Proč dáváte/nedáváte děti do školek?

6926
19.7.11 08:28

Proč dávám/nedávám dítě

Ahoj všem. Zajímám se o problematiku školek a dost často přemýšlím nad důvody, proč je maminky do nich děti dávají (pominu - li, že musí do práce, to je víc než jasný důvod). Pak mě trklo zeptat se tady. :-) I kdyby se důvody opakovaly, budu ráda za vaše příspěvky. :-) Pokud to tak cítíte, nestyďte se uvést jako důvod „protože si odfrkknu“. Jde mi o opravdový názor. :-) Uvítám příspěvky i neškolkujících rodičů, či zatím neškolkujících rodičů.
Pomůže mi to pracovně pochopit smýšlení maminek. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9622
19.7.11 08:31

Tak já sem zatím neškolkující rodič…Já budu (snad) malou dávat do školy proto, že nemáme moc známých s dětma, tak aby byla v dětském kolektivu :) A taky abych si odfrkla :lol: A nejspíš tou dobou navíc budu státnicovat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
19.7.11 08:34
kaaaca-h píše:
Tak já sem zatím neškolkující rodič…Já budu (snad) malou dávat do školy proto, že nemáme moc známých s dětma, tak aby byla v dětském kolektivu :) A taky abych si odfrkla :lol: A nejspíš tou dobou navíc budu státnicovat :roll:

Děkuju moc za příspěvek. Důvody, který jsou víc než jasný. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1894
19.7.11 08:37

ahoj tak já jsem školkující maminka. Natálka začla chodit do školky v prosinci a já musela nastoupit do práce bylo to pro obě trauma, jenže já dostala výpověď pro nadbytečnost a Naty je ve školce, líbí se jí tam má tak kamarády hodně se naučí se mnou se písničky učit nechce a ve školce jo. A taky nemáme nikde nikoho kdo by měl malé děti tak si nená s kým hrát a hlavně jde to vidět ve školce protože trvá než se s někým spřátelí a pohraje si i když jsme na hřišti tak je takový tichý pozorovatel hraje si jen sama a když je tam více dětí tak se kouká. prostě potřebuje kolektiv a já na chvíli odraz. renča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
19.7.11 08:37

Já dávala kluka do školky, když měl 3roky a 3měsíce, protože ho
1. přijali
2. potřebovala jsem si odpočinout, doma jsem měla dvouletou ďáblici
3. do školky jsme občas chodili si pohrát a jezdili jsme s nimi na výlety a kluk tam moc chtěl
4. chodila jsem liché týdny do práce

Kluk si krásně zvykl a hned tam i spinkal. Po půlroce jsem z práce sice odešla, ale už tam chodil pořád, jen jsem ho brala po obědě. Potom jsem nastoupila do práce na plný úvazek, ale holku mi nevzali pro nadstav i když už měla 3 roky. Ve čtyřech letech mi ji vzali a byli tam oba moji lumpíci celý den protože já makala :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
1291
19.7.11 08:39

Lituju toho, ze neni dostatek statnich skolek a ze nejsou dostupne uz od dvou - mala bude mit ctyri v listopadu, od zari pujde do skolky ale nejradeji by chodila uz prede dvema lety - chybi ji detsky kolektiv, a to hlavne v zime, kdy se neda chodit na hriste. Navic posledni rok uz chape to, ze s nekterymi detmi se vida pravidelne, nektere vidi jen jednou dvakrat, a tech stalych kamaradu by chtela mnohem vic, nez ma a ty, ktere ma by chtela vidat casteji. No a tenhle problem skolka resi perfektne… navic samozrejme ucitelky ve skolce znaji spoustu veci, co s deckama delat, ja s dalsim sourozencem na ni zdaleka nemam tolik casu - teda ne na ni, ale na jeji zaliby a cinnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1526
19.7.11 08:40

tak já dám do školky, abych mohla jít do práce na plný úvazek, pracuji i při dítěti, ale max. 2 dny v týdnu, to je pro mě odfrknutí, tak to neřeším.
Také si myslím, že je dětský kolektiv velmi důležitý pro rozvoj myšlení :nevim: budování osobnosti, možná?
Já na školku vzpomínám s láskou, měla jsem to tam ráda :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
19.7.11 08:44

Diggy, ww, jakkoli, mikelka - děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
19.7.11 08:45

1. Oba musíme pracovat
2. V dětském kolektivu se mu vždy líbilo
3. Vybudování sociálních vazeb
4. kolektiv různě starých dětí

Školka naše očekávání spíše splnila, hodně rychle se naučil oblékat, jíst, dělit se o hračky, zvětšila se mu slovní zásoba, spousta písniček…

za negativa považuji takové ty školkové móresy, sem tam slova, které by ještě umět nemusel :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
19.7.11 08:51
dalimil píše:
1. Oba musíme pracovat
2. V dětském kolektivu se mu vždy líbilo
3. Vybudování sociálních vazeb
4. kolektiv různě starých dětí

Školka naše očekávání spíše splnila, hodně rychle se naučil oblékat, jíst, dělit se o hračky, zvětšila se mu slovní zásoba, spousta písniček…

za negativa považuji takové ty školkové móresy, sem tam slova, které by ještě umět nemusel :-)

Taky děkuju. :-)

Ono každý si řekne „vždyť důvody jsou jasné“ - ale pro nás je každá info pokladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
19.7.11 08:53

ahoj, tak předně - jako samoživitelka musím opravdu do práce, toť hlavní důvod.
Ale - holka potřebuje kolektiv, před školkou jsme se stýkaly vlastně jen se třema dětma a to bylo málo, taky mě holka dost zlobila s jídlem a školka ji „naučila jíst“, za což jsem strašně vděčná. A v neposlední řadě, školka ji krásně připraví na školu v tom smyslu, že si hlavně zvykne na kolektiv, společný režim, společné obědy apod.
V září jde dcera do školy a už teď se mi po školce stýská, jak jsem ji měla ráda :))
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
19.7.11 08:53

Moje holky obě dvě chodily už od roka i do jeslí (na jeden den v týdnu, po druhém roce i na dva), teď jsou obě ve školce. Hlavní důvody:

• chci aby se moje děti učily nové věci, poznávaly svět mimo rodinnou bublinu
  • chci aby moje děti byly brzo samostatné, nezávislé, schopné fungovat mimo oblast „máminy sukně“
  • nestudovala jsem a nebudovala profesní život v zajímavém oboru proto, abych strávila 6-8 let mimo a začínala pak úplně od začátku s kvalifikací „matka malých dětí“
  • můj preferovaný model rodiny operuje s pracovním zařazením obou rodičů a dlouhodobým systematickým vzděláváním dětí, oboje zejména pro zajištění trvalého osobnostního růstu všech členů (že nebudu chtít „být doma nafurt“ jsem tušila dlouho před tím než jsem si rodinu pořídila a zařídila jsem se podle toho, mé předpklady se ukázaly být správné)
  • chci svým dětem poskytnout co nejširší přístup k dobrodiní poskytovanému dnešním světem, myslím si, že bez peněz to nejde a že bez práce nejsou koláče…

Takže u nás takhle.

Příspěvek upraven 19.07.11 v 08:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6153
19.7.11 08:54

Kluk půjde teď v září, je mu 5. Dřív ho nevzali, protože jsem doma s druhým dítětem. A je to hrozný. Doma se nudí, nemá moc kamarádů, o kolektivu jako takovým ani nemluvím. Nemám tolik času abych se mu mohla naplno věnovat a aby byl pořád „zaměstnanej“, jako ve školce. Těch aktivit co tam dělaj, to mu doma ani z poloviny nabídnout nemůžu. Ano, chodíme na hřiště, ke kamarádkám co jsou taky doma s dětma, ale rozhodně to nestačí. Nejde mi o to „odložit“ ho, protože prostě musím do práce. Já zatím nemusím. Ale vidím, jak to dítě doma trpí… :-?
Tož takhle u nás. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2100
19.7.11 08:55

Ahoj, starší syn te´d půjde od září do školky na dopoledne, protože je hrozně rád mezi stejně starými dětmi. Přeci jen, jsou to pro něj větší parťáci pro hry než o dva roky mladší brácha. No a taky myslím, že se tam vyřádí, dost věcí dozví, doma je zřejmé, že se už celkem nudí.
Mladší už pak za rok bude muset do školky kvůli mému návratu do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
19.7.11 08:58

My jsme školkovali (letos máme první předškolní prázdniny :-))
Nezmiňuju hlavní důvod - práce. Ale Matyáš šel do školky skoro ve 4 letech a už od 3 let jsem na něm viděla, jak moc potřebuje dětský kolektiv. V tom vidím hlavní důvod školky.
Jako „bonus“ jsme měli nejen spoustu zážitků, ale i hromadu věcí, které se tam naučil. No a v neposlední řadě se setkal s kolektivními dětskými bacily (všechny známe zvýšenou nemocnost dětí první rok ve školce), takže je teď i zdravotně odolnější :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin