Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, chci se zeptat, jak probíhá první den ve školce. Malá 1.září nastupuje a tak nevím, zda už první den tam jsou děti celé dopoledne sami nebo tam jsou i chvilku maminky, atd… Je to pro mě nové, tak nevím, jak to chodí.
Díky. I.
záleží na školce. měli byste mít informační schůzku, kde vám všechno řeknou. klárka byla hned první den i na spaní. ale přestupovala z jeslí. jinak u nás ani v jedné školce není zvykem, aby tam byli rodiče s dětmi.
Ahoj
Náš Erik taky nastupuje v září. Jsem taky zvědavá. Ještě bych doplnila o otázku jestli školka dává seznam věcí co koupit. Nebo jestli někdo má nějaký univerzální. Nějak nevím co koupit.
no info schůzku máme, ale až 30.8., tak jsem jen chtěla vědět, na co se asi tak připravit ![]()
Ahojky, jsem učitelka ve školce (teď na mateřský) v každý školce to chodí asi jinak a záleží na učitelce. Ale podle mých zkušeností je lepší když tam malou necháš nejdřív třeba hodinu a pak si pro ni přídeš a postupně to budeš prodlužovat. Kdybys tam byla s ní, tak to bude uplně jiná situace a stejně jednou budeš muset odejít.
Ahoj, maly byl hned cely den a sam. Prisli jsme tam krapet drive pred 7h, ucitelka nam vse ukazala,teda hlavne malemu, pak nam rekla at se vytratime.Maly byl pripraveny, vedel ze jdem do prace,ale i tak plakal. P.ucitelka nam rikala,ze je lepsi hned nechat cely den,at proste vi co je ceka, nez je postupne zvykat. Drzim palce, nas prvni skolkovy rok byl narocny.
LuckaPt píše:
Ahoj
Náš Erik taky nastupuje v září. Jsem taky zvědavá. Ještě bych doplnila o otázku jestli školka dává seznam věcí co koupit. Nebo jestli někdo má nějaký univerzální. Nějak nevím co koupit.
My dostali seznam u zapisu, potrebovali jsme: papucky, veci do tridy,veci na zahradu, 2 raminka, pyzamko, kartacek, pastu, papirove kapesniky, toaletni papir, kuchynske uterky,kelimek na piti. Vse podepsane. Ale zas to ma kazda skolka jinak si myslim,ale to jsou takove ty zakladni veci.
Věrka.. píše:
Ahoj, maly byl hned cely den a sam. Prisli jsme tam krapet drive pred 7h, ucitelka nam vse ukazala,teda hlavne malemu, pak nam rekla at se vytratime.Maly byl pripraveny, vedel ze jdem do prace,ale i tak plakal. P.ucitelka nam rikala,ze je lepsi hned nechat cely den,at proste vi co je ceka, nez je postupne zvykat. Drzim palce, nas prvni skolkovy rok byl narocny.
Já teda s tim celym dnem moc nesouhlasim
To je nato dítě moc dlouhý.
Většinou jsou ale učitelky ochotný třeba zavolat, když by byl ňákej neutuchající pláč. Podle mě je zbytečný, aby se tam dítě trápilo celej den!
Ahoj. U nás to bylo tak, že první dny tam děti byly od 8 do 10, pak 2 týdny doporučovali vyzvedávat poo a teprve až pak na celý den (i na spaní).
Seznam věcí jsme dostali, dokonce požadavek, aby na pyžámku byla větší poutka, že si je děti věší na háčky. A všechno mělo být podepsané. Já všechno nepodepisovala, jen jak jsem si to postupně uvědomovala. Takhle malé děti si často svoje oblečení nepoznají a chudáci učitelky pak nevědí, co komu patří (když třeba někam jdou a mají všechny věci „na hromadě“.
Tak nám říkali ze začátku nenechal celý den, ale tak ten půl den. Jinak rodiče tam s dětmi nejsou ani ten první den.
Seznam je asi všude trošku jiný, i když některé věci jsou stejné.
Taky jsem z toho mírně na nervy, tak přeji všem dětičkám ať to hezky zvládnou ![]()
Temaho píše:Věrka.. píše:Já teda s tim celym dnem moc nesouhlasim
Ahoj, maly byl hned cely den a sam. Prisli jsme tam krapet drive pred 7h, ucitelka nam vse ukazala,teda hlavne malemu, pak nam rekla at se vytratime.Maly byl pripraveny, vedel ze jdem do prace,ale i tak plakal. P.ucitelka nam rikala,ze je lepsi hned nechat cely den,at proste vi co je ceka, nez je postupne zvykat. Drzim palce, nas prvni skolkovy rok byl narocny.To je nato dítě moc dlouhý.
Většinou jsou ale učitelky ochotný třeba zavolat, když by byl ňákej neutuchající pláč. Podle mě je zbytečný, aby se tam dítě trápilo celej den!
