Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte,v porodnicích je zřejmě všude stejná praxe -propichovat plodovou vodu, aby se urychlil porod. U mně to moc nezafungovala a zažila jsem si následně pěkný peklo.U druhého mimča bych se tomu ráda vyhnula. Máte někdo zkušenosti s tím, že tento zákrok odmítnete?Díky za vaše rady
Ono když protrhnou vak blan a žena ještě není otevřená alespoň na 6, tak to snad ani není lege artis, ale i tak se to dělá
Jsem na tom stejně jak ty, podruhé bych to taky ráda zakázala, takže taky čekám co kdo poradí.
Odmítnout můžeš, ale musíš být rychlá, někdy je praxe taková, že ani neřeknou a rupnou ji, když tě vyšetřují ![]()
K tomu slouží porodní plán, aby věděli, co chceš nebo nechceš.
Prasjnutí vody je velice dvojsečné, může porod hodně urychlit, ale na druhou stranu, když je dítě moc vysoko, tak mu může zkomplikovat dorotování do porodních cest, porod se tím může zpomalit, bolesti velmi zintenzivnit.
Z mé zkušenosti odmítnutí zákroku - nejlepší je tam mít dobře poučeného partnera, který s nima bude řešit podrobnosti, aby ses s nima případně nemusela dohadovat ty. Je dobré si i vybrat porodnici, která je nakloněná přirozeným porodům, nejznámější je asi Vrchlabí, v Praze je zřejmě nejpřístupnější Podolí, v Brně tuším Bohunice, středočeské tuším Příbram, Hořovice, Neartovice…
Pokud ale narazíš na pitomce, který si bude stát za svým, že bez píchnutí vody dítě do minuty zemře, tak se hrozně špatně brání, já odmítla přímo při porodu nástřih a bylo mi na to konejšivým hlasem pro blbečky odpovězeno, že „paní doktorka dělá nástřihy malý“, což mě absolutně nezajímalo, když jsem řekla, že ho nechci, že se raději trhnu. Manžel se poučit nenechal, takže jsem neměla jak se bránit ![]()
Ahojky mě plodovku píchli při prvním těhu a nemohu si ztěžovat.Porod se rozběhl potom rychleji.
ja bych to taky nechtela, radsi prirozeny porod, tak jsem se hned o tom informovala u me v porodnici a jeste si to napisu do porodniho planu
a pak takovy ty veci jako strihani pupecniku okamzite kdyz jeste tepe nebo odebirani miminka na vazeni atd atd atd
Já měla při obou porodech velmi pevný vak blan, takže by mi sama voda snad ani nepraskla. Při prvním porodu (Podolí) ji ale píchli příliš brzy a porod byl příšerný (malého jsem nakonec musela porodit nedorotovaného). Při druhém (Vinohrady) dr vyčkal až bylo dítko úplně dole a dorotované a teprve potom ji píchl a na dvě zatlačení byla malá venku. Kdyby to neudělali, tak bych nejspíš sama ani neporodila, bůhví kdy by to prasklo a jestli vůbec. Tak si zjisti taky jak to máš, aby to nebylo nakonec spíš horší než lepší a zbytečně se netrápila ![]()
Jj, slyšela jsem od jedné zkušené PA vyprávět, že při domácím porodu se holt jednou museli sbalit a jet do porodky, aby rodičče propíchli vak blan, že jinak by fakt neporodila, takže jsou případy, kdy se to prostě musí, to uznávám. Jak ale mám zajistit, aby ho nepíchli moc brzo? Mně ho tedy minule rupli když jsem byla tak cca na 8-9 otevřená, ale stejně ještě mohli počkat, další 3 hodiny to pak bolelo jaxwině. Tohle se fakt blbě domlouvá, když je u porodu nějaké pako doktor ![]()
Ahoj,
rodila jsem u Apolináře a čekali docela dost dlouho a pak mě na to upozornili že mě propíchnou aby vytekla plodová voda.
Možná to měli jednodužší tím že když jsem přijela už jsem byla na 9cm otevřená ![]()
Díky za všechny připomínky.Píchnout si to tedy nechám, ale ať počkaj co nejdéle.Minule to byla první věc,hned po klistýru a následovalo 12 hodin trápení.(malá si pěkně spinkala a nikam se jí nechtělo)Všechny porodnice s přirozeným porodem máme dost daleko a u druhého dítěte bych se trochu bála ,abych dojela…
veselačka píše:
Díky za všechny připomínky.Píchnout si to tedy nechám, ale ať počkaj co nejdéle.Minule to byla první věc,hned po klistýru a následovalo 12 hodin trápení.(malá si pěkně spinkala a nikam se jí nechtělo)Všechny porodnice s přirozeným porodem máme dost daleko a u druhého dítěte bych se trochu bála ,abych dojela…
Proto jsem rada, ze ji mam docela blizko, asi 40 min cesty. Chtela jsem prirozeny porod a doufam, ze se mi i vyplni ![]()
Gino, a proč teda PA doma té paní vodu prostě nepíchla? V porodce to stejně dělá PA
Když se píchne voda moc brzy, tak pak leze mimčo na sucho a není to nic moc. U větších dětí se zase píchnutím vody zbytečně může porod urychlit a může nastat problém.
Já myslím, že stačí píchnout těsně před tlačením, když už píchat. Protože píchnout se může vždycky, ale zpátky už to vzít nejde.
s dojezdem tě chápu, já jsem poprvé rodila 2,5h, jsem z Prahy, takže mimopražské porodnice pro mě padají, v autě nerodim
Bydlím přímo vedle FTN, ale tam mě uvidí jen v nouzi nejvyšší.
Ono těch přirozeno nakloněných je samozřejmě víc, to jsem vzala jen ty namátkou asi nejznámější.
To nevím, asi si k domporodu na to nebere takovéto instrumenty
To jsem se jí asi měla zeptat, sakryš, teď by mě to taky zajímalo, jenže v té době jsem byla blbá prvotěhule a ani jsem nevěděla čím a jak se to provádí
No a nebo taky tušila, že po protržení vaku blan mohou nastat komplikace, tak nechtěla riskovat. Mě napadá, že když to prdnou a voda rychle vyšplouchne, tak může dojít k uskřinutí pupečníku
Přeci jen už je to zásah do přirozeného průběhu porodu, a každý holt nemá na to porodit úplně přirozeně
.
Příspěvek upraven 16.08.10 v 15:09
Lasicka píše:
Gino, a proč teda PA doma té paní vodu prostě nepíchla? V porodce to stejně dělá PAKdyž se píchne voda moc brzy, tak pak leze mimčo na sucho a není to nic moc. U větších dětí se zase píchnutím vody zbytečně může porod urychlit a může nastat problém.
Já bych řekla, že je to proto, protože píchnutí vody může přinést komplikace, které by se v domácím prostředí nemuseli zvládnout (například výhřez pupečníku, předčasné odlučování placenty), takže proto ne doma.
Při domácím porodu se do porodu fakt nemůže zasahovat, aby nenastala nějaká náhlá komplikace.
vím, že v porodních domech někde i vodu píchají, asi taky záleží na rozhodnutí PA, jak to cítí, přeci jen ona je zodpovědná, v porodnici je tým lékařů připravených skočit na sál, doma je jen ona sama.