Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@g.sandova Taky jedna z možností. Vzhledem k tomu, že má mmj. nadání i na jazyky. Teď se sám učí latinu a italštinu. Prý je latina jazykem učenců a italština básníků 😁 No, každopádně mu na školy spoříme už od školky 🙈
@Very.Maya píše:
@g.sandova Taky jedna z možností. Vzhledem k tomu, že má mmj. nadání i na jazyky. Teď se sám učí latinu a italštinu. Prý je latina jazykem učenců a italština básníků 😁 No, každopádně mu na školy spoříme už od školky 🙈
Jo, obojr jsem měla na gymplu. Italština je navíc krásná, na rozdíl od španělštiny třeba ![]()
A jak je na tom s němčinou? Zaplaťte mu kvalitní výuku gramatiky a rodinného mluvčího navíc, pokud máte možnost
@g.sandova píše:
Jo, obojr jsem měla na gymplu. Italština je navíc krásná, na rozdíl od španělštiny třeba
A jak je na tom s němčinou? Zaplaťte mu kvalitní výuku gramatiky a rodinného mluvčího navíc, pokud máte možnost
Já v jazycích moc nevynikám, ale máte pravdu, ta italština je krásně znělá ☺️️. Němčinu a Aj zvládá stejně dobře, jak rodilý mluvčí. Na italštinu už máme profesora v důchodu, jen ta latina je problém
Na tu snad učitelé vymřeli
![]()
@Very.Maya j, těch bylo méně. My měli úžasnou učitelku na gymplu, ta odešla na mateřskou a nakonec nás učil italština který měl latinu také.
Ta latinarka byla úžasná, jak naucila, vysvětlila, znala historii.
@cocomoon píše:
@7.straka kdyby sis to přečetla celé i dál, tak bys odpověď našla a věděla bys v jak jsem tento příspěvek myslel. Ano, ČJ jsem měl za 4 a přesto žiju.
Né pro každého je životní cíl nabiflovat se veškeré poučky jak psát i/y. Není to můj obor práce. Do novin nepíšu, češtinu nevyučuju. Mozek mi to nebere, nemám cit v tom, kde psát i/y, z/s a tak. Každý má talent na něco jiného.
Já zase nemůžu pochopit, jak někdo nemůže neovládat PC na alespoň pokročilé úrovni. Přotože vše je tak jednoduché a jasné. A přesto nemám potřebu rýpat do lidí, kteří to s PC neumějí.
Poradím, vysvětlím, nebo udělám.Jsem rád, že tvůj slaboduchý býblitek přinesl do této diskuze něco nového. Mým cílem bylo podpořit tazatelku, že i ze sígra může časem vyrůst samostatný človek, který se bez problému uplatní na trhu práce.
Já nemám chuť se s tebou hádat. Uváděnou gramatiku se naučí při troše snahy cvičená opice a čtení dost pomáhá. Říct dítěti „tak se na to vybodni, když ti to nejde“ je cesta do pekla a rodič by si toho měl být vědom. Protože když se dítě nenaučí trochu bojovat s drobnými obtížemi, nebude to umět, až opravdu o něco půjde. Ve smyslu pořekadla „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“ s dodatkem že mozek je šťastný, jenom když o něco usiluje.
@VERCATOMIK @VERCATOMIK mě pobavilo to spojení “má podezření, že je nadaný” ![]()
Vše, co píšete, mohou být indicie vedoucí k označení nadané dítě nebo dítě a vysokým potenciálem. Nadání nesouvisí jen s IQ a vysoké IQ může znamenat dítě chytré, ne tak nadané. Pokud je Váš syn od malička jiný…možná by Vám ještě před návštěvou poradny mohla pomoci tato knížka (viz foto) - vřele doporučuji - velmi prajtická a výmluvná. Pokud se v případě Vašeho syna jedná o dítko nadané - v té knížce ho najdete.
