Proč jste se rozhodli jít či nejít na vysokou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Za mě by mělo být vyšší vzdělání u těch, kteří mají pro svůj obor vášeň a zapálení, chtějí to dělat a ne si jen prodloužit studentská léta a hrabat prachy od rodičů. Nechci tím nikoho urazit, sama VŠ nemám, ale stojím si za tím. Navíc VŠ můžeš studovat o později je s tím samozřejmě víc práce, ale ve vyšším věku člověk už tak nějak ví kam ho to směřuje a co by rád dělal. Celkově mám pocit, že i vybrat střední v 15ti je blbost, takový člověk nemá většinou ještě ani páru co bude dělat a zaměstnání je pro něj příliš abstraktní pojem… Mám kamarády co studovali VŠ, svému oboru se věnují, uplatnili se v něm a neustále se vzdělávají, protože je to baví a tak je to správně. No a pak další co prostě jen studovali, aby nemuseli do práce, proletí s odřenýma ušima a ani po titulu nejsou schopni mít představu co dál. Takže řiď se podle sebe a jednou třeba se rozhodneš, že si tu VŠ doděláš, protože najdeš něco co tě naplňuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Naydra píše:
Na VŠ jsem šla, protože jsem chtěla a učitelé to ode mne očekávali. Byla jsem obklopená vysokoškoláky a nikoli pracujícími, takže jsem o jiné variantě ani neuvažovala.
Co týče toho, proč mít VŠ, mám jednoduchou odpověď – titul. Když máš titul, tak se u tebe předpokládá určitá inteligence a lidé s tebou pak automaticky jednají slušněji.Čím hezčí titul máš, tím je to lepší.
Jj, potvrzuji-třeba u lékaře to je fajn, úplně jiný přístup. Navíc je milé jak mě oslovují titulem
Přitom sami jsou mnohem vzdělanější..
Jinak jsem šla na VŠ víceméně ze stejných důvodů. Dělám sice úplně něco jiného, než jsem vystudovala, ale rozhodně mi titul pomohl (nebyl nikdy „zbytečný“)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás to bylo jasné v podstatě od dětství, oba rodiče byli VŠ a vedli nás s bratrem k tomu, že vzdělání je důležité. Oba jsme šli po ZŠ na gympl a počítali s tím, že následně vystudujeme vysokou. K mému povolání by to ani jinak nešlo. Bratr VŠ nakonec nedokončil, nikdo mu to nevyčítal, svět se samozřejmě nezbořil, žije si i tak dobře.
Příspěvek upraven 27.09.23 v 21:32
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Martha03 píše:Žádnou práci, z těch co jsem měla, by nešlo dělat bez vysokoškolského vzdělání. U všech byla souvislost s oborem, i když byly odlišné. První ročník na VŠ zachraňoval jen jediný předmět, ostatní mě nebavily, protože byly pouze přípravné.
Za mě by mělo být vyšší vzdělání u těch, kteří mají pro svůj obor vášeň a zapálení, chtějí to dělat a ne si jen prodloužit studentská léta a hrabat prachy od rodičů. Nechci tím nikoho urazit, sama VŠ nemám, ale stojím si za tím. Navíc VŠ můžeš studovat o později je s tím samozřejmě víc práce, ale ve vyšším věku člověk už tak nějak ví kam ho to směřuje a co by rád dělal. Celkově mám pocit, že i vybrat střední v 15ti je blbost, takový člověk nemá většinou ještě ani páru co bude dělat a zaměstnání je pro něj příliš abstraktní pojem… Mám kamarády co studovali VŠ, svému oboru se věnují, uplatnili se v něm a neustále se vzdělávají, protože je to baví a tak je to správně. No a pak další co prostě jen studovali, aby nemuseli do práce, proletí s odřenýma ušima a ani po titulu nejsou schopni mít představu co dál. Takže řiď se podle sebe a jednou třeba se rozhodneš, že si tu VŠ doděláš, protože najdeš něco co tě naplňuje.
Moje dítko chce do vědy, na to dokonce je i VŠ málo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kasandra159 píše: Žádnou práci, z těch co jsem měla, by nešlo dělat bez vysokoškolského vzdělání. U všech byla souvislost s oborem, i když byly odlišné. První ročník na VŠ zachraňoval jen jediný předmět, ostatní mě nebavily, protože byly pouze přípravné.Moje dítko chce do vědy, na to dokonce je i VŠ málo.
Ale to se přece nijak nevylučuje s tím, co jsem psala. Naopak to potvrzuje. Já přece neříkám, že je VŠ špatná, ale že by ji měli dělat lidi, kteří mají představu co budou dělat a budou to dělat rádi. Že někoho nebaví všechny předměty je normální. Ale netvařme se, že všichni studují VŠ proto, že chtějí něčeho dosáhnout. Neberte to tak osobně. Jestliže se pohybujete v bublině, kde všichni jsou po VŠ uplatnitelní a dělají práci, kterou studovali tak
ale je plno lidí co prostě jen prolezou dostanou titul a není z nich nic, protože buď to dělat nechtějí, není pro ně uplatnění tak aby se uživili a nebo jsou prostě líní a školou si jen prodloužili mladá léta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vzdělání je důležité a vzdělávat se má člověk tak nějak cely život. Konkrétně u mě ale je to naopak. Na střední i základce premiantka a přesto VŠ mě nikdy nezajimala. Není to, a nebyla, má cesta. Pracuji na odborné pozici v korporatu, kde vyžadují VŠ. Já ji nemám, ale zato mám zkušenosti, a to dlouholeté. Plat nadprůměrný. Zničené zdraví za žádnou školu, ani za nic jiného, krom vlastních děti, nestojí. Ohledně přístupu k vysokoškolsky vzdělaným - nemám zkušenost, spis takovou, ze někteří, ne všichni, jen někdo, je v praktickém životě nepoužitelný. Ale to je kus od kusu.
