Proč se tvoří málo mlíka?

2789
3.11.13 18:26

proč se tvoří málo mlíka?

Ahoj holky, ráda bych se zeptala-zkušenějších v kojení, sice mám 3 dítě, ale kluky jsem kojila snad jenom v porodnici :oops:.Malá má skoro 6 týdnů, je plně na mým mlíku, buď odstříkaným, nebo kojena.Je narozena o měsíc dřív, takže nemohla být od začátku plně na prsu, aby se neunavovala, ale postupně se přidávalo. Koupila jsem si el. odsávačku od medely, páč prostě kojit chci!!!No ale teď poslední asi 3 dny si dcera vytáhne 40-50ml, mám doma váhu a z prsa odsaju max 20-30,měla jsem v jednom prsu přes 100ml, proč se najednou začalo míň tvořit? Kojíci čaje piju minimálně 1,5l a mimo to aspoň 3 litry jiných tekutin :nevim: :think:.Nějak ani nemám pocit plých prsou, co s tím? Děkuji za všechny rady, chtela bych kojit dal. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
3.11.13 18:29

A ty jí i dokrmuješ? Malá teda už v porodnici pila stovku, tak mi to příjde málo. Nicméně pocit plnosti prsou nemá s množstvím mléka co dělat. Důležité je přikládat (hlavně v noci) a pak ještě teda prsa stimulovat odsávačkou (nevadí, že to neteče, důležité je to stimulování). Jak teda přibírá? Pokud je spokojená a přibírá, doporučuju zahodit váhu. Pokud je to na hraně, co si nechat zkontrolovat techniku kojení? Buď u pediatričky (pokud se na to sama cítí) nebo rovnou kontaktovat laktační poradkyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
3.11.13 18:34

V podstatě poradím to samé co @Sibyla0 ;) Jestli malá přibírá dobře, váhu dej pryč. A jestli už chceš/musíš sledovat kolik vypije, spočítej si celkový množství za 24 hodin. Udává se, že by dítě mělo za tu dobu vypít 1/5 svojí váhy.
Na množství odstříkanýho mlíka nekoukej, odsavačka není natolik dobrá, aby vytáhla všechno. Někdo třeba neodsaje ani kapku a mlíka má dost.
A hlavně bych omezila co nejvíc dokrm z lahve a raději častěji přikládala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12950
3.11.13 18:34

Někomu nemusí odsávačka stimulovat tak dobře a vytáhnout vše tak, jak to dokáže dítě.
Hodně pomáhá dobrý spánek, minimum stresu.
U někoho se ta příčina, proč mu nejde kojení, nedá určit.
Já bych řekla, že by ses neměla stresovat, že chceš kojit za každou cenu a malou bych přikládala co nejčastěji.
Pocit ne plných prsou nemusí být úplně problém, ale může to něco značit.

Příspěvek upraven 03.11.13 v 18:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
3.11.13 18:35

Jestli chceš kojit, tak koj, nevaž - to je jen o nerva a stresem se ti to mliko ztratí :-D Přikládej co nejčastěji, jak si malá řekne, ona si taky ještě potřebuje vypilovat techniku. S převážením počkej až do poradny a až teprve kdyby malá nepřibírala, tak bych čachrovala s odsávačkou a dokrmem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
3.11.13 18:40

Ano dokrmuju do 110ml, zvážím si ji a zbytek mlíka prostě ohřeju a ona to slupne :).Přibírá krásně, porodní váha byla 2200g a teď už má okolo 3500g.Jako,mě tohle vůbec nestresuje, na mražáku mám svýho mlíka dost, jen bych konečně chtěla, aby si vycucla celou dávku, po které je spokojená. Mě jde o to, že v těch prsách-v jednom prsu bylo přes 100ml a teď najednou je tam 50-70ml a prostě, jak je to prso vysosaný, tak ji to nebaví tahat a nechápu co tak najednou, vždyť je to ztráta skoro 40-50ml, což je dost a to po kojení odsávám :nevim:.Jinak já jsem v kojení opravdu laik, za to nutrilon vím jak udělat za 20 sekund :lol:,ale chtěla bych zůstat u kojení :pankac:,dělám vše pro to, ale jde to do kopru :,( :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
3.11.13 18:41

Na zvýšení tvorby mléka je nejlepší co nejčastěji přikládat dítě a mezi kojením prsa stimulovat i ručně(odstříkávat ručně, sebelepší odsávačka nemůže co do stimulace nahradit holé ruce). Efektivní začíná být ruční odstříkávání po cca 10 minutách, 8-10× denně - nezáleží na tom zda mléko teče, důležitá je stimulace prsu. Můžeš i zkusit prsa před kojením nahřát, aby mléko malé lépe teklo a vytáhla si od tebe snadněji a třeba i víc.
Jak dokrmuješ? Docela dobré je dokrmovat sondou přes prso, dítě stimuluje sáním prso a ty mu mléko přistříkneš sondou.
Jak je na tom malá? Přibírá normálně, nepláče hlady, čurá dostatečně? Není spavá? Pokud je malá spokojená a v pořádku nemusí úbytek mléka nutně znamenat konec kojení, či nějaký problém. Složení mléka se neustále mění podle potřeb dítěte, takže klidně může nastat fáze, kdy malé bude stačit mléka méně, protože bude vydatnější. Pocit plných prsou taky není podmínka úspěšného kojení, některým maminkám se prostě od začátku tvoří mléka tak akorát.
Piješ hodně, jíš taky?
A kontakt s malou, nošení tělo na tělo, to je taky krok k úspěchu.
Držím palce.
EDIT - docetla jsem tvoje reakce - přibírá dobře, neřeš váhu, maximálně jednou za den převaž. Dítě by mělo přibrat 125-200g za TÝDEN. Pokud z prsu když už malá nechce pít ještě doodsáváš, zkus nahřát a promasírovat prso před kojením, aby mléko lépe odtékalo a malá měla méně práce s vysátím. Koj z obou prsou během jednoho kojení. Malá má 6 týdnů, to je období prvního růstového spurtu, proto může chtít víc a častěji pít.

Příspěvek upraven 03.11.13 v 18:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
3.11.13 18:41

@Etcetera78
nejsem vystresovaná, tohle mě vůbec netíží, když není v prsu, mám v lednici :mrgreen: :pankac:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
3.11.13 18:42
@Sany80s píše:
Někomu nemusí odsávačka stimulovat tak dobře a vytáhnout vše tak, jak to dokáže dítě.
Hodně pomáhá dobrý spánek, minimum stresu.
U někoho se ta příčina, proč mu nejde kojení, nedá určit.
Já bych řekla, že by ses neměla stresovat, že chceš kojit za každou cenu a malou bych přikládala co nejčastěji.
Pocit ne plných prsou nemusí být úplně problém, ale může to něco značit.Příspěvek upraven 03.11.13 v 18:38

mě ta odsávačka právě vytáhne líp, než malá, ještě tam zbývá, ale ona už tahá na prázdno-slyším a odsaju ještě 20-30ml odsávačkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
3.11.13 18:44

Mne poklesla tvorba mlika po mesici, hodne mala rvala hlady, jedine co mi pomohlo, byla dcerka, spolehla jsem se na ni a prikladala co hodku a pul, jinak jedna starsi sestra v porodnici mi rekla, ze veskere odsavacky jsou k prdu, nejlepsi je vlastni ruka a mela pravdu, co dokazu odstrikat rukou odsavacka nezvladne, chce to cvik, ale jde to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
@petrul píše:
V podstatě poradím to samé co @Sibyla0 ;) Jestli malá přibírá dobře, váhu dej pryč. A jestli už chceš/musíš sledovat kolik vypije, spočítej si celkový množství za 24 hodin. Udává se, že by dítě mělo za tu dobu vypít 1/5 svojí váhy.
Na množství odstříkanýho mlíka nekoukej, odsavačka není natolik dobrá, aby vytáhla všechno. Někdo třeba neodsaje ani kapku a mlíka má dost.
A hlavně bych omezila co nejvíc dokrm z lahve a raději častěji přikládala

ona je malá a slabá, jsem ráda, že aspoň vytáhne něco, při kojení usíná a když už jsou ty prsa vytáhlá a jak tahá na prázdno, tak se úplně vyšťaví, takže-pokus o to, ji přiložit i na druhé prso je nemožné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807

@jitina jak dokrmuješ? Na to fakt pozor, kvůli technice kojení je nejlepší alternativní dokrm (např. stříkačkou a přes malíček, suplementor atd.) nebo láhev pro kojené Calma. U normální láhve hrozí, že zleniví a nebude tahat z prsa. Jinak to co píšeš se mi tak úplně nezdá, děti zezačátku sají rychle (tím se mlíko spustí), pak už jim to teče tak nějak stejně a už jen hluboce polykají. Ke konci už třeba jen požužlávají bradavku, na uklidnění. Já to teda vždy poznala, myslím, kdy opravdu pila. A pokud pak odsaješ, tak tam mlíko je, tak nevím co by jí na tom nemělo bavit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
3.11.13 18:46
@Janha píše:
Mne poklesla tvorba mlika po mesici, hodne mala rvala hlady, jedine co mi pomohlo, byla dcerka, spolehla jsem se na ni a prikladala co hodku a pul, jinak jedna starsi sestra v porodnici mi rekla, ze veskere odsavacky jsou k prdu, nejlepsi je vlastni ruka a mela pravdu, co dokazu odstrikat rukou odsavacka nezvladne, chce to cvik, ale jde to :)

tak já si nemůžu stěžovat na odsávačku, odsává suprově, mám elektrickou a rukou já neudělám nic mě v porodnici skvěle rozjela laktaci a kdybych ji neměla, už jsem dávno dokojila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
3.11.13 18:49

Je-li malá spavá dělej přestávky a buď ji max. po 3 hodinách v noci. Aby se kvalitně napila, musí být vzhůru. Přes den přikládej co to jde, klidně po méně než hodině (ale vím, že s více dětmi je to někdy problém).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
3.11.13 18:50
@Sibyla0 píše:
@jitina jak dokrmuješ? Na to fakt pozor, kvůli technice kojení je nejlepší alternativní dokrm (např. stříkačkou a přes malíček, suplementor atd.) nebo láhev pro kojené Calma. U normální láhve hrozí, že zleniví a nebude tahat z prsa. Jinak to co píšeš se mi tak úplně nezdá, děti zezačátku sají rychle (tím se mlíko spustí), pak už jim to teče tak nějak stejně a už jen hluboce polykají. Ke konci už třeba jen požužlávají bradavku, na uklidnění. Já to teda vždy poznala, myslím, kdy opravdu pila. A pokud pak odsaješ, tak tam mlíko je, tak nevím co by jí na tom nemělo bavit. :mrgreen:

z flašky, přes calmu! :pankac: Ano, ona tahá ze začátku hezky, asi tak 5 minut-to teče hezky, ale jakmile to vytáhne a hůř to teče, tak zaspává a potom mě má jako dudlíka :twisted:,a ona si vytáhne těch 40-50ml, zbytek odsaju 20-30ml přes odsávačku. když zmáčknu prso, tak nestříká, ale odkapává, je úplně vycuclé, takže není mlíko :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová