Proč proboha Halloween?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25897
20.10.21 20:14

A už máte nakoupené dýně? :D já ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
20.10.21 20:21

@Liberalissima já si z těch tradic vybírám to, co je mi blízký. Vždycky to byl svátek uctění mrtvých, svátek světel. Miluju ozdobený hřbitovy se spoustou svíček, miluju vůni podzimních květin. Děti milujou výzdobu a tajemno. Jedeme s dětma na hřbitovy, povídáme si o mrtvých. Je to taková příležitost připomenout jim předky. Je to milej svátek. A ať si ho každej pojme jak libo. Jen mi vadí, když si občas někdo myslí, jak je děsně vtipný převlíct se za mrtvolu nebo postavu z hororu a děsit tím děti…

• Citovat
  • Upravit
74217
20.10.21 20:30

Už se těším. Jestli to výjde, tak pojedeme na akci, která se koná v parku. Dělala jsem s děckama v družině takovou jinou dýní. Ještě něco budeme tvořit. Mám pro ně připravené i čtení dušičky i Halloween. Dneska jsem byla v Lidlu a našla jsem tam balík bonbónů Halloween. Tak jsem brala mojim i pracovním dětem (dávám občas v pátek, když odchází domů).
Mám ráda tematické dny. Dneska je třeba den stromů. Takže jsem měla připravené čtení i tvoření k dnešnímu dni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
20.10.21 20:43

To je šaškárna s těmi vydlabanymi dýněmi a vše kolem toho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1300
20.10.21 20:48
@GabinkaCh píše:
Asi dostanu čouda, ale proč slavíme Halloween? zdobíte v tom stylu Dům a další nesmysly? vždyť nežijeme v Americe :roll: je to trapné a křečovité.

neslavím, zdobím a nechápu, proč má někdo potřebu to řešit :lol: každému přijde trapné a křečovité něco jiného :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
20.10.21 20:50

@GabinkaCh Ta šaškárna je svátek uctívající mrtvé předky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65368
20.10.21 20:51

@Kelsey Tip na tvoření Ženský z jídelny daly sklenice, pak jen Herkules a listy..ne suché, my sebrali a patlali :mrgreen:
Do rána to uschlo a vypadá to hezky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
20.10.21 20:54
@divine woman píše:
@GabinkaCh Ta šaškárna je svátek uctívající mrtvé předky.

Přesnější rozbor:

https://orthodoxia.cz/…/helowen.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.10.21 21:01
@Petra Z píše:
@Kelsey Tip na tvoření Ženský z jídelny daly sklenice, pak jen Herkules a listy..ne suché, my sebrali a patlali :mrgreen:
Do rána to uschlo a vypadá to hezky

Děkuji. Já mám pro letošek vybrané k Halloweenu. Nápadů je spousty. Koupila jsem si teď od té Angličanky (nebo kde žije) knihy jejich nápadů na tvoření. Čekám, až dorazí. Mi budou furt chybět papíry a lepidla :mrgreen:. Jsme nejvíc tvořivá družina u nás.
Sklenice s nima budu dělat v prosinci, ubrouskovou metodu (svítilny) a lampiony na průvod chci pak zkusit, jestli zvládnou. Tak se mi to ted nehodí. Navíc se minulý týden šlo na sběr listů. Dělal každý obraz podzimní krajiny - obtiskování listů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.10.21 21:04
@GabinkaCh píše:
To je šaškárna s těmi vydlabanymi dýněmi a vše kolem toho

Tobě to někdo nutí? Ne.
Tak nás ignoruj, když to tebě vadí. Respektuji, že se Halloween nelíbí každému. Tak ty respektuj ostatní, kterým se líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65368
20.10.21 21:07

@Kelsey super,dej vědět pak jaká ta knížka je :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
20.10.21 21:09
@GabinkaCh píše:
Asi dostanu čouda, ale proč slavíme Halloween? zdobíte v tom stylu Dům a další nesmysly? vždyť nežijeme v Americe :roll: je to trapné a křečovité.

Hele já nevím, my prostě máme ty stávky na prd, bez tradic když to řeknu blbě. Svátek Metoděje a pak Hus a co… Nic. Pomalu člověk nezná ani datum. Nejsme schopný nic vymyslet, tak holt alespoň ta Amerika. I když pravda taky máme náš masopust no. Já když jsem byla v zahraničí, tak se mi líbili přesně takový ty svátky „všichni v zeleném“, family day, průvody… Když by se dávala nějaká bílá dekorace na svatého Martina, tak to by se mi líbilo, ale kdo to zavede…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
20.10.21 21:10

Neslavím, ale mě obecně na svátky všeho druhu neužije. Upřímně nechápu, že to každého tak krká. Vidím to tak, že dušičky jsou víc pro dospělé a děti je neumí ocenit a Halloween zase naopak. :D
Dost podobně to vidím s velikonocemi, kde budu mnohem raději s dětmi lovit vajíčka než je nechat lítat s pomlázkou, kde to minimálně půlku populace irituje. A až by byly starší, tak můžu vysvětlovat širší souvislosti toho svátku. Minimálně tam se alespoň nedá argumentovat, že by buď jedna nebo druhá tradice měla cokoliv společného s tím křesťanským svátkem (což zrovna u dušiček platí).

• Citovat
  • Upravit
2558
20.10.21 21:16

Nikdo nikoho do slavení a zdobení nenutí, za mě je to zábavnější forma, než naše dušičky - hlavně teď s dětma, dokud nebyly, tak jsme to nijak neřešili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
20.10.21 21:16

@Parninas Křesťanské svátky jsou skoro komplet převzaté z těch pohanských.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová