Prodej bytu přes realitku - jak dlouho exkluzivitu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5683
13.3.23 19:09
@Ivan PPZ píše:
No, spousta lidí ano, protože „ušetří“ 50-200.000.
Na druhou stranu, RK to dělá, aby produkovala zisk. Takže rozumím, že se ji nechce podstupovat riziko, že namísto provize bude platit prodávajícímu. Protože může být naprosto nevhodně nastavená cena (majitelem), majitel může ten prodej tak nějak sabotovat - neuklizená nemovitost např., nemožnost prohlídky v případě zájmu…A stejně tak jsou RK (teda snad už jen BYLY), které prakticky žily jen z toho, že po uzavření smlouvy nedělaly nic a jen těžily z toho, že majitel nakonec tak nějak prodal sám a stejně shrábly provizi.

„Takže rozumím, že se ji nechce podstupovat riziko, že namísto provize bude platit“

• ale pri obchodovani jsou snad vzdy strany 2, prodavajici a kupujici, takze nechapu, proc mi tu popisujes co sama davno vim - ze rk by nestydate chtely lizat jen smetanu! a proto soudny clovek na exkluzivitu, ktera je vyhodna jen pro jednu stranu, nikdy nemuze pristoupit.

Moji nemovitost nabizely i nektere rk, se kterymi jsem nemela vubec zadnou smlouvu a pokud by zajemce prisel s pozadavkem obejit rk, tak mozna mu vyjdu vstric, protoze jsrm potrebovala prodat, ale v tu chvili by platil veskere advokatni sluzby jenom on, nikoli se mnou napul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
13.3.23 19:17
@Ahep píše:
Chce snad prodat nemovitost predevsim, tak proc pises o plachtach, banneru apod?Jo rk toho naslibuji a jen blazni se raduji…ale ne dlouho. :mrgreen:

Já nevím, že by tyhle „věci“ tak nějak umožňovaly tu nemovitost prodat?
Takže plachta s fotkou, informací o prodeji a kontakt… Banner třeba na nějakým webu, kam choději lidi…

Jinak já rozhodně netvrdím, že lidi mají/ nemají podepisovat výhradní/ nevýhradní smlouvy s RK. Jen tady píšu, co se dá čekat od RK, pokud podepíšu nějaký druh smlouvy. A je věcí každého, co a jestli podepisuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
13.3.23 19:24
@Ahep píše:
Moji nemovitost nabizely i nektere rk, se kterymi jsem nemela vubec zadnou smlouvu a …

To se dřív dělalo (teď snad už ne, je to zakázaná praktika). Prostě někdo se smlouvou udělal inzerci té nemovitosti a jiná „rk“ to prostě vykradla a dala na svůj web. Logika byla taková, že majiteli mělo být jedno, kdo toho zájemce přivedl. Pak nastávaly vtipné situace (nikoli pro majitele), že se jedna nemovitost nabízela „všude“ a třeba za 4 různé ceny. Klidně o 150.000 níž, protože ta nějaká rk by přivedla zájemce a už by tlačila na majitele, aby to prodal levněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
13.3.23 20:12

Předpokládala jsem, ze dneska každá rk vyžaduje exkluzivitu …jinak co očekávat Lepší propagaci, čas atd proste ze se budou snažit, aby v této době prodali (predpokladam, ze to dneska tak snadno nepůjde, výše hypo atd)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80298
13.3.23 20:14

Exkluzivitu ani omylem, ani dva dny bych ji nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
13.3.23 21:51
@Ivan PPZ píše:
To se dřív dělalo (teď snad už ne, je to zakázaná praktika). Prostě někdo se smlouvou udělal inzerci té nemovitosti a jiná „rk“ to prostě vykradla a dala na svůj web. Logika byla taková, že majiteli mělo být jedno, kdo toho zájemce přivedl. Pak nastávaly vtipné situace (nikoli pro majitele), že se jedna nemovitost nabízela „všude“ a třeba za 4 různé ceny. Klidně o 150.000 níž, protože ta nějaká rk by přivedla zájemce a už by tlačila na majitele, aby to prodal levněji.

Prodavala jsrm pred par mesici a ne, nikdo nikomu nic nevykradl, na moji inzerci zkratka zareagovaly i rk, ktere, kdyz mely zajemce, tak se se mnou domluvily na prohlidce.

A vubec nemam problem, kdyz se v trznim hospodarstvi prodava jedna a ta sama nemovitost za ruzne ceny, tak jako kazde jine zbozi…vy snad musite byt realitak, mate totiz stejne zhivadile a nicim nepodlozene argumenty :zed:
Kdyz pro zmenu nemovitosti nakupuji, tak ruznych cen ja jako kupujici vyuzivam pri rokovani o konecne cene, takze mi to jenom hraje do karet!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
13.3.23 22:02
@andreabak píše:
Předpokládala jsem, ze dneska každá rk vyžaduje exkluzivitu …jinak co očekávat Lepší propagaci, čas atd proste ze se budou snažit, aby v této době prodali (predpokladam, ze to dneska tak snadno nepůjde, výše hypo atd)

A co jde snadno?! Snadno se ani hladovej nevyto!
Ale pokud chce nekdo delat tuhle praci tak musi pristoupit i na nesnadne podminky, tzn., ze pokud dam nekomu plnou moc a exkluzivitu, tak ocrkavam neco vic nez ze se jen snazi, a ze vyvesuje a inzeruje, ale ze hlavne proda; a pokud neproda, tak by mel svoji vysi provize zaplatit naopak prodavajicimu jako takovou malou satisfakci za to, ze nemohl nemovitost nabizet i nekdo jiny a prodavajici tak mohl propast prilezitost k prodeji nebyt exkluzivity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
13.3.23 22:06

Nevím, takový nástin, co by tak mohla přinést prodávajícímu smlouva výhradní na rozdíl od nevýhradní mi jako „zhovadilé argumenty“ nepřijde.
A jestli nějaká RK „nabízí“ nemovitost a dokonce za jinou (nižší cenu), aniž by měla s tím majitelem smlouvu mi OK nepřijde. A tím spíš mi přijde divné, že taková uvědomělá a protřelá prodávající i nakupující osoba s tím najednou problém nemá, když zrovna tohle je klasický příznak šmejdovosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.23 08:58

Před pár lety, když jsme pro sebe kupovali starší rodinný dům, jsme prošli spoustu nabídek a ve všech kde figurovala RK to bylo o nervy. Nejen, že v mnoha případech neměli tušení o váznoucích břemenech v katastru, ale mnohdy nebyly části rodinného domu / staveb na pozemku zlegalizované a tuto informaci nám nikdy neřekli :zed:. Tyto nemovitosti se tak prodávaly dlouhé měsíce a když neznalý zájemce chtěl onu nemovitost koupit, narazil v bance, protože ta si v mžiku zjistila, že buď jsou na pozemku nelegální stavby nebo nějaká jiná zástavní práva. Takže rezervační poplatek v čudu a z prodeje sešlo. Stejně nechápu, proč lidi nekoukají do katastru než si nemovitost koupí?? :nevim: :roll:
Byly jsme dostatečně uvědomělí a nikdy na takové fušeřiny nekývli. Po téměř půl roce hledání jsme našli dům, který jsme chtěli a majitel, ač jej nabízel i přes realitku, řekl, že pokud rezervační poplatek dáme jemu, můžeme to řešit pouze s ním, s realitkoku neměl (exzkluzivní) smlouvu.

Když jsme o dva roky později prodávali nemovitost vzdálenou 300km od našeho bydliště, ani ve snu by nás nenapadlo to dávat realitce. Neměli jsme žádné pozitivní ohlasy na ty v okolí a se zkušenostmi s koupí jsme do toho šli sami.

A pro po, dost mě tu udivuje, jak lidé dají peníze do úschovy advokátům nebo dokonce realitkám 8o 8o jako vážně??? Vždy a jedině přes bankovní úschovu. Případů kdy advokát zdrhl s penězi je tolik a realitkám nevěříme v ničem. Nějak jsme za těch několik let nenarazili na žádnou seriozní.

Takže na závěr, pokud jste líní (nic ve zlém), myslíte si, že realitka za vás všechno obstará, dejte exkluzivitu jak dlouhou chcete. Pokud si chcete vše ošéfovat sami, umíte si zjistit potřebné informace ( pořádná kupní smlouva, kde bude úschova peněz, co vyřídit na katastru, atd) na realitku se vypdrněte.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.3.23 09:09

Špatná zkusenost! Na jedné nemovitosti takto realitka sedi uz roky - nejde prodat ani pronajmout. Pravděpodobně se smlouva s ní na exkluzivitu vypovedet dá, ale asi málokdo se do toho pouští.

• Citovat
  • Upravit
11560
14.3.23 11:27
@Ahep píše:
Ale pokud chce nekdo delat tuhle praci tak musi pristoupit i na nesnadne podminky, tzn., ze pokud dam nekomu plnou moc a exkluzivitu, tak ocrkavam neco vic nez ze se jen snazi, a ze vyvesuje a inzeruje, ale ze hlavne proda; a pokud neproda, tak by mel svoji vysi provize zaplatit naopak prodavajicimu …

Ale to právě nikdo na nic přistoupit nemusí. Ani kupující a ani RK. A když si někdo přečte podmínky smlouvy, tak je jen jeho „nerozumnost“, jestli podepíše něco, s čím nesouhlasí.
Ale provize pro prodávajícího za neprodání je opravdu veselost.. Čau Pepo, prodáváš ještě ten tvůj barák? JJ, prodávám. Mám super smlouvu s RK. A pořád si to neprodal? Naštěstí ne. Už mi to neprodávání vyneslo 600.000,– :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
14.3.23 11:32

@Ahep
Ty s nemovitostmi obchoduješ a nemůžeš se rovnat s babi a dědou, co něco prodávají jednou za život.
Nedelej pitomce z lidí, co praxi a znalosti nemají. Ti se rádi spolehnout na služby dobré RK.

• Citovat
  • Upravit
5683
14.3.23 16:33
@Ivan PPZ píše:
Ale to právě nikdo na nic přistoupit nemusí. Ani kupující a ani RK. A když si někdo přečte podmínky smlouvy, tak je jen jeho „nerozumnost“, jestli podepíše něco, s čím nesouhlasí.
Ale provize pro prodávajícího za neprodání je opravdu veselost.. Čau Pepo, prodáváš ještě ten tvůj barák? JJ, prodávám. Mám super smlouvu s RK. A pořád si to neprodal? Naštěstí ne. Už mi to neprodávání vyneslo 600.000,– :srdce:

Veselost, za me teda predevsim drzost ale ve skutecnosti je, ze makleri prezentuji jejich exkluzivitu tak jak pisu - prodej ti nezaruci, oni chteji a trebas dostanou ode mne exkluzivni podminky a kde je tedy kompenzace pro me, kdyz mi v obdobi jejich slavne „exkluzivity“ utece potenc. zajemce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
14.3.23 16:34
@Uslava píše:
@Ahep
Ty s nemovitostmi obchoduješ a nemůžeš se rovnat s babi a dědou, co něco prodávají jednou za život.
Nedelej pitomce z lidí, co praxi a znalosti nemají. Ti se rádi spolehnout na služby dobré RK.
…a splakaj nad vydelkem :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
14.3.23 16:54
@Ahep píše:
Veselost, za me teda predevsim drzost ale ve skutecnosti je, ze makleri prezentuji jejich exkluzivitu tak jak pisu - prodej ti nezaruci…

A kdyby mi někdo zaručil prodej, tak mi zaručuje i cenu? Protože pokud ne i s cenou, tak to smysl nedává. A pokud i s cenou, tak je to snad ještě horší. Já netvrdím, že výhradní smlouva s RK je nějaké všeobecné dobro, ale tvoje postoje jsou poněkud militantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí