Proč dáváte/nedáváte děti do školek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6926
19.7.11 21:36

Jani, děkuji i za Tvůj názor - zatím tu ojedinělý.
MAMINKY CO NEŠKOLKUJETE, TAKY SE OZVĚTE. :-)
Někdy je to se mnou potíž - vyfasovala jsem pracovně zrovna tyhle věci kolem školek - a přitom já jsem známá školková odpůrkyně. :mrgreen: Proto mi moc pomáhají vaše příspěvky! :kytka: Je těžké dívat se na něco jiným pohledem, než jen tím svým. Takže vám moc děkuju. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
19.7.11 21:41
Jana206 píše:
Napsala jsem pohled z druhé strany, protože to tu ještě nezaznělo. I když zakladatelka spíš očekává ovace a kladné reakce na školky už od 3 let nebo dřív. Nic ve zlém :-)

Jéé Jani Tys nečetla někdy mé reakce ve školkových tématech??? :mrgreen: Stačí si mě najít! Hryžu si u toho vždycky nehty, já si stojím za Komenským! :pankac: :lol:

Jenže se tohle řeší v Oblastní charitě - je málo školek, dobře, zkusíme něco vymyslet - ale co vlastně mamky chtějí? Co čekají? Chtějí odfrk, nebo aby se dětem někdo věnoval (protože na to nemám čas, nebaví mě to…), chtějí pomoct s výchovou (a spoléhají na školku…), nemají děti dost vrstevníků a chtějí mezi ně, nebo proč? To jsou otázky, který se nejdříve musí pořešit, abych mohla pochopit smýšelní maminek a najít dobrý řešení. Já sama ho nenajdu - právě proto, že školky neuznávám. Proto jsem se obrátila tady na maminky - dají mi jiný pohled. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2787
19.7.11 21:44

Dcerku dávám do školky od září i když mám doma mimino, za prvé: dcera miluje děti za 2, potřebuje si hrát s vrstevníky za 3, potřebuje nějaký řád za 4, nějakého nového dospělého - autoritu, na mě už často háže bobek… :lol: , za 5, abych si odfrkla :mrgreen:
No zkrátka dcera se strašně moc těší a já taky, tak snad nám to oběma vydrží i po dobu, co do školky začne opravdu chodit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
19.7.11 21:47
Petorka píše:
Dcerku dávám do školky od září i když mám doma mimino, za prvé: dcera miluje děti za 2, potřebuje si hrát s vrstevníky za 3, potřebuje nějaký řád za 4, nějakého nového dospělého - autoritu, na mě už často háže bobek… :lol: , za 5, abych si odfrkla :mrgreen:
No zkrátka dcera se strašně moc těší a já taky, tak snad nám to oběma vydrží i po dobu, co do školky začne opravdu chodit…

:lol: Děkuju. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
19.7.11 22:16
Davdan píše:
Jana206 píše:
Napsala jsem pohled z druhé strany, protože to tu ještě nezaznělo. I když zakladatelka spíš očekává ovace a kladné reakce na školky už od 3 let nebo dřív. Nic ve zlém :-)

Jéé Jani Tys nečetla někdy mé reakce ve školkových tématech??? :mrgreen: Stačí si mě najít! Hryžu si u toho vždycky nehty, já si stojím za Komenským! :pankac: :lol:

Jenže se tohle řeší v Oblastní charitě - je málo školek, dobře, zkusíme něco vymyslet - ale co vlastně mamky chtějí? Co čekají? Chtějí odfrk, nebo aby se dětem někdo věnoval (protože na to nemám čas, nebaví mě to…), chtějí pomoct s výchovou (a spoléhají na školku…), nemají děti dost vrstevníků a chtějí mezi ně, nebo proč? To jsou otázky, který se nejdříve musí pořešit, abych mohla pochopit smýšelní maminek a najít dobrý řešení. Já sama ho nenajdu - právě proto, že školky neuznávám. Proto jsem se obrátila tady na maminky - dají mi jiný pohled. :-)

Davdan, upřímně, nevybavuju si Tě ze školkových témat, tady z emimina ano :oops: Podle úvodního dotazu jsem si spíš myslela, že očekáváš kladné reakce..

To, co rodina od školky očekává, taky záleží na jejím životním stylu, úrovni, vzdělání rodičů..Někdo může považovat školku jen za hlídání,možnost odpočinutí si od dítěte, druhý očekává vzdělání, něco, co dítěti nemůže sám dát..Některé dítě je od útlého věku denně s dětmi stejného věku - např. moje dcera, vycházíme dobře se sousedy, děti si hrají na společném dvorku, chodíme na dětská hřiště, máme přátele s dětmi, některé matky jsou s dítětem samy a školku berou v tomto směru jako „spásu“.

Ačkoliv jsem proti dávání malých dětí do školek, zase si nemyslím, že každá matka je vzdělaná a fundovaná natolik, aby mohla mít dítě např. do 5 let doma. V té době už dítě skutečně potřebuje „vzdělávat se“ - např. něco tvořit, poznávat, vyrábět, grafomotorika. Pokud se matka rozhodne, že starší dítě zůstane doma, měla by s ním pracovat i v tomto směru a zajistit mu pravidelný kontakt s vrstevníky…
Ale být doma s maminkou déle než 3 roky by podle mého názoru prospělo hodně dětem z funkčních rodin, kde se matka dítěti přiměřeně věnuje. Kdyby nebylo lámáno, za pár měsíců by nástup mohl proběhnout bez problémů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
19.7.11 22:26

A co očekávám já jako matka předškoláka? Hlavně vzdělání, dobrou přípravu na školu, aby to nebylo jako že mé dítě někdo hodí do studené vody..U nás to snad bude splněno. Mé dítě se dostalo do výběrové třídy, kde se bude učit angličtina. Budou tam jen předškoláci, ne mladší děti, ne děti s odkladem. Během celého školního roku budou chodit do školy „na hodiny“. Školka patří ke škole..Po zápise a rozdělení do tříd budou chodit už ke svému budoucímu pedagogovi..
Už jsem taky psala do školkových diskuzí, nejsem zastáncem smíšených tříd. Zvlášť ne teď, když tam můžou být i nezralé děti pod 3 roky. Smíšené třídy mají výhodu maximálně pro ty nejmladší, ne pro starší, kteří mohou být zanedbáváni..

Moje dítě taky nespí, už od necelých 2 let. Nespal ve školce snad nikdy, možná dvakrát, ale to signalizovalo nemoc..A nikdo ho spát nenutil, mohl si prohlížet na lehátku knížky, časopisy..U nás jsou lehátka matračky a spavé děti jsou dány k sobě a ty nespavé zase k sobě, aby se navzájem nerušily.

Davdan, upřímně, ale ne ve zlém, mně by nějaká charitní školka, z nouze ctnost, určitě neuspokojila. Hledala bych pro své dítě jiné řešení, individuální hlídání..Ale zoufalé mámy, které potřebují do práce a jejich dítě se nedostalo do školky, mohou být spokojené :mrgreen:
Tím netvrdím, že je to špatný nápad, taky by záleželo na vzdělání a minulých zkušenostech učitelek, pracovnic..Ale nebylo by mi jedno, kde a s kým mé dítě je..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
19.7.11 22:27

Koukám, že převládá názor, že potřebuje dítě kolektiv… že jo?

Jani, určitě ta maminka musí vědět, na co má a na co ne. Já kupříkladu vím, že nikdy nebudu baletkou :oops: a jiná zase ví, že prostě na to věnovat se čtyřleťákovi nemá (vymýšlet mu nějaký „učení“). Je to jako s domácí školou - taky to není ve své podstatě špatná věc - jen musí být ve správných rukou. Ona i ta nejlepší věc se může ve špatných rukách po-…

Holky děkuji vám za reakce, posílám vám každé netovou :kytka: a přeju krásný večer, já jdu potit podklady pro projekt. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
20.7.11 08:57

Ja teda budu se svym nazorem ojedinela, ale mne materska 7.600,– rozhodne jako almuzna nepripada a kde jinde vam daji ten placeny luxus byt tri roky s ditkem doma? Tim jinde myslim v Evrope ci ve statech na zapad od nas?

Zajimave je, ze kdyz jsem nastupovala pred osmi lety na MD, tak ta byla 2.600,– bez jakekoliv volby a nikdo nemrucel jako ted. Pak ji navysili o celou tisicovku a leta byla materska 3.600,–.

Jak by se Vam libilo ne si vybrat, ale byt nucena dat osmi mesicni ditko do jesli ci chuve, protoze napr. ve Francii z jednoho prumerneho muzskeho platu se rodina neuzivi…Je to pripad moji kamaradky, takze neplacam z vody. Maji prumerny byt, prumerne auto a jedno dite a nikdy jsem neslysela, ze by si stezovali na jejich mistni system - je to proste jejich volba mit dite a na stat a nejaky prispevek tam nikdo neceka…

A uprimne - ac mam deti dost socializovane - docela obdivuji matky, co si strihnou napr. dve ctyrlete materske za sebou - zakonite jim musi drobatko hrabnout a nekdy docela lituju i ty chlapy, kdyz prijdou domu, co tam najdou :roll: - moje inteligentni kamaradka po osmi letech regulerne zblbla, samozrejme v nasem oboru ji misto nikdo nedrzel - s bidou vezmou nekoho zpet po trilete pauze. Nove misto hledala skoro trictvrte roku a ac uz rok pracuje, tak stale se s ni neda bavit o nicem jinem nez o detech…

Moje holky jsou ten pripad zapojovani postupne do kolektivu od dvou let - zacinat jednim dopolednem je pro dite samotne (nakonec i pro tu jeho mamu) daleko mensi sok nez ho ve trech, ctyrech letech mrsknout na osm hodin do skolky a zvykej si… 8-o :-o :cry:

• Citovat
  • Upravit
25123
20.7.11 09:48

Hani - takovej menší detail - za hranicema je na tom ekonomika a platy sakra jinak než v Čechách, navíc tam je mnohem větší možnost částečnejch úvazků včetně např.pauz na kojení atd.....to tady jde jen u velmi málo míst .....prostě tam je ten trh práce pružnější

a to že ti kámoška zblbla mě sice mrzí, ale o tom to není, je to o lidech, dřív bejvávaly třeba ženský doma s dětma celej život a chlap živil rodinu a taky to fungovalo, takže o tom to fakt neni ..........

ke školkám, já už sem tu psala že určitě ano, jen prostě až od školkového věku tj.ty 3, 4 roky dřív bych tam ty děti necpala ...........jak tu zaznělo vyšší nemocnost atd…tak to bych jako problém neviděla, naopak dětem se ta obranyschopnost tim, že nebudou jen zavřený doma naopak zvýší + samozřejmě kontakt s kolektivem, socializace, to že je třeba se začlenit do větší společnosti než je jen rodina atd…

k zakladatelce - docela by mě zajímalo, co vyplodíš za projekt .....nebylo by od věci, kdyby si se pak pochlubila :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
20.7.11 12:15

Původní diskuze nebyla o ekonomice, tou almužnou jsem myslela čtyřletou variantu, ne tříletou..
Víc k tomu nedodám, svůj názor jsem napsala. Snad jen, že částečně pracovat třeba z domova nebo vzdělávat se je možné i doma s dětmi, to, že možnost má málokdo, je už věc druhá :-( Právě proto musí v našem systému dělat mnoho rodin a žen ústupky, dítě předčasně dát do jeslí nebo školky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
20.7.11 13:06
brumdinka píše:
k zakladatelce - docela by mě zajímalo, co vyplodíš za projekt .....nebylo by od věci, kdyby si se pak pochlubila :wink:

Naštěstí nebudu plodit projekt přímo já (jsem na mateřské už nějaký ten pátek a zákonitě tedy dle výše uvedeného příspěvku mi musí hrabat :mrgreen: ) ,ale paní šéfová. Já jen píšu poznatky a náměty a dělám podklady. Ale až něco z toho vyleze, určitě dám vědět. :-)

Ještě jak tu kdosi psal o tom, že by rád otevřel školku - bohužel to není „hop na krávu a už je tele“. Chce to čas, nervy, schopnosti, znalosti a hlavně prachy. :-? Proto já sama bych nikdy nic nezmohla, to mi je jasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
20.7.11 13:28

Mam stejne duvody jako BaraF, temer presne.
Obe deti zacaly chodit uz do jesli,Julca od necelych dvou let, Violka uz v roce a ctvrt. V obou pripadech jsem zacala chodit na castecny uvazek do prace, nemuzu si dovolit financne ani profesne byt doma 6 a vice let… navic nejsem typ matky, kterym jedinym zajmem je starost o deti, proste nejdele po dvou letech doma, mam nutkavou potrebu dostat se mezi dospele lidi :mrgreen:
Ted uz mam po RP, stale chodim na castecny uvazek a priznavam dobrovolne, ze obcas dam Violku do jesli, i kdyz tam nutne nemusi, protoze jsem ten den zrovna doma… jenze u nas nikdo jiny neuvari, nevyzehli, nezaridi, co je potreba a ja ten jeden den volna proste cas od casu potrebuju(ale zatim se podobne dny daji spocitat na prstech jedne ruky)…Violka navic do jesli vbiha s rozbehem a vylozene se tam tesi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
20.7.11 13:51

pravda je ta, že jsem ani na chvíli nepomyslela na to, že by tam moje dítě chodilo na víc jak 4 hodiny denně, budu ho prostě po obědě vyzvedávat a pokud tam bude chtít po čase být dýl, tak prosím, ale nutit ho nebudu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
20.7.11 17:16

Davdan - to sem psala já, je to takovej můj sen, tak snad možná někdy 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
20.7.11 21:31
brumdinka píše:
Davdan - to sem psala já, je to takovej můj sen, tak snad možná někdy 8-)

Jasan, přání je otcem myšlenky. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin