Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na sedění má ještě čas. Můj syn byl ukázka zpomalenosti. Na bříško se překulil v šesti měsících a třech týdnech. Sednul si v 10,5 měs, týden po tom začal lozit po čtyřech, postavil se až po roce a začal chodit kolem 15měs. Dnes je z něj čtyřletý kluk, který běhá, skáče jako ostatní děti. Dr to tehdy neřešila, když jsem se ptala jaktože ještě nesedí, nechodí atd, tak říkala, že má čas, že není kam spěchat, že ho aspoň nebudou v dospělosti bolet záda, oproti dětem, které zas všechno dělají předčasně, třeba v půl roce se staví. Tak se neboj, má ještě čas, hlavu si z toho nedělej ![]()
@Anonymní píše:
na neurologii…bude tam ta samá lékařka…když jsme tam byli v těch půl roce a neseděla, říkala, že jí necháme čas měsíc a půl a když ani pak nebude sedět, pošle nás na rehabilitace…
vyptej se na všechny důvody, proč doporučuje rehabilitace, nejsem sice lékař, ale jen kvůli nesezení v 8m je podle mě blbost.
ještě dotaz, jak to vypadá, když ji zvedneš nad hlavu a držíš za pas? má zádíčka rovně, nebo se svěsí?
Příspěvek upraven 06.01.16 v 15:27
Naše začala sedět SAMA bez pomoci a opory v 5 ti měsících, v 8 už obcházela barák kolem stěn a nábytku a v 11 se sama pustila. Mám v okolí spoustu dětí co jsou pomalejší než naše a v pohodě. Sousedům se posadil v 11ti m a ještě ani neleze. Takže to nech asi na dítěti ![]()
Mrkni sem do diskuze https://www.modrykonik.cz/…ja-to-resit/ na příspěvky zakladatelky, je to asi podobné
@Anonymní píše:
Ahoj,chtěla bych slyšet jiné názory…s dcerou jsem byla na neurologii, zdála se mi takový „nezpevněná“, tak jsem se zmínila pediatře, ta řekla, že se jí zdá sice v pořádku, ale že nás tedy pro jistotu pošle na tu neurologii…, tam po vyšetření řekli, že je v pořádku, akorát má slabší záda, protože v půl roce samostatně nesedí…zítra máme jít na kontrolu, tak jsem jí zkusila posadit (jinak to samozřejmě nedělám) a stále sama nesedí, je jí 7,5 měsíce…jde mi o to, že doktorka na neurologii říkala, že když v těch 7,5 nebude sedět, pošle nás na rehabilitace…ale jak si dávám dohromady informace, tak zjišťuju, že na samostatné sezení má ještě čas a tak uvažuji, že bych případně rehabilitace odmítla a začala to řešit až třeba v těch 10 měsících…co myslíte? Jiný problémy nemá, pokroky dělá stále,…nechci nic zanedbat, ale zase jí nechci zbytečně „urychlovat“…
Me to prijde zvlastni, napred jdes z vlastni iniciativy k dr. a pak jejich doporuceni odmitnes..? Myslim, ze na dalku ti nikdo spravne neporadi a bylo by dobre nechat si poradit od odborniku. A trocha cviceni nikomu neuskodi, sama jsem s dcerou vojtovku cvicila.
@Anonymní píše:
Ahoj,chtěla bych slyšet jiné názory…s dcerou jsem byla na neurologii, zdála se mi takový „nezpevněná“, tak jsem se zmínila pediatře, ta řekla, že se jí zdá sice v pořádku, ale že nás tedy pro jistotu pošle na tu neurologii…, tam po vyšetření řekli, že je v pořádku, akorát má slabší záda, protože v půl roce samostatně nesedí…zítra máme jít na kontrolu, tak jsem jí zkusila posadit (jinak to samozřejmě nedělám) a stále sama nesedí, je jí 7,5 měsíce…jde mi o to, že doktorka na neurologii říkala, že když v těch 7,5 nebude sedět, pošle nás na rehabilitace…ale jak si dávám dohromady informace, tak zjišťuju, že na samostatné sezení má ještě čas a tak uvažuji, že bych případně rehabilitace odmítla a začala to řešit až třeba v těch 10 měsících…co myslíte? Jiný problémy nemá, pokroky dělá stále,…nechci nic zanedbat, ale zase jí nechci zbytečně „urychlovat“…
Me teda v 7,5 mesisich prijde na reseni rehabkama docela brzy… nas malej sice v pul roce stal u nabytku, ale sedet samostatne zacal az nekdy v deseti mesisich. A co tady tak celkem casto ctu, tak vazne hodne deti zacina sedet kolem toho desateho mesice…
![]()
@Anonymní píše:
Ona ale nesedí ani když jí posadím sama…myslím bez opory…nevydrží…hroutí se…myslíte, že je to i tak ok?
Jistě, že je to tak ok. Jak by měla sama sedět bez opory, když se neumí sama posadit a ty ji správně nuceně neposazuješ. Až se začne plazit a lézt, tak to pro ni bude ta správná průprava na sezení.
Jinak syn začal s plazo-lezením až někdy kolem 7 nebo 8 měsíců, pak si někdy kolem 10 měsíců stoupl u nábytku a sedl si sám až někdy kolem roka.
@Anonymní píše:
Tak nase mlada si poradne sama sedla az v 15ti mesicich, trochu pozde, ale preci. Dr vzdy rekla, az se ji bude chtit, tak si sedne
A jelikoz je tak trochu líná, tak ji bude 20 mesicu a jeste sama nechodi, chodi jen za ruce
@Mazlucha píše:
Tak nase mlada si poradne sama sedla az v 15ti mesicich, trochu pozde, ale preci. Dr vzdy rekla, az se ji bude chtit, tak si sedneA jelikoz je tak trochu líná, tak ji bude 20 mesicu a jeste sama nechodi, chodi jen za ruce
Hele dík, našemu je 17měs a občas udělá tři kroky. Ráda slyším, že i někdo jinej má podobný dítě.
Sám seděl v 11 měsících, že se správně posadil a správně seděl.
Obě moje děti seděly až kolem roka, mladší snad až ve třinácti měsících, lézt začal dokonce až o měsíc později.. je mu rok a půl, stojí, ale musí se držet, obchází nábytek.. nikdy nás nikdo nikam neposlal, a to se při zvednutí nad hlavu prověšuje doteď.. ![]()
@alisekR píše:
Ani jedno moje dítě nesedělo v 8 měsících, dcera byla sice nedonošenec a přesto jsme Vojtu necvičili, na neuro nás vůbec neposlala. Syn jen 14 dní před termínem a taky neseděl, oba chodili později. Jinak byl vývoj v pořádku, přetáčení a pod. s ohledem na korigovaný věk u dcery a syn se přetáčel taky včas. Já bych klidně ten měsíc na víc počkala a pak teprve někam chodila.
@Anonymní píše:
Ona ale nesedí ani když jí posadím sama…myslím bez opory…nevydrží…hroutí se…myslíte, že je to i tak ok?
Ano, dítě bude sedět, az bude mít tělo pripravene. Ani jedno dite jsem ani zkusmo neposazovala, tak ani netusim, jestli by se udrzely nebo ne. Ten neurolog na mne mic dobry dojem nedela. Sedmi osmi měsíční dítě nemá v pasivním sedu co dělat.
A jdete kam na kontrolu? na rehabilitaci nebo na neurologii? normálně bych šla, třeba to jiný lékař nebude vidět tak černě