Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky,potřebuji poradit,třeba někdo z Vás řešil stený problém.V oddacím listě máme uvedeno s manželem,že se děti budou jemnovat po něm, protože já jsem si po svatbě nechala svoje příjmení.Jenže chci aby miminko mělo moje příjmení.Je nějaká cesta jak z toho ven??????třeba když zapomenu do porodnice oddací list a řeknu, že jsem ho ztratila???dali by miminko automaticky mé příjmení?Děkuji za odpovědi ![]()
paymenade píše:
Holky,potřebuji poradit,třeba někdo z Vás řešil stený problém.V oddacím listě máme uvedeno s manželem,že se děti budou jemnovat po něm, protože já jsem si po svatbě nechala svoje příjmení.Jenže chci aby miminko mělo moje příjmení.Je nějaká cesta jak z toho ven??????třeba když zapomenu do porodnice oddací list a řeknu, že jsem ho ztratila???dali by miminko automaticky mé příjmení?Děkuji za odpovědi
Myslím, že takto to nejde, to je jako bys jakože ztratila oddací list a najednou byla svobodná
![]()
Ne, to musis resit s matrikou a manzel k tomu musi dat svoleni podpisem…
Jedině se rozvést ![]()
A jiné děti už spolu máte? Když zapomeneš oddací list, tak na matrice stejně zjistí, že jsi vdaná, ať jim z porodnice přijde co chce, tudy cesta nevede. Leda jestli by šla změnit ta dohoda, kterou jste provedli při svatbě ![]()
beruska2× píše:
přesně tak, stejně jako nesezdaní rodiče, kde mám ít dítko příjmení po otci. A vždy s jeho souhlasem.
beruska2× píše:
Přesně. ![]()
Hanulínek píše:beruska2× píše:Přesně.
Holky,díky,blbě jsem vysvětlila situaci.Jsem rozvedená,ale pouze měsíc.Jenže podle zákona,malá musí mít příjmení po ex i ho uvedeného v rodným listě jako otce, protože ještě neuběhlo 3OO dní nabytí právní moci.Pěkně debilní zákon.Já jen špekuluju,že je mi líto přítele, protože se mu narodí dcera, která musí mít příjmení po mým ex manželovi po dobu alespon 1 měsíce, než ex vyvrátí otcovství a přitel potvrdí otcovství
zmírnilo by to situaci,kdyby mlá měla příjmení alespon po mě na tu chvíli a ne po ex ![]()
tak to si nejsem v tomhle teda vubec jista a kecat nechci, byt tebou tak rano brnknu na matriku a zaptam se mas klid ![]()
Podle mého z tohoto je jediná cesta ven - nové manželství a nebo popření otcovství / to by přeci mohlo jít udělat ještě před porodem, ne ?? / ![]()
Určitě zkus zajít na tu matriku.
Nejsem si úplně jistá, ale u nás v porodnici po nás chtěli buď oddací list, nebo rozvodový rozsudek, případně podepsaný papír od přítele z matriky.
Možná kdybys vzala ten rozsudek o rozvodu a přítel by se na matrice k mimču přiznal, mohlo by to vyjít, ale je to jen moje doměnka. ![]()
Ahoj, resili jsem presne to same jako vy. Bohuzel s tim nic nenadelas. U nas to probehlo tak, ze syn mel po narozeni prijmeni po mem ex. Hned jak nam dosel maleho rodny list jsem podala zadost o popreni otcovstvi, kde bylo uvedeno, ze biologickym otcem je pritel a ze chce byt uveden v RL jako otec. Na matrice nam tvrdili, ze to bude behem 6-ti tydnu vyrizene, ale nakonec jsme cekali celych 8 mesicu… Bylo to vyrizeno v nasi nepritomnosti, tzn. ze jsme nemuseli vsichni tri ani k soudu, jen nam prisel domu rozsudek o tom, ze muj ex neni otcem… pak s rozsudkem na matriku nechat vystavit novy rodny list…
Anonymní píše:
Ahoj, resili jsem presne to same jako vy. Bohuzel s tim nic nenadelas. U nas to probehlo tak, ze syn mel po narozeni prijmeni po mem ex. Hned jak nam dosel maleho rodny list jsem podala zadost o popreni otcovstvi, kde bylo uvedeno, ze biologickym otcem je pritel a ze chce byt uveden v RL jako otec. Na matrice nam tvrdili, ze to bude behem 6-ti tydnu vyrizene, ale nakonec jsme cekali celych 8 mesicu… Bylo to vyrizeno v nasi nepritomnosti, tzn. ze jsme nemuseli vsichni tri ani k soudu, jen nam prisel domu rozsudek o tom, ze muj ex neni otcem… pak s rozsudkem na matriku nechat vystavit novy rodny list…
Díky, to mi přijde opravdu jako hloupý zákon, proč to nejde udělat před porodem.Neskutečný.Ted mám na to čas, potom to budu muset vyběháva po porodu.Ach jo.kAŽDOPÁDNĚ DÍKY MOC HOLKY ![]()
Jsem v podobné situaci a čekáme na vyřešení už pět a půl měsíce, jinak nejvíc ti poradí na matrice, ale u toho soudu se to táhne dlouho.