Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Některé firmy podmiňují připojení k internetu(někdy i televizi) pronájmem jejich zařízení. Konkrétně u internetu je to modem. je celkem jedno, o jaké firmy jde, nejedná se vlastně o jednu firmu.
Měla jsem takový divný pocit, že to není úplně košer. Teď jsem měla čas trošku prohledat internet a skutečně se jedná o nezákonnbý postup.
Zkoušel někdy někdo s tímto postupem něco dělat? Třeba nějaký podnět na Český telekomunikační úřad? Popřípadě jste třeba v prodejně zkusili na tuto skutečnost poukázat? Vysmáli se vám?
Zjišťuji, zda má cenu se hádat.
To se vážně ještě dělá? Vždyť snad už vyloženě přes modem nikdo nejede. Tak to je vážně divný. Mě to teda nikdo nenabízel, ale dokážu si představit, že se „tyhle potvory“ přiživují na starších ročnících, co chtějí jít s dobou ![]()
@Sany80s oni ti to nabízí, ale není to podmínka. Můžeš si používat svoje zařízení.
@miroslav3d píše:
To se vážně ještě dělá? Vždyť snad už vyloženě přes modem nikdo nejede. Tak to je vážně divný. Mě to teda nikdo nenabízel, ale dokážu si představit, že se „tyhle potvory“ přiživují na starších ročnících, co chtějí jít s dobou
A jak se to tedy nově dělá? Taky máme modem.
@Cenarius píše:
@Sany80s oni ti to nabízí, ale není to podmínka. Můžeš si používat svoje zařízení.
Nemůžu, byla jsem se u jedněch i zeptat, nejsou ochotni mi to na mém zprovoznit.
@miroslav3d píše:
To se vážně ještě dělá? Vždyť snad už vyloženě přes modem nikdo nejede.Tak to je vážně divný. Mě to teda nikdo nenabízel, ale dokážu si představit, že se „tyhle potvory“ přiživují na starších ročnících, co chtějí jít s dobou
A co bývalé UPC, dnešní Vodafone, pak O2, Tmobile, Poda atd.?
@Cenarius píše:
To třeba u Vodafone neplatí. Spadla jsem k Vodafonu z UPC. Kdysi byla možnost si modem koupit, dneska už bohužel jen do pronájmu.
@renduli píše:
To třeba u Vodafone neplatí. Spadla jsem k Vodafonu z UPC. Kdysi byla možnost si modem koupit, dneska už bohužel jen do pronájmu.
Což je ale právě nezákonné, nejen teda ten pronájem, všeobecně to diktování si zařízení.
právě bych chtěla vědět, zda se s tím dá něco dělat, i kdyby třeba jen negativní reklama, že se chovají proti zákonu a je jim to úplně jedno.
Samozřejmě můžu napsat podnět na telekomunikační úřad, ale vzhledem k tomu, že údajně to sice zákon zakázal, ale neurčil postihy, tak jim to bude úplně jedno.
Takže asi nenajdu nikoho, kdo by zkoušel společnosti na jejich nezákonné jednání upozornit a nějak uspěl?
@jindra.kytka píše:
A jak se to tedy nově dělá? Taky máme modem.
Já taky,od TBM.
@renduli píše:
Pronájem platím 50kč/měs, to přibližně zaplatím prý tolik, co by stál - za tu dobu, co mi „vydrží“. Před pár měsíci tu byl někdo, kdo zjistil, že je fakt pokažený a poslali nový. Starý jsem vrátila na jimi uvedenou adresu.
Taky máme modem (dřív UPC, teď Vodafone). A světe div se, dokonce má dítě školní počítač připojenej kabelem. Jinak vím, že nám UPC dávalo na výběr, jestli koupit nebo pronajmout. Koupili jsme, už máme asi třetí, ona ta životnost vyjde finančně podobně koupit jako pronajmout za ty roky… Jo a, to se jdu úplně zahrabat, dokonce máme pevnou linku
A telefon si pronajímáme asi za 10 Kč měsíčně ![]()
@Sany80s píše:
Nemůžu, byla jsem se u jedněch i zeptat, nejsou ochotni mi to na mém zprovoznit.
Přesně v tomto to je. Na svém si to musíš zprovoznit sama. Jelikož oni mají vyzkoušené technologie, nastavený ty modemy/routery atd. A je jasný, že u tebe nebude jejich maník ti nastavovat tvoje zařízení, aby ti to jelo. Nebo takto, asi to udělá, ale za cenu, kterou určitě nebudeš ochotná akceptovat.
Když máš internet/televizi přes anténu/satelit, taky anténu bereš jejich a všechno a nepřemýšlíš nad tím, že si na bazoši koupíš něco levnýho a pojedeš přes to ať ti to na tom rozjedou. A určitě je více služeb, kde si nějakou věc pronájímáš, abys danou službu mohla využívat.
@Cenarius píše:
Přesně v tomto to je. Na svém si to musíš zprovoznit sama. Jelikož oni mají vyzkoušené technologie, nastavený ty modemy/routery atd. A je jasný, že u tebe nebude jejich maník ti nastavovat tvoje zařízení, aby ti to jelo. Nebo takto, asi to udělá, ale za cenu, kterou určitě nebudeš ochotná akceptovat.Když máš internet/televizi přes anténu/satelit, taky anténu bereš jejich a všechno a nepřemýšlíš nad tím, že si na bazoši koupíš něco levnýho a pojedeš přes to ať ti to na tom rozjedou. A určitě je více služeb, kde si nějakou věc pronájímáš, abys danou službu mohla využívat.
Já jsem to asi blbě napsala, oni pokud si nechám svoje zařízení, nejsou mi tu službu ochotni poskytnout. Vůbec se mnou neuzavřou smlouvu.
Jo a nejde mi o cenu, to jejich zařízení je právě nedostatečně kvalitní.
@Sany80s píše:
Jako že ti nechtěli pustit službu, nebo nakonfigurovat tvoje zařízení? Pokud a, tak to je špatně, pokud b, tak to celkem chápu.
@Zumpa píše:
Jako že ti nechtěli pustit službu, nebo nakonfigurovat tvoje zařízení? Pokud a, tak to je špatně, pokud b, tak to celkem chápu.
Třeba Vodafone nezaregistruje do sítě jiný modem, než ten, který je od nich.
Takže internet teoreticky v kabelu máš, ale fungovat ti bude jen přes jejich modem.
@renduli píše:
Třeba Vodafone nezaregistruje do sítě jiný modem, než ten, který je od nich.
Takže internet teoreticky v kabelu máš, ale fungovat ti bude jen přes jejich modem.
Přesně tak.