Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky dík,
já ho kojím v leže, ale není to ono, stejně neusnu zase já
rozkojit bych se chtěla, ale už tomu nevěřím…
u nas byl s malym taky takovy problem a nakonec jsme zjistili, ze mel hruzu s tech sprusli z postylky a tak jsme vyzkouseli cestovni a byl klid, zaden plac, nic. a usinal sam.
Ahoj, já budu trochu reagovat na to kojení. Určitě se podívej jak už tu jedna holka doporučovala www.kojeni.net, hodně se tam píše právě ohledně kojení a tak. My měli s malou stejný problém, bohužel tehdy jsem nevěděla jak se rozkojit takže jsme skončili na UM, ale jakmile byla napapaná začala spinkat celý dny a noci, nádhera. Vydrželo jí to dodnes. Rozkojíš se tím, že začneš pořád kojit - jestli ti malý prso ještě neodmítne. Koj klidně každou hodinu a během jednoho kojení prsa střídej. Čim častěji budeš malýho přikládat k prsu tim víc mléka se ti bude dělat. Asi během tří dnů by se ti mělo mlíčko začít tvořit. Na předporodnim cvičení nám říkali „čim větší poptávka, tim větší nabídka“.
Já vím, zkouším to, ale nemám trpělivost, jakmile se mi u toho začne kroutit, tak to vzdávám, navíc pak nevím jestli mu nemám dát nic jen prso nebo míň UM.
mína77 píše:
Ahoj, já budu trochu reagovat na to kojení. Určitě se podívej jak už tu jedna holka doporučovala www.kojeni.net, hodně se tam píše právě ohledně kojení a tak. My měli s malou stejný problém, bohužel tehdy jsem nevěděla jak se rozkojit takže jsme skončili na UM, ale jakmile byla napapaná začala spinkat celý dny a noci, nádhera. Vydrželo jí to dodnes. Rozkojíš se tím, že začneš pořád kojit - jestli ti malý prso ještě neodmítne. Koj klidně každou hodinu a během jednoho kojení prsa střídej. Čim častěji budeš malýho přikládat k prsu tim víc mléka se ti bude dělat. Asi během tří dnů by se ti mělo mlíčko začít tvořit. Na předporodnim cvičení nám říkali „čim větší poptávka, tim větší nabídka“.
barique píše:
Já vím, zkouším to, ale nemám trpělivost, jakmile se mi u toho začne kroutit, tak to vzdávám, navíc pak nevím jestli mu nemám dát nic jen prso nebo míň UM.
Na to je dobrý suplementor – viz http://www.dnformed.cz/…lementor.php. Postupem času, jak se ti začne tvořit víc mléka, ubíráš průtok ze suplementoru až pak dítě pije jen z prsu.
A chce to opravdu nedělat celý den nic jiného, než jen kojit, prostě zalézt do postele a nedělat nic a to jako fakt nic
než jen být v kontaktu s dítětem a odpočívat.
Já to zkoušela, nejlíp se mi kojí v leže, ale jakmile se mi zdálo, že cucá prázdný tak jsem to nevydržela a dala mu um. až zase když jsem měla pocit, že se mi prsa nalily, tak jsem s ním zase zalezla do postele.
ivuska.h píše:barique píše:
Já vím, zkouším to, ale nemám trpělivost, jakmile se mi u toho začne kroutit, tak to vzdávám, navíc pak nevím jestli mu nemám dát nic jen prso nebo míň UM.Na to je dobrý suplementor – viz http://www.dnformed.cz/…lementor.php. Postupem času, jak se ti začne tvořit víc mléka, ubíráš průtok ze suplementoru až pak dítě pije jen z prsu.
A chce to opravdu nedělat celý den nic jiného, než jen kojit, prostě zalézt do postele a nedělat nic a to jako fakt nicnež jen být v kontaktu s dítětem a odpočívat.
Souhlasim s Ivuskou, kojit, kojit, kojit. Ještě mě napadá, jestli nemáš vpáčené bradavky. Nejsem odborník, ale podle postřehů co mám tak může kroutit i proto, že se nemůže přisát, ale spíš to bude tim, že máš málo mlíka. Buď trpělivá a opravdu pořád koj. A bude to dobrý.
Nejsem si jistá jestli by jsi mu to UM měla dávat, mohl by se naučit a pak nebude chtít prso, protože z té flašky to jde lehce, nemusí téměř tahat. Ani by jsi asi neměla čekat až se ti prsa nalijí, to jsem dělala tehdy taky, když budeš mít při kojení pocit, že v jednom prsu už nemáš, dej hned druhé a klidně po minutě zase to druhé a tak pořád dokola, ani to necítíš ale trošku se tam vytvoří a za pár dnů budeš kojit jak po másle.
barique píše:až zase když jsem měla pocit, že se mi prsa nalily, tak jsem s ním zase zalezla do postele.
Prsa se ti ale nalívat vůbec nemusí a neznamená to, že není mléko, mě se za 9 měsíců kojení syna nalily jen několikrát, když se náhodou nevzbudil na kojení. Mimochodem, jak jsi v té první diskuzi psala, že se ti udělalo mléko až 5. den, tak to není až, to je úplně normální, stejně jako je normální, že tvoje dítě zhublo víc než těch 10 procent, to je u dětí s takovou porodní váhou obvyklé. Takže podle mě problém v tobě nikdy nebyl ![]()
A když je mlíka fakt málo, tak je naopak důležité prsům pořád dávat signál, že mají vyrábět, tedy co nejčastěji přikládat a pořád tu trošku, co se udělá, ucucávat. Přesně tak to má fungovat, prsa pak pochopí, že mají dělat víc. Když v takové situaci dáš UM a počkáš, až se prsa nalijí, tak mají pocit, že ta produkce stačí a víc nevyrobí.
barique píše:
Holky dík,
já ho kojím v leže, ale není to ono, stejně neusnu zase jározkojit bych se chtěla, ale už tomu nevěřím…
hele, hlavně nebuď ve stresu. S tím mlíkem to znám a zůstali jsme na UM. Kojila jsem, odstříkávala a stejně prd. Malej se taky u prsa kroutil, na chvíli se přisál, pak do mě praštil rukou a začal se vztekat. No děs. Ten maraton - kojení - odstříkávání - dokrmování přes injekční stříkačku - hrůza. Nakonec jsem to vzdala a začala krmit přes lahvičku. Odstříkala jsem co jsem měla a dala mu to přes flaštičku a ať mi tady nikdo neříká, že je to špatně. Prostě každá maminka nejdřív udělá všechno co je možné, ale sama cítí, kdy už to nejde takhle dál. A ať se rozhodneš jak chceš, vždycky to bude určitě to správné rozhodnutí. Nejdůležitější pro mimčo je spokojená maminka. A teď mě asi mamky budou kamenovat, ale určitě nebudeš špatná mamča jenom proto, že už nekojíš, nebo dáváš přes lahvičku. Je to jenom tvoje rozhodnutí. Hodně štěstí ![]()
Barique mě když se u kojení malý začal kroutit, tak vždy ho tlačila bublina v břiše. Dala jsem ho odříhnout a pokračovali jsme v kojení.
Určitě střídej obě prsa, ať se rozkojíš…a není to hned, trvá tak 3 dny… nebo můžeš i odstříkávat, aby prsa „věděly“, že mají tvořit mlíko…
Tak držim palce ! ![]()
Holky dík,
já chtěla kojit, vůbec by mě nenapadlo, že by o nešlo. Nebaví mě pořád mít vodu a dělat UM. A co ty 3 dny, než se „rozkojím“ jak říkáte…to mu nemám dávat nic???
Nezkoušela jsi homeopatika Ricinus Communis…máš možnost si je tam koupit ??
A také bys měla pít meltu - také ji tam koupíš ??
Hlavně se nestresuj…to se pak mléko opravdu netvoří…věř, bude líp !!
A neboj, že bys ho zalehla ve spánku… to bys musela být opitá…zkus vyhnat manžela z manželský postele a zaberte si ji s prckem ! ![]()
barique píše:
Holky, prosím o radu…už s manžou padáme na hubu…náš 5ti týdenní syn, nechce spát a hodně brečí…usne jedině rukou, nebo na hrudi nebo u prsu, ale po přendání do postýlky, je okamžitě vzhůru a takhle pořád dokola…
Včera jsem ho zkoušela zavinout, protože hodně mává ručičkama, to spal poprvé 2,5 hodiny v kuse, ale od té doby to na něj už neplatí…nemluvě o tom, že sám v postýlce neusne ani náhodou…
Nevadí mi, že jsem se od porodu nevyspala, jen chci vědět, co dělám špatně…
můžu tě uklidnit,náš taky nespal,řval jako blázen,když konečně usnul tak jen na 30minut,…trvalo to do jeho 7 měsíců než si udělal svůj režim a začal krásně spinkat…
barique píše:
Holky dík,
já chtěla kojit, vůbec by mě nenapadlo, že by o nešlo. Nebaví mě pořád mít vodu a dělat UM. A co ty 3 dny, než se „rozkojím“ jak říkáte…to mu nemám dávat nic???
Dávala jsem ti odkaz na ten suplementor – http://www.dnformed.cz/…lementor.php , ten je přímo na tyto situace určený.