Proč proboha Halloween?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2258
21.10.21 10:48
@Venetia píše:
Taky ignoruju, nejradeji bych odignorovala i vanoce, ale to nejak nejde

Jestli u sebe nemáte na Vánoce malé dítě a tobě se to nechce slavit, tak bych se nežinýrovala a hodila na to bobek. Jeden příbuzný je taky neslaví, děti dospělé. Vnoučatům tedy koupí, nebo přispěje na dárek. Nikdo s tím nemá problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
21.10.21 11:42
@GabinkaCh píše:
Asi dostanu čouda, ale proč slavíme Halloween? zdobíte v tom stylu Dům a další nesmysly? vždyť nežijeme v Americe :roll: je to trapné a křečovité.

Tak my Halloween slavíme, máme doma i výzdobu, stejně jako máme výzdobu a slavíme Velikonoce, Vánoce. Baví nás to. Je to fajn. Zapojujeme se všichni a je jedno, jestli dlabeme dýně, foukáme vajíčka nebo pečeme cukroví. Bereme to jako formu relaxu a společně stráveného času. Takové přípravy na tajného Santu probíhají v naší rodině už nyní a zapojují se všichni od malých děti po devadesátileté příbuzenstvo. Nás to prostě baví. I ten Halloween. Něco jako karneval ve škole, pak přespání a strašidelná noc, to jsou takový fajn zážitky, které nezapomenu a i na na takové akce probíhaly přípravy už doma za pomoci rodičů. Asi by mě mrzelo, kdyby to naši smetli pod koberec, že americká chujovina. Na druhou stranu není to povinnost, musí to bavit všechny, hlavně dospělé, protože děti se nadšeně přidají, ale když to nebaví dospělé, není to ono. Do toho by se neměl nikdo nutit, není to povinnost a pokud to někomu přijde jako blbost, ať to neslaví, však o nic nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21885
21.10.21 11:58
@Bábrdl píše:
Ve skutečnosti jo. Původně měly odstrašit zlé duchy a mrtvé předky světlem pozvat domů.
Čeští zemřelí jsou spíš zvyklí, že jim přijdem zapálit svíčku na hřbitov.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
21.10.21 12:48
@mado píše: Čeští zemřelí jsou spíš zvyklí, že jim přijdem zapálit svíčku na hřbitov.

Však Halloween se slaví 31.10 a dušičky 2.11. Stihnete oboje :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
21.10.21 12:52
@mado píše: Čeští zemřelí jsou spíš zvyklí, že jim přijdem zapálit svíčku na hřbitov.

myslíš, že to nějak řeší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
21.10.21 12:52
@Matt 02 píše:
Tak my Halloween slavíme, máme doma i výzdobu, stejně jako máme výzdobu a slavíme Velikonoce, Vánoce. Baví nás to. Je to fajn. Zapojujeme se všichni a je jedno, jestli dlabeme dýně, foukáme vajíčka nebo pečeme cukroví. Bereme to jako formu relaxu a společně stráveného času. Takové přípravy na tajného Santu probíhají v naší rodině už nyní a zapojují se všichni od malých děti po devadesátileté příbuzenstvo. Nás to prostě baví. I ten Halloween. Něco jako karneval ve škole, pak přespání a strašidelná noc, to jsou takový fajn zážitky, které nezapomenu a i na na takové akce probíhaly přípravy už doma za pomoci rodičů. Asi by mě mrzelo, kdyby to naši smetli pod koberec, že americká chujovina. Na druhou stranu není to povinnost, musí to bavit všechny, hlavně dospělé, protože děti se nadšeně přidají, ale když to nebaví dospělé, není to ono. Do toho by se neměl nikdo nutit, není to povinnost a pokud to někomu přijde jako blbost, ať to neslaví, však o nic nejde.

Já osobně úplně klidně posledního října vyřežu dýni, podzimně vyzdobím byt, vezmu dítě na strašidelný karneval (který mají ostatně na hodině angličtiny), stejně jako v březnu s radostí příjmu na MDŽ od muže kytku :lol:

Souhlasím, že svátky, které vnášejí do života zábavu a hezké vzpomínky, jsou fajn.

Jak jsem psala, stokrát raději oslavím „americkou (ve kutečnosti irskou) chujovinu“ strašidelným večerem s dýní, než budu dítěti vysvětlovat tradiční český velikonoční výprask jako velkou zábavu, kteerou musí vydržet, protože tradice…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
21.10.21 12:54

NIcméně kdyby Halloween úplně vytlačil dušičky, tak by mě to mrzelo. I dušičky mají něco do sebe. To zklidnění, procházka na podzimní hřbitov, vyprávění dětem o lidech, kteří už tu nejsou. Vzpomínání na ně. Takový ten komunitní pocit, že člověk není sám, kdo někodho ztratil, když vidí ten našlapaný hřibitov…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
21.10.21 14:18
@Bábrdl píše:
Já osobně úplně klidně posledního října vyřežu dýni, podzimně vyzdobím byt, vezmu dítě na strašidelný karneval (který mají ostatně na hodině angličtiny), stejně jako v březnu s radostí příjmu na MDŽ od muže kytku :lol:

Souhlasím, že svátky, které vnášejí do života zábavu a hezké vzpomínky, jsou fajn.

Jak jsem psala, stokrát raději oslavím „americkou (ve kutečnosti irskou) chujovinu“ strašidelným večerem s dýní, než budu dítěti vysvětlovat tradiční český velikonoční výprask jako velkou zábavu, kteerou musí vydržet, protože tradice…

My slavíme i ty Velikonoce, už od mala, malí kluci chodí s tátou, později sami s kamarády a některé holky čekají doma, těší se na to. Je to většinou dopředu domluvený, chodí se většinou každý rok k těm samým. Kdo nechce tak neotevře, není to samozřejmě povinnost. Akorát já to teda neberu jako výprask, nikdy jsem nepoužil sílu, je to symbolika. Jen jednou jsem viděl ožraleho dědka, co honil s pomlázkou ženský po ulici, tak to už je trochu moc. To byl nějaký exot. Ale jinak to není žádný výprask, který bolí, je to prostě symbolická tradice. Alespoň takto to vnímám. Jestli to někdo bere jinak a věřím, že takový se taky najde, tak to je nějaký blb no. Ale je to zas o tom, že pokud někdo nechce, tak ať to neslaví, přesně je to o tom, že tyhle věci mají přinášet potěšení, jestli to někdo tak nemá, ať to neslaví. Já zas nejsem příznivcem ohňostrojů, Silvestr slavím, ale bez těch bouchajicicich kravin a nebudu to pálit jen proto, že to tak dělá většina, když to k oslavě Silvestru nepotřebuju a nesouhlasím s tím, kvůli zvířatům. Zas ale pokud to někdo k tomu potřebuje, tak ať si to halt odpálí no. Respektuji, že někdo si bez toho neumí představit Silvestra, takže to nijak nebojkotuju i se na to jdu podívat, když po tom někdo v partě touží, ale za sebe bych to nepotřeboval, neodpaluju to a už vůbec bych za to nevyhodil prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
21.10.21 14:34
@Matt 02 píše:
My slavíme i ty Velikonoce, už od mala, malí kluci chodí s tátou, později sami s kamarády a některé holky čekají doma, těší se na to. Je to většinou dopředu domluvený, chodí se většinou každý rok k těm samým. Kdo nechce tak neotevře, není to samozřejmě povinnost. Akorát já to teda neberu jako výprask, nikdy jsem nepoužil sílu, je to symbolika. Jen jednou jsem viděl ožraleho dědka, co honil s pomlázkou ženský po ulici, tak to už je trochu moc. To byl nějaký exot. Ale jinak to není žádný výprask, který bolí, je to prostě symbolická tradice. Alespoň takto to vnímám. Jestli to někdo bere jinak a věřím, že takový se taky najde, tak to je nějaký blb no. Ale je to zas o tom, že pokud někdo nechce, tak ať to neslaví, přesně je to o tom, že tyhle věci mají přinášet potěšení, jestli to někdo tak nemá, ať to neslaví. Já zas nejsem příznivcem ohňostrojů, Silvestr slavím, ale bez těch bouchajicicich kravin a nebudu to pálit jen proto, že to tak dělá většina, když to k oslavě Silvestru nepotřebuju a nesouhlasím s tím, kvůli zvířatům. Zas ale pokud to někdo k tomu potřebuje, tak ať si to halt odpálí no. Respektuji, že někdo si bez toho neumí představit Silvestra, takže to nijak nebojkotuju i se na to jdu podívat, když po tom někdo v partě touží, ale za sebe bych to nepotřeboval, neodpaluju to a už vůbec bych za to nevyhodil prachy.

Tak jasně, že chlapi mají pro Velikonoce obecně víc pochopení než ženy. :lol:

Pro mne je prostě nepřijatelný ani takový ten koncept „má to být symbolické, když tě někdo zmlátí doopravdy, je to blbec, ale s tím se musíš smířit“. Když si přečteš příběhy holek, i co psaly na emimino, co o Velikonocích zažily…

Ohňostroj na Silvestra se mi líbí, ale sama ho neodpaluju a můžu bez něj žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.10.21 18:12

Třeba jsou jen rádi, že je někdo pozve domů, když celej rok smrdí na hřbitově…

• Citovat
  • Upravit
99
27.9.22 12:13

Halloween slavíme, kvůli dceři 3,5r. Dřív nás moc nezajímal, žádný vztah k němu nemáme. To spíš k dušičkám. Ale co je malá, tak to bereme jako zpestření pro ní. U nás ve městě porádají takové pěkně akce i pro malé děti, aby si podobné svátky užili.
Nevím proč zavrhovat oslavu jen proto, že jde o svátek z ciziny. Stejně myslím, že většině lidí se líbí kvůli maskám. Ne pro samotný svátek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
27.9.22 16:03
@Lam.T píše:
Halloween slavíme, kvůli dceři 3,5r. Dřív nás moc nezajímal, žádný vztah k němu nemáme. To spíš k dušičkám. Ale co je malá, tak to bereme jako zpestření pro ní. U nás ve městě porádají takové pěkně akce i pro malé děti, aby si podobné svátky užili.
Nevím proč zavrhovat oslavu jen proto, že jde o svátek z ciziny. Stejně myslím, že většině lidí se líbí kvůli maskám. Ne pro samotný svátek :)

taky si myslim, ze pro deti to je super. Mne ten svatek nijak nedrazdi a jako skoro dospela jsem si ho v USA docela uzila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová