Proč se v těhu nesmí sprej do nosu?

Anonymní
24.1.22 16:03

Proč se v těhu nesmí sprej do nosu?

Dobrý den,

Ví tu prosím někdo, proč se v těhotenství nesmí spreje do nosu jako je olynth, nasivim, muconasal apod? To, že se nedoporučují vím, ale z jakého důvodu?
Jaká látka tam vadí a co ta látka teda způsobuje? Moje kamarádka je těhotná a šplíchá si afrin 2× denně už 2 měsíc, který je údajně povolen, ale má úplně stejný složení jako nasivin. Stejnou účinnou látku na splasknutí sliznice. Chtěla jsem ji to rozmlouvit a jediný co jsem dohledala až na zahraniční stránce že ta látka působí tzv “šokem” aby splaskla a to opravdu není OK.

Ví tady někdo proč je to zakázané? Nechápu proč je tolik věci nedoporuceno nebo zakázáno ale neuvedou důvody nebo následky. Pak si kde jaká tehule mysli, ze je to OK.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7674
24.1.22 16:09

Protože to prostě není na těhotných testováno. To si nikdo nelajzne. Pak žalobu od nějaké těhotné že to způsobily kapky např… já kapala cele těhu muconasal…byla jsem závisla v tašce do porodnice jsem měla uplně novou láhvičku nachyystanou. A pak ještě půl roku jsem kapala a kojila… dcera je uplně zdravá. Je jí 5,5 let. Naprosto zdravé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35777
24.1.22 16:10

Oni si ty leky netroufnou na tehotnych testovat tak napíšou, že to není vhodný. Ne teda všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
24.1.22 16:10

Edit…neschavalují to. Je to svinstvo… a odnaučování byl fakt boj!!! už nikdy více. Dcera jak má rýmu kapu 5 dní a konec! Sobě už ani při rýmě. Už nikdy více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
24.1.22 16:11

V 5.m. jsem měla covid, od té doby totálně ucpané dutiny, až do porodu. Celou dobu jsem poiužívala Olynth, syn skoro rok, žije, je zdravý. Um

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2334
24.1.22 16:12

Obsahuje látku, která umožní splasknutí sliznic (oteklý nos při rýmě), při vyšším dávkování by mohl způsobit splasknutí sliznic i jinde, což například v děloze nechceš. Ale bavíme se o násobně a dlouhodobě vyšší dávce. 3 dny na rýmu fakt ne. Výrobce se samozřejmě kryje, protože jednak dělat testy na těhotných je drahé a druhak, ani to pořádně nejde vyzkoumat, kolik dávky komu co způsobí - nemůžeš testovat na těhotných, je to nehumánní, těžko někoho předávkuješ a způsobíš potrat nebo následky na dítěti. :nevim: Na vedlejší vlivy se spíš přijde dlouhodobým sledováním nežádoucích účinků. Takže klidně si sprej u akutního stavu dej. Dýl než 5 dní ne.

Příspěvek upraven 24.01.22 v 16:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
24.1.22 16:13

Protože vetsina těch léků není testována na těhotných. Třeba nasivin mi v těhotenství dovolili na ORL, ale max týden, dýl se to brát nesmí ani normálně, protože je to návykové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.22 16:21

Ano, je to tak, na těhotných se prakticky nic netestuje. Proto je nejjednodušší říct, že nic nesmějí, protože pak jim možná ublíží ten zdravotní problém, ale ne lék, ani doktor, který ho doporučil. Někdy je to těžce kontraproduktivní, třeba u antibiotik. Někteří pokrokovější doktoři už to vědí a posuzují to nějak individuálně, např. v nemocnicích na rizikovkách člověk jen zírá, jaké všechny léky se normálně těhotným dávají, protože tam už na nějaké „nesmí radši nic, počkáme jak to dopadne samo“ není prostor. V těhotenství, když už by to nešlo jinak (např. vincentka, mořská sůl) bych to řešila třeba dětskými kapkami, ty jsou slabší. Na kortikoidových sprejích je, že se nesmí v prvním trimestru, pak už ano. Ale pokud je zacpaný nos tak, že se nemůže nadechnout, rozhodně to nic dobrého není, je tím stresovaná, nevyspí se, zadýchává se ještě víc než je v těhotenství normální, to fakt nemá smysl. Navíc pokud má rýmu a nechá ty sliznice napuchlé, rád se tvoří zánět dutin a ten řešit s antibiotiky a horečkami je asi milionkrát horší, než dát si kapky. Jako ano, samozřejmě zdraví dítěte nadevše, ale zas se to nesmí hystericky přehánět. Generace mých rodičů v těhotenství normálně kouřily, pily kafe, semtam si daly panáka braly to jakože neposlechly přísného pana doktora, třeba jako opisování ve škole, vůbec netušily, že by něco hrozilo. Ne že by to bylo správné, to dneska už víme, ale očividně moje generace není hromadně postižená. Zkušené porodní asistentky ti řeknou, že kafe na zvednutí tlaku v pohodě, a u rizik vyšší srážlivosti se dřív, když ještě nebyly tolik k dispozici minihepariny, doporučoval malý panáček před spaním nebo sklenka červeného. Ani nemluvím o tom, že zdravé děti normálně mají kuřačky, často i feťačky a alkoholičky, uživatelky dlouhodobé medikace např. na cukrovku, obézní krmící se fastfoodem atd. Jestli kapky do nosu jsou to nejvíc nezdravé, co kamarádka v těhotenství dělá, je to v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
7674
24.1.22 19:04
@prejeta_zaba píše:
Obsahuje látku, která umožní splasknutí sliznic (oteklý nos při rýmě), při vyšším dávkování by mohl způsobit splasknutí sliznic i jinde, což například v děloze nechceš. Ale bavíme se o násobně a dlouhodobě vyšší dávce. 3 dny na rýmu fakt ne. Výrobce se samozřejmě kryje, protože jednak dělat testy na těhotných je drahé a druhak, ani to pořádně nejde vyzkoumat, kolik dávky komu co způsobí - nemůžeš testovat na těhotných, je to nehumánní, těžko někoho předávkuješ a způsobíš potrat nebo následky na dítěti. :nevim: Na vedlejší vlivy se spíš přijde dlouhodobým sledováním nežádoucích účinků. Takže klidně si sprej u akutního stavu dej. Dýl než 5 dní ne.Příspěvek upraven 24.01.22 v 16:17

Z nosu přejdou kapky do dělohy, jooo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2334
24.1.22 19:13
@Veru1987 píše:

Třeba oběhem? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
24.1.22 19:29
@prejeta_zaba píše:
Třeba oběhem? :roll:

ten střík do každé dírky i kdyby několikrát za den… to nevím nevím… no každopádně ja stříkala a moc cele těhu a dcera to přežila… ještě jsem přenášela týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2334
24.1.22 20:06
@Veru1987 píše:
ten střík do každé dírky i kdyby několikrát za den… to nevím nevím… no každopádně ja stříkala a moc cele těhu a dcera to přežila… ještě jsem přenášela týden.

Hm. Jako jedna věc je „já jsem“ a druhá věc je účinná látka, která se ti reálně dostává do krve a něco v těle dělá. Ať si pak každý posoudí, nakolik mu to za to stojí. :think: Na každého to působí jinak, závislost bude určitě na váze, krevním tlaku. To přece nejde říct, že tobě se nic nestalo, tak je to stopro bezpečné, když to laboratorní rozbory nedoporučují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
26.1.22 09:21
@Veru1987 píše:

Vzhledem k tomu ze se latky, ktere se pouzivaji do kartonových krabic nebo do elektroniky aby nehorely a dostanou se ti do materskeho mleka a mozna i tou krvi do ditete, tak kapky, ktere si primo strikas do nosu se tam muzou dostat vyrazne snaz. Nerikam ze dostanou, ale ta pravedpodobnost je vyrazne vetsi.

Jinak jeste doplnim Anonymni z 16:21:
Pokud se lek poda z nejakeho duvodu tehotne, tak se o tom vetsinou udela zaznam a to pak doktori sdileji. Kdyz je takovych pouziti vicero a s jasnymi benefity, muze se nakonec zmenit i pribalova informace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí