Proč dáváte/nedáváte děti do školek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6926
19.7.11 09:06

Anik, BaraF, barbanek, luon, Simpanova velké dík za příspěvky!!!

Dík i všem dalším případným přispěvatelům!! Názory si zkopčím a poslouží mi jako podkladný materiál k dalšímu budování služeb v našem městě.
Jako hlavní důvod (krom práce..) uvádíte zatím „potřebu kolektivu“, což je vlastně pro mě hlavní ukazatel. Dalo se to čekat, ale raději se ptám, někdy bývám naivní. :mrgreen: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
19.7.11 09:08

Ahoj. Jsem školkující a současně zatím neškolkující maminka :-D . Starší dceru jsem dala už do jeslí v jejích cca 2,5 letech. Hlavní důvod byl ten, že jak jsme někde venku viděli děti, Anežka k nim hned běžela a nechtěla se jich pustit (když to byla školka, chytla se někoho za ruku a že půjde s nima), byla hodně společenská a věděla, jsem že další děti potřebuje. Druhým důvodem bylo to, že jsem měla obavy, že ji v květnu, až jí budou 3 roky a já se budu vracet do práce, nevezmou do školky a do jesliček můžou vzít děti mladší 3 let (takže jakási jistota, že budu moct nastoupit do práce). Do školky ji vzali hned pak v září (tj ve 3 a kousek) a tam jsem jsme ji dávali hlavně proto, abychom oba mohli chodit do práce. Teď, když jsem doma s mladší dcerou, dáváme Anežku do školky hlavně proto, že by jí děti chyběly a taky proto, že se chci věnovat mladší dceři (a nepopírám že i proto, že s jedním dítětem přes den je to jednodušší :wink: ).

S mladší zatím moc neplánuju, ona se zatím moc společenská nejeví, takže předpokládám, že jesle vynecháme úplně a kdy ji dám do školky, se uvidí (hlavně podle naší finanční sitauce).

Takže pro mě je školka přínosem hlavně pro dítě, aby bylo mezi vrstevníky a aby poznalo i jiné činnosti, které by jen s maminkou třeba ani dělat nemohly. Proto je mi líto dětí, které by do školky chodily rády, ale nemůžou, protože mají mladší sourozence a tudíž nemají nárok se do školky dostat už ve svých 3 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
19.7.11 09:10

Byla jsem šťastná, že Matyho přijali do školky, protože jsem ho už nudila (možná i prudila), potřeboval dětský kolektiv a učit se něco nového.
Ano, mám víc času na malou, na sebe, na domácnost, ale zase musíme 2 denně lítat do školky a ze začátku jsem měla oba pořád nemocný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
19.7.11 09:12

Do školky budu dávat až od tří let a to proto, že je to fajn pro vývoj dítěte, socializaci a chování v kolektivu. Myslím, že do tří let by mělo být dítě s mámou a tátou, pak je potřeba mu umožnít jít o další krok dál. A docela se mi líbí možnost dávat na pár dní v měsíci před tím třetím rokem, aby si mohlo prtě zvyknout a okoukat nový prostor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50155
19.7.11 09:22

Tak matky je tam dávají nejen kvůli práci.Hlavně děti potřebují být už v kolektivu. Učí se tam samostatnosti,řádu, kreslit a dalším dovednostem. Děti co do školky nechodí pak můžou mít problémy s kolektivem a řádem ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
19.7.11 09:23

Jsme zatím neškolkující, ale od 3 let věku ho do školky dám (do soukromé, státní jsem ani nezkoušela, páč jsem doma s miminem, takže by to stopro neklaplo).

Důvod:

• dětský kolektiv

Mám v plánu začít 1 dnem a uvidím, jak se mu to bude líbit, kdyžtak přidám další dny. Do školky ho dám přesto, že mám úžasné pravidelně celodenně hlídací babičky, takže s nimi mě to vyjde levněji. :mrgreen: Ale mám prostě pocit, že mu děti chybí. :think: Je buď se mnou, s babičkama nebo s hlídací tetou (prostě samí dospěláci), s dětmi přijde do styku málokdy a když už tak:

• je z nich úplně urvanej
  • neumí se k nim chovat.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
19.7.11 09:28

zatim mam teprve rocniho syna, tak nevim, jake budu mit duvody za par let… ale kdyz pominu duvod ze bych musela do prace, tak urcite to bude to, aby byl v detskem kolektivu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12959
19.7.11 09:31

Mě malej do školky nechodí a nejspíš zatím asi ani nebude,protože ho nevzali (ale máme zavolat v září)…Mě to nevadí, já jsem naopak na jednu stranu ráda,že ho budu mít ještě pod dohledem,protože mám hysterický představy,že jim někam uteče nebo se nějak zraní apod :mrgreen: Ale na druhou stranu mě mrzí,že přijde o kontakt s dětma, už na zápisu tam vletěl k nejstarším dětem do třídy a nechtěl pryč,děti miluje a když jdeme kolem školky,tak se mě ptá, kdy už tam půjde a proč ne už teď:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
19.7.11 09:38
BaraF píše:
Moje holky obě dvě chodily už od roka i do jeslí (na jeden den v týdnu, po druhém roce i na dva), teď jsou obě ve školce. Hlavní důvody:
  • chci aby se moje děti učily nové věci, poznávaly svět mimo rodinnou bublinu
  • chci aby moje děti byly brzo samostatné, nezávislé, schopné fungovat mimo oblast „máminy sukně“
  • nestudovala jsem a nebudovala profesní život v zajímavém oboru proto, abych strávila 6-8 let mimo a začínala pak úplně od začátku s kvalifikací „matka malých dětí“
  • můj preferovaný model rodiny operuje s pracovním zařazením obou rodičů a dlouhodobým systematickým vzděláváním dětí, oboje zejména pro zajištění trvalého osobnostního růstu všech členů (že nebudu chtít „být doma nafurt“ jsem tušila dlouho před tím než jsem si rodinu pořídila a zařídila jsem se podle toho, mé předpklady se ukázaly být správné)
  • chci svým dětem poskytnout co nejširší přístup k dobrodiní poskytovanému dnešním světem, myslím si, že bez peněz to nejde a že bez práce nejsou koláče…

Takže u nás takhle.

Mam to podobne jako BaraF jen s tim, ze holky se zacaly do kolektivu zapojovat od dvou let. Taky to je dano tim, ze pred MD jsem pracovala ve financnim oboru, ktery se z bezp. hlediska hodne dlouhodobe rozviji…

Holkam je 8 let a 3 roky, ani jedna nema problem se zapojenim do kolektivu kdekoliv - i v prostredi, kde se mluvi jazykem, kteremu ony nerozumi skoro vubec (nemcina, francouzstina) nebo rozumi castecne (anglictina-starsi holka se lamave domluvi, spanelstina-spis jen rozumi, umi jen jednotliva slovicka).

Mladsi pujde do statni skolky v lednu 2012, od zari bude na dopoledne v soukrome (nyni resime detsky kontakt cvicenim a plavanim), zatim jsem doma a dovzdelavam se, nastesti mam tak toleratniho a osviceneho nemeckeho zamestnavatele, ze mne bez problemu nechal doma na neplacenem volnu, takze si ho ted nalezite pres leto uzivam… :wink:

• Citovat
  • Upravit
6866
19.7.11 09:42

Ahoj
Náš tříleťák nastupuje de MŠ v září. Mám stejný názor jako většina maminek tady. Po třetím roku je čas se pustit máminy sukně.
Když jsme byli na zápisu nemohla jsem ho ze školky dostat a pořád mě posílal pryč. Prostě děti a hračky byli zajímavější než já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4742
19.7.11 09:46

