Problémové dítě. Vyšší IQ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19388
2.7.19 09:32

@Very.Maya a co Německo? To asi ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
2.7.19 10:11

@g.sandova Taky jedna z možností. Vzhledem k tomu, že má mmj. nadání i na jazyky. Teď se sám učí latinu a italštinu. Prý je latina jazykem učenců a italština básníků 😁 No, každopádně mu na školy spoříme už od školky 🙈

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.7.19 10:15
@Very.Maya píše:
@g.sandova Taky jedna z možností. Vzhledem k tomu, že má mmj. nadání i na jazyky. Teď se sám učí latinu a italštinu. Prý je latina jazykem učenců a italština básníků 😁 No, každopádně mu na školy spoříme už od školky 🙈

Jo, obojr jsem měla na gymplu. Italština je navíc krásná, na rozdíl od španělštiny třeba :mrgreen:
A jak je na tom s němčinou? Zaplaťte mu kvalitní výuku gramatiky a rodinného mluvčího navíc, pokud máte možnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
2.7.19 10:53
@g.sandova píše:
Jo, obojr jsem měla na gymplu. Italština je navíc krásná, na rozdíl od španělštiny třeba :mrgreen:
A jak je na tom s němčinou? Zaplaťte mu kvalitní výuku gramatiky a rodinného mluvčího navíc, pokud máte možnost

Já v jazycích moc nevynikám, ale máte pravdu, ta italština je krásně znělá ☺️️. Němčinu a Aj zvládá stejně dobře, jak rodilý mluvčí. Na italštinu už máme profesora v důchodu, jen ta latina je problém :think: Na tu snad učitelé vymřeli :think: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.7.19 11:02

@Very.Maya j, těch bylo méně. My měli úžasnou učitelku na gymplu, ta odešla na mateřskou a nakonec nás učil italština který měl latinu také.
Ta latinarka byla úžasná, jak naucila, vysvětlila, znala historii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
2.7.19 11:14

@g.sandova Taková učitelka je poklad! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1351
2.7.19 13:15
@cocomoon píše:
@7.straka kdyby sis to přečetla celé i dál, tak bys odpověď našla a věděla bys v jak jsem tento příspěvek myslel. Ano, ČJ jsem měl za 4 a přesto žiju.
Né pro každého je životní cíl nabiflovat se veškeré poučky jak psát i/y. Není to můj obor práce. Do novin nepíšu, češtinu nevyučuju. Mozek mi to nebere, nemám cit v tom, kde psát i/y, z/s a tak. Každý má talent na něco jiného.
Já zase nemůžu pochopit, jak někdo nemůže neovládat PC na alespoň pokročilé úrovni. Přotože vše je tak jednoduché a jasné. A přesto nemám potřebu rýpat do lidí, kteří to s PC neumějí.
Poradím, vysvětlím, nebo udělám.Jsem rád, že tvůj slaboduchý býblitek přinesl do této diskuze něco nového. Mým cílem bylo podpořit tazatelku, že i ze sígra může časem vyrůst samostatný človek, který se bez problému uplatní na trhu práce.

Já nemám chuť se s tebou hádat. Uváděnou gramatiku se naučí při troše snahy cvičená opice a čtení dost pomáhá. Říct dítěti „tak se na to vybodni, když ti to nejde“ je cesta do pekla a rodič by si toho měl být vědom. Protože když se dítě nenaučí trochu bojovat s drobnými obtížemi, nebude to umět, až opravdu o něco půjde. Ve smyslu pořekadla „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“ s dodatkem že mozek je šťastný, jenom když o něco usiluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.7.19 21:29

@VERCATOMIK @VERCATOMIK mě pobavilo to spojení “má podezření, že je nadaný” :potlesk:
Vše, co píšete, mohou být indicie vedoucí k označení nadané dítě nebo dítě a vysokým potenciálem. Nadání nesouvisí jen s IQ a vysoké IQ může znamenat dítě chytré, ne tak nadané. Pokud je Váš syn od malička jiný…možná by Vám ještě před návštěvou poradny mohla pomoci tato knížka (viz foto) - vřele doporučuji - velmi prajtická a výmluvná. Pokud se v případě Vašeho syna jedná o dítko nadané - v té knížce ho najdete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
16.9.19 18:58

Všem se moc omlouvám, že reaguji až teď. Nechodím sem často a pak bylo najednou tolik komentářu, že jsem si to v klidu chtěla pročíst a reagovat ;)
@Petkavka máme v plánu teď přihlásit na šachy. Ale jinak je to s ním složity :-/. Nic ho nebaví a vše ho hrozné nudí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
16.9.19 19:10
@Anonymní píše:
@VERCATOMIK Ahoj, super, je dobře, že máte zmapovanou situaci. Teď pozor na to, abys syna nepřestala vychovávat. Z Menzy se známe s chlapcem s ADHD s cca stejným IQ. Když to rodiče zjistili, sedli si z něj na zadek. Díky chytrosti se jim dítě trochu vymklo a má obrovské problémy ve škole - má kolem sebe úzký okruh dětí a ostatní se jich bojí. Nemá kamarády, naše děti a další bývalí známí s ním nechtějí být, protože svoji inteligenci používá výhradně k prosazení svých zájmů a dětmi manipuluje a je dost zákeřný. Nejlepší je sportovní výchova, nerozmazlit. To říkám jako matka dítěte s obdobným IQ. Pořád na to dávám pozor.

Děkuji, je vidět, že víš o čem píšeš. Na zadek si myslím, že jsme si z toho nesedli :). Je pravda, že jsem si chvíli myslela, že to třeba někam dotáhne. Ale s jeho povahou a absolutní nechutí cokoliv dělat. I si třeba zjišťovat to co ho baví, mám pocit, že budeme rádi, když odmaturuje :think: :). Teď nastoupil do šešté třídy do města, tak se to třeba zlomí a začnou ho bavit nějaké předměty.
Jinak chodíme do výchovného centra. Teď jsme byli u psychiatra. Myslím, že udělal ukvapený závěr. Napsal, že má dispozice k ADHD, to asi trochu ano, ale ne nijak moc bych řekla. jinak mi říkal… malé sobecké, narcistické tyranské dítě sociálně na sedm let. Bohužel tak nějak má ale pravdu :? a hlavně má po kom být (ex je taky takový) :/. A je to první člověk, který mi dal nějakou radu, jak na něj. Zkusím a uvidím.

Příspěvek upraven 16.09.19 v 19:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
16.9.19 19:17
@inkakřivák píše:
Puberta. Asi tě zklamu, ale s inteligencí to moc společného nemá. Kdyby byl nadprůměrně inteligentní, nudil se, nebude ostatním ublizovat a zesmesnovat je. Spíš by diskutoval s učitelkou. Takže puberta na pochodu. Doporučuji probrat s ním doma zejména to ubližování a posmívání a schválnosti s tim že tlo tedy ne.

Myslím, že tak trochu to souvislost má. Kdyby neměl takové IQ, nedokázal by takto manipulovat s lidmi a ubližovat jim. Nevymyslel by to. Upřímně, bych byla moc ráda, kdyby takové IQ neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
16.9.19 19:27
@Very.Maya píše:
Zdravím. My doma malého génia máme. Už od školky se to tak nějak tušilo, samy učitelky nás na to upozorňovaly, že to bude trochu oříšek. Do školy nastupoval s tím, že ovládal učivo celé první třídy. Bylo nám doporučeno z PPP, zvolit ZŠ se zaměřením pro nadané děti. Bohužel když bydlí člověk na vsi, kde nejbližší lepší škola je 80 km daleko, je výběr jaksi k ničemu. Ale k věci. Syn se celou první třídu příšerně nudil. Nedával pozor, úkoly v hodině měl během pár minut hotové, čučel po třídě a všem kolem sebe radil. Postupem doby, kdy se otrkal, začal někdy ve třetí třídě s učitelkou diskutovat. Nebral argumenty typu - já jsem to řekla a tak to je. Chtěl vědět víc, jako proč to řekla, jak to má ověřené a pod. Teď ukončil 7. třídu. Učitelé jsou z něj „na palici“. Během hodin vyučování je opravuje, pokud mají ve výkladu chybu, vyrušuje při vyučování diskusí s učiteli, doplňuje výklady učitelů - pokud má pocit, že to vykládají špatně. Měsíc co měsíc jsme volání do školy, měsíc co měsíc nám učitelé vysvětlují, že i když má pravdu, nesmí učitele při hodině opravovat a pod. Domluvy doma nepomáhají, vždy argumentuje tak, že manžel to vzdá po minutě, já bojuji asi pět minut a pak začnu ječet, což je pro syna signál, že odchází uražen do pokoje. Teď začala puberta, začínáme se bát :mrgreen: Jinak syn ve škole nikoho nenapadá, nenadává, neubližuje. Naopak, pomáhá, stará se, zastává se slabších. Tím je ale zase on terčem šikany… Jo a IQ dle Mensy nezměřitelné a co synovi tak nějak uniká, nebo v čem je jak slon v porcelánu, jsou společenské vědy.
Edit : Pár písmen jsem musela opravit. Bohužel automatické doplňování slov dělá divy :zed:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Přesně tohle jsem četla, že děti dělají, když mají tak vysoké IQ :mrgreen:. Ale jako matka Vás naprosto chápu, že to musí být vyčerpávající. Syn nijak nevypadá, že by byl jó chytrej. Naopak ve společnosti občas vypadá jako tydýt :mrgreen:. Proto mě to samotnou překvapilo. A že se to zjistilo až na konci páté třídy po příchodu jiné učitelky :think:. Je něco, co na syna platí? Myslím když trváte na svém a jemu se nechce dělat co chcete. Potřebovala bych nějakou inspiraci :oops:
Jinak je škoda, že učitelé ho berou jako narušitele :/. Přesně jak tu někdo psal, měli by ho zapojit do výkladu.

Příspěvek upraven 16.09.19 v 19:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
16.9.19 19:29

@Very.Maya byly jsme v Hradci Králové ;). Jinak za 14 dní jdeme do PPP, tak uvidíme jak na tom bude ;). Teď v šesté tříde mají spoustu nových předmětů, tak snad ho něco konečně začne bavit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
16.9.19 19:35
@eva.logopedie píše:
@VERCATOMIK @VERCATOMIK mě pobavilo to spojení “má podezření, že je nadaný” :potlesk:
Vše, co píšete, mohou být indicie vedoucí k označení nadané dítě nebo dítě a vysokým potenciálem. Nadání nesouvisí jen s IQ a vysoké IQ může znamenat dítě chytré, ne tak nadané. Pokud je Váš syn od malička jiný…možná by Vám ještě před návštěvou poradny mohla pomoci tato knížka (viz foto) - vřele doporučuji - velmi prajtická a výmluvná. Pokud se v případě Vašeho syna jedná o dítko nadané - v té knížce ho najdete.

Děkuji. Tuto knihu a i „Život s vysokou inteligencí“ jsem si koupila ;). V některých bodech ho poznávám. Ale přijde mi, že podle této knihy jsou nadané děti extrémně citlivé, neustále se tam o tom píše, a to ve spoustě souvislostech. To náš Tom není ale ani trochu :/. Je chladný, není empatický a náznak citu v něm musím hodně hledat :/.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.19 08:50

nestandardni dite na ZS

Dobry den, napsala jsem dlouhy prispevek v samostatnem tematu, ale zmizel, takze se s dovolenim vetru sem. Mam 6-leteho syna, ktery prave zahajil skolni dochazku. Jiz od necelych 3 let zna vsechna pismena, od ca. 4.5 let cte knihy. Cist se naucil sam. Ma ale problem s motorikou, pise jen tiskacim a to obcas zrcadlove prevracene, je levak.

V matematice je asi prumer, pocita dle osnov do 5-10, (scitani, odcitani) zkousime i do 20 az 100 a nekdy se chytne a nekdy ne.

Ze skoly mame feedback, ze syn je pomaly a nezvlada, asi kvuli motorice (opravdu des, kresleni na urovni 4-letaka). V utery bude schuzka s tr. uc. a ceka nas asi tlak na prerazeni do pripravky. Priznam se, ze nektere skolni ukoly z ucebnic nezvladam ani ja (mam VS) a nevidim v nich smysl (napriklad znazornit 2+2 zelenymi a zlutymi kolecky - proc musi byt ruzne barvy, nehlede k tomu, ze se mu to do miniaturniho prostoru k tomu vyhrazenemu nevejde). Proc ma dite, ktere jiz cte knihy s porozumenim. spojovat stejne tiskaci a psaci slabiky s ohledem na velka a mala pismena. Atd. Ale ukoly samozrejme delame.

Jak jsem psala, synova grafomotorika je spatna, pise gramaticky celkem spravne, ale pouze na magneticke tabuli s pouzitim pismenek anebo na pocitaci. Rukou je to bida, pise jen tiskacim a obcas prevracene.

Je celkem napred v jazycich, sam se naucil zaklady AJ, umi hodne slov, jednoduche vety, chape psanou vs. vyslovovanou formu, objedna si v restauraci. Hovori komunikativne nemecky diky rodine. Dale ma zajmy napr. o zemepis odvijejici se od cetby a cestovani (hlavni mesta sveta a kde se ktery stat nachazi) a o dejepis (napr. obdobi Jindricha 8. v Anglii).

Mate nekdo podobnou zkusenost? Opravdu takove dite nepatri do 1. tridy? Co bude potom po dokonceni pripravky? CIst umi, scitani a odcitani do 20 zahy zvladneme. Obsah prvouky jiz syn prevazne zna. Co bude me dite pak za rok delat v prvni tride? Trenovat krasopis?

Dekuji za kazdou zkusenost. Doufam, ze nevadi, ze anonymne (osobni info o problemech ditete).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi