Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Hanka1 Hani klid, Mobidick to nějak popletla. Zmínila Tebe ale omylem, myslela mě. Tak ať je zas v Praze brzy světlo ![]()
Tak holky za prvé bydlíme na vesnici poblíž žádné velké smogové město jako Brno, Ostrava a Praha, včera např. krásně svítilo sluníčko, a dnes chvilku taky, takže inverze a smaog moc nehrozí, ikdyž dnes už se tu kaboní, ale dýchat se dá dobře. K doktorce jedem autem do města, takže mi řekla, že to bohatě stačí ![]()
já jen nechci a nejsem taková ta maminka, které si dítě uprdne a hned letí k doktorovi
chci trochu používat selský rozum, a ne dovést dítě k tomu aby se při prvním setkáním s bakterií sesypaly ![]()
Proto mě zaráželo proč mi to zakazuje, mě je taky líp na vzduchu když jsem nemocná, né teda když člověk nemůžu chodit a leží v horečkách to je jasné ![]()
jo a z nudy to teda určitě není, zas nejsu taková pipina která myslí první na sebe
mě jen prostě napadlo, že by mu to pomohlo, tak jsem ráda, že některé přemýšlíte podobně jako já ![]()
Holky, já tedy nevím, ale neřekla bych, že je inverze po celé republice. Třeba u nás (Praha) ještě před chvílí krásně svítilo sluníčko, relativně teploučko, vzdoušek celkem fajn (když opominu fakt, že naši sousedé zatápějí asi holínkami
)
Myslím, že zakladatelka není tak hloupá (promiň, lepší slovo mě nenapadlo
), aby vyrazila ven s nemocným dítětem, kdyby u nich bylo nedýchatelno…
@tterka píše:
Holky, já tedy nevím, ale neřekla bych, že je inverze po celé republice. Třeba u nás (Praha) ještě před chvílí krásně svítilo sluníčko, relativně teploučko, vzdoušek celkem fajn (když opominu fakt, že naši sousedé zatápějí asi holínkami![]()
![]()
)
Myslím, že zakladatelka není tak hloupá (promiň, lepší slovo mě nenapadlo), aby vyrazila ven s nemocným dítětem, kdyby u nich bylo nedýchatelno…
no fatk nejsem tak hloupá
myslela jsem, že dnes vyrazíme, ale není tam tak dobře, jak bych si představovala
snad to bude lepší v příštích dnech
ono asi je rozdíl mezi inverzí v Praze a třeba u nás na Jižní Moravě, a u nás na vesnici, nebo já nevím
v Praze jsem za inverze nebyla ![]()
Já jsem neřidič a auto s řidičem po ruce fakt nemám ![]()
Většina rodiny(řidiči) má svoji práci a nemohou jako zaměstnanci odejít „na zavolání“. To by musel být velmi vážný důvod, což běžná nemoc dítěte není.
K dr. chodíme pěšky a když jsou děti hodně nemocné, že nejsou schopny, tak MHD - 2 zastávky - 4 až 5 minut, jinak pěšky s dětmi kolem 20 minut, sama s kočárkem dřív.
To by mi podle stejného principu mohla vyčítat, že k ní vůbec s dětmi jdu..
Fakt ji nechápu
Vždy, když byly starší ještě kočárkové, říkala nám, že máme normálně chodit ven, pokud nejsou teploty nebo 3 dny bez teplot při vážnější nemoci. Ven, ne třeba do supermarketu. A pokud není extrémní počasí. Nežijeme ve vysoce zasmogovaných oblastech, ale inverze tu taky někdy je.
Někdo se tu zmiňoval o školácích. Ptala jsem se na to, dnes už nemůže nikdo nikomu vyčítat, když vidí děcko do 12 let v době jeho nemoci někde s rodiči. Protože doba je jiná než za nás, nikdo nemůže nutit rodiče, aby nechali dítě samotné doma a rodina nějak fungovat musí..
Samozdřejmě pobyt na hřišti by se asi těžko obhajoval, ale myslím to tak, že za nás(nastoupila jsem do školy v 90.letech), by byl hrozný průser, kdyby nás někdo viděl nemocné trajdat po venku, dnes už to u malých školáků nikdo nekontroluje.
Ale toto si myslím není zase až takový problém, starší dítě už může být chvíli samo doma. Problém jsou spíš druhé a další děti, které se musí přizpůsobit tomu staršímu - třeba odvádění do školy, dnes není možné pustit prvňáka samotného ve městě.
Třeba u nás ve městě nedávají ředitelské volno prvnímu stupni. Pokud ano, tak o tom musí dostatečně dopředu informovat rodiče a v době normálního vyučování zajistit hlídání. Když byly volby v budově školy, byl doma jen druhý stupeň. První stupeň měl náhradní program.
A vem si to třeba, že v Praze nebo v Brně se běžně jezdí s dětmi MHD, což je ještě větší peklo a semeniště bacilů než jít ven na volný vzduch - jak pro nemocného tak pro zdravé a rekonvalescenty kolem.
I když lidi z těchto měst mají auto a řídí, ve špičce se dostanou MHD dřív na požadované místo..
Já se nedivím, že Tě doporučení doktorky jako matku znejistělo, ale nechápu tu doktorku.
Co tu resite s nejakou hrubkou?
Ja si zadne hrubky nevsimla a ani na zadnou neupozornovala. 
V Praze je ted mega hnusne, sla jsem z obeda po Prikopech a venku je tma, jak kdyby bylo sest vecer, uplne spaci pocasi - ja teda kdybych nemusela, tak z domova nevystrcim cumak, ale holt musim