Prodej bytu přes realitku - jak dlouho exkluzivitu?

Anonymní
13.3.23 18:05

Prodej bytu přes realitku- jak dlouho exkluzivitu ?

Ahoj, kdo jste prodával byt/dům jak dlouho měla Realitka nastavenu exkluzivitu na prodej? Dva, tři mesice?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5683
13.3.23 18:12

A proc exkluzivitu? Co ti daji, kolik love, kdyz neprodaji a ty jen ztratus cas a nejen to?

Na tohle mi zadny z tech ubohych prekupniku zvanych makleri, nebyl schopen dat odpoved. Tedy vladtne ano, odpovedi bylo jen pokrceni ramen.
Prodavej si to sama, veskere smlouvy a vklad na katastr vc. uschovy penez provede advokat, cenove do 15tis.Kc za vse. Takiva crna je od prazsjeho advokata i od advokata z maleho mesta na morave.

A muzetw to hradit s kupujicim napul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
13.3.23 18:24

I když smlouva s RK není exkulzivní, tak pokud dodají zájemce, tak se to stejně reálně stává exkulzivní. Pokud byste se to s tím „zájemcem“ snažili nějak domluvit mimo, stejně z vás ta RK provizi asi dostane. Když si seženete zájemce jinde, pak OK. A že by RK stačila smlouva na 1 měsíc si nemyslím. 3 bych čekal jako takové minimum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
13.3.23 18:29
@Ivan PPZ píše:
I když smlouva s RK není exkulzivní, tak pokud dodají zájemce, tak se to stejně reálně stává exkulzivní. Pokud byste se to s tím „zájemcem“ snažili nějak domluvit mimo, stejně z vás ta RK provizi asi dostane. Když si seženete zájemce jinde, pak OK. A že by RK stačila smlouva na 1 měsíc si nemyslím. 3 bych čekal jako takové minimum.

Divna rec toto. Jaka najednou exkluzivita, kdyz jen dodaji zajemce? Tam je to pro prodavajici zavazujici jen po dobu platne rezervacni smlouvy, kdy ma kupujici slozit na dukaz vazneho zajmu na urceny ucet cast prodejni ceny zvane rezervacni zaloha (o placeni provize kupujicim nepisu, ta neni predmetem teto diskuse)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
13.3.23 18:29
@Anonymní píše:
Ahoj, kdo jste prodával byt/dům jak dlouho měla Realitka nastavenu exkluzivitu na prodej? Dva, tři mesice?

Ani den. Nikdy jsem žádnou nemovitost neprodávala s exkluzivitou.
Co tě k takový hovadině vede?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
13.3.23 18:30

Exkluzivita? Pro koho je exkluzivní?

Já když kupovala byt, tak kupující mi chtěl prodat, já chtěla koupit, ale… RK dělala všechno proto, aby se to nestalo (měla s tím zkušenosti…). Už měla poplatek ode mne zaplaceny, tak se „bavila“… Oba jsme byli z toho nešťastní. Jednou jsem kupci řekla: „Já jim poplatek zaplatili, ale vidíte, co dělají… Obejdime je, kašlu na ten poplatek RK.“ Kupec posmutněl: „Nemůžu. Podepsal jsem s RK exkluzivní smlouvu.“ A pak vysvětlil, co z toho pro něj plyne a jakou pokutu by platil, kdyby exkluzivitu porušil. Nevěděla jsem, zdali se smát, nebo plakat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
13.3.23 18:31

Zbytečné, na sreality stojí inzerát 72 Kč/den, smlouvy, jak píše předřečník/předřečnice výše, zpracuje podstatně levněji advokát včetně advokátní úschovy. Jen jestli máte čas chodit na prohlídky a reagovat na poptávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
13.3.23 18:33
@Anonymní píše:
Ahoj, kdo jste prodával byt/dům jak dlouho měla Realitka nastavenu exkluzivitu na prodej?

Co to je za nesmysl? Proč by realitka měla mít exkluzivitu? Co tím jako prodávající získáváte?

• Citovat
  • Upravit
11560
13.3.23 18:35
@Ahep píše:
Divna rec toto. Jaka najednou exkluzivita, kdyz jen dodaji zajemce? Tam je to pro prodavajici zavazujici jen po dobu platne rezervacni smlouvy, kdy ma kupujici slozit na dukaz vazneho zajmu na urceny ucet cast prodejni ceny zvane rezervacni zaloha (o placeni provize kupujicim nepisu, ta neni predmetem teto diskuse)

Pokud by se ten zájemce změnil v kupujícího a prodávající (podepsav i nevýhradní smlouvu s RK na prodej) by tak nějak obešel tu RK a sfoukl to s kupujícím třeba jen přes advokáta, tak velmi pravděpodobně ta smlouva na podobnou situaci pamatuje a ten prodávající i podepsal, že ta provize pofrčí do RK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
13.3.23 18:37
@Tala20 píše:
Co to je za nesmysl? Proč by realitka měla mít exkluzivitu? Co tím jako prodávající získáváte?

Co tím získá je otázka. Lepší inzerci, plachtu/ banner, 360°video, lepší focení… Ono trochu záleží i na té RK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
13.3.23 18:42
@Ivan PPZ píše:
Co tím získá je otázka. Lepší inzerci, plachtu/ banner, 360°video, lepší focení…

Ivane, neptal jsem se Tebe. Ptal jsem se zakladatelky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.3.23 18:47

Na exkluzivitu rozhodně nepřistupuj! RK to mají velmi dobře vymyšlené… Prakticky oni ti dají exkluzivitu na 3 měsíce, jakože se ti budou věnovat a vodit zájemce. Ve výsledku seženou třeba 2 zájemce a nic. Pak dají ještě do smlouvy, že třeba rok můžou profitovat z toho, že si najdeš sama zájemce nebo zaplatíš „pokutu“. Taková smlouva se mi dostala do ruky, když jsem řešila byt a fakt jsem se jen pousmála, i když makléřka začala, že by se to nějak vyřešilo… to určitě!

• Citovat
  • Upravit
5683
13.3.23 18:50
@Ivan PPZ píše:
Pokud by se ten zájemce změnil v kupujícího a prodávající (podepsav i nevýhradní smlouvu s RK na prodej) by tak nějak obešel tu RK a sfoukl to s kupujícím třeba jen přes advokáta, tak velmi pravděpodobně ta smlouva na podobnou situaci pamatuje a ten prodávající i podepsal, že ta provize pofrčí do RK.

Pokud uzavru jen neexkluzivni smlouvu s rk a rk dovali kupujiciho, nemam proc obchazet rk.

Ja nedavno prodavala nemovitost a vsechny velke realitky chteli exkluzivitu - nesla jsem do toho, protoze rk odmitaly dal nest fin. odpovednost za to, ze napr. Za 3 mesice neprodaji a ja pritom po tu dobu musim spolehat jen na ne. Tak kde to jako jsme?! :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
13.3.23 18:53
@Ivan PPZ píše:
Co tím získá je otázka. Lepší inzerci, plachtu/ banner, 360°video, lepší focení… Ono trochu záleží i na té RK.

Chce snad prodat nemovitost predevsim, tak proc pises o plachtach, banneru apod?

Jo rk toho naslibuji a jen blazni se raduji…ale ne dlouho. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
13.3.23 18:57
@Ahep píše:
Pokud uzavru jen neexkluzivni smlouvu s rk a rk dovali kupujiciho, nemam proc obchazet rk.

No, spousta lidí ano, protože „ušetří“ 50-200.000.
Na druhou stranu, RK to dělá, aby produkovala zisk. Takže rozumím, že se ji nechce podstupovat riziko, že namísto provize bude platit prodávajícímu. Protože může být naprosto nevhodně nastavená cena (majitelem), majitel může ten prodej tak nějak sabotovat - neuklizená nemovitost např., nemožnost prohlídky v případě zájmu…A stejně tak jsou RK (teda snad už jen BYLY), které prakticky žily jen z toho, že po uzavření smlouvy nedělaly nic a jen těžily z toho, že majitel nakonec tak nějak prodal sám a stejně shrábly provizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí