Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@3Lu A nemeni se u vas krom casu jeste nejake jine zvyklosti - jako treba, ze je drive tma, tak se travi kratsi cas venku? Ja mam deti od narozeni s malou potrebou spanku a u nas na poradne spani fakt pomaha jedine „vencit, vencit, vencit“, jsme venku porad, nehlede na tmu, mraz, dest, hromy, blesky… My zas dlouho meli opacny problem - jak zahnat deti driv, nez odpadnou rodice. Zkouseli jste nektery rok, kdy to jeste slo, proste nepreridit hodiny a zmenu casu ignorovat? Jinak posilam
, ja si se spanim u svych dvou deti uz taky uzila, aspon ted mame docasny klid pred bouri, nez nas prijde na svet necim prekvapit treti mimino.
Najdi si něco o metodě one brain. Dokáže najít příčinu problému, odhalit souvislosti. Mohlo by to pomoct.
@3Lu píše:
@Fazulina ona chce ve sve postylce a at ja jsem na palande. Jeste me napadlo ze vcera usnula pak po probuzeni v pohode a sundali jsme ji ponozkyale toz ze by hraly roli ponozky?
No tak buď polezeš na palandu, nebo tam vmáčknete ještě jednu postel ![]()
Reaguju ale na ty ponožky. Teď už jsem stará a potřebuju je mít celou noc, ale ještě před pár lety (cca 30 let věku) jsem musela usínat s teplýma ponožkama, a v noci, když jsem se vzbudila na převalení/záchod, tak jsem si je sundavala, aby mi nebylo horko (pocitově na celého člověka). Já jsem odmala taková, že večer se potřebuju hodně zachumlat a zahřát (ponožky, pořádná peřina), a když se „zahřeju na spací teplotu“, jak tomu říkám, tak odvrhuju ponožky a jednu dobu jsem měla v posteli i lehčí deku a měnila tu teplou za ni (hlavně když byly teplé noci). Čili netvrdím, že to tak je u malé, ale tu „bláznivou“ hypotézu s ponožkama bych nezavrhovala.
Ponozky muzou hrat klidne roli. Manzel neusne bez nich a ja s nimi. Ale ve 3,5 letech je dost velka na to, si je sundat sama. V lete je nema? Dcera ve 2 letech si je sunda, kdyz je nechce.
@Hobitka to vis ze se chodi min ven…ale je i znavena z toho nespani tak se ji ani nikam nechce pak. @Karleon dekuji moc. @Slečna Ferka take ja musim mit ponozky.
Takjsem dneska koupila jeste magnezium a treba…kez by. Jinak 3.15 budice a nezabraly jsme. Umiram…a to jsem ucila 6h v kuse a jeste supl ![]()
@3Lu No, tak jedine se vsi silou oprit do toho odbouravani odpoledniho spani, nebo ho zkratit na minimum (30 minut?) - to teprve nam zajistilo delsi noci. Fakt je, ze to bude asi bude u vas tezke, u nas to slo behem 14 dnu, ale moje deti nikdy neusly pri jidle nebo na koberci, obcas jsem mivala pocit, ze by byly schopne neusnout vubec
. Takze jsme je nejak dotahli az do vecera, par dni byly pretazene, ale nakonec se jednou konecne vyspaly a bylo. Po obede mi nespi od 2,5 roku, mely to obe deti uplne stejne. ![]()
Jinak ponozky - to je u nas taky kapitola, nedejboze, kdyz nejaka synovi v noci spadne, to je zachvat revu, ze budi cely panelak
.
@Hobitka
jeste ze bydlime v dome
a nebudime kolem.
Jinak ja spavala aji.ve skole po obede
, usnu i ted. Ona je spava po mne, jenze jen pri letnim case
. Z nejakeho divneho duvodu se ji to pri zmene casu uplne otoci…
Spanek vynechat uplne nemuzeme, to by padala na pusu uplne a nechci riskovat nejake pak zavazne nemoci atd…ale zkracovat budeme…jen co se aspon jednou vyspim abych pak nepadala na hubu v praci. Dostala horcik snad by to mohlo pomoci. A po lactulose se KONECNEEE vykakala. Kez by se vse uz srovnalo.
@3Lu Zas mi pak deti spi bez toho odpoledniho spanku kvalitneji
, tak nevim, co je vlastne lepsi. Ted davaji casto 10 hodin v kuse (jako jo, obcas chce nekdo curat, ale to se nepocita), to jsem si mohla nechat driv zdat, kdyz spaly po o, tak byly v noci co chvili vzhuru, syn pozde usinal a vstaval treba okolo 6, coz oproti 3:15 jde, ale kdyz usnul ve 22 a ja chtela neco doma udelat, tak to taky nebylo nic moc.
No, stejne mi to prijde zajimave, vzdyt dite prd vi, ze se meni cas.
@Hobitka u nas, kdyz dcera pres den nespi nebo spi malo, tak se v noci porad budi a spi hur. Cim lepe spi pres den, tim lepe spi v noci ![]()
@3Lu tak pomohl horcik? Podle me se ale musi brat dlouhodobe, aby se navysila hladina
@Hobitka Lucinka když spí blbě po obědě a nebo jí to vemu, tak v noci spí ještě mnohem hůř…
Také jsem si dříve myslela že ten přesun času nemůže vnímat, ale když je to letos už po třetí…a vždy v den přesunu se to začne kazit a v den návratu zlepšovat? V létě spí do 9 ráno a dvě hodiny po obědě.
@blumen dnešní vstávání 3:20 a konec…:-( Už nemůžu!!! Hořčík měla jen jednou no, také jsem četla, že brát déle. ALe je pravda, že asi po něm byla i klidnější a v noci s sebou tak neházela. Třeba to zabere časem no ![]()
@3Lu nevim, zda to ma vliv, ale pokud ano, tak je lepsi organicky, rozpustny, lepe se vstrebava
@3Lu A zkousela jsi ji fakt nedavat po obede treba 14 dnu? U nas to prave taky vzdy slo pres velke zhorseni spanku (kvuli pretazeni) k vyraznemu zlepseni, ale chtelo to vydrzet prave cca 14dni
.
@blumen máme jakýsi Dologit nebo tak nějak…mám to doma
. Jsou to granulky na vycucání, rozpustí se to v puse.
@Hobitka ty nezkoušela, protože by mě asi odvezli - nespát 14 dní ani v noci ani přes den, tak už tady nejsem, ono když se vzbudí ve 3 ráno a pak jde po obědě, tak si musím lehnout i já
jinak nevím… Navíc nám tohle mudr moc nedoporučila, prej pak bude šíleně oslabená a je to na průser. Z takovýchto přetažení a napínání organismu a nervů jsou pak prej ty dětské leukemie a podobně a já mám z toho panický strach. Ona spánek potřebuje a neumím se představit že by spala do 3, pak v 7 do školky, neusnula po obědě, šli jsme na kroužky a šla v 8. To by asi její tělíčko nedalo… ![]()
@3Lu ja bych to taky nedelala, pro dobrou imunitu je dulezity dobry spanek. Jedine to zkusit nekdy ve volnu. Ale zase souhlasim s tim, ze by si asi zvykla.