Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, nevíte jak to teď je, když jsem si cca před 14 dny koupila boty v CCC a už za 3 dny byla rozlepená špička? Byla jsem hned reklamovat a řekla jasně, že bych chtěla peníze zpátky, protože po 3 dnech rozlepená špička a to jsem je měla celkově tak max 2 hoďky na sobě. Dneska jsem volala jak to vypadá a prý jsou v opravně, ale nechci opravné boty. Podotýkám, že boty stály 1.999kč.
Taky mám od nich špatné zkušenosti, už bych si tam nekoupila ani tkaničku.
@Dsarka nemůžeš si říct o peníze při reklamaci. To prodejce musí odstranit vady. Až při třetí stejně vadě (uznané reklamaci)můžeš žádat o peníze.
Do 6 měsíců nereklamuješ, ale uplatňuješ rozpor s kupní smlouvou a je to nutné výslovně uvést do protokolu. Tam je možná náprava pouze nové zboží, nebo vrátit peníze.
@annlady Paní jsem říkala, že chci peníze zpátky, a boty už si tam kupovat nechci. Není to poprvé ![]()
@annlady píše:
Do 6 měsíců nereklamuješ, ale uplatňuješ rozpor s kupní smlouvou a je to nutné výslovně uvést do protokolu. Tam je možná náprava pouze nové zboží, nebo vrátit peníze.
Tohle je hovadina. Prodávají nic s kupní smlouvou neporušil. Do 6 měsíců je to, že případné závady nemusí kupující prokazovat. Např. Znaleckým posudkem apod. To musí naopak prodávající, že tomu tak v reklamaci skutečně nebylo.
@Dsarka píše:
@annlady Paní jsem říkala, že chci peníze zpátky, a boty už si tam kupovat nechci. Není to poprvé
To je pouze tvé přání, nikoli skutečnost zakládající se na nějakém právu.
@Cenarius já to chápu, ale ve spotu jiných obchodů to jde… A to, že dáte 2.000 za boty, které se do 3 dnů rozlepí téměř bez nošení mi v pořádku nepřijde. A ještě k tomu čekáte na to jestli vůbec uznají reklamaci, takže jsem si koupila nové nebudu 30 dní chodit bosky… ![]()
@annlady píše:
To platí u elektroniky, myslím.
@Janli píše:
Osvěž si informace, tohle už dávno neplatí.
dTest to má aktuálně na stránkách a letos jsem to v praxi použil
Reklamacni rad si kuzes nastudovat. Je volne k dispozici na internetu.
@Cenarius píše:
dTest to má aktuálně na stránkách a letos jsem to v praxi použil
No, tak teď nemusíš mít pro vrácení peněz třikrát stejnou vadu, ale stačí souběh několika vad. A při podávání reklamace by jsi měl vyjádřit vůli, zda v případě neodstranitelné vady chceš peníze vrátit nebo vyměnit výrobek. Tuším, že pokud je vada odstranitelná, tak prostě bude odstraněna.
@Janli píše:
No, tak teď nemusíš mít pro vrácení peněz třikrát stejnou vadu, ale stačí souběh několika vad. A při podávání reklamace by jsi měl vyjádřit vůli, zda v případě neodstranitelné vady chceš peníze vrátit nebo vyměnit výrobek. Tuším, že pokud je vada odstranitelná, tak prostě bude odstraněna.
Jasný. Tohle jo. Ale to je něco jinýho než jsem myslel. Vůli můžeš vyjádřit, ale prodejce není povinnen ji vyhovět. Zákon na to není. Pri odstranitelné vadě jí to klasický opraví a když není odstranitelná, tak zkusí její chybu a nebo pošlou nový šmejd výrobek.
Ale pro odstoupení od smlouvy dle zákona a k vrácení penez, musíš mít 3 stejné uznané reklamace.
Takže na peníze nemám nárok, boty mi teda zalepí a vrátí. Super 😔