Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
A teda asi bych si klidně pozvala laktacni poradkyni, zvlášť pokud chceš opravdu kojit, to za těch pár stovek stojí, my ti tu sice poradíme teoreticky, ale zda přikládáš správně a zda malá správně saje to nevidíme.
@jitina já si malou přivezla z porodnice pět týdnů před termínem porodu, tři dny před tím měla ještě sondu a vysosat dokázala 5-10ml. Takže ze začátku jsem taky pořád odstříkávla a dokrmovala. Když byla schopna vytáhnout si 30-40ml (ne pokaždé, jen jednou dvakrát denně), doktorka mi řekla, ať týden jenom kojím bez dokrmu, váhu schovám a nechám to na dceři. Byla jsem si jistá, že to nemůže fungovat, protože většinou si vzala jen těch 10ml a zbytek jsem musela z flašky, no ale zkusila jsem to. Po týdnu v poradně přírůstek 300g - úplně stejně, jako s těmi dokrmy
Najednou jsem měla tolik času a klidu, když jsem nemusela nic odsávat, skladovat ohřívat sterilizovat, vážit a tak pořád dokola ![]()
Takže fakt doporučuju důvěřovat dítěti, ono si to s těmi prsy vykomunikuje samo ![]()
Dokud budes dokrmovat tak se ti laktace nezvysi. A hlavne mala se ti nenauci vytahnout vic, kdyz ji to na zaccatku hezky tece a pak dostane dokrm, jeste lahvi. Mlika mas evidentne dost, tak staci dva az tri dny kojit treba co hodku a laktace se upravi presne na potrebu tvoji dcerky a ona se nauci lepe sat. Zaklad pro prisati je co nejvetsi cast dvorce v puse. Mimco prilozeno celym telem k matce. Idealne kojit mrne jen v pline aby se telesnym kontaktem jeste podporila laktace
@doriang píše:
Je-li malá spavá dělej přestávky a buď ji max. po 3 hodinách v noci. Aby se kvalitně napila, musí být vzhůru. Přes den přikládej co to jde, klidně po méně než hodině (ale vím, že s více dětmi je to někdy problém).
no poslední dobou se v noci budí po 2 půl hodinách a přikládám, intenzivně tahá 5minut, potom to začne flákat
.jinak to je právě to, že fakt není čas přes den kojit co hodinu, takže ji vždycky do těch 100ml dopiju, abych doma něco udělala ![]()
@jitina ja mam srovnani
je to urcite individualni, kazda asi nemame stejna prsa, v porodnici mi taky pomohli el. odsavackou k rozjeti laktace, za tyden jsem byla zpatky se zanetem v prsu a odsavacka byla k prdu, opravdu mi pomohla ona sestra, ktera me naucila odstrikat rucne. Odsavackou se to tvrdy prso ani nehlo, rukou prvni par stisku bylo bolestivych jak blazen a pak uz to jelo. Pozdeji jsem zase mela mlika moc, tak jsem musela pred kazdym kojo trochu odstrikat, aby se mala nezadavila tim prudkym tokem a kdybych mela pokazde cistit odsavacku nedelam nic jinyho
Asi je to fakt i o prsou, ale u me tam kde odsavacka skoncila, jsem rukou jeste dal ostrikavala…
@jitina píše:
no poslední dobou se v noci budí po 2 půl hodinách a přikládám, intenzivně tahá 5minut, potom to začne flákat.jinak to je právě to, že fakt není čas přes den kojit co hodinu, takže ji vždycky do těch 100ml dopiju, abych doma něco udělala
Na toto je fakt dobrý to dítě nosit, myslím v šátku, manduce, právě abys měla volný ruce a něco udělala. Během těsného kontaktu se vyplavují hormony(hlavně oxytocin, ale i když máš hlavu dítka pod svojí bradou tak čucháš feromony), které mají na tvorbu mlíka vliv.
Když začne tahat míň intenzivně odpoj, prober ji a znova přilož k druhýmu prsu, takhle to klidně vystřídej několikrát. Z toho „odpočnutýho“ prsu jí poteče zase líp a rychleji, protože tam stihne natéct, navíc střídáním dodáš častý stimul.
@jitina píše:
z flašky, přes calmu!Ano, ona tahá ze začátku hezky, asi tak 5 minut-to teče hezky, ale jakmile to vytáhne a hůř to teče, tak zaspává a potom mě má jako dudlíka
,a ona si vytáhne těch 40-50ml, zbytek odsaju 20-30ml přes odsávačku. když zmáčknu prso, tak nestříká, ale odkapává, je úplně vycuclé, takže není mlíko
Mlíko je vždycky
To, že nic neodsaješ, neznamená, že tam není, mléko se vytváří při sání dítěte. Na Calmu pozor. Starší syn po třech týdnech dokrmování Calmou začal odmítat prso a skončili jsme jen na odsávání. Je to sice lepší jak normální flaška, způsob sání napodobuje prso, ale jde to prostě snadněji. Takže pokud už dokrm, volila bych suplementor.
A co kdybys jen pro klid duše a zvyšování laktace (tím to i malé lépe poteče) odsávala po kojení a mléko schovávala na horší časy na mrazák a dcerku už nedokrmovala? Třeba by se pak přihlásila na další kojení dřív. Kde je psáno, že na jedno krmení musí vypít 110 ml? Třeba by jí víc vyhovovalo méně a častěji ![]()
@jitina píše:
no poslední dobou se v noci budí po 2 půl hodinách a přikládám, intenzivně tahá 5minut, potom to začne flákat.jinak to je právě to, že fakt není čas přes den kojit co hodinu, takže ji vždycky do těch 100ml dopiju, abych doma něco udělala
Jenže to je právě podle mě špatně. S takovou se odsávání nikdy nezbavíš a jen riskuješ, že začne prso odmítat. Pokud nepije proto, že jí to málo teče, klidně během jednoho kojení prsa několikrát prostřídej - jakmile začne pospávat, hned přendat na druhé, kde to zase pěkně teče, a tak pořád dokola.
Najdi si na netu něco o technice stlačování prsou - při kojení stlačovat, jakmile mléko přestane téct nebo teče pomalu, tím se to zrychlí - určitě to bude dobře popsáno na www.mamila.sk.
@jitina určitě přikládej co nejčastěji klidně každou půlhodinku když bude malá chtít a na příkrm se vyprdni prostě jen koj a koj často…malá mi v porodnici taky nechtěla a vypila sotva 8ml ale já měla mlíčka až až…no doma se to spravilo a díky kloboučku sme se sehrály
a tedka? nepotřebuje ani klobouček…kojila jsem klidně co půl hodiny jak byla takhle malá…příkrmy ti to kazí!!!..a to, že po kojení zmáčkneš prso a mlíčko jen odkapává je naprosto normální… to mi taky tak dělá
je rozdíl meza sáním a mačkáním prsu
a tedka mi malá pije sotva 5 minut…miminko si samo vytáhne kolik potřebuje
radím zahodit příkrm a váhu a soustředit se jen na mimčo
udělej si ten čas a koj prostě co nejčastěji…
A co ten dokrm na týden zrušit a jít pak na převážení? Váhu už má dobrou
My v 6-ti týdnech přešli na odstříkané mléko, protože malej prostě z prsa nepil. Pořád dělal blbosti a pak měl hlad a navíc měl šílené koliky. V 6-ti týdnech pil tak 60 ml co dvě hodiny, i v noci. Zjistila jsem, že na tvorbu mléká má vliv nejen množství tekutin, ale taky stres a málo jídla. Já jsem při kojení žrala úplně strašně a nepřibrala jsem ani kilo. Byla jsem schopná spráskat tabulku bílé čokolády, dorta, sušenku, dva kefíry, a to všechno mezi bohatou snídaní, obědem a večeří. Navíc jsem jedla i v noci. Takže hodně pij, hodně jez a hlavně žádný stres. Kojící čaj je dobrý od Lerosu ten oranžový s jestřabinou. Nemá v sobě fenykl, tak ten je třeba pít zvlášť. Koj/odsávej přes den co dvě hodiny a alespoň dvakrát v noci, než se to rozjede.
@jitina píše:
Tady mě ještě napadá, že to dopíjení není úplně dobrý… děcko rychle pochopí, že se nemusí namáhat, aby teklo, takže požužle chvilku prso a ví, že pak přijde flaška co líp teče… sebelepší flaška nenahradí alternativu přes sondu nebo lžičku. A je taky potřeba se smířit s tím, že dokud se nerozkojíš tak prostě bude v bytě bordel, večeře bude chystat manžel a obskakovat starší děti po návratu z práce a o víkendech taky on… Prostě udělej jen to nejnutnější - napadá mě jen jedna fakt nutná věc a to nakrmit a obstarat starší… zbytek počká na muže nebo až bude maličká spát. Ono to bude trvat v nejhorším pár týdnů a rozkojíš se. Ale je potřeba se tomu kojení na nějakou dobu trochu podřídit a upřednostnit ho před domácností.
