Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Miluju svoje jméno. Dcera se jmenuje jinak, ale to spíš proto, že nemám ráda, když se děti jmenují po rodičích. Už je to, že při společném bydlení pak nikdo neví, komu patří pošta…vidím to u mého táty a nejmladšího bráchy. Pak to jeden otevírá, aby se zjistilo, komu to patří ![]()
Říkají mi různě, například nestarší brácha mi říká Kačeno. Nikdo jiný mi tak neřekne (ono je zní hanlivě), ale kdyby mi řekl jinak, tak si myslím, že je nemocný, nebo naštvaný
Těch variant mého jména je tolik, že mi každý může říkat jinak. Takže já jsem nejspíš asi výjimka, ale jinak bych se jmenovat nechtěla ![]()
@Bibi30 dík
![]()
asi takhle, já bych ho nedala, už proto že nemmám ráda dávat stejná jména
ale jinak jsem celkem spokojená ( já zas mám nějaký odpor ke jménů slav/slava ), každý mi říká jinak a tak nějak k určitým druhům oslovení mám i zvláštní vztah dle dané osoby…líbí se mi na něm, že právě může znít i tvrdě (když se mi někdo nezdá, či nemám náladu představuji se jako Kateřina) a nebo měkce (to je pro ty vyvolené
)
Mam sestru Katerinu. Kdyz jsem ji jako mala chtela nastvat, tak jsem na ni volala Kaceno. Babicka to vzdy strasne spatne nesla a rikala rodicum, ze ji meli vybrat jine jmeno. Nase dcera v obdobi uceni zviratek nazyvala husy, kaceny a dalsi ptactvo jako „gaginky“. Jednou jsem na sestru zavolala z legrace Kaceno a od te doby je to teta Gaginka a asi uz navzdy bude
.
@Anonymní píše:
které bych nedala já a za mě je nejhorší jméno Jitka.
Jitka bych klidně dala. Alespoň by byla mezi těmi Sofinkami, Emičkami a Natálkami originál
Jituška, Jíťa… Proč ne ![]()
@priserka.jd píše:
Mam sestru Katerinu. Kdyz jsem ji jako mala chtela nastvat, tak jsem na ni volala Kaceno. Babicka to vzdy strasne spatne nesla a rikala rodicum, ze ji meli vybrat jine jmeno. Nase dcera v obdobi uceni zviratek nazyvala husy, kaceny a dalsi ptactvo jako „gaginky“. Jednou jsem na sestru zavolala z legrace Kaceno a od te doby je to teta Gaginka a asi uz navzdy bude.
@Bábrdl píše:
Jitka bych klidně dala. Alespoň by byla mezi těmi Sofinkami, Emičkami a Natálkami originálJituška, Jíťa… Proč ne
Taky se mi líbí, kdybych měla třeba 4 dcery
, tak ta čtvrtá by byla Jitka.
@Klopotkova píše:
Taky se mi líbí, kdybych měla třeba 4 dcery![]()
, tak ta čtvrtá by byla Jitka.
Vidíš, já mám kamarádku, která se jmenuje úplně jinak, ale vždycky se představovala klukům jako Jitka. Když jsem se jí ptala proč, tak říkala že proto, že horší jméno nezná
.
A ještě si vzpomenu na film Na samotě u lesa - Jitka - kráva.
Nečetla jsem diskusi, ale já Kateřina jsem a líbí se mi to moc, líbí se mi i zdrobněliny typu Kačka, Káča, Káťa, Kačenka, Katuška, Katka, Káťule, Kateřinka apod. Nikdy jsem neměla období, že by se mi moje jméno nelíbilo, ani že by mi vadila jakákoliv podoba mého jména. Je mi jedno, jak mi kdo říká, líbí se mi všechno.
Jméno se mi líbí tak, že bych ho dala i své dceři, i když se mi nelíbí, když rodiče dávají jména po sobě. Jenže můj partner už jednu Katku z prvního manželství má, takže nic:-).
Takže za mě - jméno Kateřina je krásné a v podstatě neznám jméno, co by se mi líbilo tak moc:-). A nemá to nic společného s tím, že se tak zrovna jmenuju já ![]()
Já spokojená teda jsem, moje jméno se mi líbí, ale dceři bych ho nedala, ale to ani žádné jiné, kdybych se tak jmenovala já, nemám ráda dávání jmen dětem po rodičích. Když jsem byla malá, říkali mi Katuška, babička Kateřinka, dnes už jen Katka, pro některé kamarádky Káťa. Jediné, co mi moc nevyhovovala, byla délka tohoto jména, v kombinaci s dlouhým příjmením (12 písmen), jsem se nikdy nevlezla do žádné kolonky. Dnes už mám jiné, kratší příjmení, takže tento problém odpadl. ![]()
Mě se také nelíbí. Možná v základním tvaru s některým příjmením vypadá dobře, ale jinak ne. Když nad tím tak přemýšlím, není moc rozdílné od mého Klára - obdobně tvrdé, akorát u Katky je víc možností zdrobňovat, mě teď v dospělosti říkají skoro všichni už jen Kláro, max Klári, prtž Klárko je opravdu dětinské.. Ale nedala bych ani svoje, skrz tvrdé příjmení…
Mě ještě jméno Kateřina připadá obdobné, jako Karolína. Ale Karolína mi vždycky připomínala slovo krinolína, takže to už je mnohem lepší Kateřina.
Mě teda Káťa nevadí, daleko víc jsem alergická na Natálky, Amálky, Nelinky Sofinky apod.
Mně se Kateřina líbí - myslím, že se ani moc nedává, že je dost na ústupu. Kromě Káči a Kačeny se mi líbí i různé varianty- Káťa, Katka, Katynka. Pro mě nepěkné jméno je Eliška, nějak nevím, proč se tak moc dává. Jasně, každému se líbí něco jiného..
Moc se mi nelíbí, ale je praktické, má spoustu zdrobnělin, v zahraničí se může představit jako Kate, což je jednoduché a dobře zapamatovatelné… ![]()
@mamoch Souhlasím, Kateřina už je na ústupu, v žebříčku dávanosti ženských jmen až na nějakém 17. místě. Prvenství si dlouhodobě drží Tereza a Eliška.