Prodloužení RD o 1 den
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Prodlouzeni RD o 1 den
Maminky, mozna nektera z vas ci vasich znamych byla v podobne situaci a poradi… RD mi konci k 30. dni v urcitem mesici, do prace mam nastoupit 31., tedy posledni den v mesici. Nepujde o klasicke nastoupeni do prace, budu muset podepsat vypoved z org duvodu zamestnavatele (avizoval mi to jiz v dobe tehotenstvi) a pobezi mi 2 mesicni vypovedni lhuta. Ted dotaz. Jak docilit toho, abych nastoupila az v tom dalsim mesici = 1 plat navic? Napada me jen neschopenka nebo osetrovani clena rodiny, ale s zadnym s lekaru se neznam natolik, aby mi vyhovel. Pro zavistive osoby pridam informaci, ze dane pracovni misto nebylo zruseno, nezmenenou agendu vykonava nova pracovni sila a doslo pouze ke zmene nazvu pracovni pozice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Prodloužení RD jde jen se souhlasem zaměstnavatele..takže ve tvém případě asi težko..musela bys normálně ukončit a pak nastoupit hned na nemocenskou, ale rd ti prostě zkončí..
![]()
- Citovat
- Upravit
Přečetla jsem to 3×, abych to pochopila
On je rozdíl, jestli podepíšeš výpověď 31. nebo 1.? Pokud je dvouměsíční, tak stejně dostaneš jen dva platy, no ne? Pokud nastoupíš např.31.10., tak v listopadu ti přijde výplata za jeden den, pak budeš pracovat celý listopad, za který ti zaplatí v prosinci a v prosinci uděláš všechny dny (-1, který sis z těch dvou měsíců odpracovala už toho 31.10.), pokud bys nastoupila 1.11., budeš dělat celé dva měsíce a peněz dostaneš stejně, ne?
No, možná jsem to jen nepochopila, omluvit se můžu jen těhotenskou demencí
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, na jak dlouho máš RD nastavenou, pokud se vracíš po 3 letech, tak ji prodloužit nemůžeš.
Pokud se vracíš po kratší době, tak RD jednostranně můžeš prodloužit až do 3 let dítěte.
V úvahu samozřejmě přichází ta neschopenka, protože v pracovní neschopnosti Ti tu výpověď z důvodu zrušení pracovního místa dát nemohou.
Na to ses neptala, ale jen poznámka - pokud ta výpověď je účelová a někdo jiný pracuje na Tvém místě, vykonává stejné činnosti, byť je ta pozice jinak nazvaná, můžeš podat žalobu na neplatnost výpovědi.
- Citovat
- Upravit
@NikynaU píše:
Přečetla jsem to 3×, abych to pochopila![]()
On je rozdíl, jestli podepíšeš výpověď 31. nebo 1.? Pokud je dvouměsíční, tak stejně dostaneš jen dva platy, no ne? Pokud nastoupíš např.31.10., tak v listopadu ti přijde výplata za jeden den, pak budeš pracovat celý listopad, za který ti zaplatí v prosinci a v prosinci uděláš všechny dny (-1, který sis z těch dvou měsíců odpracovala už toho 31.10.), pokud bys nastoupila 1.11., budeš dělat celé dva měsíce a peněz dostaneš stejně, ne?
No, možná jsem to jen nepochopila, omluvit se můžu jen těhotenskou demencí
![]()
V tom je velký rozdíl, protože výpověď začíná běžet až od 1. následujícího měsíce.
- Citovat
- Upravit
@Meha A jak to pak chodí, když prodloužíš rodičák do tří let dítěte? Mám za to, že je daná určitá částka, kterou po dobu, kdy jsi doma s dítětem, dostaneš. Tu by měla vyčerpanou, tak by stejně nedostala nic, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha Jo takhle.
Tak to už chápu. V tom případě stačí jít kejchnout na doktora, ne?
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
On je právě dost velký rozdíl, kdy podepíše výpověď. Pokud ji podepíše např. 31.10., pak pracovní poměr končí k 31.12., pokud ji podepíše např. 1.11., tak pracovní poměr končí až k 31.1. Dvouměsíční výpovědní lhůta začíná běžet až 1. den měsíce, který následuje po měsíci, kdy byla podepsána nebo doručena výpověď. Takže na toho 31. bych se snažila sehnat si neschopenku nebo očr, anebo šla k dr. na celý den, ať už sama, anebo s dítětem, návštěva dr. se jednoduše řečeno bere jako omluvenka v práci. Nemáte v plánu nějaké celodenní vyšetření?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikynaU Je rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem.
Pokud má RP na dva roky a RD by chtěla na 3 roky, tak pak ten rok samozřejmě nic nedostává.
- Citovat
- Upravit
@Meha Tak už to všechno chápu.
Tak může jít zakladatelka darovat krev, má omluvenku z práce a ještě udělá dobrej skutek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikynaU píše:
@Meha Tak už to všechno chápu.Tak může jít zakladatelka darovat krev, má omluvenku z práce a ještě udělá dobrej skutek
To je ale dobrý nápad! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikynaU
Ano, to bych mohla, skutecne dobry napad
Ale i v tom je hacek. Pred vlastnim darovanim se vysetruje vzorek krve a pokud tam je nejaky nalez, pak ti podekuji za ochotu a krev neodeverou. Pak to myslim na omluvenku z prace neni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha
Pokud vim, kazdy doktor si hlida pocet neschopenek uz kvuli kontrolam pojistoven. A kdyz k nemu prijdes zdrava (kejchat muzes jak chces, nicmene stejne si te poslechne tim „naslouchatkem“ a bude mu to jasne), tak te doma nenecha.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aannetta Nevím, já jdu k lékaři, jen když jsem opravdu nemocná.
Jedné známé ale hrozila výpověď, tak šla k lékaři, řekla, že má problém se zády, nechal ji doma a poslal na rehabilitaci.
- Citovat
- Upravit