Všem se moc omlouvám, že reaguji až teď. Nechodím sem často a pak bylo najednou tolik komentářu, že jsem si to v klidu chtěla pročíst a reagovat ![]()
@Petkavka máme v plánu teď přihlásit na šachy. Ale jinak je to s ním složity :-/. Nic ho nebaví a vše ho hrozné nudí ![]()
@Anonymní píše:
@VERCATOMIK Ahoj, super, je dobře, že máte zmapovanou situaci. Teď pozor na to, abys syna nepřestala vychovávat. Z Menzy se známe s chlapcem s ADHD s cca stejným IQ. Když to rodiče zjistili, sedli si z něj na zadek. Díky chytrosti se jim dítě trochu vymklo a má obrovské problémy ve škole - má kolem sebe úzký okruh dětí a ostatní se jich bojí. Nemá kamarády, naše děti a další bývalí známí s ním nechtějí být, protože svoji inteligenci používá výhradně k prosazení svých zájmů a dětmi manipuluje a je dost zákeřný. Nejlepší je sportovní výchova, nerozmazlit. To říkám jako matka dítěte s obdobným IQ. Pořád na to dávám pozor.
Děkuji, je vidět, že víš o čem píšeš. Na zadek si myslím, že jsme si z toho nesedli
. Je pravda, že jsem si chvíli myslela, že to třeba někam dotáhne. Ale s jeho povahou a absolutní nechutí cokoliv dělat. I si třeba zjišťovat to co ho baví, mám pocit, že budeme rádi, když odmaturuje
. Teď nastoupil do šešté třídy do města, tak se to třeba zlomí a začnou ho bavit nějaké předměty.
Jinak chodíme do výchovného centra. Teď jsme byli u psychiatra. Myslím, že udělal ukvapený závěr. Napsal, že má dispozice k ADHD, to asi trochu ano, ale ne nijak moc bych řekla. jinak mi říkal… malé sobecké, narcistické tyranské dítě sociálně na sedm let. Bohužel tak nějak má ale pravdu
a hlavně má po kom být (ex je taky takový) :/. A je to první člověk, který mi dal nějakou radu, jak na něj. Zkusím a uvidím.
Příspěvek upraven 16.09.19 v 19:18
@inkakřivák píše:
Puberta. Asi tě zklamu, ale s inteligencí to moc společného nemá. Kdyby byl nadprůměrně inteligentní, nudil se, nebude ostatním ublizovat a zesmesnovat je. Spíš by diskutoval s učitelkou. Takže puberta na pochodu. Doporučuji probrat s ním doma zejména to ubližování a posmívání a schválnosti s tim že tlo tedy ne.
Myslím, že tak trochu to souvislost má. Kdyby neměl takové IQ, nedokázal by takto manipulovat s lidmi a ubližovat jim. Nevymyslel by to. Upřímně, bych byla moc ráda, kdyby takové IQ neměl.
@Very.Maya píše:
Zdravím. My doma malého génia máme. Už od školky se to tak nějak tušilo, samy učitelky nás na to upozorňovaly, že to bude trochu oříšek. Do školy nastupoval s tím, že ovládal učivo celé první třídy. Bylo nám doporučeno z PPP, zvolit ZŠ se zaměřením pro nadané děti. Bohužel když bydlí člověk na vsi, kde nejbližší lepší škola je 80 km daleko, je výběr jaksi k ničemu. Ale k věci. Syn se celou první třídu příšerně nudil. Nedával pozor, úkoly v hodině měl během pár minut hotové, čučel po třídě a všem kolem sebe radil. Postupem doby, kdy se otrkal, začal někdy ve třetí třídě s učitelkou diskutovat. Nebral argumenty typu - já jsem to řekla a tak to je. Chtěl vědět víc, jako proč to řekla, jak to má ověřené a pod. Teď ukončil 7. třídu. Učitelé jsou z něj „na palici“. Během hodin vyučování je opravuje, pokud mají ve výkladu chybu, vyrušuje při vyučování diskusí s učiteli, doplňuje výklady učitelů - pokud má pocit, že to vykládají špatně. Měsíc co měsíc jsme volání do školy, měsíc co měsíc nám učitelé vysvětlují, že i když má pravdu, nesmí učitele při hodině opravovat a pod. Domluvy doma nepomáhají, vždy argumentuje tak, že manžel to vzdá po minutě, já bojuji asi pět minut a pak začnu ječet, což je pro syna signál, že odchází uražen do pokoje. Teď začala puberta, začínáme se bátJinak syn ve škole nikoho nenapadá, nenadává, neubližuje. Naopak, pomáhá, stará se, zastává se slabších. Tím je ale zase on terčem šikany… Jo a IQ dle Mensy nezměřitelné a co synovi tak nějak uniká, nebo v čem je jak slon v porcelánu, jsou společenské vědy.
Edit : Pár písmen jsem musela opravit. Bohužel automatické doplňování slov dělá divy
Příspěvek upraven 16.09.19 v 19:36
@Very.Maya byly jsme v Hradci Králové
. Jinak za 14 dní jdeme do PPP, tak uvidíme jak na tom bude
. Teď v šesté tříde mají spoustu nových předmětů, tak snad ho něco konečně začne bavit ![]()
@eva.logopedie píše:
@VERCATOMIK @VERCATOMIK mě pobavilo to spojení “má podezření, že je nadaný”
Vše, co píšete, mohou být indicie vedoucí k označení nadané dítě nebo dítě a vysokým potenciálem. Nadání nesouvisí jen s IQ a vysoké IQ může znamenat dítě chytré, ne tak nadané. Pokud je Váš syn od malička jiný…možná by Vám ještě před návštěvou poradny mohla pomoci tato knížka (viz foto) - vřele doporučuji - velmi prajtická a výmluvná. Pokud se v případě Vašeho syna jedná o dítko nadané - v té knížce ho najdete.
Děkuji. Tuto knihu a i „Život s vysokou inteligencí“ jsem si koupila
. V některých bodech ho poznávám. Ale přijde mi, že podle této knihy jsou nadané děti extrémně citlivé, neustále se tam o tom píše, a to ve spoustě souvislostech. To náš Tom není ale ani trochu :/. Je chladný, není empatický a náznak citu v něm musím hodně hledat :/.
Dobry den, napsala jsem dlouhy prispevek v samostatnem tematu, ale zmizel, takze se s dovolenim vetru sem. Mam 6-leteho syna, ktery prave zahajil skolni dochazku. Jiz od necelych 3 let zna vsechna pismena, od ca. 4.5 let cte knihy. Cist se naucil sam. Ma ale problem s motorikou, pise jen tiskacim a to obcas zrcadlove prevracene, je levak.
V matematice je asi prumer, pocita dle osnov do 5-10, (scitani, odcitani) zkousime i do 20 az 100 a nekdy se chytne a nekdy ne.
Ze skoly mame feedback, ze syn je pomaly a nezvlada, asi kvuli motorice (opravdu des, kresleni na urovni 4-letaka). V utery bude schuzka s tr. uc. a ceka nas asi tlak na prerazeni do pripravky. Priznam se, ze nektere skolni ukoly z ucebnic nezvladam ani ja (mam VS) a nevidim v nich smysl (napriklad znazornit 2+2 zelenymi a zlutymi kolecky - proc musi byt ruzne barvy, nehlede k tomu, ze se mu to do miniaturniho prostoru k tomu vyhrazenemu nevejde). Proc ma dite, ktere jiz cte knihy s porozumenim. spojovat stejne tiskaci a psaci slabiky s ohledem na velka a mala pismena. Atd. Ale ukoly samozrejme delame.
Jak jsem psala, synova grafomotorika je spatna, pise gramaticky celkem spravne, ale pouze na magneticke tabuli s pouzitim pismenek anebo na pocitaci. Rukou je to bida, pise jen tiskacim a obcas prevracene.
Je celkem napred v jazycich, sam se naucil zaklady AJ, umi hodne slov, jednoduche vety, chape psanou vs. vyslovovanou formu, objedna si v restauraci. Hovori komunikativne nemecky diky rodine. Dale ma zajmy napr. o zemepis odvijejici se od cetby a cestovani (hlavni mesta sveta a kde se ktery stat nachazi) a o dejepis (napr. obdobi Jindricha 8. v Anglii).
Mate nekdo podobnou zkusenost? Opravdu takove dite nepatri do 1. tridy? Co bude potom po dokonceni pripravky? CIst umi, scitani a odcitani do 20 zahy zvladneme. Obsah prvouky jiz syn prevazne zna. Co bude me dite pak za rok delat v prvni tride? Trenovat krasopis?
Dekuji za kazdou zkusenost. Doufam, ze nevadi, ze anonymne (osobni info o problemech ditete).