Jasne pokud se trapi, tak by take zavolali,ale rikali mi ze vi, ze je lepsi nechat hned, protoze kdyz ho beres drive atd, mysli si ze to tak bude kazdy den a tezko si zvykaji na spani atd. Ale je to kazdeho vec,bylo to tezke a my stejne nemeli jinou moznost, protoze jsem od 1.zari take nastoupila do prace.
Záleží na školce. U nás se nepreferuje pobyt dětí s maminkami - dítě si to odloučení stejně musí prožít, toto jen prodlužuje adaptaci samotnou, rodiče stěžují práci učitelek..Ale letos to bylo jednomu dítěti povoleno. To dítě nemělo ještě 3 roky při přijetí do školky a brečelo ještě v dubnu. To je ale myslím problém věku a nezralosti na školku samotné..Pobyt maminky to nijak neulehčil..
Já nesouhlasím ani s nenápadným vytracením. Potom to dítě zjistí, úzkostlivé může brečet, ztratí důvěru v rodiče, který ho tam nechal. Můj syn neplakal, byl ve školce spokojený od začátku. Ale i kdyby plakal, trvala bych na tom, že bych se s ním rozloučila, dala pusu a řekla mu, kdy pro něj přijdu..Na druhou stranu není dobré odchod extrémně prodlužovat. Prostě se rozloučit a předat dítě učitelce..
Já jsem syna celý první půlrok brala po obědě. Pokud rodiče mohou, nevidím na tom nic špatného. Považuju to za vhodnější, i kdyby dítě měla vyzvednout babička a potom bylo dítě u ní.Je to pro dítě náročná změna(i když nepláče) a svým způsobem by měla být postupná. Ráda bych ho brala po obědě dál, klidně teď i v předškolním věku, ale protože máme školku dál od bydliště, vodila jsem ho na půl 9 a brala po odpoledním odpočinku mezi prvními..I když má ve školce spoustu kamarádů, žádné problémy, dítě společenské, není z těch, kteří by tam chtěli být do zavíračky. Těšil se, že ho vyzvednu brzy a odpoledne budeme mít program svůj..
Co se týče organizace,to, co dítě potřebuje, bylo vyvěšeno ve školce poslední týden v srpnu. V září byla schůzka, tam se doladily detaily..Podle potřeby učitelky ochotně vysvětlují každému zvlášť..
ahoj, náš Kubajz jde v září taky prvně.. jenže já nastupuju do práce až v pondělí tj. 5.září,takže čtvrtek a pátek ho vyzvednem asi dřív.. ale já to ani nemám jak udělat,vyzvedávat dřív ho nemůžu neb nedostanu volno z práce!!
a seznam věcí musíš dostat na info schůzce.. my ji měli už v půlce června..
sama mám strach ja to oba zvládneme..
Zalezi na skolce, ja osobne jsem spis zastancem drsnejsiho postupu, takze bych tam ditko klidne nechala az do obeda (a i s dcerou co letos taky nastupuje to udelam). Cely den asi ne, zvlast kdyby ditko melo problem a nechtelo tam zustat samo.
U nas nikdy maminky nezustavaly, ani se nepraktikovalo takove to vyzvedavani po hodine, dvou… narusuje jim to jejich program, kdyz se jim tam rodice couraji po hodinach (proto ma taky kazda skolka prichod treba do pul 9 a pak zamykaji). Ze zkusenosti vim, ze vetsina deti co dela sceny pri odchodu rodicu, je dela jen do te doby co vidi rodice, jakmile je rodic pryc, sklidni se a jdou si hrat (samozrejme ne kazde dite, ale takovych je vetsina).
Ahoj, naše malá jde 1. 9. taky poprvé do školky. Teď od 1. 6. jí hlídá babička - já už jsem nastoupila do práce. Na info schůzce nám pí učitelka řekla, že ty první dva dny je lepší je vzít po obědě. O nějakých dvou hodinkách nebyla řeč. Ve školce druhé zase preferují hned dát dítě na celý den. Já využiju toho, že už budu mít nárok na dovolenou a vemu si na odpoledne volno a po obědě ji vyzvednu. Akorát co mě trápí a nevím jak udělat je spánek po tom obědě. Je zvyklá hned po obědě zapadnout, chvíli si třeba ještě povídá s panenkama, ale pak usne. Mám strach, když ji vemu po obědě, že než dorazíme domů, tak mi pak už neusne. Nerada bych jí odnaučila polednímu spánku - potřebuje ho. Takže já jí po obědě budu brávat asi kvůli tomuto minimálně. Spíš třeba pro ni půjde babička po odpolední svačině a přijdou za mnou do práce, nebo půjdou ven a já pak dorazím.
Snad to zvládneme, já to obrečím,ale malá je celkem společenská a má ráda děti, tak snad to bude v pohodě.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.