1. Tak my byli přijati do školky po známosti, ale né v obci, ale malého bychom vysazovali cestou do práce
2. Prolém: Malý ještě nechodí na záchod, na nočník ano, bez problémů jde sám, ale když má holou dupku…
3. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná a tak malého do té vzdálené školky určitě nebudu vozit. U nás se školka bude rozšiřovat příští rok. A všude v okolí jsou rovněž obsazené. - malé kapacity, spousta dětí a nic se neděje…
Uvidíme, jak to bude příští rok, jestli jej dám nebo ne. Pokud bych si chtěla odpočinout, za rohem máme soukromé jesličky, tak se můžu domluvit tam, že jej tam někdy dám, ať si zvyká na kolektiv.
Přijde mi teda pro mě pohodlnější jej do školky nedávat - bude další mimi a to bude mít taky svoje potřeby, zrovna třeba bude chtít jíst, spát a já ho třeba budu budit, protože zrovna budu muset malého jít vyzvednout do školky. Pak je tady další věc - nemoci ve školce - né každá maminka si uvědomuje, že dítě, které posmrkává a kýchá také šíří bacily a dá jej třeba do školky a tam se to hezky množí a pak skončí další děti na hromádce. Mám kamarádku, kteří jsou hodně náchylní a mnohdy lehká nemoc pro ně může skončit mnohem hůře. Paní učitelky by nemocná dítka vůbec neměla přijímat a také by měly mít rozum, za jakého počasí jít s dětma ven… Co někdy slyším od známých, kteří dávají děti do školky a pak jsou samorřejmě nemocné…

Nečetla jsem příspěvky, ale jak bude chvilka, tak na ně mrknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
19.7.11 09:57

Děláš diplomku na tohle téma nebo si budeš otvírat školku :lol: ..........tu bych si časem ráda otevřela já :-)

Jinak náš starší už má školku za sebou (už půjde do 2.třídy) a dávala jsem ho tam za prvé proto, že sem potřebovala jít do práce, za druhé a to hlavně i kvůli němu, aby si zvykl na kolektiv dětí, na to že je třeba taky nějakej režim, na to že maminku nebude mít celej život za zadkem atd..a nebyl pak vyprdlej ze školy a spolužáků :-)

Až mladší doroste do školkového věku hodlám to dělat stejně, také proto že jenom my a babičky či dědové prostě malýmu človíčku k rozvoji nestačí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
19.7.11 10:23

Za mě protože kontakt s dětmi je přínosný, zdravý a děti ho i vyžadují. Musí se naučit nebýt jen s maminkou, naučí se spoustu nového a obvykle i lépe jedí. Navíc učitelky celý den vymýšlí zábavu, hry, písničky, jsou lépe vybaveni pro různé tvořivé činnosti, mají více nápadů - jsou na to zkrátka školené. A je to dobrá průprava na školu. My jsme byli ve školce šťastní. Upřímně - unavená máma která musí vařit, uklízet…určitě dítě tolik nestimuluje jako prostředí školky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
19.7.11 10:26

Ahoj, dcera půjde do školky teď v září (v prosinci bude mít 4 roky). A důvody jsou jasné: hlavně začlenění do kolektivu, zvykání na ostatní děti, kontakt s jinými dospělými (učitelkami, kuchařkami apod), tedy jiná než rodičovská autorita. Doma se nudí, nemůžu se jí plně věnovat, ráda kreslí, modeluje, učí se říkanky, chodí ven, tak doufám, že jí tohle všechno ve školce splní. :mrgreen: A taky doufám, že se osamostatní, např. začně sama jíst, což se jí doma nechce, když vidí, že krmím její mladší sestřičku, odmítá jíst sama a chce krmit taky. :-? Jinak jsem ve školce učila, a myslím, že školka je pro děti důležitá ve více směrem, ne jen v tom, že si rodiče potřebují „odfrknout“. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
19.7.11 11:00

Když už tu tak mluvíme o té školce, tak mě napadl jeden dotaz, byť trošku OT, tak se omlouvám.

Jak je to s chozením dětiček na WC? Náš malej si umí říct, umí se na záchodě vyčůrat/vykakat, umí spláchnout, umí si jít umýt ruce. ALE sundat kalhoty se mu podaří jen občas a rozhodně si je neumí natáhnout zpátky, to dělám já. :think: To budeme před nástupem do školy muset natránovat, že?

(Sednutí na záchod trénujeme, má schodeček a redukci, ale stejně je to u nás pro něj vysoko, takže buď ho tam posadím já, když jde sám, tak to sice zvládne, ale obvykle se mu to tak různě posune, takže čůrá všude možně. Ale ve školce mají malé záchůdky, ne? Takže tam by tento problém být nemusel…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin