Propouštění kvůli AI
- Fotoalbum (5)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ano, je to nové a moderní téma. Firmy pracují na implementaci AI na velmi pokročilých úrovních, rozhodně nejde jen o admin pozice, ale o odborné činnosti. Velká část junior nich pozic je nahrazena AI.
I my máme několik velkých projektů. Velmi se řeší cyber security, AI tools, které se k tomu budou využívat, ochrana dat, ochrana duševního vlastnictví.
Spousta pozic zanikne, spousta pozic vznikne.
Jediné co vidím jako problém, že školství na tu změnu vůbec nereaguje…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ephemeral píše: Více
https://m.youtube.com/…/h2jbS_JquZ4#…
Ano, tohle si na stavbu nove koupelny domu nevezmes, ale…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
No a zároveň máš oblasti, kde lidi chybí a se stárnoucí populací budou chybět ještě víc - třeba zdravotnictví, sociální práce. A nemusí jít přímo o odborné práce, ke kterým je potřeba studium, chybí i pečovatelé, ošetřovatelé - na to stačí kurzy. Chybí řemeslníci, na to taky většinou stačí rekvalifikační kurz. Holt lidi přestanou dřepět na zadku u počítačů, ale (opět) začnou pracovat fyzicky. Jako jo, vzpomínám si, že nám kdysi říkali, že fyzickou práci nahradí roboti a taky se tak částečně děje, ale zřejmě i roboti si chtějí trochu dáchnout a nárokují si i fyzicky méně namáhavé práce
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem grafik. S mým oborem AI zamávalo docela dost. Znám pár lidí z oboru, jejichž práci AI nahradilo úplně. Někteří se přizpůsobili, někteří začali dělat něco trochu jiného a jiní obor změnili.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No se stárnoucí generací a prodlužujícími se věkem dožití bych řekla že ta potřeba bude větší
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím, že AI některé pozice opravdu změní nebo omezí, ale úplně bych se nebála, že budeme všichni bez práce. Když se podíváme do historie, podobné obavy byly i při nástupu počítačů nebo internetu a nakonec spousta profesí nezanikla, jen se změnila. Spíš mi přijde, že budou mít výhodu lidé, kteří se naučí AI používat jako pomocníka a nebudou ji brát jako konkurenci. U profesí, kde je potřeba lidský úsudek, kreativita, komunikace nebo odpovědnost za rozhodnutí, si zatím úplnou náhradu představit neumím. 😊
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bytsamsebou píše: Více
To mi připomíná kolegyni, jak s očima navrch hlavy vykládala, jak je ta AL je hrozná. Tak jsem se jí pro jistotu zeptala, jestli nemá na mysli AI.
Moji práci asi časem taky nahradí nějaký program nebo něco. U nás se propouští ne kvůli AI, ale prostě se ta práce hodí mezi ostatní a ušetří se náklady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Doufám, že AI bude umět aspoň výborně česky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, korporaty, co jste ty tisice a desetitisice nevyhazely behem poslednich 3 let, je vyhazi letos. Pracuji na vysoce odborne IT pozici, drive bych mela k ruce par junioru, dnes AI. Nechtela bych dnes zacinat; mam k dispozici placene modely a je to mazec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@884135 píše: Více
Naopak, seniorni pracovnici (mysleno ne vekem) jsou stale vice potreba, musi data kontrolovat, delat predikce a rozhodnuti. Naopak mladosi, kteri tyzo data vytvareli, jsou v ohrozeni, protoze AI jejich mesicni praci udwla za jedno dopoledne pri vhodne danem zadani. Problem v case bude, kdo bude delat seniora, kdyz stavajici skonci a novi nebudou, neb firmy nechteji platit juniory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Epilinka159 píše: Více
No, podovné obavy byly i s nástupem parního stroje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit