Problémy s kojením

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
lisa2
29.6.04 21:13

Problémy s kojením

Ahoj maminy,
máme problém a nevíme si rady-máme 4-týdenního chlapečka, který sice minulý týden přibral 220g a tento dokonce 340g-je plně kojen, ovšem nějak se nám to kojení nedaří úplně hladce. Nejdřív nastal problém v tom, že se lépe přisál jen k jednomu prsu a to druhé odmítal i s kloboučkem. Začala se jsem tedy odsávat,ale stejně bylo v tomto mléka míň.Přikládala jsem ho k tomuto tedy vždy jako první a teprve potom k tomu žádanému a plnějšímu, až se mléko začalo tvořit tak, že mu někdy toto „špatné“ stačilo k zasycení.Další problém je ale v tom, že se maličkej vzteká, takže si někdy párkrát cucne, pak se začne kroutit a vztekat, plakat a pochopitelně se odtrhne a to někdy doslova. Když ho chci přiložit znovu, otvírá pusinku,ale nestiskne a pak pláče ještě víc, protože nu to nejde a má hlad. Odsát se mi daří vždy jen maličko a to i podle vzhledu je přední mléko,takže ani nepřichází v úvahu to, že bych mu dosála a pak dala z lahve či jinak. Nevíte někdo co s tím? A další věc je, že v důsledku problémů na počátku mám 1 prs větší a to celkem viditelně-nevíte někdo, zda se to někdy spraví nebo už to tak bude navždy? Díky Lisa

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2133
29.6.04 21:49

Ahoj Liso,
myslím, že nejlepší je najít si seznam laktačních poradkyň např. na www.rodina.cz a obrátit se na nejblížší z nich. Každý problém s kojením je velmi specifický a individuální a je lépe, když ho posoudí odborník.
Hodně štěstí při kojení
 Sylva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.6.04 22:22

Ahoj Liso,

asi ti neporadim - nebot mam ten samy problem co ty. Ja jsem jen vypozorovala, ze stejne chovani ma moje Amalka, kdyz hlad nema a nechce jist - tzn. ze chce zuzlat prso, ale hrozne ji vadi, ze z toho i tece mliko (kdo by to byl rekl? 8O ). Take mam jedno prso vetsi a jedno mensi a davam ke kojeni stejne jako ty - obcas je to lepsi a obcas se to zase navrati - proste z jednoho ji to tece lip… No ackoliv jsem ti nepomohla, alespon vidis, ze v TOM ;-) nejsi sama…

Kojeni zdar Andrea + Amalka 6 tydnu

• Citovat
  • Upravit
157
30.6.04 03:09

Ahojky,
ja bych ti poradila z me zkusenosti jinou online poradnu protoze vim ze na rodince to trva nekdy i mesic nez ti odpovi a to uz je kolikrat po problemu. Tuhletu poradnu ja pouzivam stale kdyz si nejsem s necim jista a jsem strasne spokojena a hlavne odpoved dostanu do druheho dne nejpozdeji.
Je to http://poradna.unas.cz
A ohledne toho trhani od prsa, tak u nas fungovalo to ze jsem maleho dala odrihnout kdyz se zacal takto chovat a skoro vzdy to byl duvod proc to delal protoze si odrihnul do chvilicky a pak spokojene dal cucal. Zrejme ho to tlacil ten knedlik v krku.
Hodne stesticka a trpelivosti pro kojeni, za chvili se do toho oba dva dostanete!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.6.04 09:17

Ahojky Liso :wink:

ja jsem ze zacatku s kojenim mela taky problem. Maly nevedel jak ma spravne „cucat“ a taky to nekdy koncilo brekem. To, ze se krouti a „vzteka“ muze byt prave proto, ze ma asi hlad.
Co me poradily sestry - davat maleho na stridacku k prsu a co nejcasteji ikdyz neplace (nema hlad). Protoze byl jeste maly a to cucani mu neslo, tak moc nevypil - napil se jen predniho mleka co zazene zizen ale toho zadniho uz ne. Proto byl skoro porad hladovy a kojeni bylo u nas velmi caste. Snazila jsem se mu pomahat tim, ze jsem si dala bradavku mezi ukazovacek a prostrednicek, mirne ji zmackla tak aby bradavka zplostela a tu jsem strcila malymu do pusinky. Po dvou pokusech se nam to povedlo a maly od te doby pekne cucal a byl klidny. Nevim jak tobe, ale me se tvorilo strasne moc mlika, takze ikdyz jsem maleho davala k prsu co 1- 2 hodiny - vzdycky jsem mela hodne mleka a to prso mi „ztvrdlo“ a proto mel maly problem dat bradavku do pusy. Kdyz jsem mu zacla pomahat kojeni se zlepsilo. ( Zkousela jsem i odstrikavani ale nijak mi to nepomohlo )
Behem kojeni (ze zacatku ) ktere trvalo jen chvili - tak jak jsi psala, jenom parkrat cucnul a byl konec, jsem ho davala odrihnout. Pokud si neodbrkne hned mela by jsi cekat alespon 10 minut nez ho polozis. Protoze pak se bude trapit prdikama. Nekudy ty „bublinky“ museji ven. Ja jsem si s prdikama uzila hodne. Muj maly neumel odrihavat a trvalo mu to par tydnu nez se to zlepsilo. Do te doby trpel hodne na prdiky.

Zkus ho davat k prsu casteji a uvidis. Chce to hodne trpelivosti. I ja si pamatuji jak jsem se bala, ze maly nedostava zadne ziviny a ma porad hlad. S postupem casu se to zlepsi. Neboj. Oba dva se ucite, je to neco noveho pro vas oba :D . Potrebujete jen cas si zvyknout :wink:
I ja jsem volala do poraden, ale vetsinou mi rekly to same. Davat ho k prsu a zkouset a zkouset :D :D

A co se tyce toho prsa. Tak ja mam taky jedno prso mensi nez to druhe. Vetsinou se mi to po kojeni srovna. Ale nekdy ne. Myslim, ze trvale nasledky to mit nebude. Az prestanes kojit ( a ja taky ) urcite se nam to spravi samo. Aspon v to doufam.....byla by sranda, kdyby mi zustalo jedno prso vetsi - viditelneji nez to druhe :lol: :lol:

preju ti hodne trpelivosti a stesti at to brzy zvladnete :wink: a tvemu mrnouskovi hodne zdravicka :D

papa Eva a Kubicek ( 6 mesicu ) 8)

• Citovat
  • Upravit
1460
30.6.04 14:32

Ahoj Liso!

Tvůj problém je zcela specifický, nevím, jestli Ti tu někdo dá radu ušitou na tělo. Jestli chceš, napiš mi na moji e-mailovou adresu, můžeme to víc probrat. Bohužel budu pár dní mimo, ale třeba stačíme probrat ten základ a zjistíme v čem je problém.

S velikostí prsů si nedělej starosti, vyždycky se to srovná, já to měla taky.

Alice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
29.7.04 08:38

ahoj liso, měla jsem stejný problém, přitom jsem měla správnou techniku kojení dle porodní asistentky. Chce to trpělivost. Asi měsíc jsem léčila jednu bradavku, což znamenalo kojit z jednoho psu a odstříkávat mléko…Malej to vzal, občas to mléko nestačilo z jednoho prsu, takže to odstříkané jsem mu dávala po lžičkách. Ze začátku to byl děs, ale pak si dal říct.

Taky občas nechtěl sát ze začátku, když už měl dvorec v puse, nechtělo se mu, tak jsem vystříkala kapky mléka na bradavku a dvorec a pak se přisál…aby pil jsem mu musela občas poklepat prstem bradičku ze spoda a když se kroutil, tak se většinou pustil. Ale to vyřešila nějaká hudba nebo to, že jsem střídala polohy a místo abych ho držela v ruce jsem si ho podložila polštářem. Od té doby nemám žádný problém, malej přibejvá na váze. S odstříkáním byl ze začátku problém, ale vždy mi pomohlo prso nahřát v teplé vodě (osprchovat se a nechar působit na prsa teplou vodu, prso rozmasírovat a trpělivě odstříkávat, někdy vyteklo méně a někdy více), malej nechtěl sát když byly prsa přelitá (třeba po delším spánku nebo tak), po masáži a povzbuzení jeho chuti pár kapkama mláka se přisál vždy. Byl tam různě dlouho, 5, 10 , ale max 20 minut. Dýl se mi to neosvědčilo, pak už nepil a měl tendenci žužlat.

Držím ti palce a věřím, že to zvládneš. PS: mě se ani odsávačka neosvědčila, sem si jí pořídila, ale mléko se mi spouštělo při přiložení na druhej prs, takže jsem odstříkávala do skleničky vždy ručně při kojení z druhého prsu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
29.7.04 09:42

Ahoj Liso,

já mám 8měs. klučinu, a měla jsem podobnej problém jako ty. Začalo to, když mu byly 3 týdny, jakmile jsem začala kojit, hrozně se kroutil, plakal, nechtěl pít a prsa jsem mu musela dávat na střídačku několikrát za sebou. Takhle jsem ho někdy kojila i hodinu a půl než se „dodudal“. Problémem byly prdíky, což může být i ten tvůj problém. Pan doktor říkal, že je to tím, jak se při jídle dá do pohybu trávicí ústrojí, tak to miminkům (obzvlášť klukům) působí potíže a bolesti. Trvalo to do jeho 3 měsíců a pak byl pokoj. Občas si pak umanul, že nechce z jednoho prsu, ale z druhýho, ale jinak mléka jsem měla v obou stejně. Ale je fakt, že jsme si kvůli jeho kolikám hodně užili.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
29.7.04 10:14

Chtěla bych se zeptat maminek, které kojí svá miminka, má vaše dítě také takový mozůlek uprostřed horního rtu? Naše Bětka ho má úplně tvrdý, ale při kojení se to „rozmáčí“. I na rtíkách se jí začíná dělat taková opotřebovaná kůže a já nevím, mám strach to nějak odstraňovat. Začala jsem jí to včera mazat Bepanthenem - u toho prý nevadí když ho miminko slízne třeba když si s ním maminka natírá bradavky proti rozpraskání. Zatím se to nijak nelepší, malé to evidentně nevadí, to spíš mně, když si uvědomím jak špatně mi dělá pocit vysušených rtů, natož pak takový mozůlek.
 Radka

• Citovat
  • Upravit
830
29.7.04 12:30

Ahoj Radko,
buď v klidu, vzpomínám si, že holčička mé kamarádky to měla taky, náš první klučík taky, ale pak mu to nějak samo zmizelo. A náš druhý klučík to nemá (ale musela jsem se podívat :lol: ). Bepanthenem nic nezkazíš, já na něj nedám dopustit, mimo jiné jsem si s ním taky mazala bradavky, měla jsem je rozpraskané a mimčům to fakt nevadí (ani ten Bepanthen ani ten mozůlek), já sama jsem ho chutnala a nemá vůbec žádnou chuť.

Mějte se krásně!

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.8.04 09:09

všem Vám díky-nedostanu se teď skoro vůbec na net-maličkej mi přes den skoro vůbec nespí. Nejspíš to budou ty prdíky- s těma si užíváme každý den ráno, odpoledne i večer-máme mastičky, čajíčky, převařený kmín i nahřívané plenky,ale bojujeme s pláčem stále. Kojení už jsme zregurovali na 30min, pak už nesaje. Navíc měl 38teploty a pan doktor řekl, že musí pít i čaj a že si množství reguluje sám.No a cipísek je asi po mamince, takže vypije klidně i 500ml čaje denně k svému mlíčku-podotýkám, že kojím každé 2 hodiny 30-45min a maličkej opravdu pak už nevyžaduje mlíčko,ale má často žízeň a pak je klid. Při kojení se mi škube malej míň po tom, co jsem po vzoru kamarádky začala opět používat kloboučky, i když nebyl už třeba,ale malej tak pije líp. Ke všemu ho občas při krmení musím houpat či plácat po zadečku.No co jsem četla včera v novinách o počtu kojících matek, je úspěch, že mu jsou 2 měsíce a je stále plně kojen-v úterý měl 60cm a 5050g/v 8týdnech/ a počítám, že kojení bude pokračovat co nejdýl, i když pak přijde problém, až mu bude6měsíců, jelikož se na 2dny v týdnu vrátím do práce a odsát se mi moc nedaří,ale věřím, že i to nějak vyřešíme.Za 4týdny snad ustoupí ty koliky abude líp. Všem přejeme zdravá a šťastná mimča.
Lisa2+Lukášek 2měs.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí