Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky můj chlapeček si zatím ještě nesed má už víc jak 8 měsíců plazí se a staví na čtyři ale to sezení mu nějak nejde. Myslíte že je to normální nebo to může mít nějáký „hlubší“ důvod? ![]()
10 mesicu - chodi kolem nabytku, plazi se. Po ctyrech nepoleze a sam si nesedne. Kdyz ho posadim ja za vterinu je na brise. Proste ho to nebavi. Ja jako mala taky uz chodila, ale nesedela a nelezla.
Majda si sedla v deseti měsících a přišla mi teda docela průměrná. Není kam spěchat, čím déle poleze, tím líp pro zádíčka=)
Ahoj. Mája bude mít za pár dní 11 měsíců a neleze a nesedí. Anežka na tom byla podobně. Doktorka nás sice posílá na rehabilitaci, ale říkala mi, že v tom problém nevidí, ale ona je pečlivá (proto k ní taky chodíme
) a radši chce nechat Máju zkontrolovat. Já jsem v klidu, s Anežkou jsme taky chodili a problém to nebyl.
Není důležité, kdy co dělá, ale aby to dělal ve správném pořadí. Kdysi jsem slyšela v TV rozhovor s dětským ortopedem, a ten říkal, že ideální (tj průměrný) věk, kdy si dítě sedne, je kolem 10 měsíců. Jasně, že někdo dřív a někdo později, ale prý optimální je takhle nějak.
terka sedela kdyz sem ju posadila od 6 mesicu…ale sama si sedla az kdyz lezla v 10 mesicich.
Nesedi, protoze jeste neni pripraveny. Neposazuj, casem si sedne, uspisenim spis neco pokazis. Moje deti si sedly ruzne (v 8mi, 13ti, 11ti mesicich).
Hlubší důvod to mít může, ale asi bych se moc neobávala, my někdy od osmi měsíců lezli, a sedět začal až skoro v roce ![]()
Ahoj, pripajams a k holkma, tiez sme najskor lozili a az potom si z toho sadol, co bolo asi 10-11mes. Neboj, ked na to pride a bude vyzrety, sadka si.
Je to normální:naši taky začli později, prostě je pohybově pomalejší.Není kam spěchat.kluci jsou zdravý a chytrý a pohybově ten starší vše donal.Mladší začíná chodit.
Ahoj,nespěchej.Malej si sednul v 10,5m,a současně začal lézt po čtyřech.Taky jsem byla na nervy,hlavně z doktorů,a mamin okolo.Hlavně neposazuj,nech ho,ať si na to přijde sám! ![]()
hkac píše:
Ahoj. Mája bude mít za pár dní 11 měsíců a neleze a nesedí. Anežka na tom byla podobně. Doktorka nás sice posílá na rehabilitaci, ale říkala mi, že v tom problém nevidí, ale ona je pečlivá (proto k ní taky chodíme) a radši chce nechat Máju zkontrolovat. Já jsem v klidu, s Anežkou jsme taky chodili a problém to nebyl.Není důležité, kdy co dělá, ale aby to dělal ve správném pořadí. Kdysi jsem slyšela v TV rozhovor s dětským ortopedem, a ten říkal, že ideální (tj průměrný) věk, kdy si dítě sedne, je kolem 10 měsíců. Jasně, že někdo dřív a někdo později, ale prý optimální je takhle nějak.
Jé, to ráda čtu! Mladší synek se nám „rozplazil“ taky asi tak před měsícem a kus, sedí akorát v dětské židličce. Sám se neposadí, usazen sedí, ale raději sebou plácne dozadu - prostě ho to nebaví, baví ho padat
Chodíme na Vojtovku, dle rhb sestry je opožděný někd ena sedmém měsíci, což mi teda sebevědomí „dobré matky“ příliš nepřidává. Takže jsem ráda, že zase tak „nenomrální“ není.
Starší synek rhb naštěstí utekl, a to díky tomu, že poměrně brzy se přetáčel a lezl. První krok udělal na své 1. narozeniny. Takže si nikdo (já to nezdůrazňovala) z odborníků nevšiml, že … nesedí!!! Sedl si prostě až když ze stoje dřepl na zem … a to se mu ještě nelíbilo!!!
![]()
Jojo, u nas taky, v 10 mesicich chodil kolem nabytku a lezl, ale posadil se asi az v pulce 11teho mesice, proste na to neni pripraveny ![]()
Stejne stare deti na horach si hraly v sede, v krouzku a mezi nima nas Domca porad pasl kone
Ale pak dolezl ke schodum a vylezl az nahoru, coz ostatni treba zase nezvladali ![]()
no, u nas v 10 mesiaci sa postavil, par dni na to cupital okolo nabytku a az ked padol na zadok mu asi prislo, ze sa da na nom sediet ![]()