Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já nechápu proč ses anonymní. Tohle je tak zvláštní situace, že se v tom musí sestra poznat. K tématu. Nechápu co vás nutila tento dar přijmout. Osobně by se mi to protivilo a navrhla bych alespoň kompromis. Levnější být, půl hypo půl rodiče. Sestře se nedivím.
Zakladatelko a víš že celý život budeš muset jeho rodičům děkovat a skákat jak oni pískají, když řeknou uvolněte byt tak ho uvolníte a ještě se budete usmívat protože vám na něj dali, přítelovo sestra je alespoň tak rovná že si bydlení zařídila sama
Mě by se tohle nelíbilo z pohledu žádné strany.
V Praze jsou vyšší ceny ale i platy, je to jeho věc, kde se rozhodl žít.
Jako správné řešení vidím toto: Byt se prodá. Tvůj přítel si nechá 850 000 které do něj investoval a 1 mega který rodiče dali i sestře (případně více o inflaci, je-li sestra výrazně starší a dostala milion v době, kdy měl větší cenu), zbytek se vrátí rodičům a ti mohou část podle svého uvážení rozdělit oběma sourozencům stejným dílem.
Sestra pak může svou hypotéku částečně splatit a tvůj přítel si zase na chybějící část hypotéku vezme.
Případně jste li na byt už fixovaní a jiný nechcete, tak rovnou si vzít na něj hypotéku a sestru vyplatit o poměrnou část.
Vše si smluvně ošetřete tak, aby byt opravdu mohl být váš a nemuseli jste se z toho nikomu zpovídat.
@Alepoudaki píše:
No todle udelalo zlou krev a nebude to nikdy delat dobrotu. Sestre neni hloupa a urcite nebudete mit dobre vztahy. Ty ses nacpala do bytu za 12 mega a myslis si, jake to je terno. Good luck.
Ano, nemáme moc dobré vztahy, protože vím, že jí na mně pořád něco vadí… možná v tom hraje roli fakt, že si moc rozuměla s přítelovou bývalkou a nyní nás srovnává a každá jsme prostě jiná…
@Piiimiii píše:
Ja opravdu neverim, ze existuje nekdo s tak nulovym socialnim a vztahovym citenim a chapanim jako zakladatelka teto diskuze…navic v jejim veku…to uz by clovek mel mit nejake zivotni zkusenosti, znat ma dati-dal, umet a zvladnout si svuj zivot platit sam, nespolehat na sponzory a dary…Taky by se mi nelibila situace, kdy by si cizi clovek narokoval pobyt v mem domove…ale dulezite je tam to slovo MEM…u zakladatelky toto neplati, neni to jeji domov, nechapu jeji pohorseni…jedine vychodisko v jeji situaci (kdyz na tom momentalne s partnerem nejsou financne zrovna dobre, jak pise) je sklonit hlavu, sestru vzdy privitat s otevrenou naruci a vyklidit pole na sestrou stanovenou dobu…me by to za to nestalo…toz kazdy mame nejakou uroven…
No to bych tak neřekla..však se podivej kolik je dnes páru nesezdaných. Jsou spolu pár let oficiální pár, plánují dite…Byt je psaný na jejího chlapa takže to je jejich bydlení, jejich soukromí. Sestru bych tam takto nepouštěl se ani omylem.Ale měli by to nějak urovnat a vyřešit no…
No me by zajimalo, kdyby rodice sestre dali 12 mega a vam jen 1 a meli byste si platit hypoteku. Urcite bys to vnimala jako ted za maximalne spravedlive!
@osvc píše:
Mně ještě neodpověděla, co udělali s penězi za tolik let vydělávání, když jsou oba 35+
Zas tak dlouho nevydělávám… studovala jsem 2 VŠ - ta první byl krok mimo, tak jsem šla raději po 2 letech na jinou, tak mi to sebralo celkem 8 let, navíc jsem narozená na podzim, tak jsem šla do školy o rok později..a taky jsem cestovala a během toho si občas něco přivydělala a zase to padlo na cesty… no a přítel dal své úspory na tu daň + rekonstrukci…
a taky žijeme prostě jinak než jeho sestra, zajdeme si pravidelně někam na večeři, masáž, občas dovolená, pěkné šaty… a v práci jsem nikdy zase tak moc nevydělávala, byť pracuji v Praze
@Anonymní píše:
Ano, nemáme moc dobré vztahy, protože vím, že jí na mně pořád něco vadí… možná v tom hraje roli fakt, že si moc rozuměla s přítelovou bývalkou a nyní nás srovnává a každá jsme prostě jiná…
Byt nezávidím. A ani přítele. Nevypadá to na chlapa, co se postará. Od jeho rodičů je to, co udělali, hnusné a hloupoučké. Pokud ovšem není sestra přítele hodna vydědění.
