Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Já mám v něčem podobnou zkušenost. Dítko s nadprůměrným intelektem a s ADHD. Obojí diagnostikováno až ve třetí třídě. S kázní problém nebyl, ale v chování a zapojení kolektivu ano a výrazný. Kromě medikace dost pomohlo najít správné využití silných stránek tedy i inteligence. Dcera se tak pozitivně zaměstanala a další věc jí zdravě stouplo sebevědomí a sebehodnota. Píše od první třídy básně, povídky atd. Takže jsme jí spolu s učitelkou v ZUŠ zprostředkovali autorské čtení, hraje divadlo, moderuje a také píše scénáře k divadelním představením ZUŠ. Ohromně jí to pomohlo a našla usměrnění energie. Jen ve škole se nudila a chovala se podivně. Vyšetření v poradně dost pomohlo nám rodičům i učitelce.
Mockrát děkuji
. Přesně v nějakou takovou odpověď jsem doufala. Páni ředitelka říkala, že musíme zjistit jeho přednosti a nasměrovat ho. A přesně jak píšeš, využít jeho inteligence maximálně.
Jinak je úžasné, že se dcera takhle brzy „našla“. Veliká gratulace
. Musíte být na ni pyšná ![]()
@VERCATOMIK píše:
A ještě jedna věc pro všechny rýpavce. Máme střídavou péči týden a týden. A bohužel otec není důsledný a syn tam moc nemá hranice. Takže to je taky obrovský průšvih. Takže já se můžu snažit sebevíc, ale druhá strana to z části kazí :/
Chudák kluk.
Střídavka mi ve většině případů přijde jako zločin na dětech. ![]()
@7.straka píše:
Všichni, děti i dospělí, mají nějaké problémy. Rozdíl je v tom, jak je zvládáme, jak s nimi pracujeme, jak je ventilujeme. Takže to nějak neberu jako argument k tomu nechat někoho dělat ve třídě problémy. Jak k tomu pak přijdou děti, které svoje problémy neventilují destruktivním způsobem a chtějí se jen v klidu učit a kontinuální vyrušování jim to znesnadňuje?
Bohužel nemáš tak docela pravdu. U dospělého se dá očekávat adekvátní chování v různých situacích, a to prostě proto, že jeho mozek má už dospívání a zrání za sebou. Naproti tomu u dítěte, jehož mozek se rozvíjí různými směry, jen ne rovnoměrně, nemůžeš ani ty, ani nikdo očekávat, že bude umět veškeré své jednání korigovat. Jestli to není snadné pochopit, uvedu příklad: lze očekávat u člověka s krátkou nohou, že se stane rovnocenným účastníkem maratonu? Asi ne. Stejně tak, kdybys viděla snímek mozku tzv. problémového dítěte a dítěte tzv. bezproblémového, byly by patrné velké rozdíly.
Abych to shrnula: ne každé dítě je podle tabulek schopné vyhodnotit všechny situace a chovat se, jak se od něj očekává.
Na druhé straně máme nějaký systém školství, možnosti vzdělávání odborných pedagogických asistentů a jejich práce s (problémovými) dětmi během výuky, aby nezdržovaly ty ostatní, a zároveň byly schopné zapojit se do výuky. A samozřejmě doma rodiče, kteří budou zajišťovat výuku a pomáhat svým dětem.
Snad jsem ti to nějak přijatelně vysvětlila.
@SAJ No to je taky bohužel možný. V tom případě by to byla hodně špatná pedagožka, která neumí řešit problém přímo a používá takové metody. Bylo by to hodně smutný. No jsem zvědavá jak to dopadne…
@Demi píše:
Bohužel nemáš tak docela pravdu. U dospělého se dá očekávat adekvátní chování v různých situacích, a to prostě proto, že jeho mozek má už dospívání a zrání za sebou. Naproti tomu u dítěte, jehož mozek se rozvíjí různými směry, jen ne rovnoměrně, nemůžeš ani ty, ani nikdo očekávat, že bude umět veškeré své jednání korigovat. Jestli to není snadné pochopit, uvedu příklad: lze očekávat u člověka s krátkou nohou, že se stane rovnocenným účastníkem maratonu? Asi ne. Stejně tak, kdybys viděla snímek mozku tzv. problémového dítěte a dítěte tzv. bezproblémového, byly by patrné velké rozdíly.
Abych to shrnula: ne každé dítě je podle tabulek schopné vyhodnotit všechny situace a chovat se, jak se od něj očekává.
Na druhé straně máme nějaký systém školství, možnosti vzdělávání odborných pedagogických asistentů a jejich práce s (problémovými) dětmi během výuky, aby nezdržovaly ty ostatní, a zároveň byly schopné zapojit se do výuky. A samozřejmě doma rodiče, kteří budou zajišťovat výuku a pomáhat svým dětem.
Snad jsem ti to nějak přijatelně vysvětlila.
To co píšeš není v rozporu s tím, co píšu já. Já s tebou souhlasím, jen dodávám, že nikdo nemá mít „oprávnění“ škodit ostatním a narušovat výuku. Ty to rozvíjíš. Takže žádný rozpor.
@7.straka píše:
To co píšeš není v rozporu s tím, co píšu já. Já s tebou souhlasím, jen dodávám, že nikdo nemá mít „oprávnění“ škodit ostatním a narušovat výuku. Ty to rozvíjíš. Takže žádný rozpor.
Tak oprávnění (ve smyslu práva) zrovna ano. Podle právních norem mají mít diagnostikované děti speciální přístup. Problém je v tom, že na to školy nejsou zařízené, nemají to řešeno systémově - nemají k dispozici speciální pedagogy, psychology, možnost, aby si děti slabší v tom kterém ohledu mohl vzít pedagog stranou atd. Jasně, že 1 učitelka na 20 - 30 dětí toto nemůže poskytnout, ani stihnout.
Učitelé by se měli v tomto významně ozvat. Stmelit se pod 1 praporem a být úderní.
Bohužel vláda využívá toho, že to nemají v povaze. A jejich drobným akcím a la přijdeme v černé se akorát vysmívá. Ale taková pořádná stávka by mohla být vyslyšena. Druhým viníkem jsou rodiče. Pokud budou hledět jen na svůj sobecký individuální zájem, také nikdy nic nemůžou.
To, že nestandardní děti vždy byly a budou, navíc je jich stále více, je fakt. Musíme to tak konečně začít brát a ne házet vinu jeden na druhého. Tlačit na vládu.
@VERCATOMIK píše:
Děkuji. Já nehledala diagnosu. Jen jsem trochu doufala, že má a nebo měl někdo podobnou zkušenost. Bohužel se to tu zvrhlo úplně někam jinam :/.
Ono se to většinou zvrhne jinam, jak někdo o svém dítěti napíše, že má podezření na vyšší IQ. To se pak na emiminu vyrojí matky ze všech koutů republiky, které údajně mají dítě ještě šikovnější a považují to za naprosto normální a zcela průměrné
Těžko pak věřit, že se na běžných základkách tenhle super průměr někam vytrácí a žáci nejsou schopni plynule číst ani ve druhé třídě
![]()
@Adnira píše:
Ono se to většinou zvrhne jinam, jak někdo o svém dítěti napíše, že má podezření na vyšší IQ. To se pak na emiminu vyrojí matky ze všech koutů republiky, které údajně mají dítě ještě šikovnější a považují to za naprosto normální a zcela průměrnéTěžko pak věřit, že se na běžných základkách tenhle super průměr někam vytrácí a žáci nejsou schopni plynule číst ani ve druhé třídě
![]()
![]()
Co ve druhé třídě!
![]()
Neboj bože, když potřebuji, aby přečetli souvislý text delší než tři řádky ve druhém ročníku střední školy!!!
![]()
Já třeba mám chlapce co má ADHD, ale on si prodělla určitou léčbu a věděli jsme, že nejaké probloumy jsou možné..
takže jeho chování je takvy takové… Největší probém je ten, že neumí udržet emoce.. Někdo mu něco udělá a on neumí v rozumné míře, snadno se nechá vytočit..
Nedávno jsme byli na rodičáku, mají učitele, takže muž to vidí jinak a a prostě tam vůbec nebere v ohled papír na nějaké sprosté mluvení, a nebo dělaní naschválů, to nemá nic společného s diagnozou a nebo vyšším IQ, to má i náš, ale spíš si myslím, že je to směrované na oblast matematiky.
Jenom jsme tím chtěla říct, že asi neni moc dobré se schovávat na papír, a nebo nějaké vyšší IQ a třeba i uznat, že někde je chyba.. Myslím, že dítě v 5 třídě, už ví, co je ok a co ne.. myslím, že je to ve výchově, nebo v kolektivu- může se předvádět, a nebo i před holkama.
Dobré ránko. Takže jelikož se do PPP dostaneme až v říjnu. Ptala jsem se syna, jestli chce zkusit oficiální IQ testy od Mensy. Chtěl, a tak jsme na nich byli v úterý. Před chvílí jsem otevřela výsledky a jsem v šoku. Výsledek 143
. Já jen hlavně pro ty rýpaly, co si utahovali z toho, že syn je pouze nevychovany. A že já v tom vidím hned vyšší IQ. Každopádně teď jsem si opravdu vše dala do souvislosti, to jeho chování…
@VERCATOMIK Ahoj, super, je dobře, že máte zmapovanou situaci. Teď pozor na to, abys syna nepřestala vychovávat. Z Menzy se známe s chlapcem s ADHD s cca stejným IQ. Když to rodiče zjistili, sedli si z něj na zadek. Díky chytrosti se jim dítě trochu vymklo a má obrovské problémy ve škole - má kolem sebe úzký okruh dětí a ostatní se jich bojí. Nemá kamarády, naše děti a další bývalí známí s ním nechtějí být, protože svoji inteligenci používá výhradně k prosazení svých zájmů a dětmi manipuluje a je dost zákeřný. Nejlepší je sportovní výchova, nerozmazlit. To říkám jako matka dítěte s obdobným IQ. Pořád na to dávám pozor.
Ahoj @VERCATOMIK,
rada by som sa spytala, ake ma syn kruzky popri skole. Tieto deti su totiz casto spokojne ak sa mozu venovat popri skole naraz aj viacero cinnostiam - standardne hudba, sport, sach…Dcerka chodi do triedy pre deticky so zaujmom o vzdelanie a tam chodi 80% deti do ZUS + extra maju kruzky ako Programovanie, Veda, Sachy, Balet, Krasobrusleni, Aqvabely, Nemcinu (Anglicky sa ucia vsetky od 1 triedy)… Zaroven vela veci je pre tieto deti obratenych: Napr. to co ostatne deti zatazuje - to je pre tieto deti zaujimave a radi to robia. Naopak, tam kde sa ine deti citia komfortne, tak tam tvoj syn bude robit blbosti ![]()
Já to tak měl. Předměty, kde se dala uplatnit logika mi celkem šli i bez učení.
Naopak předměty, kde to bylo jen o tom se tupě něco naučit na zpaměť (skoro všechny předměty na ZŠ) mě silně nebavili. Tak sem měl špatné známky, nebavilo mě to.
Bohužel v té době se takové dítě považovalo za nevychovaného a hloupého. Učitelé mě neměli rádi.
Pamatuji si příklad kdy sem ve fizice se od začátku hlásil s odpovědí na jednu otázku, a učitelka vyvolávala svoje oblíbenkyně, které odpovídali samozřejmě špatně tak dlouho dokud se jedna netrefila. O mě věděla, ale schválně mě nevyzvala, protože jí bylo jasné, že odpovím dobře.
Neměla mě ráda z jiných předmětů.
Nějak sem pak dobrusil až k maturitě. Dá se říci že od páté třídy sem se nikdy doma neučil a dobruslil jsem se čtyřkama až k maturitě. Vejšku už jsem nedělal, protože sem měl školy plné zuby.
Pak sem si udělal jen tak ze zvědavosti na oficiálním testování mensy test a patřím mezi 2% lidí s vysokým IQ.
Bohužel mi to ale celou dobu k ničemu nebylo. Uplatňovat jsem to mohl až když sem nastoupil do druhé práce která mě bavila. Od té doby šli moje příjmy znatelně nahoru a rád škádlim jako jeden z nejhorších na ZŠ učitelky s tím co dělám a kam všude se po světě dostanu.
@cocomoon píše:
Já to tak měl. Předměty, kde se dala uplatnit logika mi celkem šli i bez učení.
Naopak předměty, kde to bylo jen o tom se tupě něco naučit na zpaměť (skoro všechny předměty na ZŠ) mě silně nebavili. Tak sem měl špatné známky, nebavilo mě to.
Bohužel v té době se takové dítě považovalo za nevychovaného a hloupého. Učitelé mě neměli rádi.
Pamatuji si příklad kdy sem ve fizice se od začátku hlásil s odpovědí na jednu otázku, a učitelka vyvolávala svoje oblíbenkyně, které odpovídali samozřejmě špatně tak dlouho dokud se jedna netrefila. O mě věděla, ale schválně mě nevyzvala, protože jí bylo jasné, že odpovím dobře.
Neměla mě ráda z jiných předmětů.Nějak sem pak dobrusil až k maturitě. Dá se říci že od páté třídy sem se nikdy doma neučil a dobruslil jsem se čtyřkama až k maturitě. Vejšku už jsem nedělal, protože sem měl školy plné zuby.
Pak sem si udělal jen tak ze zvědavosti na oficiálním testování mensy test a patřím mezi 2% lidí s vysokým IQ.
Bohužel mi to ale celou dobu k ničemu nebylo. Uplatňovat jsem to mohl až když sem nastoupil do druhé práce která mě bavila. Od té doby šli moje příjmy znatelně nahoru a rád škádlim jako jeden z nejhorších na ZŠ učitelky s tím co dělám a kam všude se po světě dostanu.
To, že se dá uplatnit bez formálního vzdělání je zcela bez debat. Koneckonců jsi toho zřejmě zářným příkladem.
Nicméně podle tvého psaného projevu (a to nerýpu, chraň bůh, na tom mi většinou v podstatě nijak zvlášť nezáleží), se ani neúspěchu ve světě formálního vzdělání nijak nedivím. V tvém případě to fakt hrůza a běs.
Je fajn, že máš zajímavý život a je moc fajn, že si vyděláš. Potřeba machrovat na bývalé kantorky mi ale už tak moc fajn nepřijde.
Možná to ale podáváš jinak než jak to ve skutečnosti je, třeba fakt jen dobrácky škádlíš a nikoli „škádlíš“. ![]()
Já teď nechávám dělat reparát jednoho z nejchytřejších kluků ze třídy, kterou učím. Kluk má sice naděleno, ale bohužel nemá potřebu jakkoli pracovat. Výsledkem je nulový zisk informací a dovedností, který si z letošního roku odnáší.
Strašně mě to štve, ale nic nenadělám, nemohu hodnotit vstupní potenciál, naopak musím hodnotit práci, kterou děcko odvede.
Jo, ČJ byla za 4 a táhne se to zamnou do dneška. Hlavně pokud píšu rychle a nesoustředím se na to. Nejhorší na současné práci pro mě je nutnost psát po úspěšné realizaci zakázky návody. To jediné na té práci nesnáším. Naštěstí to v 90% jde na překlady, takže se s tím taky až tak moc párat nemusím.
Ale pokud si dám záležet a čtu to po sobě, tak to jde. Maturitní práci jsem měl za 2.
Na učitelky nijak nemachruju. Jen občas nějakou potkám a ona se zvědavě ptá co dělám a tak, nebo to někde zaslechla, protože sme malá vesnice, tak se to roznese.
Předpovídali mi celou zš práci u popelářů.
To kolik vydělávám neříkám nikomu, nemám potřebu to ventilovat. To bylo spíš pro tazatelku jako povzbuzení, že pokud má doma něco podobného, tak se to může zlomit a začít se mu dařit.