Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dollorres píše: Více
přesně - to jsem ještě neslyšela - školka, kde děti dochází na stravu jinam? ![]()
zakladatelko - a to chodí jinam i na svačiny? mně se to zdá jako nesmysl, a jako obvykle - zakladatel-ka je troll, který ani neví, jak to v reálné školce chodí
@stinga píše: Více
V té naší školce bylo 8 tříd po cca 22 dětech a nikomu to nevadilo. Víc rodičů to tak mělo. Buď chodili do práce na později nebo třeba končili o půl druhé, tak dítě nachystali, aby si ho mohl rodič vyzvednout podle své potřeby, když jede MHD kolem a ne třeba stepovat ještě další hodinu, kdy je v jiných školkách ten správný čas.
Ve školním řádu bylo příchod do 9 hodin, ale další hodinu se pr. delili u svačiny, protože v té školce se podporuje co největší samostatnost včetně úklidu. Klidně bych ale tu svačinu oželela, stejně většinou chodila už najezená.
@1Pears1 píše: Více
U nás to v DS taky jde, ve státní školce mají nějakou činnost mezi 9 - 11, ale mimo tyto dvě hodiny můžeme kdykoli dítě přivést i vyzvednout. Stejně tak může dítě chodit s rodičem na adaptaci a tak. Vesnicka jednotridka. O deset km dál, v jiné vesnici, úplně stejná školka, dokonce stejná budova, nic z toho nejde.
@maminaAJ píše: Více
Blbost. Měla jsem doma dítě skoro do 4 let a nikdy nemělo problém v kolektivu..naopak vždycky se velmi dobře dokáže začlenit.
A pokud nějaká matka, co je doma s mladším dítětem, nechává ve školce brečící dítě až do odpoledne i přes upozornění učitelky a nabídky na dřívější vyzvednutí dítěte, je pro mě necitlivá, bezohledná osoba.
@Anonymní píše: Více
Co proc jim mamy dělají? Ty děláš v ty školce? Proč jim to děláte, že máte tak blbou školku?
A teď si představ, že by jim to nedělaly a ty jsi přišla o práci, protože byste měli málo dětí.
@Eva2610 Toto je velká městská. I když jen na první pohled, protože mají obrovskou zahradu nadstandardně rozdělenou a každá třída má své zázemí. Už je tam i zastřešené zázemí pro svačiny venku, ale musí se třídy střídat.
Vypomáhala jsem několikrát v DS, vždy jsem s sebou měla aktuálně nejmladší dítě, ale to nepočítám jako začátek školky, i když mělo program a jídlo jako ostatní, bylo tam se mnou.
Jedna byla sociální službou financovanou z nějakého fondu EU na podporu romských matek na pracovním trhu. VŠE bylo zdarma včetně stravy. No, děti tam byly většinové, tato skupina o nic takového zájem nemá. Tam byla poměrně přísná pravidla co se týče času docházky a režimu. Druhá je pro platící klientelu a tam jde všechno ![]()
Co se týče těch školek, u nás mají snad všechny povoleny ty pozdější příchody. Ale potom se liší ostatními pravidly a i trváním a délkou poledního odpočinku. V té naší v podstatě jen hygienické minimum. Teď mají nově třídu malých dětí, kterou dřív nechtěli
Tak uvidíme, co řeknou rodiče, co tam mají dítě.
Já si prostě myslím, že malé dítě by mělo být hlavně s rodinou a instituce by měla být nápomocná a umožnit, aby v ní to dítě trávilo co nejméně času. Znám školku, která umožňuje vyzvednout po obědě jen v čase 12.15 až 12.30. To musí být neskutečný stres pro rodiče, kteří třeba letí z práce pro tříleťáka na knop. V té naší „po o“ znamená vyzvednout až kolem jedné hodiny. Obědvá a ulehá se později. Na max hodinu, kdo chce nebo usne. Jinak po dvaceti minutách může vstávat.
Je mi jasný, že jsou matky, které do práce musí. Ale i tak by měly mít případnou rezervu, kdyby to dítě ve školce nezvladalo. Jde mi o to, že dítě, které má sourozence doma a ví to, je pro nej těžké být cely den ve školce odloučené od matky.
@stinga píše: Více
Taky si spíš myslím, že je to nějaký námět na článek, ale téma zajímavé.
V menšině fungují i firemní školky, které mají otevírací dobu konsolidující s pracovní dobou rodičů a taky tam vzdělávání nějak funguje, i když tyto školky, které znám, nemají akreditaci pro předškoláky.
Znám školy, kde se chodí na obědy do jiné budovy v rámci jednoho areálu. Školku takovou také neznám.
@vulpes nikde jswm nepsala, že mají být do peti let doma. Sle to je ono - vy vidíte svuj pohled matky a učitele jako nepřátele a ne jako někoho, kdo podává pomocnou ruku a záleží mu na dětech.
@Menton díky za rady. Plně novych 18 děti, jedna učitelka. Hromada plačící děti, s nimi tetko budeš něco tvořit.
Rodičům, tady teda matkám, totiž na dětech nezáleží ![]()
A jak to mají udělat v některých zaměstnáních?
Tříleté děti s malinkými sourozenci jsou kapitola sama o sobě, ale některé matky pracují. Taky jsem pracovala s miminkem, ale měla jsem předškolačku.
Nicméně ty matky, které do práce musí, stále naráží na neochotu zaměstnavatelů ohledně úpravy pracovní doby, zkrácení úvazku aspoň dočasně a ruku v ruce nepružnost institucí, vysvětleno výše.
Já jsem v tomto měla vždy velké štěstí. A další výhoda muž pracující v nepřetržitém provozu(volné dny) plus podnikání, které řídí sám.
ty jsi opravdu tetka, která se do školky vůbec nehodí, a doufám, že jsi troll,
a kde teda máte tak blbou školku, kde se do jídelny chodí kamsi jinam? a proč nepodáváte dováženou stravu ve školce? protože jste blbé líné tetky?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.