Kecáš, nevěřím ti ani slovo. Já jako rodič, i kdybych těch 12 mega měla, bych je nikdy nedarovala jen jednomu dítěti. Maximálně bych mu je půjčila a to ještě se smlouvou a rozpis splátek, aby teda nemusel platit bance úroky. A klukovi, co se sám pořádně ani nepříčinil, už vůbec ne. Nevěřím, že by nějaký rodič takhle oškubal svoje druhý dítě. A jestli jo, tak je to teda k ![]()
Zvedni raději zadek a jdi do práce. Až tě s tím děckem za pár let pak z jeho bytu vyrazí na ulici, protože ti tam nepatří ani klika od dveří, budeš teprve koukat.
@BlaZenkaB píše:
Mě by se tohle nelíbilo z pohledu žádné strany.
V Praze jsou vyšší ceny ale i platy, je to jeho věc, kde se rozhodl žít.Jako správné řešení vidím toto: Byt se prodá. Tvůj přítel si nechá 850 000 které do něj investoval a 1 mega který rodiče dali i sestře (případně více o inflaci, je-li sestra výrazně starší a dostala milion v době, kdy měl větší cenu), zbytek se vrátí rodičům a ti mohou část podle svého uvážení rozdělit oběma sourozencům stejným dílem.
Případně jste li na byt už fixovaní a jiný nechcete, tak rovnou si vzít na něj hypotéku a sestru vyplatit o poměrnou část.
Sestra pak může svou hypotéku částečně splatit a tvůj přítel si zase na chybějící část hypotéku vezme.
Vše si smluvně ošetřete tak, aby byt opravdu mohl být váš a nemuseli jste se z toho nikomu zpovídat.
No, to je pěkné, ale problém je, že na byt v lokalitě, kde žijeme, prostě nemáme a asi ani mít nebudeme…a přítel jinam nechce, to by tam raději zůstal v nájmu… i proto asi ti rodiče ten byt koupili, už se nechtěli dívat, kolik peněz každoročně přítel zaplatí jen na pronájmu..
@Anonymní píše:
Hladová nejsem, jen se mi nelíbí, že bych měla k nám domů někoho pravidelně pouštět na víkend… a o rodiče od přítele bych se na stáří klidně postarala, stejně jako o své rodiče, ale my bydlíme v Praze a nevím, zda by se sem přítelovi rodiče chtěli na stáří přestěhovat… přece jen jsou zvyklí, že mají zahradu a les za domem, to by v Praze nehrozilo… navíc přítelovi rodiče bydlí jen 4 km od jeho sestry, takže kdykoliv něco potřebují, tak jim ona nebo její manžel pomůže… a sama sestra i říkala, že počítají s tím, že k nim jednou rodiče půjdou, mají velký vícegenerační dům…
jo, takže ještě sestra s manželem se o ty rodiče starají a pomáhají jim, to je bomba tohle.
Tak na tu vysi najmu si vemte hypoteku a vratte cast penez rodicum. Jste jak vyzirky. Na nic si nevydelate.
@Netopýr1 píše:
Kecáš, nevěřím ti ani slovo. Já jako rodič, i kdybych těch 12 mega měla, bych je nikdy nedarovala jen jednomu dítěti. Maximálně bych mu je půjčila a to ještě se smlouvou a rozpis splátek, aby teda nemusel platit bance úroky. A klukovi, co se sám pořádně ani nepříčinil, už vůbec ne. Nevěřím, že by nějaký rodič takhle oškubal svoje druhý dítě. A jestli jo, tak je to teda k
Zvedni raději zadek a jdi do práce. Až tě s tím děckem za pár let pak z jeho bytu vyrazí na ulici, protože ti tam nepatří ani klika od dveří, budeš teprve koukat.
Oni pak sestře něco nabídli, jako protihodnotu, ale ona to odmítla.. a jeho rodiči navíc řekli, že prostě potřebovali vyřešit jeho situaci s bydlením, když neměl nic vlastního, kdežto jeho sestra si bydlí pěkně a všichni dobře ví, že nijak finančně nestrádá…
Mne prijde, ze tahle diskuze je provokacni. Ty odpovidas na otazky stylem jen co se ti hodi.
Vlastne vy za nic nemuzete. To bylo rozhodnuti rodicu. Vy chcete dovolene, masaze, restaurace a bydleni v centru. Tak se rodice starejte.
@Šáruší píše:
jo, takže ještě sestra s manželem se o ty rodiče starají a pomáhají jim, to je bomba tohle.
tak zatím není nic moc třeba, přítelovi rodiče jsou poměrně mladí a ve všem soběstační… to spíše oni jim občas pomohou a pohlídají dceru nebo zajedou nakrmit kočky.. A moc dobře ví, že kdykoliv budou něco potřebovat, tak my sedneme na vlak a přijedeme jim pomoci…