Prodej domu - rezervační poplatek

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
1.8.24 14:49

Prodej domu-rezervační poplatek

Dobrý den, po delších peripetiích chceme náš dům prodat sami, bez zprostředkovatele. Máme otázku ohledně rezervačního poplatku - vy, kteří jste prodávali sami, trvali jste na rezervačním poplatku (pokud tedy zajemce neplatí celou dumu v hotovosti, bez bankovní půjčky/hypotéky?) nebo jste nebyli tak „přísní?“ Víme, že realitky a makléři na tomto poplatku trvají.
A ještě, máte prosím nějaké tipy jak se zbavit dotěrných telefonátů, případně nečekaných návštěv RK a makléřů (kamarád prodával před pár lety taky sám a prý prvních 50telefonátů bylo z realitek…a to do inzerátu psal realitky nevolat, říkal, ze to byl opruz se tím prokousat)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11559
1.8.24 16:25

Ten poplatek je „výdělek“ RK, takže je to až šokující, že ho chtějí. Neřeším kvalitu služeb. U vlastního prodeje to brát spíš jako „závazný zájem“ a o to se sníží kupní cena.
Jinak- myslet si, jak to pěkně a v klidu prodám sám- to je iluze. A ani to nemusí dopadnout dobře/ rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
1.8.24 17:15
@Anonymní píše: Více

Ano, rezervační poplatek jsem do smlouvy vždy dávala. Je to prověření opravdového zájmu. Samozřejmě jsem si pro sebe stanovila, za jakých podmínek bych poplatek odpustila, ale to jsem zájemcům neříkala. Takže ano, smluvně přísně, realita dle situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.8.24 19:17

Rezervační poplatek se pak odečte z celkové ceny bytu nebo domu. To není žádná provize makléři :think:
Zrovna teď kupujeme domek. Jelikož budeme muset před koupí domu prodat nejdřív náš byt (také jsme na něj platili rezervační poplatek, ale to jen pár tisíc, které se odečetly z ceny bytu), tak mě to poněkud dost stresuje, protože pokud bychom byt neprodali, tak o rezervační poplatek přijdeme a ten je v řádu několika statisíců :roll:
Zase půl roku nebudou dům nikomu nabízet, budou nám ho držet.
My také nějaký budeme na byt chtít, ale žádný vysoký. Je to jistota, že to kupující myslí vážně a pak z koupě na poslední chvíli necukne :) :palec:

• Citovat
  • Upravit
5683
1.8.24 19:52
@Ivan PPZ píše: Více

Iluze je si myslet, ze prodej pres rk bude v klidu a cajku ;)

Prodavala jsem svuj rd sama a zaroven ho nabizela i jedna rk; kdopak sehnal drive kupce? Samozrejme, ze ja.

Kupec mel zajem koupit, ja zajem prodat. Ano, kupec musel zaplatit do urciteho data rezerv. zalohu a ja uz pak dum stahla z inzerce, i realitka.

Od projeveni 1.zajmu do prepisu na katastru trvala cela transakce vic jak pul roku, ale dotycni vyrizovali hypo+museli zastavit matcin byt, kde se udelala nejaka chyba, jelikoz s tim nemeli zkusenosti; takze po naprave chyby se pokracovalo dale az ke zdarnemu konci, ja mezitim jeste musela nechat zkolaudovat jeste garaz, ale vse dobre dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2348
1.8.24 23:21

Při přímém prodeji nevidím pro rezervační poplatek žádný důvod. V rodině jsme za posledních 26 let prodávali 5 nemovitostí, zásadně bez překupníků a nikdy jsme nic takového nechtěli. V jednom dni jsme se sešli s kupujícím na poště, nechali ověřit podpisy, on zaplatil hned nebo dal peníze do úschovy a společně jsme zajeli podat návrh na katastr. Těch pár hodin za sesmolení smlouvy není pro mne žádná ztráta i kdyby si to rozmyslel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
1.8.24 23:32
@JTom píše: Více

My jsme nic NESMOLILI, smlouvy,vc.te rezwrvacni, a navrhy na katastr vyresil advokat, vse celkem za 15tis Kc.

A vse tak bylo na katastru v poradku, protoze kdyz je neco spatne, plati se dalsi, opravne podani - dalsi kolek za 2tis Kc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
2.8.24 09:27

Rezervace je potřeba i kvůli hypotéce a kvůli úschově kupní ceny

1. Kupující si (snad) v bance ověřil, jak vysokou by dostal hypotéku.
  2. Kupující si vybere nemovitost, uzavře rezervační smlouvu.
  3. S rezervační smlouvou si jde kupující vyřizovat hypotéku. Musí zaplatit odhady atd., proto chce mít jistotu, že se mezitím nemovitost neprodá někomu jinému. Prodávající si mezitím zařizuje úschovu kupní ceny a finalizaci kupní smlouvy. To také stojí čas a peníze a proto chce mít prodávající jistotu, že chce kupující nemovitost vážně koupit.
  4. Kupní smlouva se podepisuje až po schválení hypotéky a po zařízení úschovy.

Realitka s těmito věcmi pomůže. Bohužel tedy provize realitky bývá závratně vysoká (zvlášť u dražších nemovitostí), navíc kvalita služeb bývá tragická a často se vyskytují i právní chyby. Pokud chce mít člověk určitou jistotu, že to udělá správně, tak je lepší si nechat vše zpracovat od advokáta či notáře, kteří zajistí i tu úschovu. Cena je tak do 20 tis se vším všudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16915
2.8.24 10:45

Ahoj,

jako kupující bych nikdy nedala rezervační poplatek přímému prodejci bez RK. RK ten poplatek má ve výši provize, čili to je jejich část peněz z prodeje.

Prodávali jsme byt bez RK v roce 2017, s kupujícím jsme se dohodli na právníkovi, ten udělal úschovu penez mezi tím, co běžela plomba a jakmile proběhl přepis, právník uvolnil peníze - sice nás to stálo nějaké peníze, ale vyhotovil jak smlouvu, tak i tu uschovu a vše bylo čisté. Stálo nás to asi 30tisíc a to jsme si rozpůlili, poplatky RK jsou vyšší - platili jsme 70tisíc u prvního domu a 120tisíc u druhého domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
2.8.24 10:58
@chs.jasmin píše: Více

Tak to je tvůj boj, moc nemovitostí s tímto přístupem asi nekoupíš. Pár nemovitostí jsem už bez realitky prodával a většinou rezervaci chtějí spíš ti zájemci, aby jim nemovitost někdo nevyfouknul zatímco si zařizují placený odhad nemovitosti.

Bez rezervace a bez úschovy jsem prodával leda drobnosti do 100 tis.

Zařizovat úschovu až když běží plomba je velká chyba, samozřejmě může se ti to vymstít a nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16915
2.8.24 11:27
@miri_z píše: Více
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Promin, jaká chyba? Já jsem se svým přístupem velmi spokojená, otočila jsem několikamilionové nemovitosti. Já bez úschovy neprodávám nic a u nás se v nemovitostech do 100tisíc neprodávají ani garáže.

A úschova při plombě je naprosto standardní postup, stejně jako u RK, proto se drží měsíční lhůta ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.24 11:33
@miri_z píše: Více

A jak je prosím ošetřeno to nevyfouknuti?
Prodávající vrátí kupujícímu rezervační poplatek a klidně to prodá někomu jinému.
Rezervační poplatek chrání jen prodávajícího.

• Citovat
  • Upravit
574
2.8.24 14:14

Rezervační smlouva by měla chránit i kupujícího. Pokud prodávající smlouvu poruší, vrací kauci a nad to ještě platí pokutu, obvykle ve výši kauce.

Do 100 tis. jsem prodával např. kousek pozemku sousedovi, tam jsme jenom podepsali smlouvu a on poslal peníze na účet.

Jinak nevidím důvod proč bych při koupi nemovitosti nebyl ochotný zaplatit rezervaci, o kterou se mi pak poníží kupní cena. Sorry ale to mi přijde jako že si vymýšlíš nějaké zbytečné pravidlo, kterým to komplikuješ sobě i prodávajícímu. Já vždy upřednostňuju kupce, který je ochotný aspoň něco podepsat a zaplatit, než abych někomu rezervoval nemovitost jenom na dobré slovo. Ono je totiž dost lidí, co slibují a pak nic.

K té úschově: Pokud dáš vklad do katastru dřív než ti přijdou peníze na úschovní účet, riskuješ, že se nemovitost převede na kupujícího aniž by cokoliv zaplatil. Sice je tam ta lhůta, kdy můžeš ještě vklad zrušit, ale co když budeš nemocná, nebo se nějaký dopis ztratí, pošle na špatnou adresu..

Člověk může udělat spoustu chyb a v 90% případů se stejně nic špatnýho nestane. Ale na druhou stranu proč to dělat blbě, když to jde dělat dobře.. a ještě radit ostatním špatný postup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
5.8.24 12:24

@Anonymní píše: Rezervační poplatek se pak odečte z celkové ceny bytu nebo domu. To není žádná provize makléři

Velmi obvykle často je rezervační poplatek tak nějak náhodou roven výši provize.
A nezřídka se stane (šikovně vytvořené smlouvy), že zájemce složí RP (k rukám RK) a to je tak nějak zárukou pro prodejce, že je tu opravdový zájem. Pak z nějakého důvodu (na straně zájemce) k obchodu nedojde a RP tak nějak zůstane v RK a prodejce smolík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
5.8.24 12:26

@Ahep píše: Iluze je si myslet, ze prodej pres rk bude v klidu a cajku …

Ale to nikdo netvrdí. Jen by si „majitel“ neměl myslet, že jen díky info „z webu“ a nějakým prefabrikovaným smlouvám všechno pojede. ANO, pokud nenastane nějaký zádrhel, třeba i celkem nezaviněný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí