Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak ja zas nedržím dušičky, ten svatek mi přijde uplně uhozenej, to už raději halloween.
Vsak nikdo nikoho nenuti.
Mam ho rada, nevadi mi, neurazi. Kazdy rok doprovazim sve deti na party, kterou porada detsky klub.
Ve druzine dam detem vybrat, jestli chteji neco tematicky vytvorit, kreslit. Precteme si info.
Kdo loni prisel v kostymu, tak mel den bez pisemek a zkouseni.
Neslavím. Minulý rok jsem poprvé dlabala dýni. Dali jsme si jí na okno. Jaké bylo mé překvapení, že máme před barákem koledníky. ![]()
Dokonce kamarádka chtěla, aby můj syn šel taky na koledu…no, fakt ne ![]()
My ho sice neslavime, ale dýně dlabu, ať mají děcka radost. Jinak na podzim spíš nějaké ty podzimní dekorace, třeba z kaštanů atd. My si to zdobení a velký styl užíváme na Vánoce a Velikonoce ![]()
@GabinkaCh píše:
Asi dostanu čouda, ale proč slavíme Halloween? zdobíte v tom stylu Dům a další nesmysly? vždyť nežijeme v Americeje to trapné a křečovité.
Nevím, proč ho slavíš Ty, když Ti to evidentně vadí ![]()
Obecně v ČR, Halloween se slaví, protože se stále více stírají hranice mezi jednotlivými zeměmi. Ženíme a vdáváme se do světa, přivádíme si partnery ze zahraničí - a zvyky, „světy“ a obyčeje se čím dál více prolínají.
U nás doma si tento svátek nijak cíleně nepřipomínáme - můj muž tyto věci neřeší a co se mne týče, tento svátek se neslučuje s mým vnímáním světa resp. přístupem k životu a smrti. Nebojím se mrtvých a nemám potřebu „odhánět zlé duchy“, protože jsem si jista, že smrt smiřuje a tváří v tvář zlému duchu vždycky zvítězí dobro.
Příspěvek upraven 21.10.21 v 10:43
Dlabat dýně je fajn, strašidelné karnevaly pro děti jsou taky v pohodě. To koledování už je traparna, ale alespoň můžou chodit i holky, takže furt stokrát lepší než české Velikonoce.
@GabinkaCh píše:
Asi dostanu čouda, ale proč slavíme Halloween? zdobíte v tom stylu Dům a další nesmysly? vždyť nežijeme v Americeje to trapné a křečovité.
huh, coze?
Ja nezdobim ani na vanoce. Mam stromek, mam darky, mam rybu. To je me veskere usili na Vanoce.
Neznam nikoho, kdo by slavil halloween. Ale proc ne? Je to asi stejna saskarna jako velikonocni zajicek. Detem se to libi, vetsi hloubku bych v tom nehledala.
Jsem Němec, takže slavíme Vánoce a den narození vůdce ![]()
tak schválně, kdo nepochopil ironii? ![]()
Slavíme, je to svátek světel a uctívání mrtvých. Než něco odsoudíš, zapátrej nejdřív v historii. Vždyť do Ameriky si všechny svátky přivezli z Evropy, nic novýho tam nevymysleli. Nemám potřebu nikde vyvěšovat strašidla, ale podzimní výzdobu máme, dýně se světly taky, všude zapálené svíčky pro všechny blízké, co nás opustili… Jdeme na hřbitov zapálit svíčky, doma zavzpomínáme. Přečti si, co to je Samain… ![]()
Ja miluju Vanoce cim vic svetylek tim lip, Velikonoce,1.Maj. k dusickam zat vztah nemam ty sem neresila nikdy. Miluju carodejnice. Podle diskuze sem fakt trapak 😄 😄 😄
@GabinkaCh píše:
Neslavíme, nezdobíme. Pokud to ale někdo chce slavit a vyzdobit si dům, tak proč ne.
Každý ať si dělá co chce, když tím nikomu neubližuje.
@BohunkaP píše:
Nebojím se mrtvých a nemám potřebu „odhánět zlé duchy“, protože jsem si jista, že smrt smiřuje a tváří v tvář zlému duchu vždycky zvítězí laskavost, úsměv, láska a „čisté oči“.
Původní smysl toho svátku je právě opačný - světýlka měla pomoct najít duchům cestu domů, protože jenom tuhle jednu noc v roce můžou navštívit náš svět a svoje žijící příbuzné. Někdy se pro ně chystalo i jídlo.
Neslavime, ale deti si dyne vyrezaji, takze ty klidne zapalujeme a je mi to celkem fuk, co si o tom kdo mysli…