Proč se tvoří málo mlíka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5579
3.11.13 18:50

A teda asi bych si klidně pozvala laktacni poradkyni, zvlášť pokud chceš opravdu kojit, to za těch pár stovek stojí, my ti tu sice poradíme teoreticky, ale zda přikládáš správně a zda malá správně saje to nevidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
3.11.13 18:50

@jitina já si malou přivezla z porodnice pět týdnů před termínem porodu, tři dny před tím měla ještě sondu a vysosat dokázala 5-10ml. Takže ze začátku jsem taky pořád odstříkávla a dokrmovala. Když byla schopna vytáhnout si 30-40ml (ne pokaždé, jen jednou dvakrát denně), doktorka mi řekla, ať týden jenom kojím bez dokrmu, váhu schovám a nechám to na dceři. Byla jsem si jistá, že to nemůže fungovat, protože většinou si vzala jen těch 10ml a zbytek jsem musela z flašky, no ale zkusila jsem to. Po týdnu v poradně přírůstek 300g - úplně stejně, jako s těmi dokrmy :-) Najednou jsem měla tolik času a klidu, když jsem nemusela nic odsávat, skladovat ohřívat sterilizovat, vážit a tak pořád dokola :-)
Takže fakt doporučuju důvěřovat dítěti, ono si to s těmi prsy vykomunikuje samo :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
3.11.13 18:51

Dokud budes dokrmovat tak se ti laktace nezvysi. A hlavne mala se ti nenauci vytahnout vic, kdyz ji to na zaccatku hezky tece a pak dostane dokrm, jeste lahvi. Mlika mas evidentne dost, tak staci dva az tri dny kojit treba co hodku a laktace se upravi presne na potrebu tvoji dcerky a ona se nauci lepe sat. Zaklad pro prisati je co nejvetsi cast dvorce v puse. Mimco prilozeno celym telem k matce. Idealne kojit mrne jen v pline aby se telesnym kontaktem jeste podporila laktace

• Citovat
  • Upravit
2789
3.11.13 18:53
@doriang píše:
Je-li malá spavá dělej přestávky a buď ji max. po 3 hodinách v noci. Aby se kvalitně napila, musí být vzhůru. Přes den přikládej co to jde, klidně po méně než hodině (ale vím, že s více dětmi je to někdy problém).

no poslední dobou se v noci budí po 2 půl hodinách a přikládám, intenzivně tahá 5minut, potom to začne flákat :nevim:.jinak to je právě to, že fakt není čas přes den kojit co hodinu, takže ji vždycky do těch 100ml dopiju, abych doma něco udělala :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
3.11.13 19:01

@jitina ja mam srovnani :) je to urcite individualni, kazda asi nemame stejna prsa, v porodnici mi taky pomohli el. odsavackou k rozjeti laktace, za tyden jsem byla zpatky se zanetem v prsu a odsavacka byla k prdu, opravdu mi pomohla ona sestra, ktera me naucila odstrikat rucne. Odsavackou se to tvrdy prso ani nehlo, rukou prvni par stisku bylo bolestivych jak blazen a pak uz to jelo. Pozdeji jsem zase mela mlika moc, tak jsem musela pred kazdym kojo trochu odstrikat, aby se mala nezadavila tim prudkym tokem a kdybych mela pokazde cistit odsavacku nedelam nic jinyho :D Asi je to fakt i o prsou, ale u me tam kde odsavacka skoncila, jsem rukou jeste dal ostrikavala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
3.11.13 19:08
@jitina píše:
no poslední dobou se v noci budí po 2 půl hodinách a přikládám, intenzivně tahá 5minut, potom to začne flákat :nevim:.jinak to je právě to, že fakt není čas přes den kojit co hodinu, takže ji vždycky do těch 100ml dopiju, abych doma něco udělala :pankac:

Na toto je fakt dobrý to dítě nosit, myslím v šátku, manduce, právě abys měla volný ruce a něco udělala. Během těsného kontaktu se vyplavují hormony(hlavně oxytocin, ale i když máš hlavu dítka pod svojí bradou tak čucháš feromony), které mají na tvorbu mlíka vliv.
Když začne tahat míň intenzivně odpoj, prober ji a znova přilož k druhýmu prsu, takhle to klidně vystřídej několikrát. Z toho „odpočnutýho“ prsu jí poteče zase líp a rychleji, protože tam stihne natéct, navíc střídáním dodáš častý stimul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
3.11.13 19:27
@jitina píše:
z flašky, přes calmu! :pankac: Ano, ona tahá ze začátku hezky, asi tak 5 minut-to teče hezky, ale jakmile to vytáhne a hůř to teče, tak zaspává a potom mě má jako dudlíka :twisted:,a ona si vytáhne těch 40-50ml, zbytek odsaju 20-30ml přes odsávačku. když zmáčknu prso, tak nestříká, ale odkapává, je úplně vycuclé, takže není mlíko :nevim:

Mlíko je vždycky ;) To, že nic neodsaješ, neznamená, že tam není, mléko se vytváří při sání dítěte. Na Calmu pozor. Starší syn po třech týdnech dokrmování Calmou začal odmítat prso a skončili jsme jen na odsávání. Je to sice lepší jak normální flaška, způsob sání napodobuje prso, ale jde to prostě snadněji. Takže pokud už dokrm, volila bych suplementor.
A co kdybys jen pro klid duše a zvyšování laktace (tím to i malé lépe poteče) odsávala po kojení a mléko schovávala na horší časy na mrazák a dcerku už nedokrmovala? Třeba by se pak přihlásila na další kojení dřív. Kde je psáno, že na jedno krmení musí vypít 110 ml? Třeba by jí víc vyhovovalo méně a častěji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
3.11.13 19:32
@jitina píše:
no poslední dobou se v noci budí po 2 půl hodinách a přikládám, intenzivně tahá 5minut, potom to začne flákat :nevim:.jinak to je právě to, že fakt není čas přes den kojit co hodinu, takže ji vždycky do těch 100ml dopiju, abych doma něco udělala :pankac:

Jenže to je právě podle mě špatně. S takovou se odsávání nikdy nezbavíš a jen riskuješ, že začne prso odmítat. Pokud nepije proto, že jí to málo teče, klidně během jednoho kojení prsa několikrát prostřídej - jakmile začne pospávat, hned přendat na druhé, kde to zase pěkně teče, a tak pořád dokola.
Najdi si na netu něco o technice stlačování prsou - při kojení stlačovat, jakmile mléko přestane téct nebo teče pomalu, tím se to zrychlí - určitě to bude dobře popsáno na www.mamila.sk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nicolink
3.11.13 19:48

@jitina určitě přikládej co nejčastěji klidně každou půlhodinku když bude malá chtít a na příkrm se vyprdni prostě jen koj a koj často…malá mi v porodnici taky nechtěla a vypila sotva 8ml ale já měla mlíčka až až…no doma se to spravilo a díky kloboučku sme se sehrály ;) a tedka? nepotřebuje ani klobouček…kojila jsem klidně co půl hodiny jak byla takhle malá…příkrmy ti to kazí!!!..a to, že po kojení zmáčkneš prso a mlíčko jen odkapává je naprosto normální… to mi taky tak dělá :palec: je rozdíl meza sáním a mačkáním prsu ;) a tedka mi malá pije sotva 5 minut…miminko si samo vytáhne kolik potřebuje ;) radím zahodit příkrm a váhu a soustředit se jen na mimčo ;) udělej si ten čas a koj prostě co nejčastěji…

• Citovat
  • Upravit
25959
3.11.13 19:57

A co ten dokrm na týden zrušit a jít pak na převážení? Váhu už má dobrou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
3.11.13 20:16

My v 6-ti týdnech přešli na odstříkané mléko, protože malej prostě z prsa nepil. Pořád dělal blbosti a pak měl hlad a navíc měl šílené koliky. V 6-ti týdnech pil tak 60 ml co dvě hodiny, i v noci. Zjistila jsem, že na tvorbu mléká má vliv nejen množství tekutin, ale taky stres a málo jídla. Já jsem při kojení žrala úplně strašně a nepřibrala jsem ani kilo. Byla jsem schopná spráskat tabulku bílé čokolády, dorta, sušenku, dva kefíry, a to všechno mezi bohatou snídaní, obědem a večeří. Navíc jsem jedla i v noci. Takže hodně pij, hodně jez a hlavně žádný stres. Kojící čaj je dobrý od Lerosu ten oranžový s jestřabinou. Nemá v sobě fenykl, tak ten je třeba pít zvlášť. Koj/odsávej přes den co dvě hodiny a alespoň dvakrát v noci, než se to rozjede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
3.11.13 20:25
@jitina píše:

Tady mě ještě napadá, že to dopíjení není úplně dobrý… děcko rychle pochopí, že se nemusí namáhat, aby teklo, takže požužle chvilku prso a ví, že pak přijde flaška co líp teče… sebelepší flaška nenahradí alternativu přes sondu nebo lžičku. A je taky potřeba se smířit s tím, že dokud se nerozkojíš tak prostě bude v bytě bordel, večeře bude chystat manžel a obskakovat starší děti po návratu z práce a o víkendech taky on… Prostě udělej jen to nejnutnější - napadá mě jen jedna fakt nutná věc a to nakrmit a obstarat starší… zbytek počká na muže nebo až bude maličká spát. Ono to bude trvat v nejhorším pár týdnů a rozkojíš se. Ale je potřeba se tomu kojení na nějakou dobu trochu podřídit a upřednostnit ho před domácností.
Jo a dudlík má? Ten je taky dost kontraproduktivní, když se snažíš rozkojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
5.11.13 12:23

stlacovani , jak si zajistit siroke prisat napr tu , odkaz ke zlepseni dle videi… patrim k těm, kteri si mysli ze se dite kojit „uci“ a myslim, bez prsa to nejde a zvlast tucne zadni mleko vubec neni samozrejmosti… proc ti laktace poklesla je otazka… z hlavy me napada:víkendový shon, antikoncepce, menstruace… asi bych v tuto chvíli uvažovala alespon o bylinách … zvazila bych jine možnosti dokrmů (napr improvizovany suplementor http://www.vyzivaprodeti.cz/ke-stazeni)… souhlasim s holkama, ze co vykojis na ten 6t spurt to nebudeš muset řešit (kdyby ti nekdo mohl pomoct s klukama na ten tyden?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
7.11.13 09:23

Ode mě ještě trochu jinak (snad se v tom nezamotám :))…předpokládam, ze za tim „kojit chci“ je shovana priorita „přežít“ :D. No s kojením je to tak, že se jedná o „přírodní“ záležitost - tzn veškerá „pravidla“ jsou jen jakousi naši pomůckou, jak (nejlépe průměrné) dítě nakrmit a zklidnit s co nejmenší námahou a nejméně starostmi, ale ty jednotlivé odchylky a variability se do těch jednoduchých „mantinel“ prostě nevejdou - to ale neznamená, že je něco automaticky špatně. Mít na starosti sebe a tři děti a teprve si osahávat kojení, přičemž vám ještě začátek „ujel“, je celkem vysoká laťka a souhlasím s holkama, že někdo zkušený by ti osobní návštěvou pomohl asi nejefektivněji - myslím, že by nejlépe pomohl člověk, který dokáže vyslechnout tvoji situaci, vyzkoušet s tebou pár základních triků jak dítěti k mléku pomoci a popovídat o tom, jak to asi funguje (abys tušila co čekat) a co můžeš vypozorovat, a probrat s tebou možnosti jak situaci zvládnout co nejlépe v tvých konkrétních možnostech a podmínkách, nenutit tě do jeho představ, ale svoji zkušeností ti pomoci vytvořit svůj vlastní postup, aby vyhovoval vám — pěkně idealistické :)), že, no (co někoho odtud ? nebo tu ? nebo jiřina na www.kojeni.net zkontroluje přisátí přes fotku… ( ještě mě napadá: při večerním kojení číst dvojčatům, kojit hlavně v noci a neřešit dítě v posteli,.. babyvak, šátek )… nemám pořádnou ani osobní zkušenost, o flaškách (medele apod) tu rádí poví jiné mamči (stačí tu diskuzi jen postavit jinak), ale dokrm po každém kojení by opravdu mohl snadno vést časem k bojkotům, třeba ve chvíli kdy tě odsávání bude vyčerpávat.. možná budu teď trochu netaktní a stresující, ale jakkoli se ti zdá situace teď stabilní, tak děti mívají svá období, kdy jsou ochotna se učit se, přijmout nové, a myslím, že jedna ta sensitivní fáze je teď, tento moment :/ a je lepší moc neváhat  — jestli chceš kojit, proto že tě to v náruči s malou baví, pak bych zkusila tu myšlenku suplementoru projít hlavou= jakkoli „strašidelné“ je to hadičkování, tak ve skutečnosti se jedná o „kojení“ bez stresů o „nakrmení“ (to ti zajístí dokrm)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
9.11.13 07:21

Ahoj holky, všem moc děkuji za rady :hug:,jste opravdu zlaté :).No situace je taková, že se zase mlíko rozjelo, přikládala jsem malou co hodinu a druhý den toho bylo zase dost. A pořád se to tak mění, jeden den mín, druhý víc. Jinak děkuji @lllka za odkazy, podle obrázků přikládám a super, malá se přicucne a za 10 min je napitá, to co potřebuje :pankac: :dance:,jinak v porodnici nám ukazovali jiné přikládání, ale tohle je mnohem lepší :).Jinak flaška je v 99% odbouraná, jen večerní spaní ji dávám víc mlíčka-stejně ale nechrápe dýl :lol:,jinak celý den bez flašky, žádné dokrmy :dance:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová