Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ono je to individuální a těžko se vyjadřovat obecně, když každá máme jiné dítě, jinou školku, jinou paní učitelku, jiné potřeby, okolnosti a tak by se dalo pokračovat. Dětem se dá každopádně pomoci už tím, že je třeba jako malé bereme mezi děti, na hřiště apod. Dnes hodně matek sedí na sociálních sítí nebo dělají cokoliv jiného, než aby se věnovaly dítěti. Z jakého důvodu dávají mámy děti do školky je myslím také zbytečně řešit. Možná potřebuji do práce, možná je to právě proto, aby si dítě zvyklo na skupinu, děti, někdo možná má záměr jiný. A to že dítě pláče k tomu může patřit. Každou normální mámu to samozřejmě nenechá v klidu, ale většinou dítě zapláče při odchodu mámy a za chvíli si hraje. Těch extrémnějších případů je méně a tam je zase opět potřeba přistupovat individuálně. Já se do práce chystám, ale protože si to mohu dovolit, nechávám si pár měsíců prostor právě na to, aby se dcera zadaptovala, zvykla si na školku a také očekávám s nástupem do školky a příchodem zimy nemoce, takže nechci nastupovat do nové práce nyní. Dceru tedy vyzvedávám zatím po obědě, aby toho na ni nebylo moc. Naštěstí se nám vše daří dobře, je zvyklá na děti (z venku či herniček, má také sourozence). Občas zaplakala při mém odchodu, ale pak se usmívám nad fotkami ze školky, kdy si hezky hraje nebo papá u stolečku s dětmi. Do ostatních nevidím, takže nemohu soudit.
@FunB Kids píše: Více
Bohužel to, jestli dítě má sourozence, chodí do herny, na hřiště… má minimální vliv. Vůbec nemám sociální sítě, dceru beru odmala na všechna zmíněná místa, má sourozence, chodí pravidelně od roka na hlídání - přesto bez velmi postupne adaptace by to byl velký průšvih. Syn je úplně jiná povaha a bez adaptace by se nejspis obešel. Řekla bych, že větší vliv má povaha a zralost.
@ibis píše: Více
Tak tohle rozhodne nerikam!
Pisu, ze je rozdil, jestli dite do skolky musi, protoze neni jina moznost a nebo ta jina moznost je, ale rodice dite ve skolce proste chteji i presto, ze dite neni pripravene.
A taky pisu, ze kazde dite je jine, nektere to v pohode zvladne ve dvou a nektere ani v peti ne. Nebo vy snad znate dve naprosto stejne deti?
@Vladi87 píše: Více
Jestli dítě ve školce zvrací, nevím o tom, že je to společensky přijatelné či jakási norma?
Když se stalo, že mé dítě ve školce zvracelo, zavolali mi a musela jsem pro něj přijet. ![]()
Jestli je dítě připravené či ne - no do mozku mu nevidíme, ale můžeme mít nějaké tušení, zda to zvládne či ne, ale pokud to nevyzkoušíme = jak říkáte nešoupneme do školky, tak to nezjistíme. Druhá věc je, že adaptace je u každého dítěte jiná a jinak dlouhá a holt se někdy pláče. A jestli to tak dělá Máňa nebo třeba Petr (abychom nezapomněli i na tatínky
, tak podle toho se určitě neřídím. Myslím, že většinou mají rodiče vážnější nebo alespoň jiné důvody, proč dát dítě do školy.
A jak to myslíte s tou podporou učitelek? Aby nebyla paní učitelka ve stresu, nedám tam své dítě a vezmu ho s sebou rovnou na náměstí s kloboukem v ruce, protože do práce nemohu a paní učitelka nebo někdo jiný mi nájem nezaplatí? Někteří prostě musí a paní učitelky to mají těžké, ale přece s tím musí počítat, že ze začátku děti budou více plakat. Tak to bylo vždy a nemyslím, že to bude v budoucnu jiné.
Dělejme všichni vše jak nejlépe umíme (učitelky - trpělivost, vstřícnost, rodiče - to nejlepší pro své dítě s ohledem samozřejmě na životní situaci) a bude lépe. Ti, co ale tak nečiní, ať už učitelé nebo rodiče, tak ty tady stejně nezměníme - a asi ani jinde ![]()
@Eva2610 píše: Více
Ano, proto jsem psala, že to může pomoci, ale samozřejmě to nakonec pro dítě nemusí nic znamenat. Je to individuální.
@Pdoctor píše: Více
Ano znám.. své
Jasně, že je každé dítě jiné, každý rodič je jiný, každá učitelka je jiná ![]()
A určitě to bude především povahou dítěte. Syn šel od dvou let do jeslí a jestli si pamatuji dobře, ani nezaplakal. Byl naprosto v pohodě, vždy společenský a vysmatý. Dcery, ty už poplakávaly, ale vždy jsem se ptala učitelek a prý jen při odchodu a za chvíli si hrály, takže nakonec také dobrý (i když u toho odchodu mi bylo tedy zle). Snažila jsem se rychle vystřelit ze školky, jen jsem řekla že po obědě přijdu udělala rychlý rituál (pusu, papa a pryč)
Nejmladší dcera se na tento rituál tak chytla, že se těší, až mi dá pusu, zamává a pak dokonce i ukáže, ať jdu pryč ![]()
Jedno z mych deti nezacalo mit skolku rado nikdy, byl to boj od prvniho (nastoupilo ve 4r) do posledniho dne. Presto si stojim za tim, ze to martyrium stalo za to, jelikoz slo o dite v te dobe neprilis socialne zdatne a skolka mu velmi usnadnila vstup na ZS, mj. odbourala problemy s jidlem… Skolu dlouho milovalo, no, na ted na pocatku puberty je to o neco slabsi
.
Me nejmladsi dite pohoda jazz od prvniho dne v jeslich
.
@FunB Kids nevidím okolo sebe že by hodně matek se nevěnovalo dětem. Je to přesně naopak. Tolik akcí, výletů, kroužků pro děti s maminkami a různých dětských koutků a herniček, to za nás nebylo. Dneska se naopak dětem věnují rodiče někdy až moc a takové to běžné dětské hraní skoro vymizelo.
Je to vidět i tady, diskuze o tom co dělat s dětmi, jaké hry a ativity a to se ptají maminky i několikaměsíčních dětí. Často až žasnu, co by kdo chtěl dělat za spešl aktivity s půlročním dítkem.
@Anna766 píše: Více
Já jsem přece nepsala o všech matkách - nikdy neberu všechny do jednoho pytle.
Díky Bohu za ty maminky, které se věnují dětem, ale nemusíme si nic nalhávat, že je obecně známé v této moderní době, že se dětem strčí do ruky tablet a bav se
a že sociálním sítím i hodně maminek podlehlo. Tak to bohužel je, ale zase opět pro jistotu píšu, že ani to není zlé, ale vždy záleží v jaké míře.
Určitě ale není vhodným nebo rozhodujícím ukazatelem diskuze, kde maminky hledají aktivity pro děti - tam je jasné, že se „potkávají“ právě maminky, které se dětem věnují ![]()
@FunB Kids psala jsi hodně matek. Hele, já jsem už babička, a opravdu tolik času co se věnuje dnes dětem, to nepamatuju. Proto jsem se mladých maminek zastala.
@Anna766 píše: Více
Ale neberte to prosím jako útok na mladé maminky. Zastání je na místě, když bych vzala všechny do jednoho pytle, ale to jsem přece neudělala. Vím, že je spousta skvělých mladých maminek.
To ale, že nám děti tloustnou a sedí už od malinka na telefonech a tabletech ale vypovídá o něčem, nebo ne? Ono někdo za ně musí nést odpovědnost a kdo jiný, než rodiče? A fandím samozřejmě těm rodičům, co to mají pod kontrolou (a když už jsou na tabletech, tak s časovým omezením) a dětem se věnují.
Tak výpověď myšlena samozřejmě tak, že nenastoupíš do práce vůbec, protože se dítěti nelíbí ve školce. Ne že si najdeš jinou práci, to je asi celkem běžný, ne? Že se ženský po mateřský nevrátí do původní práce. Mimochodem, ono se mu nemusí líbit ani ve škole..
@a12 píše: Více
Jak s tím souvisí škola? To je přece úplně jiná situace.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Tak to má každý jinak, že jo. Je to o preferencích, možnostech… Já třeba po skončení druhého rodicaku výpověď v původní práci dám. Našla jsem si během RD jinou práci, kde mi umožní pružne měnit úvazek i rozložení pracovní doby, abych se mohla podle potřeby věnovat dětem.