Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Wiollo, nepíšu ještě z vlastní zkušenosti, ale podle kamarádky jsou u nás ve školce určitě malé zachůdky a učitelky tam chodí s dětmi a pomůžou. Já jsem to řešila především kvůli utření zadečku po kakání, no pochybuju, že by to syn zvládnul dobře… Tak snad pomáhají dětem všude…
luon píše:
Wiollo, nepíšu ještě z vlastní zkušenosti, ale podle kamarádky jsou u nás ve školce určitě malé zachůdky a učitelky tam chodí s dětmi a pomůžou. Já jsem to řešila především kvůli utření zadečku po kakání, no pochybuju, že by to syn zvládnul dobře… Tak snad pomáhají dětem všude…
Ajo, vidíš, ještě utírání.
My neutíráme, já mu chodím zadek sprchovat do koupelny. No to bude ještě boj… Btw, umí čůrat na holku, ale i na kluka. Jenže na kluka bimbase držím já. To ho budu muset asi taky ještě naučit…
Ježiš to jsou starosti s klukama. ![]()
Wiolla píše:luon píše:Ajo, vidíš, ještě utírání.
Wiollo, nepíšu ještě z vlastní zkušenosti, ale podle kamarádky jsou u nás ve školce určitě malé zachůdky a učitelky tam chodí s dětmi a pomůžou. Já jsem to řešila především kvůli utření zadečku po kakání, no pochybuju, že by to syn zvládnul dobře… Tak snad pomáhají dětem všude…My neutíráme, já mu chodím zadek sprchovat do koupelny. No to bude ještě boj… Btw, umí čůrat na holku, ale i na kluka. Jenže na kluka bimbase držím já. To ho budu muset asi taky ještě naučit…
Ježiš to jsou starosti s klukama.
Jsou to starosti
Doufám, že ještě něco do září natrénuje syn s tatínkem. Jinak bude muset čůrat na holku, na kluka je totiž naprosto schopný počůrat si hlavu ![]()
První dcera do školky nechodila vůbec, druhá chodila do soukromé školky a byla nadšená. Musela tam být už v sedm a dříve než v pět odmítala chodit domů…
![]()
Dvojčata nebudou chodit do školky vůbec, nebo opět do soukromé.
Oba s manželem podnikáme, takže školku nutně nepotřebujeme.
Holky jsou zvyklé na paní na hlídání, takže se uvidí co čas přinese… ![]()
Wiolla píše:
Když už tu tak mluvíme o té školce, tak mě napadl jeden dotaz, byť trošku OT, tak se omlouvám.Jak je to s chozením dětiček na WC? Náš malej si umí říct, umí se na záchodě vyčůrat/vykakat, umí spláchnout, umí si jít umýt ruce. ALE sundat kalhoty se mu podaří jen občas a rozhodně si je neumí natáhnout zpátky, to dělám já.
(Sednutí na záchod trénujeme, má schodeček a redukci, ale stejně je to u nás pro něj vysoko, takže buď ho tam posadím já, když jde sám, tak to sice zvládne, ale obvykle se mu to tak různě posune, takže čůrá všude možně. Ale ve školce mají malé záchůdky, ne? Takže tam by tento problém být nemusel…)To budeme před nástupem do školy muset natránovat, že?
Ve školce mají malé záchodky.
Jinak já malým dětem pomáhala utírat zadeček po kakání, ale že bych tam chodila s nimi a stahovala a natahovala jim kalhoty, to ne, to už děti ve 3 letech uměly.
Asi bych to natrénovala, než do školky půjdete.
Dívala jsem se na metřík, určitě to do té doby hravě zvládnete.
Většinou měly děti tepláčky, nebo takové kalhoty, které jednodušše natáhly.
Holky, DĚKUJU všem za příspěvky. Jste opravdu zlaté, že diskuzi nepřehlížíte a přispějete, moc si toho vážím.
Pomalu si všechny vaše názory zkopčím do pc, ať je mám po ruce. Dělám spojku pro oblastní charitu ve věcech MC a školkových. Tím, že jsem na mateřské a můžu být v užším kontaktu s maminkama, spojkuju ráda. ![]()
Ahoj, u nás je to podobné. Dceři budou čtyři a je neskutečně společenská. Chtěla do školky už ve třech letech, ale bohužel nebyly kapacity. Společnost dětí jí moc chybí.
Ahoj, vloni jsem potřebovala dát dcerku do školky kvůli práci (nevyšlo to). Letos půjde od září(ve 4,5 letech). Mohla bych ji mít doma, problém mi to nedělá, ale ona sama do školky mezi děti chce, těší se až si najde kamarádky, chybí jí dětský kolektiv. Bydlíme na polosamotě, děti v blízkém okolí žádné.
Nase znama ma holcicku z detskeho domova a ji to doporucila primo detska psycholozka,aby ji dalado skolky.Z toho duvodu aby mala byla v kolektivu a zvykala si na deti.
Jinak muj syn chodi do jeslicek z duvodu nastupu do prace.Zadecek si ve svych trech letech neumi utrit udajne si tam nedosahne
Jinak bobek si vzdycky donese domu nikdy nechce kakat v jeslickach ![]()
gorina píše: …Jinak bobek si vzdycky donese domu nikdy nechce kakat v jeslickach
Na to spoléhám.
On je to u našeho s tím kakáním trošku boj, to by učitelky nedaly a zbytečně by dělal scény před ostatními dětmi… ![]()
Já si myslím, že doba(věk), kdy dítě vstupuje do dětského kolektivu, je silně individuální..Jako problém považuju nutnost nastoupení rodičů do práce..Objektivně chápu, že za tu almužnu si spousta matek nemůže dovolit být doma s dítětem..
Nejsem zastáncem jeslí(jsem silným odpůrcem, ale pokud se nejedná o mé dítě, tak je mi to jedno) a nejsem ani zastáncem lámání tříletého dítěte, že prostě za každou cenu do školky musí..
Ta socializace a školka
, myslím si, že tento pocit, že dítě musí co nejdříve do kolektivu, v nás zanechal minulý režim, kdy to byla nutnost a stát „vychovával“ děti k obrazu svému.. Já mám tu zkušenost, že děti v prvních min. 3 letech života trhané od maminky jen na nezbytně nutnou dobu, jsou později samostatnější, nebojácnější a nejsou ani tolik nemocné při vstupu do kolektivu..Myslím, že jeslové děti a děti pendlující od ranného věku k babičkám na dlouhou dobu, děti i při problémech hozené do školky už krátce po 3 roce, tuto jistotu mít nemohou..Problémy se u nich můžou projevit později.
Tím si nemyslím, že to platí absolutně pro každé dítě. Kolem 3 roku je věk, kdy dítě potřebuje i jiné podněty, než jen úzkou rodinu, ale ne každé zvládne nástup do školky..
Nejsem takový nadšenec „do školky co nejdřív“, moje děti byly beze mne poprvé na noc „až“ kolem 2 a půl let, přesto podle potřeby vydrží s babičkou, starší nastoupil do školky bez problémů, od začátku byl chválen. Zvládl víc, než děti stejně staré, které si prošly jeslemi. Dostal se do výběrové předškolní třídy(regulérní nezávislé psychologické testy).
Tím nepopírám dovednosti, které se dítě naučí jen ve školce, sama za sebe bych na to ale tak nespěchala. Když dítě nastoupí do školky ve 4 letech i později, nic tím neztratí - za předpokladu, že žije ve funkční rodině a stýká se s vrstevníky, matka je fundovaná se mu přiměřeně věnovat a rozvíjet..
Davdan píše:
Ahoj všem. Zajímám se o problematiku školek a dost často přemýšlím nad důvody, proč je maminky do nich děti dávají (pominu - li, že musí do práce, to je víc než jasný důvod). Pak mě trklo zeptat se tady.I kdyby se důvody opakovaly, budu ráda za vaše příspěvky.
Pokud to tak cítíte, nestyďte se uvést jako důvod „protože si odfrkknu“. Jde mi o opravdový názor.
Uvítám příspěvky i neškolkujících rodičů, či zatím neškolkujících rodičů.
Pomůže mi to pracovně pochopit smýšlení maminek.
dávám ho tam, aby si zvykl, že někam musí docházet a že je tam s dětmi a jak se mezi nimi chovat. mohla jsem ho dát už loni ale nechala jsem to a tak letos v září nastupuje…
Jana206 píše:
Já si myslím, že doba(věk), kdy dítě vstupuje do dětského kolektivu, je silně individuální..Jako problém považuju nutnost nastoupení rodičů do práce..Objektivně chápu, že za tu almužnu si spousta matek nemůže dovolit být doma s dítětem..
Nejsem zastáncem jeslí(jsem silným odpůrcem, ale pokud se nejedná o mé dítě, tak je mi to jedno) a nejsem ani zastáncem lámání tříletého dítěte, že prostě za každou cenu do školky musí..Ta socializace a školka
Nejsem takový nadšenec „do školky co nejdřív“, moje děti byly beze mne poprvé na noc „až“ kolem 2 a půl let, přesto podle potřeby vydrží s babičkou, starší nastoupil do školky bez problémů, od začátku byl chválen. Zvládl víc, než děti stejně staré, které si prošly jeslemi. Dostal se do výběrové předškolní třídy(regulérní nezávislé psychologické testy)., myslím si, že tento pocit, že dítě musí co nejdříve do kolektivu, v nás zanechal minulý režim, kdy to byla nutnost a stát „vychovával“ děti k obrazu svému.. Já mám tu zkušenost, že děti v prvních min. 3 letech života trhané od maminky jen na nezbytně nutnou dobu, jsou později samostatnější, nebojácnější a nejsou ani tolik nemocné při vstupu do kolektivu..Myslím, že jeslové děti a děti pendlující od ranného věku k babičkám na dlouhou dobu, děti i při problémech hozené do školky už krátce po 3 roce, tuto jistotu mít nemohou..Problémy se u nich můžou projevit později.
Tím si nemyslím, že to platí absolutně pro každé dítě. Kolem 3 roku je věk, kdy dítě potřebuje i jiné podněty, než jen úzkou rodinu, ale ne každé zvládne nástup do školky..
Tím nepopírám dovednosti, které se dítě naučí jen ve školce, sama za sebe bych na to ale tak nespěchala. Když dítě nastoupí do školky ve 4 letech i později, nic tím neztratí - za předpokladu, že žije ve funkční rodině a stýká se s vrstevníky, matka je fundovaná se mu přiměřeně věnovat a rozvíjet..
Jani ,já to vidím trošku jinak a potvrdily mi to jednak dvě moje kamarádky- učitelky v MŠ a v jeslích a druhak i několik rodičů v mém okolí. Dítě, které najednou nastoupí ve 3 nebo 4 letech na 8 hodin do školky, tak je to pro něj hodně velký nápor. A ani tomu moc nepomůže, že chodí s maminkou do MC nebo jinak mezi děti. Pořád tam ta máme je, kdežto ve školce najednou není. Ideální by bylo, kdyby v tomto věku nastoupili max. na ty 4 hodiny , ale né všechny maminky mají babičky, které mohou dítě po obědě vyzvednout.Nebo si myslím, že by bylo dobré, kdyby byla možnost dávat děti od 2 let na takové 2, 3 dny v týdnu tak 4 hodky do školky. Možná, že je to náhoda, ale v naši školce si právě ty nejmenší (co jim ještě nebyly 3 roky)zvykly nejdříve a plakaly spíš ty starší děti.Pro mě by bylo ideální, kdybych mohla děti dávat buď jenom občas nebo max. na ty 4 hodky denně do školky. Mladší je 11 měsíců a už teď se snažím občas pracovat , abych měla větší šanci, až mi v jejich 3 letech skončí rodičák, nastoupit potom na zkrácený úvazek a pokud možno, tak na tento úvazek pracovat aspoň do jejich 7 let (brala bych ale i déle), abych ji mohla vodit a učit se s ní do školy. Starší chodí na 4 hodiny a bohatě ji to stačí. Spát tam nechce, páč se tam nevyspí a když se ji konečně podaří usnout, tak ji budí. Jsem přesvědčená , že kdybych ji tam hned ze startu nechávala těch 8 hodin, tak tam chodit nechce. V naši školce je 25 dětí a pouze 7 dětí, tam je těch 8 hodin, ostatní si berou maminky po obědě domů. Ještě v prosinci tam hodně dětí plakalo a nechtěly tam být, takže učitelky říkaly, že je to moc dobře, že si děti berou maminky po těch 4 hodinách domů, páč déle by to pro ně bylo horší. Doufám, že i mladší nemusím nechávat déle, než ty 4 hodky ve školce.
Karinko, já jsem nikde nepsala, že je fajn hodit dítě ve 4 letech na celý den do školky. Syna jsem brala po obědě skoro celý první rok
A s malou to mám taky tak v plánu, věřím, že mi to situace umožní
. Navíc, ta bude nastupovat ještě starší než nastupoval syn..
Synovi se ve školce líbí, má tam kamarády, ale není z těch, kteří by tam chtěli být od rána do zavíračky. Těší se, že máme odpoledne svůj program - taky s dětmi, i s těmi ze školky..
Já jsem to myslela tak, že by bylo fajn, aby děti, které to potřebují a jsou evidentně nezralé, nemuseli nastoupit do školky ve 3 letech, ale třeba o půl roku, rok později(fakt to dělá hodně) za stejných podmínek(na chvíli,delší dobu jít po obědě)..
Syn nemá problém se začlenit v náhodném kolektivu na hřišti, kde jsme nikdy nebyli, baví se i s naprosto cizími dětmi, lidmi, jen je hrozně hodný, není loktař, to je ale povahový rys, předčasný nástup do školky by mu nepomohl..
Je jen škoda, že ve spoustě rodin toto finanční situace prostě nedovoluje a já potom poslouchám cosi o nenahraditelnosti kolektivu u čerstvě tříletého dítěte k vůli socializaci, adaptaci na režim a další bláboly.Toto tak nějak chápu u předškoláka. Přijde mi to jako foukání bolístek a ran. Samozdřejmě to kamarádkám a známým nevypálím na rovinu, že bych v jejich situaci dítě do školky nedala. Je to jako sypat do ran sůl.Takovým dětem by daleko víc prospělo, kdyby mohly být pár měsíců ještě doma s maminkou, rodiči..Měli jsme ve školce chlapečka, který nastoupil před třetími narozeninami a brečel ještě v dubnu ![]()
Syn ještě ve 2 a půl letech nechtěl s nikým cizím být, jednou mi ho půl hodinku hlídali v jeslích, potřebovala jsem k doktorovi, byla jsem těhotná, neměla jsem hlídání, babičky taky z vážných důvodů nemohli. Prořval to..Věřím, že jsem mu tím trauma nezpůsobila, ale kdybych ho chtěla dát do kolektivu v tomto věku, za těchto okolností, tak by se to na něm podepsalo..Ve 3 letech a 3 měsících naprostá pohoda,nastoupil na pár hodin denně do školky, neplakal jako jiné děti, byl chválen, těšil se tam - já jsem to brala jako pokus, při potížích bych ho ze školky vzala a šel by později..
Kdybych byla v situaci, kdy bych musela do práce dřív, než by dítě bylo zralé, volila bych jinou cestu než školku, aby dítě bylo v péči jedné osoby - babička příp. paní na hlídání..Naštěstí v té situaci nejsem. Díky za to ![]()
Karinko, ještě jsem zapomněla dodat, co se týče problematiky pracovního zařazení žen po dlouhé mateřské do pracovního procesu, to já chápu..Věřím, že právě proto se hodně maminek rozhoduje dát dítě do školky „dřív“. Ale to je tak trochu problém celorepublikový, nevím, jak to nazvat..My to tady nevyřešíme. A nemyslím si, že by individuální řešení v konkrétní rodině bylo vždy v kontinuitě s potřebami dětí, ale prostě pro některé rodiny není zbytí, dítě do školky musí, maminka do práce..
Napsala jsem pohled z druhé strany, protože to tu ještě nezaznělo. I když zakladatelka spíš očekává ovace a kladné reakce na školky už od 3 let nebo dřív. Nic ve zlém ![]()
A v žádném případě netvrdím, že dát dítě,které se dobře adaptuje, do školky ve 3 letech je zločin, který se vždy nenahraditelně podepíše. Jen jsou děti, které by toho času potřebovaly víc, nějak se na to nemyslí a potom se hledají obecně platné důvody proč dát do školky..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.