Jo a dudlík má? Ten je taky dost kontraproduktivní, když se snažíš rozkojit.
stlacovani , jak si zajistit siroke prisat napr tu , odkaz ke zlepseni dle videi… patrim k těm, kteri si mysli ze se dite kojit „uci“ a myslim, bez prsa to nejde a zvlast tucne zadni mleko vubec neni samozrejmosti… proc ti laktace poklesla je otazka… z hlavy me napada:víkendový shon, antikoncepce, menstruace… asi bych v tuto chvíli uvažovala alespon o bylinách … zvazila bych jine možnosti dokrmů (napr improvizovany suplementor http://www.vyzivaprodeti.cz/ke-stazeni)… souhlasim s holkama, ze co vykojis na ten 6t spurt to nebudeš muset řešit (kdyby ti nekdo mohl pomoct s klukama na ten tyden?)
Ode mě ještě trochu jinak (snad se v tom nezamotám
…předpokládam, ze za tim „kojit chci“ je shovana priorita „přežít“
. No s kojením je to tak, že se jedná o „přírodní“ záležitost - tzn veškerá „pravidla“ jsou jen jakousi naši pomůckou, jak (nejlépe průměrné) dítě nakrmit a zklidnit s co nejmenší námahou a nejméně starostmi, ale ty jednotlivé odchylky a variability se do těch jednoduchých „mantinel“ prostě nevejdou - to ale neznamená, že je něco automaticky špatně. Mít na starosti sebe a tři děti a teprve si osahávat kojení, přičemž vám ještě začátek „ujel“, je celkem vysoká laťka a souhlasím s holkama, že někdo zkušený by ti osobní návštěvou pomohl asi nejefektivněji - myslím, že by nejlépe pomohl člověk, který dokáže vyslechnout tvoji situaci, vyzkoušet s tebou pár základních triků jak dítěti k mléku pomoci a popovídat o tom, jak to asi funguje (abys tušila co čekat) a co můžeš vypozorovat, a probrat s tebou možnosti jak situaci zvládnout co nejlépe v tvých konkrétních možnostech a podmínkách, nenutit tě do jeho představ, ale svoji zkušeností ti pomoci vytvořit svůj vlastní postup, aby vyhovoval vám — pěkně idealistické
, že, no (co někoho odtud ? nebo tu ? nebo jiřina na www.kojeni.net zkontroluje přisátí přes fotku… ( ještě mě napadá: při večerním kojení číst dvojčatům, kojit hlavně v noci a neřešit dítě v posteli,.. babyvak, šátek )… nemám pořádnou ani osobní zkušenost, o flaškách (medele apod) tu rádí poví jiné mamči (stačí tu diskuzi jen postavit jinak), ale dokrm po každém kojení by opravdu mohl snadno vést časem k bojkotům, třeba ve chvíli kdy tě odsávání bude vyčerpávat.. možná budu teď trochu netaktní a stresující, ale jakkoli se ti zdá situace teď stabilní, tak děti mívají svá období, kdy jsou ochotna se učit se, přijmout nové, a myslím, že jedna ta sensitivní fáze je teď, tento moment :/ a je lepší moc neváhat — jestli chceš kojit, proto že tě to v náruči s malou baví, pak bych zkusila tu myšlenku suplementoru projít hlavou= jakkoli „strašidelné“ je to hadičkování, tak ve skutečnosti se jedná o „kojení“ bez stresů o „nakrmení“ (to ti zajístí dokrm)
Ahoj holky, všem moc děkuji za rady
,jste opravdu zlaté
.No situace je taková, že se zase mlíko rozjelo, přikládala jsem malou co hodinu a druhý den toho bylo zase dost. A pořád se to tak mění, jeden den mín, druhý víc. Jinak děkuji @lllka za odkazy, podle obrázků přikládám a super, malá se přicucne a za 10 min je napitá, to co potřebuje
,jinak v porodnici nám ukazovali jiné přikládání, ale tohle je mnohem lepší
.Jinak flaška je v 99% odbouraná, jen večerní spaní ji dávám víc mlíčka-stejně ale nechrápe dýl
,jinak celý den bez flašky, žádné dokrmy
.