- Citovat
- Upravit
Já si vysokou dodělala až s dětmi. Ne kvůli tomu, abych měla titul, ale abych se více orientovala v problematice, která mě po mateřské oslovila. Po střední jsem vlastně vůbec netušila, co mě zajímá a baví. Teda věděla, ale školu mi vybrali rodiče, byla mimo můj zájem a já do toho moc mluvit nemohla. Takže střední bez mého osobního zájmu. Když jsem se dostala k práci (i bez školy), po které jsem vlastně toužila, dodělala jsem si VŠ vzdělání. To tě pak úplně pohltí. Jsem ráda, že jsem poznala manžela, máme dvě úžasné děti a teď jsem tam, kde jsem kdysi dávno už chtěla být. Jen jsem už měla volnou ruku a hlavně tu CHUŤ. Když není chuť, není motivace. Dělej to tak, jak to cítíš. Jen je fakt, že jako bezdětná a nezaměstnaná budeš mít na studium více času.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja jsem koukam skoro jedna z mala, co na VS sla s nadsenim, s nadsenim studovala a nakonec skoncila dokonce po RD v pribuznem oboru. Vubec jsem si neumela predstavit, ze bych delala neco jineho, nez se vzdelavala. A vzdelavam se rada porad. Asi kdyby me nekdo zivil, tak klidne do smrti stridam jednu VS za druhou a studuji a studuji
. Ne porad prvaky samozrejme, rada veci dotahuji. Nastesti muj obor soustavne vzdelavani primo vyzaduje, protoze se rychle vyviji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že vysoká je tak nějak všeobecně dobrá věc, dala mi mnohem větší rozhled do života, zjistila jsem, že se na jednu věc můžu dívat z více úhlů pohledu. Dokázala jsem si sama sobě, že když chci, tak zvládnu cokoliv. Určitě mi to zvýšilo sebevědomí, moc si nevěřím a jsem stydlivější introvert. Při studiu jsem musela nesčetněkrát zatnout zuby a překonat problémy, ale o to lepší pocit to pak byl, když jsem všechno zvládla. Ale! Cítila jsem, že je to to pravé od první chvíle, hrozně moc mi ta VŠ sedla. Myslím, že víš co děláš a ve studiu bys pokračovat neměla. Však není všem dnům konec, třeba tě k tomu ještě někdy život zavede. Jestli víš, že studovat nechceš, nestuduj. V takovém případě by ti to nic nedalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hobitka píše:
Ja jsem koukam skoro jedna z mala, co na VS sla s nadsenim, s nadsenim studovala a nakonec skoncila dokonce po RD v pribuznem oboru. Vubec jsem si neumela predstavit, ze bych delala neco jineho, nez se vzdelavala. A vzdelavam se rada porad. Asi kdyby me nekdo zivil, tak klidne do smrti stridam jednu VS za druhou a studuji a studuji. Ne porad prvaky samozrejme, rada veci dotahuji. Nastesti muj obor soustavne vzdelavani primo vyzaduje, protoze se rychle vyviji.
Taky jsem prohlašovala, že kdyby mi to někdo platil, tak budu studovat celý život
Já se pro obor rozhodla ještě na základce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proč ano. Chtěla jsem dělat povolání, které nelze dělat bez vysoké školy a střední mám nezaměřenou. Po vyhození z VŠ jsem vůbec neměla štěstí a nemohla jsem si najít dobrou práci. Vzala jsem tedy směny v obchodě, vydělala si na poplatky a příští rok budu snad končit a jsem ráda, že jsem na škole,
i když to není můj vysněnej obor. Vybrala jsem si trošku podobnej.
Proč ne, pokud bych měla už zaměřenou střední školu a vysoká by mě posunula třeba jen o platovou třídu, tak by mi ty nervy za to nestály.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuju pro korporat, tak nejak jsem vedela, ze v nem pracovat budu, je ve meste, dost penez a benefitu. Na drtivou vetsinu mist je VŠ podminkou. Teda… abych nekecala, kdybych chtela jit na lajnu, tak tu VŠ nepotrebuju. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja vs dodelala mnohdy i se skripenim zubu, protoze tenkrat byla nizka pravdepodobnost, ze by me prijali znovu. Brali kazdeho dvacateho. V soucasne dobe si muzou studenti dovolit seknout se skolou, protoze se proste dostanou na jinou, pokud budou chtit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem teprve v prváku, tak doufám že mi to dlouho vydrží
![]()
Ale šla jsem na VŠ protože chci pracovat v určitém oboru a zároveň se chci dále vzdělávat. Zatím jsem dost nadšená a natěšená, baví mě to ![]()
Ale když to tak někdo necítí, tak je asi blbost nutit se do studia, no.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na VŠ jsem šla, protože jsem chtěla a učitelé to ode mne očekávali. Byla jsem obklopená vysokoškoláky a nikoli pracujícími, takže jsem o jiné variantě ani neuvažovala.
Co týče toho, proč mít VŠ, mám jednoduchou odpověď – titul. Když máš titul, tak se u tebe předpokládá určitá inteligence a lidé s tebou pak automaticky jednají slušněji. Čím hezčí titul máš, tím je to lepší.