Problém-sleva na manželku S.O.S

4239
17.4.10 16:44

Problém daně-sleva na manželku S.O.S

Ahoj všem :mavam:
holčiny prosím pěkně jestli některá víte-poraďte mi prosím.....Vím, že se toho kolem daní už nadebatilo hodně, ale já plaším, pač tuhle nedávno mi kamarádka řekla, že se dá na daních odečíst vyživovaná manželka?Já popravdě řečeno po tom, co podnik, ve kterém pracuje můj manžel od loňska bere všechny zaměstnance-tedy hlavně ty nejposlednější(řidiče) pěkně u huby-šli s platama dolů až o 7 tisíc korun-jsem se těšila, že dostaneme aspoň nějakou korunu navíc-znáte to-zrovna se nám podělalo auto(náhradní díl 10tisíc) rekonstruujeme barák-kamarád nám letos bude dělat mnichovskou omítku na přední straně baráku-neúčtuje si práci(jenom matroš)-takže ten materiál také asi kolem 15 tisíc......nebudu to pitvat dál-prostě doufala jsem, že dostanem na daních nějakou korunu, aby bylo aspoń na ten díl do auta-vloni jsme dostali 12 tisíc…máme hypotéku asi jako každý, že :mrgreen:
ale letos prostě studená sprcha 8-o 8-o na daních jsme dostali 3 tisíce 8-o 8-o :roll: já nevim, zdá se mi to divný-tak by mě zajímalo-jestli i když je manžel zaměstnanec a podepisuje daně v práci, jestli si ty daně můžeme příští rok podat raději sami na FÚ????Přiznám se, že já jsem typ člověka, že v dnešní době nevěřim nikomu a ničemu-ale byla bych prostě asi klidnější :mrgreen: :-P
A ještě by mě zajímalo, jestli se nedá ještě aspoň do konce dubna podat nějaký opravný přiznání-když mě neuplatnil nako manželku-on vám totiž dneska nikdo nic neřekne-co si neuděláte a nezjistíte sami-nemáte a basta…každej přijde akorát když po vás něco chce…chjo :roll: :-?

Díky za jakoukoli odpověď :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
17.4.10 17:05

Můžete podat daňové přiznání, v práci ať si nechá manža vyjet potvrzení o dani z příjmu za rok 2009.

• Citovat
  • Upravit
10848
17.4.10 18:46

Ditto , je mi sice líto pokud si tě tvuj manžel neuplatnil, ale přijde mi normální, že si tu slevu měl hlídat on - přeci nemuže chtít po mzdovce aby přemýšlela o každém zaměstnanci, jestli náááhodou nemá nárok na nějakou danovou slevu, a upozornovala ho na to . to by nedělala nic jineho :nevim:. navíc by ji pulka zaměstnancu jistě poslala do určitých míst at se stará o své…

ruznych danovýh slev je více, a mzdovka nemuže přemýslet jestli zrovna na nějakého zaměstnance se vztahuje ta nebo ta sleva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9943
17.4.10 18:47

myslím si, že do konce dubna to ještě jde. Nejsem si ale jistá, jestli to nemělo být do konce března. A ano-uplatňuje se odpočet na vyživovanou manželku, musíš dát manželovi do práce tebou podepsané čestné prohláčení, že za ten daný rok jsi nepobírala žádný plat a tento samotný odpočet je nejsem si jistá, ale min. 20tis. (možná 24)
teĎ už nevím přesně, jak mi to kámoška říkala, ona ty daně dělá. Takže toto by bylo minimum, co byste určitě dostali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
17.4.10 19:05

Dito jde to mělo to být sice do konce bžezna,ale pokud podáš déle nic tak hrozného se nestane.Nepodáváš ani dodatečné ani opravné, podáváš normální klasické danové přiznání.
Mzodvá fakt nemůže vědět kdo má koho na mateřské nebo rodičáku, a pokud to sám manžel nenahlásí udělá ročnjí zúčování jen jemu.
At si za ní dojde a poprosí o příjmy za loňský rok a ona mu vyjede potvrzení-Až ho bude mít tak si dojdi na FÚ pro ten tiskopis pro DPFO nebo si ho vytiskni na stránkách ministerstva financí a dej se podle pokynů do toho.Není to nic až tak strašného.Jestli si nebudeš vědět rady tak písni, pomůžu ti to dát dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4239
17.4.10 20:39

Holky moc děkuju :huban:

Harpyjko koukám, že místo rady si mě sem přišla sprdnout co?Ano uznávám, že ženské ve mzdovce nemůžou přemýšlet o každém zaměstnanci-jestli se na něj vztahuje ta nebo tamta sleva, ale zase na druhou stranu normální lidi, kteří se nepohybujou ve sféře daní, účetnictví atd.-kde se to mám dopídit???Jedině tak, že mi to řekne nějaká dobrá duše(kamarádka apodobně) :think: :nevim: tak halt jsme zase o něco moudřejší........

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
17.4.10 21:26

Ditto, vždyť se o tom každý rok píše na internetu… A to vcelku dlooouhou dobu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
17.4.10 22:06

Ditto, máme naprosto stejný problém i my. :-( Manžel si nechal dělat daňové přiznání poprvé u nich v práci a zjistil, že mu to zkazili. A nejen jemu, ale ještě asi dalším pěti kolegům. 8-o Tak jsme volali paní účetní, která nám to dělala každý rok a tak řekla, že uděláme dodatečné daňové přiznání. A taky tam přidá mě jakožto manželku. Opravné by se prý už nestihlo, to se musí podat do konce března :nevim: Pořádně tomu nerozumím, jen předávám tak, jak to bylo vysvětleno nám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
349
17.4.10 22:30

Ahoj holky, dělám mzdovou účetní. Souhlasím s tím, že by se měla i mzdová účetní by měla zaměstnance na možné slevy upozornit. Je to její práce a to jí prostě musí napadnout se zeptat, pokud si dotyčný uplatňuje slevu na dítě, že je manželka nejspíš na mateřské, tudíž má nízký příjem. Určitě si dodatečné přiznání udělejte i když to bude pozdě. Nejlepší by bylo se informovat na příslušném finančáku, jak máte postupovat, ale rozhodně to neházejte za hlavu, určitě se to dá opravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
18.4.10 13:24
radi1 píše:
Dito jde to mělo to být sice do konce bžezna,ale pokud podáš déle nic tak hrozného se nestane.Nepodáváš ani dodatečné ani opravné, podáváš normální klasické danové přiznání.
Mzodvá fakt nemůže vědět kdo má koho na mateřské nebo rodičáku, a pokud to sám manžel nenahlásí udělá ročnjí zúčování jen jemu.
At si za ní dojde a poprosí o příjmy za loňský rok a ona mu vyjede potvrzení-Až ho bude mít tak si dojdi na FÚ pro ten tiskopis pro DPFO nebo si ho vytiskni na stránkách ministerstva financí a dej se podle pokynů do toho.Není to nic až tak strašného.Jestli si nebudeš vědět rady tak písni, pomůžu ti to dát dohromady.

Takže se ještě daňové přiznání podat může? Fakt? My máme totiž zase ten problém, že za přítele to v práci neposlali, byl tam nějakej problém, ale účetní mu ta zapomněla říct… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101723
18.4.10 13:44

Ditto jak už holky psaly, získat potvrzení o příjmech a podat daně sami, jen nevím jak se tam uvádí to, že už vlastně část zpět dostal.
Každopádně, aby se dal uplatnit odpočet na vyživovanou manželku, tak tvoje příjmy nesmí za rok 2009 být vyšší než 68000,–, což je otázkou zda splňuješ nebo ne, protože jako tvé příjmy se pro tenhle odpočet počítá jak nemocenská, tak mateřská (rodičák už ne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101723
18.4.10 13:50

Raduš podat se dá, problém by nastal, kdyby měl přítel něco doplácet, pak by z toho platil i penále, ale pokud bude mít přeplatek, tak je to v klidu. I když na druhou stanu, pokud v práci podepsal ten růžový papír, že chce udělat vyúčtování daně, tak by se měla snažit účetní a ne to teď po termínu házet na vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4239
18.4.10 20:41

Holky ještě jednou všem moc díky :hug:

A pro ty, které udivuje to, že o slevách na manželku nevím-zatím jsem se o to starat a zajímat nemusela, pač manželé jsme teprva od loňska-takže tak :think:
Nikdo není vševěd a všeuměl :nevim:

lusindo za tvůj příspěvek ti opravdu moc a moc díky :hug: jak je totiž vidět-všechno je jenom o lidech, že????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
349
18.4.10 22:27

Samozřejmě máš pravdu, když někdo nechce tak s nim nic nehne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
19.4.10 22:38
Ditta77 píše:
Holky moc děkuju :huban:Harpyjko koukám, že místo rady si mě sem přišla sprdnout co?Ano uznávám, že ženské ve mzdovce nemůžou přemýšlet o každém zaměstnanci-jestli se na něj vztahuje ta nebo tamta sleva, ale zase na druhou stranu normální lidi, kteří se nepohybujou ve sféře daní, účetnictví atd.-kde se to mám dopídit???Jedině tak, že mi to řekne nějaká dobrá duše(kamarádka apodobně) :think: :nevim: tak halt jsme zase o něco moudřejší........

Ditto - :oops: to je fakt. sorry - ale pak jsem se sem vrátila že neco dopíšu - konstruktivního a zatím ti už poradila Brusek, tak jsme se na to vybodla.
Většina mzdovek to ma treba spis tak, ze kdyz se jich zamestnanec prijde zeptat jestli na neco nema narok, a popise svou situaci, tak mu poradej - ale jinak je to tak jak říkáš, prsote bud to člověk sleduje, o daních se toho každý unor, březen píše v novinách spoustu - a nebo má kamarády v podobne situaci - a ty mu poradej :-) tak mne to trochu překvapilo, že jste to s mužem vubec netušili.
tak se nezlob. a at ti to vyjde a vrátej vám to brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák