Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No, co se tyce ziti na psi knizku a manzelstvi, tak je to podle me neporovnatelne v tom, ze kdyz jste svoji, tak si v pripade problemu spise reknete, ze pro ten vztah neco udelate. Volny vztah ma riziko v tom, ze problemy se spise utlumuji, nez aby se resily, prave proto, ze si tam oba partneri uvedomuji ty zadni vratka. A rozejit je prece jen daleko jednodussi nez se rozvest, ne?
Pethul, takoveho radoby tatinka bych poslala do kelu. Pokud by te podporila vlastni rodina, neni co resit. Jak to popisujes, ten se asi nezmeni, tak nac s nim stracet cas?
JANDULKA
Anonymni píše:
Tak já si myslím,že opuštění těhotných matek hodně souvisí s žitím na psí knížku.Je to prostě trend dnešní doby,žít spolu „jen tak“ a pak si „jen tak“ pořídit dítě.Mě to teda hlava moc nebere,docela mě vytáčí,když mi kámošky říkají,jak si žijou s přítelem,vše o.k.,pak přímo nádhera,rozhodnou se mít mimčo,ale brát se radši nebudou,co kdyby jim to přestalo klapat..Tak takovým bych z fleku doporučila,ať si radši pořídí psaMyslím,že je to tím,že dnešním chlapům chybí zodpovědnost,bohužel i ženským,protože když jsem s chlapem „na vážno“,uvažuju o společném životě a dětech,on taky,ale jen tak mimochodem prohodí,že chce být JEN táta a ne i ženáč,tak má v tu ránu sbalené kufry.Naštestí jsem takového idiota nikdy nepotkala.No nic,asi jsem se už odklonila od tématu.
Tak ještě k zakladatelce diskuze: Asi to budeš mít těžké,ale s tím tvým chlapem mi to připadá ještě horší..tak hodně sil.
Myslím, že nezáleží na tom, jestli spolu dva žijí na psí knížku nebo jsou manželé - vždycky je to o zodpovědnosti toho kterého člověka a uvědomění si svých priorit. Budu-li chtít odejít od manžela, protože jsem našla někoho jiného (a asi v mé hlavě lepšího), tak od něj prostě odejdu. To je modelový příklad, nemám nic takového v úmyslu. To, že odejít z manželství je těžší než z partnerství je, podle mého, omyl. Jinak souhlasím už s řečeným, že pokud to udělal víckrát, udělá to zas. Bohužel. Mám s tím vlastní negativní zkušenost z předchozího vztahu. Všichni mě upozorňovali, že má rád ženské a já si říkala, že mě se to nestane… stalo… Zakladatelce přeju hodně síly a věř, že čas vše zahojí a většinou se ze všeho negativního dát vzít něco dobrého pro budoucnost.
No pro me manzelstvi takove vyjadreni toho odhodlani, ze me neplanuje v budoucnu opustit. Jakoze kdyz me tedy miluje, chce se mnou zit a mit dite, tak proc by si me teda nemohl taky vzit?
Samozrejme nekdy se svatba odklada z praktickych duvodu.
A pro mnoho lidi to neni dulezite, protoze si veri i tak.
Ale ja tak nejak potrebuji, aby muz sva slova dolozil cinem. Trebas kdyz jsem hledala partnera, vysokoskolak byla jednoznacna podminka. Ne kvuli tomu, ze by stredoskolaci museli byt nutne mene inteligentni, ale protoze tim, ze muz dokazal absolvovat tu VS, vsechny ty povinnosti a zkousky, dokazal, ze je cilevedomy, dokaze pracovat a dotahnout veci do konce.
Pudloslava píše:
No pro me manzelstvi takove vyjadreni toho odhodlani, ze me neplanuje v budoucnu opustit. Jakoze kdyz me tedy miluje, chce se mnou zit a mit dite, tak proc by si me teda nemohl taky vzit?
Samozrejme nekdy se svatba odklada z praktickych duvodu.
A pro mnoho lidi to neni dulezite, protoze si veri i tak.
Ale ja tak nejak potrebuji, aby muz sva slova dolozil cinem. Trebas kdyz jsem hledala partnera, vysokoskolak byla jednoznacna podminka. Ne kvuli tomu, ze by stredoskolaci museli byt nutne mene inteligentni, ale protoze tim, ze muz dokazal absolvovat tu VS, vsechny ty povinnosti a zkousky, dokazal, ze je cilevedomy, dokaze pracovat a dotahnout veci do konce.
Pudlo,
tak většinou jsem s Tvými názory souhlasila, ale tohle mě teda docela překvapilo…myslím ten dodatek o VŠ…znám spoustu chlapů, co si na VŠ prodlužovali mládí a se studováním to nemělo nic společného a s kufříky doháněli zkoušky
!Samo nemyslím, že to tak je u všech, to ani náhodou(
), ale tohle kritérium se mi zdá dosti omezené, zrovna ve Tvém případě mi přijde, že z Tebe mluví nezkušenost a malinko naivita, pardon.Protože tyhle kvality má i hodně chlapů s výučňákem třeba ![]()
Ne každý má na to studovat prachy, dispozice, možnosti!
A co se manželství týče - je to individi, kdo chce a je to pro něj důležité, ať se vezmou…kdo nechce, nemusí - krásná doba!Nikdo není do ničeho tlačen!
Spíš aby byli spokojení oba a bylo to rozhodnutí obou (myslím tím, svatbu ano či ne)!
Pudloslava píše:
Trebas kdyz jsem hledala partnera, vysokoskolak byla jednoznacna podminka. Ne kvuli tomu, ze by stredoskolaci museli byt nutne mene inteligentni, ale protoze tim, ze muz dokazal absolvovat tu VS, vsechny ty povinnosti a zkousky, dokazal, ze je cilevedomy, dokaze pracovat a dotahnout veci do konce.
Tak tohle je nejvetsi kravina, kterou jsem zde cetla. Mela jsem celkem dost vztahu a paradoxne jsem nejvic odnesla ty s dvema vysokoskolaky. Zvlast vztah s jednim inzenyrem s cervenym diplomem mi dal pekne zabrat a dotycny mne odkopl hure nez nejaky kopac se zakladkou.
Socialni IQ bohuzel neodpovida inteligenci jako takove. Radsi zit se slusnym „blbcem“ s vyucnim listem nez s hulvatem inteligentem. Bohuzel VS inteligenci nezarucuje a znam spoustu tech, ktery sli studovat jen proto, ze je to zadarmo a ze si prodlouzi mladi. Exemplarni priklad je moje svagrova, ktere tahne na 50 a v zivote nepracovala.
Proto jsem proto, aby se VS platila a studoval na ni ten, kdo opravdu studovat chce. Pak znam takovy paradox - spoluzacku z gymlu, ktera tam propadala a udelala prava. Netajila se nikdy tim, ze zapocty dostavala za pravidelny sex s profesory. Nastesti se jako pravnicka nezivi.
Mimochodem ja VS nemam, ac jsem byla prijata na dve, tak otec v te dobe vazne onemocnel, takze jsem sla pracovat a pomahala mame tahnout rodinu, pac v te dobe jsem mela jesta dva male sourozence v MS a ZS. Pred MD jsem pracovala vic nez 10 let prevazne v zahranicnich firmach - mluvim anglicky a rusky, domluvim se francouzsky a spanelsky + zaklady nemciny a muj prijem byl vic nez dvojnasobek prumerne mzdy.
No já si myslím, že je jedno jestli spolu jenom žijí a nebo jsou manželé, mám zkušenost s obojím a vidím v tom jediný rozdíl a to, že když se rozejdu s partnerem, tak pokud nemáme nějaký dluhy společně (oba na nich podepsaní), tak jeho dluhy jsou jeho dluhy, ale když s manželem (a ten může odejít ze dne na den úplně stejně), tak i když jsme už dávno rozvedení, tak vzhledem k opravdu „rychlé“ práci našich soudů, kdy nejsou schopni za víc jak pět let rozdělit majetek, tak si ex může dělat dluhy jak chce a jde to na barák, který já platím (hypotéka je sice na oba, ale už skoro 7 let ji platím jenom já!!!) a bydlím v něm já, no a o tom, co jsem za něj už zaplatila dluhů o tom ani nemluvím!!!! Jinak v SJM jsou „jenom“ 2/3 a ten zbytek je můj!!!
Je to vsechno o lidech. Partner muze utect jak z manzelstvi, tak z ziti na „psi knizku“.
Pokud je krize opravdu velka, tak ani uredni papir nezabrani tomu, ze odejde.
Avsak malinko se zastavam manzelstvi - je to preci jen tezsi - apon u nas tomu tak bylo. Krizi jsme meli 2× - jednou cca v mem 6tem mesici tehu a druhou po smrti Ericky.
Nevim, jestli to melo vliv, ale kdyz jsem manzelovi rekla, co vse musi zaridit, co vse se a kolik se plati. Ze musime rozdelit ucet atd… Ne, nebylo toho malo, tak se trosku zarazil. O souste veci nemel poneti…nikdy se nezajimal…
Obcas mi prijde, ze si doted mysli, ze ciste ponozky a toaletni papir doplnuji domaci skritkove ![]()
Pethul , Tobe drzim palecky, at to vse zvladnes. Je to sileny napor na nerviky. Zvlast kdyz clovek nevi na cem je…
Doufam, ze mas kolem sebe lidicky, kteri Ti pomohou. Co rodina?
Pokud se opravdu rozejdete, tak prestoze to nebudes mit lehke, je lepsi byt bez otce nez s takovym, ktery se nestara…
Dej si neco dobreho na nerviky, at se ma maly taky posmakne ![]()
Zakladatelce taky moc držím palce, ať to všechno zvládne a co nejdřív se věci dají do pohybu, aby to vše dobře vyřešila.
Někdy je internet spouštěč těhle úletů, někdy jen prostředníkem, abysme se dozvěděli o realitě… Každopádně jeho přístup považuju za krajně nezodpovědný a vůbec, ale to už asi není třeba řešit, prostě to tak dopadlo a než být s takovým, tak vám bude snad líp samotným a časem se jistě najde pan Božský ![]()
Ještě k tématu psí knížky a chlapa s VŠ, nějak nejsem úplně vdávací typ, nevím, jestli je to důsledek výchovy v rozvedený rodině nebo realita dneška, ale když se pořeší majetek a vzájemný vazby, mám pocit, že u nás naopak funguje nesezdanost jako motor, jak dál makat na vztahu s vědomím, že ten druhý mě nemá nadosmrti a zrovna tak i já jeho. Možná taky toho, že máme dost otevřený styl, takže se snažíme i drobný nespokojenosti nebo připomínky řešit hned zavčas.
A teď ještě k VŠ, respektuju názor VŠ = cílevědomost, rozhled a tak. Měla jsem v podstatě 3 zá:,–(nější vztahy a světe div se, vždycky s VŠ. No a statisticky, 1. měl ambice, přehled, chytrej jak vopice, sociální inteligence však nic moc. A se stejnejma ambicema přistupoval k rozchodu a k tomu, co všechno mi provede, když svůj přihlouplej názor se s ním rozejít, dotahnu do konce. 2. opět cílovědomej, chytrej, ale taky zahleděnej do sebe. Po pár týdnech jsem pochopila, že to jeho gentlmenství má svý vady. A jeho kvalit citovýho vydírání podle mýho nedosáhnete vy všechny, i kdybysme se na to složily
A ten 3. a můj současný dělal VŠ kvůli rodičům, sám by chtěl něco humanitního, kvůli rodičům dělal technický zaměření, ambice v podstatě nemá, životem proplouvá aniž by řešil, jestli dělá manažera nebo je svým pánem, neřeší prachy, neřeší sociální vrstvy a nejradši by byl, kdyby se mohl živit rukama někde v dílně. Takže ten a pro mě ten nejlepší na světě má přesně opačný kvality a charakter než „typickej VŠ“ a přitom absolvoval s červeným diplomem ![]()
Sorry za OT a román ![]()
Pethul, tak chlap, ktery by byl schopny opustit tehotnou zenu je ubozak nejvetsiho kalibru. Pryc od nej. Snad by se tato situace dala nejak resit. Co rodice? K tem by jsi nemohla odejit? Jinak vim, ze moje kamaradka zustala s prckem sama a ma narok na mestky byt se socialnim najmem. Nevim, jak to chodi, ale to by jsi vse zjistila. Mozna, az se prcek narodi, tak opravdu obrati, ale miminko je taky trochu zatezkavaci zkouska vztahu. Kazdopadne drzim palce!!!
K ziti na psi knizku. My jsme spolu sest let a brali jsme se, az byl maly na svete. Myzlim, ze vic zalezi na povaze chlapa, jestli je to opravdu charakter, tak je jedno jestli jsou svoji nebo na psi knizku. Pro nekoho je to treba jen ztrata casu. Ono se svatbou je to starosti a starosti. Manzelstvi podle me neni zaruka spokojeneho vztahu…
A k VS. Ja kdyz si vzpomenu na spoluzaky z vysoke, tak se jenom otrepu. Misto prednasky do hospody. Tahaky, zmeskane hodiny. Ja mela asi tu smulu, ze jsem narazela jenom na takove a ja bych si mezi nema zenicha nikdy nenasla. Proste telata. Muj muz nema dodelanou ani stredni, a ne proto, ze by byl takovy blb, ale proto, ze se mu naskytla takova prace, ktera se neodmita. Tak ve svych 18ti odjel do zahranici a skoly nechal. To znamena, ze ma jen zs a hodne lidi se na nej diva pres prsty, ale doopravdy je to opravdu chytry, cilevedomy a uspesny muz s nekutecn sylnou vuli. Podle vzdelani nikdy cloveka hodnotit nebudu a prijde mi to povrchni…
janine24 píše: … ale když se pořeší majetek a vzájemný vazby, mám pocit, že u nás naopak funguje nesezdanost jako motor, jak dál makat na vztahu s vědomím, že ten druhý mě nemá nadosmrti a zrovna tak i já jeho…
Přesně! Pod to se podepisuju ![]()
Pethul píše: …pokud mezi náma nebyly nějaké spory, tak to bylo supr, je výborný bavič, skvěle jsme si rozuměli, ale jakmile přijde na nějaký problém tak se nezná.........on není na líbimseti…na tom webu se nikde nepíše zda si svobodná či ne…nějak prostě tomu nemůžu uvěřit, že by dokázal mě i prckovi tohle udělat…co tím vyřeší? stejně všechny vztahy končí stejně, jo ze začátku má člověk růžové brýle, říká si jak je to skvělé apod. ale stejně, po nějaké době to bude úplně to samé, neli horší…to těm chlapům nedojde???? Vždyť mu nic nezakazuju, nedržím ho doma, nekontroluju mu mobil, starám se o něj…co chce víc? Nebo v tom je ten problém?
Pethul nezoufej… všechny vztahy nejsou stejné. Jak tu psala Lesina, opravdu existují i zodpovědní a spolehliví chlapi. Problémy jsou ale všude, nikde to neběží samo od sebe a na vztahu je třeba pracovat.
Blbý je, že u vás jsi sama, kdo chce na vztahu pracovat ![]()
A není to u vás spíš tak, že teď tě má jistou a chce se pobavit? Nebo myslíš, že opravdu uvažuje o odchodu? Jako obojí je hnus, ale jen mě zajímá, co by mohlo být ve věci…
Ahoj,jsem anonym,co začal s tématem svatba x psí knížka.
tak k tomu vzdělání,to jsem u chlapů až tak neřešila,ale jedno by mi to nebylo, chlapa jen se ZŠ bych nechtěla ani za nic,i kdyby měl v tu chvíli snovou práci,nic netrvá věčně,prostě vzdělání je dneska důležité,mít nějaký papír v ruce..Vidím,že já jsem těžce PAPÍROVŸ typ(oddací list,vzdělání:-)
No ale blbec může být stejně jak s výučňákem,tak i se 3.tituly,to je pravda.
Pethul a už jste o něčem spolu mluvili? Jestli se ti jen „něco doneslo“ z okolí, taky to nemusí být tak horký.. než začít plánovat, jak to bude bez něj, tak raději nejdřív zjisti, o co mu jde. Nebo co zkusit manželskou poradnu - není jen pro manžele. Neplatí se nic a psychologové tam řeší partnerské problémy dnes a denně a věř, že je to furt dokola.
Držím palce,
iv-ka
Dve anonymky hned po me: tak prece si tady nebudeme hrat na pokrytce. Pro me to proste dulezite kriterium je, jako pro nekoho postava, zdravi, pro jineho vira a podobne. Nemyslim, ze bych se za to mela stydet.
Samozrejme to nebylo jedine kriterium, hulvata jen kvuli VS bych si taky nevzala. To je snad ale jasne, ne? vetsinou clovek nestopji pred volbou „slusny blbec nebo debil s VS“, to je ponekud jednostranna predstava.
Muj bracha ma taky jen ZS a inteligentni je a slusny taky. Ja nerikam, ze tomu tak nemuze byt. Ja jen uvedla svoje individualni kriterium a uvedla jsem duvody proc.
Nelibi se mi tady ani globalizace vysokoskolak = sociopat, to je to, co jste mi podsunuly, akorat obracene o 180°.
Platit VS? To mi prijde v nasi zemi fakt blbe. Platy vysokoskolaku jsou krome nekolika malo oboru obvykle nizsi nez platy vyucenych (ja jsem po 5ti letech praxe, atestaci, spec zpusobilosti a obhajeni doktoratu dosahla na nastupni plat ridice prazske MHD). Kdyby se na to meli lidi zadluzovat, bylo by to pro spoustu lidi s nezazobanymi rodici dost odpuzujici. byla pro opacny postup, VS bnadale zadarmo, ale klidne omezit pocet mist a zprisnit prijimacky, pokud na to teda stat nema.
No, Pudloslavo, jsem taky vzdělaná a ani náhodou pokrytecká…ovšem Tvé kriterium mi prostě přijde směšné
.
Nemám proč o tom dál diskutovat, ale takovýhle názor je pro mě takové to vystražné světýlko..ovšem samozřejmě každý si to může mít po svém a když Ti někdo oponuje (jako my dvě anonymky
), tak nemusí být nutně pokrytec
!
Na mě to prostě působí jako nadřazenost
![]()
Proč asi
?
Ber to tak, že jsme se jen vyjádřily…stejně jako Ty, nebo tak něco, nebo nějak ,nebo co
![]()