Proč nechodí příspěvky na penzijko?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Pokud si částku 12 000 Kč poslala v lednu 2024, pak by měla být rozpočítána do dubna 2024 (12 000 Kč / 3 000 Kč = 4 měsíce).
Státní příspěvky jsou zasílány takto:
- leden, únor, březen - konec května
- duben, květen, červen - konec srpna
- červenec, srpen, září - konec listopadu
- říjen, listopad, prosinec - konec února následujícího roku
Za mě by si měla mít státní příspěvek ještě za duben (připsán koncem srpna). Pokud si těch 3 500 Kč vkládala v červenci, tak by ti měl být připsán státní příspěvek teď do konce listopadu (tady záleží na penzijní společnosti a státu, kdy pošlou finance, kdy se to propíše do aplikace penzijní společnosti). Takže vydrž.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já u sebe mám, že červenec mi bude připsán až v prosinci a rijen-prosinec až v březnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Klientům se to do aplikace propisovalo měsíc po (tj. listopad obvykle viděli až v průběhu prosince). Ale jako bankéři jsme to systémově viděli už v tom měsíci, kdy to poslal stát. Klienti se na státní příspěvek dost chodili ptát nebo volali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Příspěvek na míru je nějaká extra služba od ČS, ne? Podle toho, co jsem našla, ti to „schroustá“ přeplatky na smlouvě-každý měsíc až 5700 Kč (1700 Kč na státní příspěvek, 4000 Kč na daně). Pokud jsi tedy měla zapnutý příspěvek na míru, nemůžeš zároveň využívat normální schopnosti PP/DPS (předplatíš si 1× ročně a peníze se ti berou z přeplatku).
Jinak změna od 1.7. se skutečně na smlouvu propíše až od 1.8. Státní příspěvky se připisují zpětně za celé dané čtvrtletí po jeho skončení. Za říjen-prosinec je uvidíš nejdřív v únoru.
- Citovat
- Upravit
@ann.marie966 Až takový posun? Tak to by vysvětlovalo, proč nepřišel ten červenec, všichni jen řekli nevíme… Akorát teď nesedí duben…Tak vydržím a snad mi aspoň z banky pošlou potvrzení, že to bude připsáno, dekuji
Příspěvek upraven 30.11.24 v 08:38
- Citovat
- Upravit
@Ounou píše: Více
Jj, tohle s tím chroustanim se stalo, kdy to bankéřka buď blbě pochopila, nebo nevím. Právě říkala, ať to pošlu jak vždycky naraz a kdybych poslala Něco navic během roku nas tu měsíční tisícovku, tak se to zvýhodní do dani
tak už to mám zrušené.
Tak snad ještě přijde něco za červenec, jako vždy jsem měla v minulých letech příspěvek zapsány v listopadu a teď nic, leda že by přišel až v prosinci… Budu doufat, páč tohle mě docela nakrklo
Moc dekuji ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Do června 2024 platili ještě původní podmínky. Takže příspěvek na míru si podepsala v prosinci 2023. Tudíž 12 000 Kč zaslaných v lednu 2024 se rozpočítá jak jsem psala výše. Vychází to na 4 měsíce. Za mě bys měla mít státní příspěvek ještě za ten duben 2024.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Máš to nějaké překombinované, my máme u KB v mobilním bankovnictví přesně přehled, kolik přišlo ode mě a kolik od zaměstnavatele a kolik od státu…je k tomu přesná tabulka, kolik mohu měsíčně posílat a kolik dostanu a jakou minimální částku musim posílat, aby se to dalo odečíst z daní…a tu výši plateb si mohu sama měnit v mobilním bankovnictví, jak uznám za vhodné…
- Citovat
- Upravit
Dobrý večer, nevyzná se tu někdo v problematice státních příspěvků na penzijko? Proč mi nechodí státní příspěvky? Zkusím to popsat podrobně, snad se v tom vyznáte.
Od založení penzijka v roce 2012 jsem vkládala na spoření jedenkrát ročně 12 000, tím pádem byl měsíční příspěvek 1000 Kč a státní příspěvky přicházely v pořádku.
V prosinci 2023 jsem se zastavila za svou bankéřkou, abych se informovala o změnách státních příspěvků a zvedla si ho. Na základě jejích informací jsem udělala dva následující kroky:
Podepsala jsem jí dodatek, kdy mi aktivovala příspěvek na míru, kdy mě bohužel mylně informovala, že peníze opravdu pošlu jedenkrát ročně, jak jsem zvyklá, jen když pošlu něco navíc, tak z toho budu mít výhodu na daně. Ne, roční příspěvek ve výši 12k mi v podstatě zůstal rozpočítán nějak do května/června 2023, o čemž jsem nevěděla. Koncem května ještě přišel státní příspěvek ve správné výši.
Druhý krok - domluvili jsme se, že si nastavím změnu ve smlouvě, kdy si začátkem července zvednu měsíční příspěvek z 1k na 1700, což bude platit okamžitě. To jsem uskutečnila tedy 1. 7., načež jsem zjistila, že platit to bude až od následujícího měsíce. Dobře, stane se, poslala jsem tedy na účet 3500 Kč, které jsem si myslela, že se rozpočítají do příspěvku do výše 1700 až do konce roku (srpen - prosinec, 5×700 k té 1000, kterou jsem vložila v lednu v rámci jednorázového vkladu a myslela jsem, že ho mám rozpočítaný až do konce roku).
Ale - v srpnu nedorazil státní příspěvek, nejprve mi bylo řečeno na infolince v září, že kvůli změně tam možná bude zpoždění??? Konec října jsem volala bankéřce, která zjistila, že mám tedy příspěvek na míru a že roční vklad už se tedy „spotřeboval“ a okamžitě mi tedy tuto službu zrušila. Nicméně mi nebyla schopná říct, proč jsem nedostala aspoň příspěvek za červenec, když jsem zde poslala peníze. Toto mi nebyl nikdo schopen vysvětlit ani na infolince. Nicméně je příspěvek na míru zrušen, ať si v listopadu pošlu ještě peníze za listopad a prosinec (2×1700), že už se mi budou příspěvky počítat normálně dál. V říjnu jsem vklad nedávala, řešila jsem vše nějak 31.10. a na infolince poradili, ať to raději pošlu až v listopadu, ať mám jistotu, že byl příspěvek na míru už opravdu zrušen.
Bohužel, ani teď konec listopadu stále příspěvek není připsán ani za listopadový vklad.
Díky těmto krokům jsem přišla minimálně o 1400 Kč (kdybych vše nechala při starém, o více, pokud započítám výši nových příspěvků, o které jsem přišla). Proč tedy nepřišly státní příspěvky alespoň za červenec, kde jsem poslala vklad? Proč nedorazil státní příspěvek alespoň za měsíc listopad, kde byl uskutečněn další vklad?
Děkuji moc za rady, psala jsem v pátek do banky a ještě neodpověděli, tak snad nebudu za blbce, bankéřka mě taky pěkně nakrkla, v tomhle jsem jí věřila a všechny předchozí věci vždy vyřešila v pořádku.
PS: prosím anonym, info o spoření, částkách apod.