Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, podobná témata jsem pročítala, ale zákony se aktualizují, proto zakládám nové.
Chceme stavit dům v řadové zástavbě. Náš pozemek je koncový a malý, proto chceme dům předsadit cca o 3 metry dopředu než jsou ostatní domy v ulici. Čili budeme jaksi „nezapadat“ do linie domů. Máme jediného souseda, když jsme ho šli seznámit s projektem, poslal nás slušně do háje, že nám to nepovolí právě kvůli tomu vybočení z řady, že budeme stínit jeho dům (nebudeme, to máme vypočítané). Dále pak má ve štítu okno, které mu nezastavíme, ale plánujeme patro, takže se bude koukat na naši střechu a to se mu pochopitelně taky nelíbí (okno tam má jen díky tomu, že mu to povolil předchozí majitel našeho pozemku). Jsem z toho dost přešlá, protože projekt nás stál nemalé peníze. Neřešili jste někdo podobný problém? Co namítali vaši sousedé a uspěli se svými námitkami na úřadě?
@Kristyna_ww Měla by ses informovat na stav. úřadě, jestli vám povolí porušení linie. Pokud dodržíte normy, tak má soused smůlu, souhlasit nemusí, ale protáhne se vám povolování, může se odvolávat…co se týká stínění, pokud máte spočítané, že stínit nebudete a doložíte to, tak vám nemůže nic zakazovat, ale může vám znepříjemnit život. Taky záleží na lidech na vašem stav. úřadě, někteří jsou v pohodě, nekteří ne…Tak držím palce.
No tohle měl na starost projektant, ten říkal, že porušení linie nevadí. Takže se psychicky připravujeme na to, že nám to soused trochu pozdrží. Na jiném serveru jsem četla, že je možné po sousedovi požadovat náhradu škody za zdržování stavby, v případě, že se svými námitkami neuspěje. V právu se nevyznám.. ![]()
By mě zajímalo, proč je problémový… On má v podstatě právo s projektem nesouhlasit, mně by asi taky přišlo divný tak výrazný vybočení z linie, zkus si to představit v reálu. A s tím stíněním si nejsem tak jistá, pokud nemáte pozemek ze severu.
Nepíšeš, že by byl vulgární, agresivní, jen prostě nesouhlasí…
A překvapilo by mne, kdyby stavební úřad souhlasil.
@Katche Problémový je proto, že si myslím, že soused nám nemá co rozkazovat jaký dům si máme postavit. Je v podstatě jediný, kterému se to nezdá. Stavební úřad nic nenamítal. Ale díky jeho připomínkám teď nemůžeme začít stavět na jaře. To, že se bude odvolávat až na kraj nám řekl rovnou.
Nevím, neznám stavební předpisy, ale zaujal mě příspěvek z trochu jiného pohledu.
Hádám, že soused i Vy plánujete žít ve svých domech na hodně dlouho, ne-li na doživotí a ještě nemáte ani postaveno a už přemýšlíš nad pokutou pro souseda za zdržování.
Chápu, že je to pro vás nemilé, nicméně se tomu dalo možná předejít domluvou před započetím projektu nebo snahou najít kompromis.
Možná by stálo za to přemýšlet trochu do budoucna, protože nikdo nechce žít někde, kde není pohoda a zdá se mi, že máte k podobnému místu nakročeno.
Omlouvám se, že píši příspěvek mimo dotaz, ale možná to není až tak úplně mimo ![]()
@Halamka Ano, přemýšlím že se mu o té možnosti zmíním, aby přestal dělat problémy z pouhého rozmaru, protože by se mu to mohlo vymstít. Jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. My jsme se šli slušně představit a obeznámit s projektem a omluvit se za zvýšený hluk a pán nám hned nadiktoval jak má náš dům vypadat, že nic jiného nám nepovolí. Jestli nějak narušíme něčí život naší stavbou jsme řešili. Proto jsme i dobrovolně počítali zastínění a podle toho se projektovalo. Pozemek je opravdu malý a jiná možnost než předsadit není. Nekupovali jsme pozemek proto, abychom si postavili dům 1+1, protože sousedovi větší velikost nevyhovuje. ![]()
Tak já napíšu svůj krátký příběh - máme z jižní strany souseda, ale protože máme dům víc „vzadu“, tak nám na něj svítí sluníčko i v zimě, takže je to pro vytápění lepší. Teď se soused rozhodl, že přistaví tak, že nám celý dům zastíní. Ale on poslal svého projektanta s prvním návrhem k nám. My řekli, že tento projekt by znamenal, že celou zimu, vlastně drtinou část roku, budeme mít dům (a vůbec velkou část dvora) ve stínu - komu by se to líbilo??? A projektant ten dům upravil tak, že je sice na patro, ale nemá tak vysokou střechu - když se chce na obou stranách, domluvit se vždycky dá ![]()
@Kristyna_ww on Vám ale neurčuje co si máte postavit. On má výhrady k tomu, co mu může ovlivnit kvalitu jeho bydlení, příp. znehodnotit jeho majetek.
Zachování linie u řad. domů je celkem záasadní věc.
Jak mu znehodnotíme jeho majetek? Stavební úřad k projektu námitky neměl, vše máme v pořádku. Teď jen čekáme, zda se vyjádří soused (a to víme jak zareaguje). Kvalitu bydlení mu možná zhoršíme, protože zřejmě čekal, že bude bez sousedů. Kdo by si to nepřál, že.
@Kristyna_ww píše:
@Halamka Ano, přemýšlím že se mu o té možnosti zmíním, aby přestal dělat problémy z pouhého rozmaru, protože by se mu to mohlo vymstít. Jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. My jsme se šli slušně představit a obeznámit s projektem a omluvit se za zvýšený hluk a pán nám hned nadiktoval jak má náš dům vypadat, že nic jiného nám nepovolí. Jestli nějak narušíme něčí život naší stavbou jsme řešili. Proto jsme i dobrovolně počítali zastínění a podle toho se projektovalo. Pozemek je opravdu malý a jiná možnost než předsadit není. Nekupovali jsme pozemek proto, abychom si postavili dům 1+1, protože sousedovi větší velikost nevyhovuje.
Pochopitelně, že se nemůže nikomu vymstít, že využije svého práva
Ty mu přeci nemůžeš vyhrožovat, že když neudělá, co ty chceš, budeš po něm chtít pokutu. ![]()
Ta náhrada škody se většinou týká toho, když tě poškodí stavební úřad nesprávným postupem. A nebo, když ten kdo staví, poškodí nemovitost souseda. A musíš ji vymáhat soudně.
@Kristyna_ww To, že neměl námitky stavební úřad je jedna věc, druhá věc je stanovisko souseda. Zatím sledujete jen vlastní zájmy, tak se nedivte, že on si chrání své. Sama píšete, že máte pozemek malý a proto chcete posunout stavební čáru. Když to napíše ošklivě, co jemu je do toho, že jste si vybrali malý pozemk a teď očekáváte, že soused vám vše odkývá. Za mne radím domluvte se i třeba za cenu některých kompromisů. Není nic horšího než 2 sousedé co nejsou schopni najít společnou řeč.
@Bábrdl Takže člověk, který už teď plánuje, co všechno bude postupně namítat (to nám taky řekl, že bude připomínky posílat hezky po kusu a každou odvolávat až na kraj, ať to trvá co nejdéle) je v podstatě v právu a nám nezbývá než čekat, než ho přestane bavit vymýšlet argumenty, proč nechce vedle svého domu nový dům? Opakuji, my máme vše v pořádku. V ničem ho neomezíme.
@Kristyna_ww píše:
@Bábrdl Takže člověk, který už teď plánuje, co všechno bude postupně namítat (to nám taky řekl, že bude připomínky posílat hezky po kusu a každou odvolávat až na kraj, ať to trvá co nejdéle) je v podstatě v právu a nám nezbývá než čekat, než ho přestane bavit vymýšlet argumenty, proč nechce vedle svého domu nový dům? Opakuji, my máme vše v pořádku. V ničem ho neomezíme.
Tři metry mu stínit na jeho pozemek prostě budou a porušení uliční čáry nikdy nevypadá dobře ![]()
A ano, má právo podávat námitky.
On si brání svoje, vy svoje. Tak to prostě je.
@Kristyna_ww špatně jsi mě pochopila, myslela jsem to úplně naopak. Beru v úvahu, že to může být i ten tip člověka, který má dělání problémů druhým jako svoji životní náplň. Nicméně vy ještě postaveno nemáte a máte prostor právě pro ten kompromis, ukázání dobré vůle, která může být dobrý základní kámen pro bezproblémový sousedský vztah.
Ale pokud to vidíš jen svým úhlem pohledu, potom je každá rada drahá…