Pronajmout, nebo prodat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2448
16.11.13 19:50
@Anonymní píše:
Adam75: pokud bych měla našetřené peníze a chtěla investovat, tak budu přemýšlet nad zlatem, obrazy nebo akciemy, ale pokud mám co dělat, abych vyšla do další výplaty, tak prosím k čemu mi je někde nějaká nemovitost, v našem případě byt, když jejím prodejem by se naše finanční situace jen zlepšila??? Děkuji :)

Kolik Vám chybí let při stávajících splátkách? Pokud ten byt prodáte, tak celou jeho hodnotu dáte na umoření té hypotéky? Pokud ano, tak bych asi nad prodejem uvažovala a pak to, co měsíčně ušetříte, nějak rozumně investovala. Ale pokud Vám má z prodeje nějaká větší částka zbýt, tak se mi na první pohled jeví výhodnější to neprodávat. Navýšíte si splátky hypotéky o to, co vyberete na nájmu, splatíte to rychleji a pak budete mít 2 byty. Ten druhý byt je trvalý zdroj příjmů.

Ty teď vidíš, že se zbavíš hypotéky, ale co bude dál?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
16.11.13 19:53
@Anonymní píše:
AniNevim: a tobě by jako vadilo, že by si na něčem měla větší podíl než manžel?? Já bych na to byla pyšná, kdybych manžela milovala!

rozhodne se neda rict, ze bych na to byla pysna. Byla bych doopravdy pysna, pokud by ma velka laska k muzi ho hnala k vetsim vydelkum, ale to jsme uplne mimo tema a nechci stacet smer diskuze.
Nez zacala psat @adam75 videla jsem jako vyhodnejsi variantu a argumentaci prodej bytu a splaceni hypoteky… ale takhle uvazuji ja, protoze jsem nikdy nemela na investovani. Jeji pohled na vec me donutil zamyslet se a videt vyhody i jinde, i pres trvajici dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.13 20:01

Adam75: chybí nám bohužel ještě 28let :?. ano, pokud by se ten byt prodal, tak by celá jeho částka šla na umoření hypotéky. Pokud by se neprodal a manželovi se něco stalo, tak byt připadne jeho dceři a mně zůstane hypotéka, kterou bych sama nezvládla. I to je jeden z argumentů PRO prodej…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.11.13 20:04

Vlastně mé argumenty PRO prodej bytu jsou hlavně to, usnadnit náš současný život a pojistit to, aby mně jednou nezůstala na krku hypotéka s dvěma dětmi. Je to špatné uvažování?? :think:

• Citovat
  • Upravit
16986
16.11.13 20:06
@Anonymní píše:
Vlastně mé argumenty PRO prodej bytu jsou hlavně to, usnadnit náš současný život a pojistit to, aby mně jednou nezůstala na krku hypotéka s dvěma dětmi. Je to špatné uvažování?? :think:

ne, je to dobre uvazovani, ale nekdo tu uz psal, ze bys snad dostala pulku toho bytu… Ovsem cekat, az se proda, kdo koho vyplati apod. :think: Tve uvazovani zcela chapu, ted jeste vymyslet jak na to, aby na ten skvely napad prisel sam :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
@Anonymní píše:
Adam75: chybí nám bohužel ještě 28let :?. ano, pokud by se ten byt prodal, tak by celá jeho částka šla na umoření hypotéky. Pokud by se neprodal a manželovi se něco stalo, tak byt připadne jeho dceři a mně zůstane hypotéka, kterou bych sama nezvládla. I to je jeden z argumentů PRO prodej…

Tak v tom případě by možná bylo lepší prodat, abyste byli s hotovostí zhruba na nule, to je obvykle nejvýhodnější (neznám Vaši situaci). Nějak jsem při prvním příspěvku předpokládala, že Vám z prodeje ještě něco zbude, i když jsi to nikde předtím nenapsala.

Manželovi bych to vysvětlila čistě racionálně, nejlépe pomocí čísel, žádné „moje-tvoje“ a podobně bych do toho nezatahovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

A ještě pro adam75: kde je jistota, že ten druhý byt je trvalý zdroj příjmů? vždyť nájemníci můžou odejít do např. baráčku a nájem budeme muset platit my, dokud neseženeme nové…??

• Citovat
  • Upravit
2448
16.11.13 20:22
@Anonymní píše:
A ještě pro adam75: kde je jistota, že ten druhý byt je trvalý zdroj příjmů? vždyť nájemníci můžou odejít do např. baráčku a nájem budeme muset platit my, dokud neseženeme nové…??

Pokud z toho většinu roku něco máte, tak to je zdroj příjmů. Ty příjmy sice nebudou trvale 3.000,– měsíčně, ale prodělávat na tom snad taky nebudete. Nájemníci určitě mají nějakou výpovědní lhůtu, většinou bývá třeba 2 měsíce a za tu dobu téměř jistě někoho seženete nebo bude byt prázdný max. měsíc nebo dva a pak bude zase vydělávat.
Jak že budete muset platit nájem vy? On je tam nájem? Nebo myslíš zálohy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
16.11.13 20:24
@Anonymní píše:
Gina 108: příspěvky typu chlamstavou manželku…atd nepotřebuji, vím sama nejlépe jaká jsem a zlatokopka to rozhodně není! No ale přesně takhle manžel přemýšlí, takže asi ani nemá cenu mu můj návrh sdělovat! Nevím, proč by to mělo být výhodnější pro MNE, když hypotéky bychom se zbavili oba dva a oběma by nám to ulehčilo bytí…?

Oběma by to ulehčilo bytí, ale on sám by přišel o byt, ty bys nepřišla o nic. Zkus se na to podívat taky trochu z jeho strany ;) nebo se ho prostě zeptat jak to vidí on. Podle mého to není vůči němu úplně fér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.11.13 20:29

Já tedy nechápu ty argumenty, co je moje, není tvoje. Pokud manželé investují společně do hypotéky na společné bydlení, měli by oba usilovat o její splacení. Manžel nacpal do baráku své dědictví po otci, byt, který jsme prodali, byl původně můj, než jsme se vzali. Manžel více vydělává, proto se více podílí na financování dostavby domu. NIKDY jsme se na toto téma nebavili. Nebýt této diskuze, ani nad tím nepřemýšlím.
Zakladatelko, asi nezbude, než si s manželem promluvit. Uvést to tak, aby bylo zřejmé, že motivem nejsou peníze, ale obava z finančních potíží v budoucnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.13 20:35

Gina108: ano možná se na to můžeme dívat z pohledu, že ON by přišel o byt, ale myslím, že je pro něj na místě otázka, co je prioritou, jestli nepřijít byt nebo zajištění lepší finanční situace mé rodiny a jistota manželky do budoucna, že bez hypotéky to jednou zvládne i beze mne.
blecha72: já oceňuji přístup, který k sobě máte vy a váš manžel, takhle to podle mého má být a je vidět, že to tak někde i může fungovat.

• Citovat
  • Upravit
23847
16.11.13 20:39
@Anonymní píše:
Gina108: ano možná se na to můžeme dívat z pohledu, že ON by přišel o byt, ale myslím, že je pro něj na místě otázka, co je prioritou, jestli nepřijít byt nebo zajištění lepší finanční situace mé rodiny a jistota manželky do budoucna, že bez hypotéky to jednou zvládne i beze mne.
blecha72: já oceňuji přístup, který k sobě máte vy a váš manžel, takhle to podle mého má být a je vidět, že to tak někde i může fungovat.

Však ano, nezbývá ti než s ním promluvit. ;) Co on na ten argument tvého zabezpečení v případě jeho smrti atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
16.11.13 21:01

Zakladatelko, vy nemáte tu hypotéku pojištěnou pro případ smrti? My hypotéku na barák, kde bydlíme, už nemáme, ale máme ji na byt, který pronajímáme. A máme ji pojištěnou, takže kdyby se manželovi něco stalo, pojišťovna mi hypotéku doplatí.

A k tématu - pokud by byl byt manžela, taky bych chtěla, aby ho prodal a doplatil hypotéku. Pokud by byl můj, nechala bych si ho a pronajímala. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1207
16.11.13 21:27

Takže ty máš svůj byt, na který s manželem platíte hypotéku. Byt je jen tvůj pravděpodobně proto, aby na něj v případě smrti manžela neměla nárok dcera manžela. Teď chceš, aby manžel prodal svůj byt, na který by v dědickém řízení z části měla nárok dcera manžela. Po Tebou zamýšlené transakci by dcera neměla nárok na nic. Já být manželem, tak by mi dost vadilo, že chceš oholit mé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
16.11.13 21:30
@PetraJ píše:A k tématu - pokud by byl byt manžela, taky bych chtěla, aby ho prodal a doplatil hypotéku. Pokud by byl můj, nechala bych si ho a pronajímala. :lol:
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný