dite a stehuju se a ona ho uvidi 2× do mesice a nazdar! Pocitam ze odpoledne bude vysilovat ze malou nevidela 4 dny a jak se ji stejska
@Anonymní píše:
verte, ze kdyvy pritel stal pri me a chtel by ten klid a hlavne abych i ja byla stastna odstehuji se hned bohuzel mi pokazdy vycte ze na to jit jinam nebudou penize ( penez mame dost) ma vymluvy. Uz sem jednou zbaleno mela s tim, ze odjedu sama s malou ale premluvil me at to nedelam ted to byla chyba. Hold asi zacnu tim, ze budu razna nepoustet ji knam zmykat a az na chodbe me dnes odchytne reknu ji ze to tak dal nejde. Bud at se prizpusobi a bude dodrzovat mi pravidla nebo beru dite a stehuju se a ona ho uvidi 2× do mesice a nazdar! Pocitam ze odpoledne bude vysilovat ze malou nevidela 4 dny a jak se ji stejska
Tchýně se nezmění.fakt to chce se odstehovat.zkus sama hledat vhodne byty a pak vezmi partnera na prohlídku. Vysvetli mu ze takhle to dal nedas a přinejhorším se odstehujes i s mimcem. Jestli bude drzet pri mamince,tak aspon budes vedet,ze budes porad ta druha.
@ontar píše: Ženský radíte sice dobře, ale za pár let z vás budou přesně ty samé tchýně, nebo myslíte, že přiletěli z Marsu? Někdo vás holt špatně naprogramoval…
To možná bude, ale já bych nebyla s detičkama ani v jedny ulici natož v baráku, takže ode mě budou mít relativně klid.
@Anonymní píše:
Chápu, v jaké situaci jsi, ale nevyhrožovala bych. Věty typu „uvidí ho 2× do měsíce“ raději ne. Asertivně, slušně, bez urážek. Protože jinak se to obrátí proti tobě - tchyně pak může jít za přítelem a náležitě dramaticky mu vylíčit, co jsi říkala, že jí kradeš její první vnouče nebo něco takového. A komu bude přítel věřit? Bohužel samozřejmě mamince.
A bohužel počítej s tím, že pokud je takto fixovaný na rodiče, pravděpodobně s tebou do jiného bytu nebude chtít jít. Chlap z mnou popisovaného příběhu by se raději rozvedl, než aby se odstěhoval z rodného domu, vše pro něj bylo důležitější než jeho manželka.
To už o něčem svědčí…
@Anonymní píše:
s jidlem to mame taky na hrane ty uz by ji davali buh vi co. Ano sem bohuzel takova, ze se nerada dohaduju a delam zle. Vzdy se pred nima tvarim ze sem ok ale ve zkutecnosti bych rvala.
Nikdy se netvař před nimi, že je vše OK, to je ta největší chyba.
Příště až ti budou bušit na dveře, ignoruj to. Když tě tchán či tchýně zastaví na chodbě, řekni, že nemáš čas se s nimi bavit a jdi dál. Nepouštěj si je do bytu, pokud ty nechceš. Pokud mají klíče, nech si ty klíče ve dveřích, pak dveře neotevřou, ale lepší by bylo, aby klíče neměli.
Je potřeba se vůči nim ohradit a vymezit, slušně a rázně hned, když ta situace nastane. Ne až časem, kdy to v tobě buble a buble a už jsi naštvaná. Zkus to. Nepůjde to vše hned, je potřeba to nacvičit a ty máš na to dobrý materiál - tchýni a tchána. Ber to jako cvičení, bude se to vždy hodit do budoucna. ![]()
@Anonymní píše:
mate pravdu. Potrebuju se sverit a trochu sebrat odvahu rict co se mi libi a co ne. Bohuzel za mnou pritel nestoji kdyby ano urcite by vse bylo jinak. Stale mi rika, ze problem mam jen ja ne oni je to jejich prvni vnouce a chtej si ho uzit.
No ještě by mi to párkrát řekl a šla bych s dítětem sama do jiného podnájmu. Tvůj přítel s tebou také pěkně manipuluje, aby jsi dělala vše tak jak on chce a on nemusel nic řešit.
@ontar píše: Ženský radíte sice dobře, ale za pár let z vás budou přesně ty samé tchýně, nebo myslíte, že přiletěli z Marsu? Někdo vás holt špatně naprogramoval…
Znám jednu, která několik let žila pod tchyní-semetrikou. Denně poslouchala, jak je nemožná, neschopná, co všechno blbě udělala… Nakonec se odstěhovali. Dnes je z ní tchyně, kterou její snacha miluje. Proč? Protože jí nedělá to, co jí samotné vadilo. Když se jí něco nelíbí, řekne svůj názor slušně, snacha jí slušně odpoví, proč to či ono dělá tak a tak, že třeba dnes se plně kojeným dětem nemusí dávat v prvním půlroce života čajíčky, tchyně řekne ok a nechává výchovu na snaše. A snacha zase přivře oči, když je dítě u babičky, že holt má jednou za čas těch sladkostí víc, než je zdrávo, že se podívá na ne zrovna kids-friendly seriál atd. Prostě respektují se.
Je to o respektu. To, že někdo něco dělá jinak, neznamená, že to dělá špatně.
Rvát mámě její dítě z náručí s tím, že není schopná plačící miminko utěšit, není respekt. Přijít a říct - slyším, že malá pláče, nejsi už unavená? Nechceš, abych ji zkusila chvilku pochovat? - to je respektující chování.
Negeneralizuj. Báječných tchyní je dost. A mnoho dnešních matek jednou bude fajn tchyní. Stejně jako bude řada nesnesitelných tchyní, které budou snachám přespříliš zasahovat do výchovy. Všichni lidi nejsou stejní.
@Anonymní píše:
ja to podobrym.uz jednou resila a nic se nezmenilo delali, ze sem nic nerekla. V nedeli kdyz mala plakala dokonce se sem cpala, ze si ji uklidni sama. V klidu se nic nevyresi. Pritel by mel stat zamnou a rict jim to ale bohuzel schazuje jesze me ze ja sem ta co vidi a hleda problem at nic netesim a ignoruju to jako on.
@Anonymní píše:
dekuju bohuzel mate pravdu nevim proc ale kdykoliv je problem nejsem razna coz bych byt asi mela a nebat se co kdyby a co bude kdyz se vzepru.
Je blbé, že přítel za vámi nestoji, ale o to více je potřeba, aby jste se ozvala. Když tchánovci dělají, že neslyší, co jste jim řekla, tak vzít malou a odejít. Do bytu si je moc nepouštět, stačí doba, kdy je k vám pustí přítel. Hlavně se nebát, že se oni naštvou. No a co. Když se naštvou, není to vaše chyba, je to jejich problém.
A také je potřeba řešit přítele. Asi bych mu jednoduše ale jasně řekla (ale musela bych to mít v sobě srovnané a být schopna to udělat), že pokud nebude stát za vámi, neustále vás potápět a deptat, že ukončíte váš vztah a odejdete. Přece se nebudete celý život třást co udělá tchýně, tchán či partner. ![]()
Tak určitě jsou hranice, které člověk dodržuje celý život a je jedno, zda mu je 25 či 60. To se nemění. A mysím si, že jedna z těch hranic je právě respekt k druhému a k jeho soukromí. Kdo tento respekt nemá v 25 letech, dost často ho nebude mít i v těch 60 letech.
@Anonymní píše:
Zamykam dnes mala zas vyvadela hmed tuka a dobejvala se co se tu deje. Odstehovala bych se ale mame uplne novy rekonstrulovany byt vse delany na miru a je mi to lito opustit. Po dobrym sem to zkousela ale nic dokonce maly zacli rikat narazky na me. Je mala jeste nerozumi je ji 7 mesicu ale bojim se co prijde az bude vetsi. Uz sem s ty situace zoufala
Bud tvůj přítel bude chlap a rodiče si srovná, nebo se s tím budeš muset smířit, když odejít nechceš. Do bytu jste investovali bez toho, aby byl váš? Osobně situaci nechápu, s tchanovci bych vyrazila dveře. Ale já bych se k nim ani nestehovala.
@Anonymní píše:
ja to podobrym.uz jednou resila a nic se nezmenilo delali, ze sem nic nerekla. V nedeli kdyz mala plakala dokonce se sem cpala, ze si ji uklidni sama. V klidu se nic nevyresi. Pritel by mel stat zamnou a rict jim to ale bohuzel schazuje jesze me ze ja sem ta co vidi a hleda problem at nic netesim a ignoruju to jako on.
Jednou nestačí, musíš stále dokola. Opakovat a opakovat. Je to pakárna, ale jinak to nepochopí, že to myslíš opravdu vážně a že tě nezlomí. ![]()