Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Liberalissima já si z těch tradic vybírám to, co je mi blízký. Vždycky to byl svátek uctění mrtvých, svátek světel. Miluju ozdobený hřbitovy se spoustou svíček, miluju vůni podzimních květin. Děti milujou výzdobu a tajemno. Jedeme s dětma na hřbitovy, povídáme si o mrtvých. Je to taková příležitost připomenout jim předky. Je to milej svátek. A ať si ho každej pojme jak libo. Jen mi vadí, když si občas někdo myslí, jak je děsně vtipný převlíct se za mrtvolu nebo postavu z hororu a děsit tím děti…
Už se těším. Jestli to výjde, tak pojedeme na akci, která se koná v parku. Dělala jsem s děckama v družině takovou jinou dýní. Ještě něco budeme tvořit. Mám pro ně připravené i čtení dušičky i Halloween. Dneska jsem byla v Lidlu a našla jsem tam balík bonbónů Halloween. Tak jsem brala mojim i pracovním dětem (dávám občas v pátek, když odchází domů).
Mám ráda tematické dny. Dneska je třeba den stromů. Takže jsem měla připravené čtení i tvoření k dnešnímu dni.
@GabinkaCh píše:
Asi dostanu čouda, ale proč slavíme Halloween? zdobíte v tom stylu Dům a další nesmysly? vždyť nežijeme v Americeje to trapné a křečovité.
neslavím, zdobím a nechápu, proč má někdo potřebu to řešit
každému přijde trapné a křečovité něco jiného ![]()
@Kelsey Tip na tvoření Ženský z jídelny daly sklenice, pak jen Herkules a listy..ne suché, my sebrali a patlali ![]()
Do rána to uschlo a vypadá to hezky
@divine woman píše:
@GabinkaCh Ta šaškárna je svátek uctívající mrtvé předky.
Přesnější rozbor:
@Petra Z píše:
@Kelsey Tip na tvoření Ženský z jídelny daly sklenice, pak jen Herkules a listy..ne suché, my sebrali a patlali
Do rána to uschlo a vypadá to hezky
Děkuji. Já mám pro letošek vybrané k Halloweenu. Nápadů je spousty. Koupila jsem si teď od té Angličanky (nebo kde žije) knihy jejich nápadů na tvoření. Čekám, až dorazí. Mi budou furt chybět papíry a lepidla
. Jsme nejvíc tvořivá družina u nás.
Sklenice s nima budu dělat v prosinci, ubrouskovou metodu (svítilny) a lampiony na průvod chci pak zkusit, jestli zvládnou. Tak se mi to ted nehodí. Navíc se minulý týden šlo na sběr listů. Dělal každý obraz podzimní krajiny - obtiskování listů.
@GabinkaCh píše:
To je šaškárna s těmi vydlabanymi dýněmi a vše kolem toho
Tobě to někdo nutí? Ne.
Tak nás ignoruj, když to tebě vadí. Respektuji, že se Halloween nelíbí každému. Tak ty respektuj ostatní, kterým se líbí.
@GabinkaCh píše:
Asi dostanu čouda, ale proč slavíme Halloween? zdobíte v tom stylu Dům a další nesmysly? vždyť nežijeme v Americeje to trapné a křečovité.
Hele já nevím, my prostě máme ty stávky na prd, bez tradic když to řeknu blbě. Svátek Metoděje a pak Hus a co… Nic. Pomalu člověk nezná ani datum. Nejsme schopný nic vymyslet, tak holt alespoň ta Amerika. I když pravda taky máme náš masopust no. Já když jsem byla v zahraničí, tak se mi líbili přesně takový ty svátky „všichni v zeleném“, family day, průvody… Když by se dávala nějaká bílá dekorace na svatého Martina, tak to by se mi líbilo, ale kdo to zavede…
Neslavím, ale mě obecně na svátky všeho druhu neužije. Upřímně nechápu, že to každého tak krká. Vidím to tak, že dušičky jsou víc pro dospělé a děti je neumí ocenit a Halloween zase naopak. ![]()
Dost podobně to vidím s velikonocemi, kde budu mnohem raději s dětmi lovit vajíčka než je nechat lítat s pomlázkou, kde to minimálně půlku populace irituje. A až by byly starší, tak můžu vysvětlovat širší souvislosti toho svátku. Minimálně tam se alespoň nedá argumentovat, že by buď jedna nebo druhá tradice měla cokoliv společného s tím křesťanským svátkem (což zrovna u dušiček platí).
Nikdo nikoho do slavení a zdobení nenutí, za mě je to zábavnější forma, než naše dušičky - hlavně teď s dětma, dokud nebyly, tak jsme to nijak neřešili
@Parninas Křesťanské svátky jsou skoro komplet převzaté z těch pohanských.