Proč jsou veggie potraviny tak drahé?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
10425
3.12.21 10:07

Proč jsou veggie potraviny tak drahé?

Ahoj. Nepohybujete se v tom někdo, nebo nedělal jste si nějaký relevantní výzkum, proč jsou veganské produkty tak drahé? Nechme stranou úplně základní suroviny jako zelenina, mouka a luštěniny apod. Ale proč stojí ovesný mlíko třikrát tolik než kravské? Proč jsou tak strašně drahé ty různé náhražky masa? Tempeh, takové ty pšeničné plátky a pod? Jasně, není nutné to jíst, ale to je na jinou diskuzi. Prostě - co je na tom tak brutálně drahé oproti živočišné produkci? Vstupní surovina to zcela jistě nebude ne? Pšenice, oves, sója… v porovnání s chovem zvířat přece musí být pakatel. Technické zpracování? Nějaké super drahé náročné stroje? Nebo malá výtěžnost těch surovin, je jich potřeba hrozně moc? Nebo je to prostě jen drahý, protože je to módní? (Páč to by bylo fakt smutný v době, kdy se v zájmu udržení planety máme snažit živočišné produkty trochu omezit a nahradit..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
3.12.21 10:11

No protože se to prodává lidem co mají víc peněz než času a nechtějí si to vyrábět doma sami a protože vědí, že to lidi zaplatí.

A protože trh je malý, a tudíž se to nedá dělat dostatečně průmyslově aby se shodily náklady.

Ono když si srovnáš ceny řemeslných živočišných výrobků s veganskými, popřípadě prémiové zahraničí tak to takový rozdíl není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.12.21 10:19

Myslím, že je to proto, že je malá poptávka :nevim: Čili ta výroba je v podstatě malovýroba. A většina lidí, co se stravuj vegansky, si spíš vaří sama ze základních potravin a ty drahé nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
3.12.21 10:23

Myslím si, že to dělá malý trh. U potravin dělá opravdu hodně z ceny, to, v jakém objemu to vyrábíš. A když průměrný Čech vypije 250 litrů kravského mléka za rok, ale asi tak půl deci rostlinného a 43 kilo vepřového, ale 100 g tempehu… :nevim: Průmysl v tom není nastavený na nějakou velkovýrobu, která je efektivnější a může tak mít produkt levnější.

(ty živočišné statistiky jsem si našla, ty veg. jsem tak plácla, to v těch statistikách ani není, jak je to málo)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37125
3.12.21 10:34

Množstvím, výroba bude víc nákladná, protože se těch výrobků prodá minimum, proti těm klasickým živočišným. To máš u všeho, co kupuje většina je levnější než to, co koupi pár jedinců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35414
3.12.21 10:39

@sakota čistě z pohledu koncovýho zákazníka. Jsou jednak menší odbyt, tudíž větší vedlejší náklady. A pak taky velká marže, když to projde :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
3.12.21 10:56

Podle mě je to drahé, protože je to moderní a většina lidí, co si to kupuje, na to má. Kdyby byl tofu řízek levnější než vepřový, koupila bych si ho třeba i já a zas by toho prodali víc a mohli tak snížit náklady na výrobu. Ale dokud to dřív nezlevní, budu jíst živočišné produkty. Přijde mi rozmařilé, utrácet tolik peněz za „zrní“, byť profesionálně upravené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26854
3.12.21 11:04

Kdysi jsem videla reportaz z nejakeho mlyna, kde produkuji odpad - psenicne klicky. Kilo prodavaji asi za 5 korun. Kolik za to lidi plati v prodejnach „zdrave vyzivy“? :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
3.12.21 11:32

Z jaké výroby získá mlýn pšeničné klíčky? To musí být něco jiného, nějaké otruby, šlupky, ale klíčky???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
3.12.21 11:34

Protože se najdou lidé ochotní ty vysoké sumy zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
3.12.21 11:59

Potraviny vseobecne maji take dalsi problem: expiraci. Vidim casto, ze u mnoha ‚specialnich‘ potravin na prodejnach konci datum spotreby drive nez u beznych, pochopitelne je to zpusobeno nizkou/nizsi obratkovosti. Casto je i toto duvod proc zbozi nekoupit. Pokud vidim, ze mam na konzumaci jen 1-2 dny a cena je vyssi, nez u bezneho zbozi, kde jeste zbyva napr. 14 dni do konce expirace, tak je to celkem jasne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
3.12.21 12:55

@sakota Kromě výše zmíněného ten rozdíl dělá i to, že u masově prodávaných živočišných produktů řetězce tlačí výrobce k cenám, které jsou často pod cenou výrobní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
3.12.21 13:10

Diky vsem za reakce a nazory. Blby je, ze se dostavame do zacarivaneho kruhu a timhle zpusobem asi ty zivocisne produkty masove neomezime. :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.12.21 13:20
@sakota píše:
Diky vsem za reakce a nazory. Blby je, ze se dostavame do zacarivaneho kruhu a timhle zpusobem asi ty zivocisne produkty masove neomezime. :/

Tak není to ode zdi ke zdi. Není jen varianta „vařím výhradně z masa“ versus „potřebuju koupit veggie karbanátky“. Kdo se zajímá jak o ekologii, tak o zdravější stravování, dokáže si vymyslet super vege recepty za pár kaček. Za mě jsou třeba strašně podceňované luštěniny, přitom je to takový malý zázrak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
3.12.21 13:30
@unuděná píše:
Tak není to ode zdi ke zdi. Není jen varianta „vařím výhradně z masa“ versus „potřebuju koupit veggie karbanátky“. Kdo se zajímá jak o ekologii, tak o zdravější stravování, dokáže si vymyslet super vege recepty za pár kaček. Za mě jsou třeba strašně podceňované luštěniny, přitom je to takový malý zázrak ;)

Ji, to vubec nijak nerozporuju. Me treba fascinuje cena tohi oveeneho mleka (ale jo, to se asi da docela snadno udelat doma). A zcela uprimne - tofu mi fakt hoene nechutna, ale jsem ochotna jist ty vegge platky. Ale za tu cenu fakt ne, to si radsi koupim kure. Lusteniny jsou suoer, ty co mi chutnaji, ale porad se to jist taky neda. Ale tak o tom diskuze neni, me fakt jen vrtalo hlavou, proc za neco vyrobenyho z psenice mam platit x-krat tolik co za maso

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák