Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@bobin píše:
@Gladys tam je to trošičku moc rychle všechno už od 2 měsíců dávali jogurt atp
jogurt ve 2 měsících
![]()
@andelka83 píše:
@bobin vůbec neřeš kamarádku..spíš ona nedělá dítěti dobrou službu, když hosama aktivně posazuje. Ty děláš pro dítě to nejlepší, samo se posadí, až k tomu dojde, až na to bude mít. Můj se posadil na paty v 10m, a normálně s nohama dopředu v 11,5. Sám na to přišel. Jinak doktorka na 10m poradně ho posadila, a říkala, že sedí krásně stabilně, takže ho můžu třeba do kočárku normálně posadit, nebo do židličky. Ale i to jsem dělala minimálně. Napřed dítko musí být na čtyřech, plazit se a lézt, aby mělo dostatečně silné svaly na posazení. Vydrž, neposlouchej jací jsou ostatní rychlíci a dej malé čas.
Můj teda v 8m zdaleka ani nelezl, neplazil se, o sezení ani nemluvě. Jen se otáčel na bříško. Dneska co bych dala za to, kdyby chvíli poseděl.
@terinka4444 No, my jsme na tom podobně a to už máme právě těch 8 měsíců :-/. Jen se převalujeme. Zítra jdem ale na neurologii, doktorka to sice bere s rezervou, ale pro jistotu nás tam poslala.
@terinka4444 můj se otočil na bříško v necelých 7m teprve, prostě měl své tempo. Plazil se měsíc, pak najednou ráno začal lézt, ve stejnou dobu si stoupat, klečet…na vše přišel sám až na to měl. Ale motivovali jsme ho a cvičila jsem s ním a kontrolovala jestli to dělá dobře..tehdy zrovna vyšla knížka Rozvíjej se děťátko ![]()
A jak jste cvičili? Já s ní cvičím na balonu, na válci, jednou týdně jezdí na koni, víc mě nenapadá, co udělat. Moje šestiletá taky nelezla, tam jsem udělala velikou chybu, v osmi měsících jsme ji postavili a ona stála, vyručkovala si po šprušlích a v 10-ti měsících sama chodila. Tuším, že to nebylo úplně ončo, ale teď furt poslouchám, jak Kamču nic neučím, jak už by měla sedět a podobně, když jí mám na klíně, tak sedí, dávám ji do pololehu, nožičky stále propíná a chce si stoupat, i na válvi neklečí, ale natahuje nohy a já tvrdošíjně nedovoluju, až jsem za magora. Tolik bych chtěla, aby lezela a šla sama, jak má, ale fakt leží a leží, doktor říkal na půlroční, že ukázkově dělá, to co má, tak mě trochu uklidnil, že jí mám rozházel hračky dokola, aby se točila, no dělám to už 14 dnů, ani náznak. Podle toho článku jsem udělal chybu, mám studenou podlahu, takže měla rozložený guač, tam má obrovskou ložnou plochu, tam si hraje, že je to měkké mi nedošlo, ihned před chvílí putovala na tu tvrdou podlahu, snad jsem to tím nějak nepokazila, ach jo.
Terinko nase mala do 4mesice byla lenoch, pak jsem s ni zacala cvicit podporujici cviky a ted nam v 7mesicich chodi kolem nabytku, plazi se, udela krok dva sama
Ahoj, vím jaké to je, když musíš neustále odpovídat na stupidní otázky typu proč tvoje dítě nesedí nebo nedělá to a ono…mám holčičku 11,5 měsíce a ještě nesedí. Teprve před 14-ti dny se začala plazit a teď začíná pérovat na kolínkách a párkrát se jí podařilo kleknout si, ale to bylo jen v postýlce nebo když se mohla něčeho držet. Taky se jí podařilo asi 3× sednout do šikmého sedu. Hlavně nesmíš posazovat, nebo mimču odrovnáš zádíčka.
Já jsem tohle taky strašně prožívala. Jak to, že klučík o týden starší než náš už dva měsíce obchází nábytek, zatímco náš bobík (9m) si tenhle týden teprve sedl a dolaďuje plazení.
Ale dotyčný chodec zase absolutně nežvatlá, nekouše, neumí si držet flašku, což naopak náš zvládá s přehledem. Takže opravdu klid, až bude chtít, tak se posadí.
Každé miminko je jedinečné a kdyby všechny dělali pokroky stejně, tak tu máme stádečko a ne rozmanitou populaci. ![]()
@terinka4444 já jsem to staršímu taky pokazila, byla zima, tak ležel sice na zemi, ale na peřině a dece, aby to měl měkké a teplé a byla to právě chyba. Podporující a motivující cviky se blbě popisují, fakt doporučuju tu knížku, mívají ji i v knihovnách. Je to tam popsané, vyfocené..
@terinka4444 píše:
A prosím tě, co jsou to podporující cviky?
jsou cviky aby rychleji prisla na to, co se po ni chce:-)cvicili jsme, na otaceni a paseni koniku
Pipi, to jo, ale kde takové cviky najdu? Na břicho se otočí na obě strany, to není problém, zpátky jde blbě, cuká hlavou, až přepadne, takře v tom jí bráním, takže potřebuju stimulovat dál, koupím tu knihu, ještě bys mi poradila, kde najdu jiné cviky?
@terinka4444 píše:
Pipi, to jo, ale kde takové cviky najdu? Na břicho se otočí na obě strany, to není problém, zpátky jde blbě, cuká hlavou, až přepadne, takře v tom jí bráním, takže potřebuju stimulovat dál, koupím tu knihu, ještě bys mi poradila, kde najdu jiné cviky?
ja jsem to delala podle toho co jsem videla na praxi v nemocnici, my cvicili prave na otaceni na brisko tak, aby nezklanela hlavu, nazpatek nam to uz pak slo samo
Ahoj, naší Rádi je 8,5 měsíce. Asi před třemi týdny se teprve začala plazit (ale opravdu jak had), a teď se začala stavět na kolínka, prvně jen v posteli na měkkém, za dva dny na tvrdém a asi za 3 dny si sama přes tuto pozici sedla. Koukala jsem jak puk, protože to šlo hrozně rychle
JEslti péruje, byla bych v klidu. Některé děti si prostě dávají na čas. U nas se už nad tím pozastavila doktorka (radila i cviky na míči k posílení svalů zad)… i nad tím, že by měla říkat alespoň nějaké hlásky… a taky nic nic a najedkou krásné baba.
Taky jsem už byla nervozní. Naše je „nejpomalejší“ z dětí v okolí. Ale chce to čas.