Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera chodila do miniškolky celodenně od 2 let (nastoupila jsem zpět do práce). Sociální vazbu na děti a tetu veškolce získala asi po 2-3 měsících, poté se to jen utužovalo. Nyní, ačkoliv mám další mimčo doma, by měla od září nastoupit do obecní školky. Má ráda kolektiv, svědčí ji, je společenská, živá, tam vybije část své energie a já doma s mimčem stihnu také některé věci, co by s naším starším divočákem dost dobře nešly.
Jana206 píše:
Já si myslím, že doba(věk), kdy dítě vstupuje do dětského kolektivu, je silně individuální..Jako problém považuju nutnost nastoupení rodičů do práce..Objektivně chápu, že za tu almužnu si spousta matek nemůže dovolit být doma s dítětem..
Nejsem zastáncem jeslí(jsem silným odpůrcem, ale pokud se nejedná o mé dítě, tak je mi to jedno) a nejsem ani zastáncem lámání tříletého dítěte, že prostě za každou cenu do školky musí..Ta socializace a školka
Nejsem takový nadšenec „do školky co nejdřív“, moje děti byly beze mne poprvé na noc „až“ kolem 2 a půl let, přesto podle potřeby vydrží s babičkou, starší nastoupil do školky bez problémů, od začátku byl chválen. Zvládl víc, než děti stejně staré, které si prošly jeslemi. Dostal se do výběrové předškolní třídy(regulérní nezávislé psychologické testy)., myslím si, že tento pocit, že dítě musí co nejdříve do kolektivu, v nás zanechal minulý režim, kdy to byla nutnost a stát „vychovával“ děti k obrazu svému.. Já mám tu zkušenost, že děti v prvních min. 3 letech života trhané od maminky jen na nezbytně nutnou dobu, jsou později samostatnější, nebojácnější a nejsou ani tolik nemocné při vstupu do kolektivu..Myslím, že jeslové děti a děti pendlující od ranného věku k babičkám na dlouhou dobu, děti i při problémech hozené do školky už krátce po 3 roce, tuto jistotu mít nemohou..Problémy se u nich můžou projevit později.
Tím si nemyslím, že to platí absolutně pro každé dítě. Kolem 3 roku je věk, kdy dítě potřebuje i jiné podněty, než jen úzkou rodinu, ale ne každé zvládne nástup do školky..
Tím nepopírám dovednosti, které se dítě naučí jen ve školce, sama za sebe bych na to ale tak nespěchala. Když dítě nastoupí do školky ve 4 letech i později, nic tím neztratí - za předpokladu, že žije ve funkční rodině a stýká se s vrstevníky, matka je fundovaná se mu přiměřeně věnovat a rozvíjet..
Rodiče musí vždy zvážit všechny aspekty, které mají vliv na výchovu svého dítěte a jeho bytostní režim. V případě, že je matka doma s dítětem (či otec) i ona (on) má právo na své sebeuplatnění (samozřejmě by to nemělo být silně na úkor dítěte). Já doma na rodičovské už blbla, neměla jsem téměř žádný kontakt s dospělými lidmi (mimo manžela - ale to je asi málo), takže návrat do práce po dvou letech bylo něco jako odfrknutí. Řekla jsem si, že zkusím, jestli naše dítko zvládne miniškolku a celodenní pobyt v ní a dál se uvidí (manžel byl proti, abych šla tak -dle něj - brzy do práce a nebyla s dcerou doma). Když by to nedopadlo, byla jsem připravena se vrátit domů, být tam s dcerou (no co, na 3 roky mám ze zákona právo, to mě uklidňovalo, cesta zpět nebyla uzavřena). Ale malá se velmi rychla ve školce aklimatizovala a dokonce ani nechtěla odcházet domů, jak byla zabrána do hry a často jsme školku téměř „zavírali“ jako poslední odchozí. Nyní je se mnou dcera doma, je spokojená (zase se z ní stal maman), ale myslím, že po pár dnech ve školce od září, ji budu zase mít problém odtamtud dostat ![]()
Tak Davdan!
První moje dcera šla do školky v necelých čtyřech letech, a bylo to akorát…Dříve jsem nechtěla dát a jsem za to ráda, že byla se mnou doma a pak i s bráškou.....jsou od sebe dva a půl…Takže si vyvořili pěknej vztah, neměla pocit, že musí kvůli miminu do školky.....Por mě teda školka nebyla žádnej odpočinek, naopak spíš zápřah, vypravovat obě děti, obzvlášt v zimě.....
No a druhý syn šel až po čtvrtém roce, také nebyl absolutně zralý dříve na školku…
U obou dětí jsme uvítala, že se naučí vycházet a popasovat se s ostatními dětmi…Nějaká přátelství mi připadalo že dcera navázala až v tom předškolním roce, pokud se to tak dá nazvat, ted je v první třídě, a to už je zase o něčem jiném…
Jo, takže pro mě byl důvod ten, aby se naučili vycházet s dětmi, u druhého- přiznávám jsem se těšila i na to, že si od něj odpočinu
a budu mít čas na mimino.....s kterým, doufám, budu taky co nejdýl…pokud si budu přivydělávat, raději at hlídá babička
Ještě jsme chtěla napsat svůj názor. nepořizovala jsem si děti proto, abych si od nich odpočinula.....Dát dítě do jeslí připadá u mě v úvahu jen tehdy, pokud musím nutně nastoupit do práce.....A dítě, pokud tak strašně potřebuje děti…tomu ale zas tak ve dvou letech nevěřím.....Tak od toho jsou rodiče, aby mu zajistili kontakt na hrišti popř. v MC, kam teda taky nechodím.....Jinak pobyt s mámou doma dítě neohrozí, spíš předčasné odhození do jeslí či školky
byron píše:
Ještě jsme chtěla napsat svůj názor. nepořizovala jsem si děti proto, abych si od nich odpočinula.....Dát dítě do jeslí připadá u mě v úvahu jen tehdy, pokud musím nutně nastoupit do práce.....A dítě, pokud tak strašně potřebuje děti…tomu ale zas tak ve dvou letech nevěřím.....Tak od toho jsou rodiče, aby mu zajistili kontakt na hrišti popř. v MC, kam teda taky nechodím.....Jinak pobyt s mámou doma dítě neohrozí, spíš předčasné odhození do jeslí či školky
tak tomu Byron ver, ze dvoulete dite potrebuje kolektiv ostatnich deti - ne nutne ke vzajemne hre, ale ke spolecnemu pobytu a socializaci. Alespon moje dve dcery detsky kolektiv od dvou let vyhledavaly a celkem i hlasite vyzadovaly.
U prvni dcery jsem resila pobyt dva dny v tydnu jeslemi a kdyz jsem videla, ze je naprosto s prehledem zvlada, nastoupila jsem na 2-3 dny v tydnu zpet do prace na kratky uvazek. Duvod nebyl financni, ale ten, ze pracuji ve financich a zrovna muj obor se dost vyviji a jde dopredu, takze je sakra znat zapojit se do procesu po dvou letech naprosto pomalu, prirozene a nenasilne nez po 4 let hups na plny uvazek a dite urvane nezvykle na 8 hodin skolky. A priznam, ze privydelek mi jako me kapesne docela bodnul - preci jen obnova satniku po materske a obnova tela a ducha po traveni 80 procent denniho casu s ditky je dost zapotrebi.
U druhe dcery resime kontakt s detmi od dvou let navstevou krouzku - plaveckeho a cviciciho v Sokole. Na skolku bohuzel cekame, jesle sice v okoli jsou - soukrome a mne jejich rezim naprosto nevyhovoval (financni stranka veci roli nehrala), nova pristavba skolky bude od ledna 2012 v nasi obci a od zari resime opet socializaci dva dny v tydnu v soukrome skolicce - vyhodou je, ze tam nastupuje minimalne s trema detma, co zna z mistniho Sokola.
Ani jedna dcera nema problem zapojit se do her a komunikace s vrstevniky a u prvni dcery si nepamatuju sceny, kdy by srdceryvne rvala ve skolce, ze ji tam maminka ve ctyrech letech nechava…
jako jsem videla u ctyrletych (vetsinou teda kluku) i starsich
bezne - a takove to pouto na matku mne teda pripada az nezdrave, ale proti gustu.. ![]()
Jestli tve deti nevyzaduji od urciteho roku detsky kolektiv tak jine ano a proc jim to nedoprat a sobe trochu casu pro sebe taky. Mimochodem deti jsem si poridila ve 30 letech prvni a v 35 letech druhe s celkem dobre naslaplou karierou. Ta je mi ted putna, jen blahorecim svemu nemeckemu zamestnavateli, ze mi vysel vstric s neplacenym volnem (kvuli neprijeti pro velky pocet deti do mistni skolky) a ze mne vezme zpet na zkraceny uvazek.
Tak dcera začala dělat scény druhý týden, pak to přešlo, nic dlouhýho to nebylo.....
Syn nezabrečel ani jednou a do školky se těšil od začátku, závisláky fakt nemám......
S dětma jsem chodila do Sokola a ta dětská cvičení.....
Tak jak to popisuješ ty, považuju za rozumný, já spíš nechápu ty ženy, který prostě řeknou, že je to doma nebaví a daj radši dvouletý dítě do jeslí, aby se zabavily v práci a oddychly si od dítěte, to fakt nechápu
to ja uprimne receno taky ne a docela mne sokovala kamaradka, ktera kolem tricitky po svatbe zacala vysilovat, ze nemuze otehotnet. Kdyz se ji to po laparce nakonec podarilo, tak aby ji nic neuteklo v praci, tak nakonec i predcasne porodila a jeste si stezovala, ze tak prisla o nekolik tydnu o PPM, pac diky tomu ani na materskou nemohla nastoupit. Sotva ji materska skoncila tak s notebookem doma a dochazela do kanclu a v roce pekne hupky dupky zpatky do prace a ditko ji hlida babicka s manzelem.
Druhe ditko se ji podarilo otehotnet prirozene behem kojeni, takze mezi detmi ma 18 mesicu, malemu nebyly ani dva roky a uz je na plny uvazek v praci - jako tohle nechapu naprosto vubec a ted resi a nadava na vlastni mamu, ze ji deti rozmazluje…
![]()
Hanka1 píše:
to ja uprimne receno taky ne a docela mne sokovala kamaradka, ktera kolem tricitky po svatbe zacala vysilovat, ze nemuze otehotnet. Kdyz se ji to po laparce nakonec podarilo, tak aby ji nic neuteklo v praci, tak nakonec i predcasne porodila a jeste si stezovala, ze tak prisla o nekolik tydnu o PPM, pac diky tomu ani na materskou nemohla nastoupit. Sotva ji materska skoncila tak s notebookem doma a dochazela do kanclu a v roce pekne hupky dupky zpatky do prace a ditko ji hlida babicka s manzelem.Druhe ditko se ji podarilo otehotnet prirozene behem kojeni, takze mezi detmi ma 18 mesicu, malemu nebyly ani dva roky a uz je na plny uvazek v praci - jako tohle nechapu naprosto vubec a ted resi a nadava na vlastni mamu, ze ji deti rozmazluje…![]()
![]()
Raději bez komentáře......
.
Hanka1 píše:
Ani jedna dcera nema problem zapojit se do her a komunikace s vrstevniky a u prvni dcery si nepamatuju sceny, kdy by srdceryvne rvala ve skolce, ze ji tam maminka ve ctyrech letech nechava…jako jsem videla u ctyrletych (vetsinou teda kluku) i starsich
bezne - a takove to pouto na matku mne teda pripada az nezdrave, ale proti gustu..
Tak tady se musím pozastavit… I čtyřleté dítě může školku proplakat, jde o odloučení od rodiny a je jedno, kolik dítku je… Já brečela i když jsem musela odjet do ciziny bez mýho přítele (nynější manžel). A fakt mi slzy ukáply, bylo mi prostě smutno. Takže když vidím ve školce čtyřleťáka, jak brečí, určitě má na to právo… A mrzí mě, že hodně maminek pak tyhle maminky dětí později do školky daných odsuzuje. ![]()
Každé dítě od určité doby kolektiv potřebuje. U nás je ta doba právě teď a naštěstí malého do vesnické školky vzali..I když jsem doma se sedmiměsíčním, myslím si, že školka je třeba..nedokážu mu nabídnout, to co školka, potřebuje okoukat spoustu dovedností a osamostatnit se v určitém smyslu..Do školky se těší..další důvod je, že ač nechodím do práce, chci se druhému věnovat tak jak jsem se mohla věnovat prvnímu. Mateřská centra, plavání atd., takže na tohle všechno budeme mít v dopoledních hodinách klid a odpo se budem na sebe s Tobísskem těšit..Teď už jen aby ten rok úplně nepromarodil..nemocný je hodně už i bez školky..
Davdan píše:Hanka1 píše:Tak tady se musím pozastavit… I čtyřleté dítě může školku proplakat, jde o odloučení od rodiny a je jedno, kolik dítku je… Já brečela i když jsem musela odjet do ciziny bez mýho přítele (nynější manžel). A fakt mi slzy ukáply, bylo mi prostě smutno. Takže když vidím ve školce čtyřleťáka, jak brečí, určitě má na to právo… A mrzí mě, že hodně maminek pak tyhle maminky dětí později do školky daných odsuzuje.
Ani jedna dcera nema problem zapojit se do her a komunikace s vrstevniky a u prvni dcery si nepamatuju sceny, kdy by srdceryvne rvala ve skolce, ze ji tam maminka ve ctyrech letech nechava…jako jsem videla u ctyrletych (vetsinou teda kluku) i starsich
bezne - a takove to pouto na matku mne teda pripada az nezdrave, ale proti gustu..
tohleto je dost individuální, někdo brečí jiné děti né, já si třeba pamatuju jak sem řvala a to mě máma dávala v první třídě do družiny .....můj syn zas vzal školku v pohodě, jen se na nás tak zle podíval stylem jako to mě tu opravdu necháte, jo
![]()
brumdinka píše: .....můj syn zas vzal školku v pohodě, jen se na nás tak zle podíval stylem jako to mě tu opravdu necháte, jo![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.