Proč se rodí velká miminka?

113
1.1.16 12:10

Proč se rodí velká miminka?

Ráda bych se zeptala, proč se vlastně rodí velká miminka? Gennetika? Strava? Vitamíny? Může to i znamenat, že bude miminko v dospělosti veliký nebo ne? Dcera se narodila 3 170 g a 48 cm, teď syn 4 480 a 54 cm, obvod hlavy 37,5 cm, porod byl vyvolávány z důvodu velkého množství plodové vody a po 7 hodinách ukončen akutní sekci, teď má ve 2,5 měsících 7 300g a je plně kojen, zajímalo by mě proč to tak je a zda bude i v dospělosti veliký…děkuji všem za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101654
1.1.16 12:12

@Danickaa Těžko říct, možná i náhoda… mám známou, která měla první dítko 5,20kg, druhé kolem 3 kg a obě jsou v dospělosti defacto stejně velké a jsou tedy obě velké, ale to nebude porodní váhou, ale dědičnými dispozicemi, oba rodiče mají přes 180…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12696
1.1.16 12:14

Ahoj, já prvního kluka 4040g a 55cm, dnes mu je 13 a je spíše malý :mrgreen:
pak holka 4350g a 54cm, jsou jí tři a je velká, ale to byl kluk v tomhle věku taky a teď čekám třetí a jsme zas o 14dní větší, už má odhad 3kila, jsem 36tt, mám zas počítat s obříkem, dle doktorky je to geneticky dané :think: vitamíny jsem ani u jednoho dítka nejedla ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
1.1.16 12:20

Náse měla 4180g a 54 cm, teď má ve skoro 2,5 velikost 4 kterých. Já mám 180, manžel dva metry, takže má předpoklad být modelka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6715
1.1.16 12:31

Ahoj, můj syn měl 4300g a 56cm, teď ve 3,5letech má 110cm, takže přerostl i dva pětileté kamarády :) Teď čekám holčičku, tak jsem zvědavá, kolik bude mít ona. Beru těhotenské vitamíny Femibion. Dle mého doktora probíhal nějaký výzkum a prý se nárůst hmotnosti projevil jen při užívání Mamavitu (cca 300g). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
1.1.16 12:46

Nemyslím si, že by se rodila jen velká miminka. Mám kolem sebe spousty kamarádek, které mají děti porodní váhy 3 kg a méně :nevim:
Podle mě je to geneticky dané, vitaminy ani ostatní okolnosti nemají moc vliv na výslednou váhu.
Já mám děti váhy a míry skoro jako přes kopírák, zprůměrováno 3,76 kg/52 cm :mrgreen:
Porodní váha nemusí ještě ukazovat, jak bude dítě rychle přibírat a jaké bude později a v dospělosti. Z drobků mohou být cvalíci a naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3374
1.1.16 12:47

Ahoj ja mela prvniho syna 2870g, ale narodil se v 36tt. Ted druheho 3560g a narodil se ve 38tt. Ted ve 4 mesicich uz ma 8kg a 67cm. Desim se toho, az budeme mit jednou treti, jak velke dite budu rodit. Vitaminy jsem u obou brala tak. nejak jak jsem si vzpomnela. A geneticky taky nevim. Sice jsme oba s manzelem celkem vysoky skoro 180. Ale ja jsem treba pri narozeni nemela ani 3kg a narodila jsem se taky 14 dni pred terminem. Jo a v obou tehotenstvi jsem pribrala zhruba stejne. Jen s tim rozdilem, ze po prvnim tehotenstvu jsem dost zhubla, takze s druhym jsem zacinala na nizsi vaze. Tak nevim :nevim: ale take by me to. zajimalo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6715
1.1.16 12:50

@antoinnetka To určitě ne, jako první mi Femibion doporučil endokrinolog protože má vyšší obsah jódu než ostatní vitamíny. Léčím se totiž se štítnou žlázou. S gynekologem jsem to řešila až po porodu, kdy jsem se ptala, jestli na tu váhu nemohl mít ten Femibion vliv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
446
1.1.16 12:51

No já mela cele těhotenství femibion (ale je fakt, že neobsahuje všechny vitamíny atd.) a mala narozena ve 42.tydnu mela 3050 a 50… teze bych spí řekla, ze je to individualni :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
1.1.16 13:00

První syn se narodil předčasně (36. týden) s váhou 2320 gramů a 48 cm, vitamíny jsem v těhotenství brala pravidelně) Dneska je mu 13 let má skoro 180 cm a nohu vel. 46 8-o už nás s jeho otcem přerostl (po kom má nohu, to je mi záhadou) Takže za mě, porodní váha vůbec neukazuje na to, jak bude dítě v dospělosti vysoké, či silné ;-) Druhý syn 3680 a 51 cm (přenášený) je to kost a kůže, ale je vysoký, u něj jsem vitamíny, brala jaks taks pravidelně, takže ten byl nejspíš vyhnany těmi vitamíny. Třetí syn 2770 gramů a 50 cm, ten je malý a oproti svým sourozencum oplacany, ale rozhodně není tlustý u něj jsem po upozornění, že po vitaminech jsou větší děti, brala vitamíny sporadicky ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
1.1.16 13:00
@antoinnetka píše:
Podle doktora z Podolí, kam chodím na rizikovou poradnu na to ty těhotenské vitamíny vliv mají. Dokonce mě pochválil, že jsem se nenechala zblbnout a raději jím víc ovoce a zeleniny. Odrodil stovky dětí a ta úměra mezi velikostí dětí (nadměrná) a mezi vitamíny tam opravu je…

Ale je to blbost. Já jedla vitamíny u obou a obě děti mrňavé :mrgreen: :mrgreen: Prostě to s vitamínama nemá co dělat, my jsme s manžel menší, tudíž nemaj být po kom mimina velké. Nicméně dcera měla 2400g a 48cm a dneska má už 180cm, takže je jedno, jak velké se narodí, záleží jen na dispozicích :mrgreen: :mrgreen: ona je má po prarodičích, kluk asi po nás, furt je prcek :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
1.1.16 13:02

Moje máma i její sourozenci, já i moje děti jsme měli při narození mezi 4-4,5 kg. Vše bez prenatálních vitamínů.

V dospělosti máme postavy velmi různé, drobné i mohutné, i výškově se lišíme. Moje děti ještě dospělé nejsou, ale už teď je znát, že nebudou stejné. Takže velikost miminka je asi dana genetikou matky, ale vzrůst se liší podle zděděných dispozic dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6715
1.1.16 13:07

@SAJ Já bych se také přikláněla k té genetice. Já jsem měla při narození 4kg a partner dokonce přes 4kg, takže se není čemu divit, že náš prcek měl 4,3kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
1.1.16 13:07

Myslím, že tam bude spíš genetická role než vitamíny. Já jsem brala u prvního těhotenství mamavit, dcera měla 3090g 40+3, u dalších dvou těhotenství jsem nebrala nic a holky měly 3320g 37+6 a 2930g 40+3. A jinak mám teda z okolí zkušenost, že se rodí různě velká miminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
1.1.16 13:21

Pro začátek uvádím, že jsem nejedla vitamíny ani u jednoho těhotenství a obě děti byly velké. Kdysi před prvním porodem jsem četla jakousi studii, že na velikosti plodu má vliv spousta faktorů a ten dominantní nebyl nikdy prokázán. Zkrátka někomu se rodí děti malé, někomu zase velké a proč tomu tak je, nelze 100% určit.

Můj muž má 183 cm a 75 kg, já mám 170 cm a 50 kg. V obou rodinách všichni průměr, nikdo výrazně nepřečuhuje, s vyjímkou mého bráchy, který měl při narození 4,60 kg a v dospělosti má bez pár cm 2 m. Moji kluci měli při porodu 4490 g (k tomu 53 cm a hlavu 39 cm) a 4130 g (k tomu 51 cm a hlavu 36 cm). První syn byl veliký zhruba do 2-2,5 let, kdy byl opravdu o hlavu vyšší jak jeho vrstevníci. Potom začal zpomalovat, ostatní ho dohnali, někteří i předehnali. Ve 4,5 letech má 108 cm a 19,2 kg. Mladší syn naopak rostl zhruba od 5 měsíců velmi pomalu, v 1 roce měl to, co měl starší už ve 4 měsících. Teď ve 2,5 letech má jen 88 cm a 14,5 kg. Starší byl od narození na UM, mladší byl skoro deset měsíců kojený.

Takže dle mě porodní váha neukazuje vůbec nic a to, jak dítě bude v dospělosti vysoké, si lze ostatně snadno vypočítat (je to +,– cca 8cm). Stejnou či podobnou výšku by měli mít v dospělosti oba moji kluci a to každý roste úplně rozdílně. Starší byl dlouhán, mladší je prcek. Co mají oba společné, tak jsou oba svalnatí, žádní hubeňouři.

EDIT: Ještě tedy dodám, že u prvního jsem měla sníženou glukózovou toleranci, u mladšího jsem měla cukr v pořádku.

Příspěvek upraven 01.01.16 v 13:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky